in

Η Ρένα απαντά: Ιδεοψυχαναγκαστική;

Εδώ και 4 χρόνια έχω φόβο μην χάσω τις κάρτες ή τα λεφτά μου κι όλο κοιτάω το πορτοφόλι αν είναι μέσα ή φοβάμαι μην χάσω άλλα πολύτιμα για μένα πράγματα ή τα φάρμακα μου κ.τ.λ

Η διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής δεν μπορεί να γίνει από μια στήλη στο δίκτυο, ωστόσο υπάρχουν κάποια πρακτικά tips βοήθειας για σένα. _____________ Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα Γειά σου Ρένα μου! Θέλω σε παρακαλώ την βοήθεια σου σε ένα θέμα που με απασχολεί και δεν έχω χρήματα για κάποιον ειδικό. Για κρατικό […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

OCD scaled

Η διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής δεν μπορεί να γίνει από μια στήλη στο δίκτυο, ωστόσο υπάρχουν κάποια πρακτικά tips βοήθειας για σένα.

_____________

Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα

Γειά σου Ρένα μου! Θέλω σε παρακαλώ την βοήθεια σου σε ένα θέμα που με απασχολεί και δεν έχω χρήματα για κάποιον ειδικό. Για κρατικό δεν γίνεται, για άλλους σοβαρούς λόγους. Άκου, εδώ και 4 χρόνια κάθε αρχή του έτους έρχεται για κάποιους μήνες ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή όχι αν είναι τα αντικείμενα ίσια ή μην κάνω κακό ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ έχω φόβο μην χάσω τις κάρτες ή τα λεφτά μου κι όλο κοιτάω το πορτοφόλι αν είναι μέσα ή φοβάμαι μην χάσω άλλα πολύτιμα για μένα πράγματα ή τα φάρμακα μου κ.τ.λ

Ακόμη έχω φόβο μην βρίσω κάποιον γραπτώς χωρις να το καταλαβω, ελεγχω τι έγραψα πολλές φορές, καθε φορά που στελνω κάτι. Δεν το αντεχω και νιώθω χαζή. Αυτό όπως είπα έρχεται και φεύγει.

Μπορείς να μου πεις τεχνικές αυτοβοηθειας να μην το έχω… Δεν μπορώ να καταλάβω πως ξεκίνησε ξαφνικά και πως γίνεται να έρχεται και να φεύγει μόνο του χωρίς κάποιο ερέθισμα πριν ή μετά. Ήδη παίρνω φάρμακα για άλλους λόγους υγείας και το συκώτι μου έχει θέμα. Δεν μπορώ να πάρω κι άλλα για ιψδ. Σε παρακαλώ βοήθησε με όπως και όσο μπορείς…

ΑΠΟ ΤHΝ – Θάλεια

_______________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Κάποιες φορές νιώθω ότι η βοήθεια που ζητείται είναι πάνω από τις δυνάμεις μου, με τόσο λίγα στοιχεία και από μακριά, από την άλλη κατανοώ ότι όσες μας γράφουν έχουν αποκλείσει άλλες οδούς για δικούς τους λόγους, επομένως πρέπει να στρωθώ να προτείνω κάτι χρήσιμο και όχι πολύ επώδυνο. Για να δούμε λοιπόν.

Η πρώτη ερώτηση που μου δημιουργήθηκε είναι μήπως η ταραχή αυτή, με τα ιδεοψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά, συνδέεται με τα φάρμακα που ήδη παίρνεις; Μήπως αποτελεί κάποια παρενέργεια που αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών, έστω και στις σπάνιες; Θα βοηθούσε πολύ ψυχολογικά να βρεις την σύνδεση, θα σε καθησύχαζε.

Έπειτα αναφέρεις ότι το φαινόμενο σου συμβαίνει τους μήνες που είναι στην αρχή του έτους. Υπάρχει περίπτωση αυτό να σχετίζεται με τα συναισθήματα ενός παρατεταμένου χειμώνα και το άγχος των αποφάσεων του νέου έτους; Ο Φεβρουάριος ειδικά είναι για πάρα πολύ κόσμο ο μήνας με την μεγαλύτερη ψυχολογική καθίζηση, επειδή ενώ στην αρχή του χειμώνα υπάρχει η γιορτινή ατμόσφαιρα και το άγχος των ετοιμασιών για κάτι που επίκειται, ο Ιανουάριος με τις αποφάσεις που δεν τηρήσαμε καταλήγει σε έναν μήνα limbo όπου αναμένουμε τις ανοιξιάτικες λιακάδες για να αναζωογονηθούμε (αν ζεις σε μέρος με λιγοστή ηλιοφάνεια έχει κι όνομα αυτό). Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και μπορεί στην περίπτωσή σου να συνδέεται με αγχώδη χαρακτηριστικά σαν αυτά που περιγράφεις.

Θα έλεγα βέβαια ότι ως ένα βαθμό αυτά που περιγράφεις είναι και κάπως λογικά ως “φόβοι” για τον γενικό πληθυσμό. Σε μια εποχή που δεν βασιζόμαστε στα μετρητά στο στρώμα ή που έχουμε δεκαοχτώ κωδικούς να θυμόμαστε, καθώς επίσης και που αλληλογραφούμε με τόσο κόσμο, τόσο τακτικά και τόσο γρήγορα, είναι κάπως αναμενόμενο να τσεκάρουμε δυο και τρεις φορές κάποια πράγματα. Δεν θέλει πολύ για να γίνουν λάθη. Η αφηρημάδα αυτή επίσης προκύπτει όταν σκεφτόμαστε πολλά ταυτόχρονα. Μια μαμά, ας πούμε, που από την μία εξηγεί στο παιδάκι της αυτά που εκείνο την ρωτάει για κάποιο αιφνιδιαστικό και σοβαρό ζήτημα, κλείνει την κουζίνα μετά από το φαγητό και μαζεύει και τα διάφορα συμπράγκαλα για να βγουν όλοι μαζί από το σπίτι είναι αρκετά πιθανό να καταλήξει να ξεχάσει κάτι.

Από την άλλη αξίζει να αναρωτηθείς αν έχεις συμπτώματα AHDH (ΔΕΠΥ), πράγμα που δικαιολογεί βεβαίως την “αφηρημάδα” και παρορμητικότητα, αλλά όχι και την χρονικά εντοπισμένη τέτοια συμπεριφορά…Αυτό όμως μόνο ειδικευμένος ψυχολόγος μπορεί να στο διαγνώσει, υπάρχουν ειδικά κριτήρια σε διαγνωστικά ερωτηματολόγια.

Αν δυσκολεύεσαι πολύ στην καθημερινότητα υπάρχουν ορισμένα τιπς για να “ξεκολλήσεις”.

  • Φτιάξε ένα χαρτάκι, που θα το κολλήσεις δίπλα στην εξώπορτα, με τα βασικά είδη που τσεκάρεις πριν φύγεις: κάρτες, κλειδιά, αν έκλεισες το θερμοσίφωνα και τα μάτια της κουζίνας, ομπρέλλα… ό,τι απασχολεί εσένα ειδικά.
  • Καθιέρωσε ρουτίνες για τα πράγματά σου: ένα μέρος για τα γυαλιά, ένα μέρος για τα κλειδιά, όχι όπου να’ναι κάθε φορά, ώστε να ξέρεις πού θα ανατρέξεις ανά πάσα στιγμή.
  • Μετάφερε τις κάρτες σε ψηφιακή μορφή σε ένα smartwatch που θα φοράς πάντα και παντού. Έτσι έχεις όλο το αρχείο σου πάνω σου.
  • Προγραμμάτισε τα φάρμακά σου να είναι σε ξεχωριστές καρτέλες σε πολλά μέρη ταυτόχρονα: μια στο σπίτι, μία στην τσάντα, μία στο γραφείο κλπ. Έτσι όποτε τα χρειαστείς είναι διαθέσιμα. Επίσης χρησιμοποίησε τα ειδικά κουτάκια με τις ημέρες της εβδομάδας ή τις ώρες που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι για να μην ξεχαστείς και πάρεις διπλή δόση ή παραλείψεις δόση.
  • Στα μέιλ σου βάλε κάποιο φίλτρο ώστε να “απαγορεύει” λέξεις που δεν θες να ειπωθούν. Ή γράψε, κάνε save as draft, και κατόπιν ξαναδιάβασε από την αρχή και στείλε.
  • Αν πράγματι χάσεις κάτι ή στείλεις σε μέιλ που δεν ήθελες, μην πανικοβληθείς, πάρε αναπνοές και πες στον εαυτό σου ότι υπάρχει διέξοδος και μπορείς να την βρεις.

Ελπίζω να βοήθησα λιγουλάκι. Είναι κάπως δύσκολο να εξορθολογήσεις μια φοβία, ίσως όμως βοηθάει να σκεπτόμαστε και πρακτικά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
dreammaker
dreammaker
1 μήνας πριν

20 ευρω κοστιζει μια εξεταση βιταμινης D3
Αν ειναι χαμηλα , να πας σε Ενδοκρινολόγο (μόνο , υπαρχει λογος )

Aphelia
Aphelia
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Ενδιαφέρον. Έψαξα και βρήκα ότι υπάρχουν μερικές έρευνες για το θέμα και από ότι φαίνεται υποψιάζονται για συσχέτιση με χαμηλά επίπεδα D. Αν κάνεις εξετάσεις, ας μετρήσεις τότε και τις υπόλοιπες βιταμίνες Β12 και φολικό οξύ.

Hermosa
Hermosa
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Aphelia

Έχω OCD από μωρό, κάνω συχνά εξετάσεις και δεν είχα ποτέ χαμηλή την D. To OCD δεν σχετίζεται με έλλειψη σε κάποια βιταμίνη. Είναι νευροδιαφορετικότητα, όπως το ADHD ή η δυσλεξία.

Parthena me ti voula •
Parthena me ti voula •
1 μήνας πριν

Εχω κι εγω σοβαρο προβλημα με ιδεοψυχαναγκασμό.
Απο μικρή φτιαχνω λιστες με λέξεις απο ξενε γλωσσες που μαθαίνω. Ναι εχω μάθει τελεια αγγλικα, γαλλικά και γερμανικα (με πτυχία) αλλά εγώ νιωθω ανεπαρκής. Αμα δεν σημειωσω τις λίστες νιωθω χάλια.
Οι λιστες αυτες μου κάνουν πολυ κακό ψυχολογικά και δεν μπορω να νιωσω καμια μακροπροθεσμη ικανοποιηση για τις γνωσεις μου.
Δεν ξέρω τι παει τοσο στραβά με το μυαλο μου.

cinnamonbun
cinnamonbun
1 μήνας πριν

Κι εγώ έχω ocd. Έκανα μερικά χρόνια συμπεριφορικης θεραπεία και με βοήθησε πολύ πολύ η τεχνική ERP. Γκουγκλαρε την. Σημαίνει πως κάθε φορά που σε πιάνει αυτή η ταραχή ότι πχ πρέπει αυτή τη στιγμή να ελέγξεις το πορτοφόλι σου, την αγνοείς. Δεν το ελέγχεις το ρημάδι το πορτοφόλι… Δυσκολο το ξέρω. Το μυαλό σου θα σου πει διαφορα καταστροφολογικά και η κορτιζόλη σου θα βαρέσει ταβάνι.Αλλα εσύ πρέπει να συνεχίσεις να μην το ελέγχεις το πορτοφόλι και να συνεχίσεις τη μέρα σου με ό,τι θα έκανες υπό κανονικές συνθήκες.Πρακτικα όταν το μυαλό σου σου πει “και αν όσο δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Viajera
Viajera
1 μήνας πριν

Πρώτη φορά ακούω κάποιο άτομο να έχει ακριβώς τους ίδιους ψυχαναγκασμους με εμένα, κι εγώ έχω εμμονή ότι θα χάσω σημαντικά αντικείμενα και τσεκάρω διαρκώς που βρίσκονται. Ακόμα και το ότι φοβάμαι ότι κατά λάθος θα βρίσω κάποιο άτομο γραπτώς και διαβάζω πολλαπλές φορές κάποιο μήνυμα. Έχω παρατηρήσει ότι χειροτερευουν σε περιόδους αλλαγών και στρες. Στέλνω μια διαδικτυακή αγκαλιά γιατι ξέρω πόσο κουραστικό είναι. Στην περίπτωση μου πάντως, κανένας ψυχολόγος από όσους έχω επισκεφθεί δεν έχει διαγνωσει ιδ η γενικότερα κάποιου είδους διαταραχή. Όπως και να έχει, κάποιος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει με τακτικές που να μειώσουν το στρες, απέφυγε… Διαβάστε περισσότερα »

nikoluckys
nikoluckys
1 μήνας πριν

παράλογη ιδέα, άγχος, συμπεριφορά μείωσης του άγχους, προσωρινή μείωση του άγχους, επανεμφάνιση της παράλογης ιδέας, νέα συμπεριφορά μείωσης του άγχους. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα δεν θα πρέπει να ενδώσουμε στο άγχος που μας προκαλεί η παράλογη ιδέα. Τώρα υπάρχουν τεχνικές για όλα αυτά, όμως καλό θα ήταν να δεις αν και εσύ είσαι πρόθυμη να μπεις σε ναι κατάσταση όπου πχ δεν θ; Κοιτάξεις το πορτοφόλι να δεις αν εκεί είναι τα χρήματα.
Αν σε αγχωνει υπάρχουν και τεχνικές για το άγχος, με την πιο απλή εισπνοές από το διάφραγμα και εκπνοή από το στόμα.

Hermosa
Hermosa
1 μήνας πριν

Έχω κι εγώ OCD από πολύ μικρή. Μου φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο αυτό που λες, ότι τα συμπτώματα έρχονται και μετά φέυγουν τελείως όλα. Να υποχωρούν κάποια και κάποια να ασθενούν το καταλαβαίνω. Αλλά αυτό που περιγράφεις μου κάνει εντύπωση. Το OCD ή αλλιώς ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εδώ και δέκα χρόνια πλέον δεν κατατάσσεται απλώς στις αγχώδεις διαταραχές, αλλά θεωρείται νευροδιαφορετικότητα. Που σημαίνει ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία με εξειδικευμέν@ ψυχοθεραπευτ@ πάνω σε αυτό και φαρμακευτική αγωγή για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Ψυχοθεραπεία στοχευμένη στο OCD δεν έχω κάνει, καθώς η προηγούμενη θεραπεύτρια μου δεν είχε καθόλου γνώσεις πάνω στη πάθηση, αλλά θα κάνω… Διαβάστε περισσότερα »