in

Η Ρένα απαντά: Ποιoς φταίει όταν μια ερωτική σχέση δεν πάει καλά;

Γιατί κολλάει τόσο πολύ το μυαλό και θεοποιούμε τ@ άλλ@; Υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό;

Γιατί κολλάει τόσο πολύ το μυαλό και θεοποιούμε τ@ άλλ@; Υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ready relationship rosewong

Η έκβαση στην ερωτική σχέση είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα.

_______________

Η ιστορία από Φίλ@ όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Καλησπέρα.
Έχω κάποιες ερωτήσεις, οι οποίες ταλανίζουν το 18χρονο μυαλό μου (υπαρξιακά, κάπως, θα έλεγα).
Ποιος φταίει, τελικά, όταν σταματάει μια ερωτική σχέση, οταν δε μας συμπεριφέρονται σωστά στο ερωτικό κομμάτι; Φταίμε εμείς που δεν είδαμε τα σημάδια και αφήσαμε αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή μας; Γιατί κολλάει τόσο πολύ το μυαλό και θεοποιούμε τ@ άλλ@; Υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό;

Ο άλλος άνθρωπος δε φταίει για τη συμπεριφορά του; Ή ειναι έτσι όπως είναι (πχ χειριστικός) και δεν αλλάζει; Γιατί δεν αλλαζει; Ποιος θέλει να ειναι πχ χειριστικός;

ΑΠΟ  – Φίλ@

_______________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Η ερωτική σχέση, μάλλον καλύτερα το ερωτικό σχετίζεσθαι, είναι ένα ζήτημα που δεν άπτεται μιας απλουστευτικής απάντησης.

Πολλά μπορεί να “φταίνε” και δεν έχουμε σε όλα έλεγχο. Μπορεί να είναι οι συμπεριφορές του άλλου ατόμου, οι οποίες διαμορφώνονται και από τον χαρακτήρα του, και από το περιβάλλον του, και από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Κι αν μπορούμε να επηρεάσουμε έναν παράγοντα, δεν μπορούμε όλους. Μπορεί επίσης να αποτελεί αιτία η δική μας συμπεριφορά, η δική μας προσωπικότητα, η δική μας προσδοκία.
Προφανώς αυτά είναι ζητήματα που αν επαναλαμβάνονται σταθερά, σε κάθε μορφή σχετίζεσθαι, είναι ζητήματα που άπτονται θεραπείας. Ο χειριστικός δεν θέλει να είναι χειριστικός, αν τον ρωτήσεις θα σου πει ότι καθόλου χειριστικός δεν είναι. Δεν το δέχεται για τον εαυτό του επειδή είναι σε άρνηση, δεν αναγνωρίζει λάθος, η απέναντι πλευρά φταίει. Μόνο αν έρθει αντιμέτωπο το άτομο αυτό με συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς, και κοπιάσει με θεραπεία με τον εαυτό του, μπορεί να αλλάξει.

Επιπλέον η κοινωνική πραγματικότητα γύρω μας ενθαρρύνει κι απαιτεί λίγο έως πολύ να είμαστε ζευγαρωμένοι, δηλαδή η διαδικασία του ερωτικού σχετίζεσθαι θεωρείται λίγο πολύ δεδομένη. Αυτό βάζει τεράστιο φορτίο πάνω στους ώμους μας, και για να ανεχθούμε καταστάσεις, και για να αναζητήσουμε ακατάλληλους συντρόφους, και για να μεταφράσουμε την ερωτική έλξη ως κάτι παραπάνω απ΄αυτό που είναι: ένα βιοχημικό φαινόμενο.

Μια τέτοια κοινωνική πίεση, μέσω της ποπ κουλτούρας, αλλά και της σοβαρής κουλτούρας επίσης,  δημιουργεί κι επαυξημένες προσδοκίες. Στο σύγχρονο κόσμο της δυτικής αφθονίας δεν αρκεί η επιβίωση, πρέπει να φτάσει κανείς στην αυτοπραγμάτωση, και η εύρεση κατάλληλου συντρόφου (σε αποκλειστικό μονογαμικό πλαίσιο κατά τεκμήριο) είναι το ιερό δισκοπότηρο όπως μας πιπιλίζουν τον εγκέφαλο. Αναμένουμε επομένως έναν σύντροφο που να τα κάνει όλα και να συμφέρει, σαν ελβετικό σουγιά, κι όταν δεν λαμβάνουμε κάτι τέτοιο, απογοητευόμαστε και νιώθουμε αποτυχία. Και φτου κι απ’την αρχή.

Τελικά όμως το ερώτημα είναι άλλο. Η λήξη μιας ερωτικής σχέσης είναι αποτυχία; Μήπως η προσδοκία να μακροημερεύει μια σχέση πέραν ενός εύλογου διαστήματος είναι μια φενάκη; Μήπως κάθε ερωτικό σχετίζεσθαι κάνει τον κύκλο του; Και μήπως η λήξη έρχεται επιπλέον των συμπεριφορών;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ksenia
ksenia
1 χρόνος πριν

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτο του. Ο αλλος ευθύνεται για την συμπεριφορά του κι εμείς ευθυνόμαστε εφόσον εξακολουθούμε να τον επιλέγουμε παρά τη λάθος συμπεριφορά.

Μαρία
Μαρία
1 χρόνος πριν

Κατσε τώρα να δω πως θα βάλω την εμπειρία ετών σε λιγες γραμμές. Ο ερωτας δεν είναι κάτι που αναγκαστικα διαρκει για πάντα, βλέπεις τ@ν άλλ@, σκιρτάει η καρδούλα σου και πεφτεις πάνω του/της μεχρι να τ@ν χορτάσεις. Πότε θα γίνει αυτό? Άγνωστο, κάποια στιγμή μπορεί να γίνει χωρίς αναγκαστικά να φταίει κάτι. Έως να τελειώσει? Αχ γι αυτο λένε ο έρωτας είναι τυφλός. Για την σχέση/συνυπαρξη ομως ειναι αλλιώς. Ολοι μας εχουμε τα θέλω μας που αναγκαστικά θα συγκρουστούν, για να συνεχίσετε θα επέλθει αναγκαστικά κάποιος βαθμός συμβιβασμού. Εμενα μ’αρέσει το βουνό, εσένα η θάλασσα, τι κάνουμε? Γι αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Black swan
Black swan
1 χρόνος πριν

Ο χαρακτήρας δεν αλλάζει. Ποτέ. Για αυτό λέγεται χαρακτήρας, εχει χαραχθεί. Αυτό που αλλάζει είναι είναι η ισορροπία ανάμεσα στα ζευγάρια. Πιστεύω ότι οι ερωτικές και οι άλλες ανθρώπινες σχέσεις είναι φαινόμενα δυναμικά, εξαρτώνται δηλαδή από τους εκάστοτε συνδυασμούς ανθρώπων. Μπορεί ένας ακατάλληλος για μας σύντροφος να είναι ιδανικός για κάποιον άλλο. Καλωσηρθες στον δύσκολο ενήλικο κόσμο. Τώρα θα αρχίσεις να ψήνεσαι και με τα χρόνια θα μάθεις απο τα λάθη και τα σωστά σου.

all things must pass
all things must pass
1 χρόνος πριν

Εξαιρετική απάντηση,ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος και ο επίλογος.
Η απόλυτη κοινωνική επιταγή για αμφότερα τα φύλα,είναι το σχετίζεσθαι να οδηγήσει στην δημιουργία οικογένειας.Απ εκεί ξεκινά και η αίσθηση της αποτυχίας αν αυτό δεν επληρωθεί.
Κατέμέ το ερωτικό σχετίζεσθαι είναι υγιές, όταν δίνει χαρά,οταν είναι πηγή ευφορίας,όταν γαληνεύει,όταν καταπραϋνει φόβους..
Θεωρώ ειλικρινά μάστιγα της εποχής, την παραμονή σε ακατάλληλες και πολλές φορές τοξικές σχέσεις ,κάτω από το βάρος της κοινωνικής επιταγής:Zευγάρωσε!Tεκνονοποίησε!Αλλιώς δεν έχει νόημα η ζωή σου.
Η Απαλλαγή από την παραπάνω κοινωνική επιταγή είναι τεράστια απελευθέρωση.

An Exquisite Fox
An Exquisite Fox
1 χρόνος πριν

Λογοι που μια σχεση μπορει να μην παει καλα υπαρχουν απειροι… λογοι για να μεινεις σε μια σχεση που δεν παει καλα , δεν υπαρχουν. Αν μεινεις, μενεις κατω απο προυποθεσεις (συνηθως λογω παιδιου) ή επειδη θελεις να αλλαξεις τον αλλον, πραγμα τερμα εγωιστικο κατα τη γνωμη μου.
Για να σου απαντησω, αν δεν παει κατι καλα, φταινε και οι δυο…εσυ κοιταξε να προστατεψεις τον εαυτο σου.

Hermosa
Hermosa
1 χρόνος πριν

Ο χειριστικός δεν ξέρει πως είναι χειριστικός? Αν μιλάμε για έναν εφηβο 15 χρονων μπορεί, αλλά οι περισσότεροι χειριστικοί ενήλικες συνήθως θα σου πουν και κάποια κόσμοθεωρία τους σχετικά με το γιατί πρέπει να ελέγχεις τους άλλους και πως μόνο έτσι θα έρχονται τα πράγματα όπως τα θέλεις. Τώρα μεγάλη αλήθεια για το οτι υπάρχει πίεση να κάνεις σχέση από μικρές ηλικίες (τουλάχιστον μια δεκαετία πριν που ήμουν στην ηλικία της γράφουσας ίσχυε απίστευτα). Κάποιος που περνάει άσχημα και δεν φεύγει μπορεί να είναι και θύμα κακοποίησης, και ειδικά σε μικρές ηλικίες δεν είναι εύκολο να θέτεις όρια. Αν δεις… Διαβάστε περισσότερα »