in

Το σύνδρομο των αντρών που αποφεύγουν την ενήλικη ζωή είναι πλέον από τα πιο συνήθη

Τι είναι το σύνδρομο του “Πήτερ Παν” και που οφείλεται

Τι είναι το σύνδρομο του”Πήτερ Παν” και που οφείλεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

p pan

Γράφει η Αναστασία Παλιεράκη, φοιτήτρια ψυχολογίας

Έναν μήνα και μια εξεταστική μετά, είμαι πάλι εδώ για να πω ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά από την τελευταία φορά που επικοινωνήσαμε : ακόμη σε λοκντάουν, ακόμη σε αναζήτηση τρόπων για καθησυχασμό των αγχωτικών σκέψεων, αλλά τώρα τουλάχιστον έχουμε άνοιξη και ελπίζω ο νους όλων μας να έχει μπει σε μουντ εαρινό.

Εγώ επιστρέφω φυσικά με διάθεση να αναλύσω ένα ακόμη ψυχικό σύνδρομο, που είναι από τα πιο αγαπημένα μου, αν μπορώ εδώ που τα λέμε να μιλήσω έτσι για ένα σύνδρομο, το οποίο έχει προεκτάσεις πολύ εσωτερικές και όνομα εμπνευσμένο από τη χώρα του Ποτέ, που πολύ καλά γνωρίζαμε όταν ήμασταν παιδιά. Σύνδρομο του Πήτερ Παν, λοιπόν, καθόλου τυχαία ταυτισμένο με τον αιώνια νέο χαρακτήρα της Disney, που οι περισσότεροι  πιστεύω έχουμε κάποια στιγμή αισθανθεί κοντά του.

Τι είναι όμως αυτό το ψυχικό φαινόμενο και γιατί να ονομαστεί έτσι;

Αρχικά, θα κάνουμε μια αναδρομή στο κοντινό παρελθόν, καθώς ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «Σύνδρομο του Πήτερ Παν» ήταν ο ψυχολόγος Dan Kiley το 1983. Σε ένα βιβλίο του, ουσιαστικά περιέγραφε περιπτώσεις νεαρών ανδρών που είχαν ζητήσει τη βοήθειά του και είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την τάση να μην μπορούν να συμπεριφερθούν τυπικά σαν άτομα της ηλικίας τους.

Είχαν αδυναμία λήψης ευθυνών, απέφευγαν με κάθε τρόπο την ενήλικη ζωή και ό,τι αυτή συνεπάγεται, δεν μπορούσαν να αφοσιωθούν σε καμία σχέση ή να κρατήσουν μια υπόσχεση και περνούσαν υπερβολικά πολύ χρόνο σκεπτόμενοι την εξωτερική τους εμφάνιση, μιας και ήθελαν πάντα να αποπνέουν νεότητα και αυτοπεποίθηση. Ακόμη και ο τρόπος ντυσίματός τους, σύμφωνα με τον Kiley, θύμιζε όπως είχε πει χαρακτηριστικά «έφηβο σε αμερικανικό σχολείο».

Η αλήθεια είναι ότι αν μπορούσαμε κάπως να μιλήσουμε για αυτό με μια λέξη, θα επιλέγαμε τον παλιμπαιδισμό. Και δεν εννοώ φυσικά για την επαφή με το παιδί μέσα μας, ή για τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα που όλοι μπορεί να φέρουμε ανά περιόδους, αλλά για την διαρκή επιθυμία άρνησης ότι η εφηβεία πέρασε και πλέον, μεγαλώνουμε.

Οι «Πήτερ Παν» δυσκολεύονται να δομήσουν σταθερές σχέσεις, αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους και όπου τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά, επιλέγουν να αποσυρθούν, όπως πιθανόν θα έκανε και ένας έφηβος ή ένα παιδί. Η αφετηρία αυτού του μοτίβου συμπεριφοράς, συνήθως καταλήγει σε υπερπροστατευτικούς γονείς που δεν βοήθησαν στην ανεξαρτητοποίηση των παιδιών τους.

ok

Και γιατί είναι από τα αγαπημένα μου σύνδρομα;

Γιατί βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον και καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι συναντάται τόσο έντονα στη σύγχρονη εποχή. Εκεί που όλοι παλεύουν με υποχρεώσεις, με πρόγραμμα του στυλ «στις 8 ξυπνάω, στις 9 είμαι στη δουλειά, στις 2 έχω να κάνω αυτό, στις 5 το άλλο» (run forest, run το λεγόμενο), με μόνιμο άγχος για το αν είναι αρκετά καλοί, αρκετά παραγωγικοί, αρκετά ευσυνείδητοι, πιστοί στα θέλω τους, που συνήθως συγκρούονται με τα πρέπει, το να «κουρνιάσουν» στο παιδί που έχουν μέσα τους και στην ξεγνοιασιά αυτής της ηλικίας, φαντάζει τρομερά ελκυστικό και καθησυχαστικό. Είναι εκεί που άλλοι φροντίζουν για εμάς, που το άλλοθι της νιότης είναι πανταχού παρόν και αρκετό τις περισσότερες φορές για να απαλύνει λάθη.

Η ποπ κουλτούρα φυσικά, μόνο «τρέφεται» από αυτό το σύνδρομο, ε και νομίζω όλοι μπορούμε να φέρουμε παραδείγματα στο μυαλό μας, από καλλιτέχνες που προωθούν αυτό το προφίλ ανθρώπου, από τον Michael Jackson που είχε δηλώσει ότι πάσχει από αυτό το σύνδρομο και δεν θα το άλλαζε με τίποτα και όλα τα ρητά του τύπου «don’t grow up, it’s a trap!», μέχρι όλα τα remake των ταινιών της Disney που γίνονται τώρα τελευταία και μας τραβάνε στις οθόνες μας.

Παράλογο; Σίγουρα όχι. Εκεί δεν μας κυνηγάει ο χρόνος, όπως τον Πήτερ Παν στην ομώνυμη ταινία, εκεί νιώθουμε ασφάλεια και οικειότητα, συναισθήματα δηλαδή που λείπουν από την καθημερινότητά μας.

boj

Θα κλείσω λέγοντας ότι η αναζήτηση της παιδικότητας είναι μια βαθιά διεργασία, που όταν απομακρυνόμαστε από αυτή, ίσως τα πράγματα μοιάζουν πιο σκοτεινά. Η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν δεν μπορώ φράσεις όπως «η κάθε ηλικία έχει τα καλά της» γιατί μου φαίνονται πολυφορεμένες και πολύ συμβατικές, το  να μείνουμε αιώνια παιδιά σε κάθε έκφανση της ζωής μας, δεν ξέρω αν είναι η λύση που ψάχνουμε όντως.

Ίσως τελικά αν προχωράμε, αποδεχόμενοι τα χρόνια που περνούν και ό,τι αυτά φέρνουν, κρατώντας την αθωότητα της παιδικής ηλικίας όσο μπορούμε, να μην μεγαλώσουμε με την αρνητική χροιά που δίνουμε στη λέξη πολλές φορές, αλλά να έρθουμε σε ισορροπία με το παιδί και τον ενήλικα μέσα μας.

Θα το διαπιστώσω σε κάποια χρόνια μάλλον. Προς το παρόν να προσέχετε τους εαυτούς σας και να θυμάστε ότι εντάξει, όταν όλα βαράνε στο κόκκινο, οι παιδικές μας ταινίες θα είναι πάντα εκεί για ένα πατ πατ στην ψυχή.

oi

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

28 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
emy memy
emy memy
3 χρόνια πριν

Θα είμαι λίγο αυστηρή. Είμαι η ίδια ψυχολόγος και δουλεύω θεραπευτικά αρκετά χρόνια τόσο σαν ιδιώτης όσο και στο σύστημα υγείας της Αγγλίας. Αυτή η ποπ-επιστήμη υπεραπλουστεύει πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο οι διαταραχές δημιουργούνται, συντηρούνται, και παρουσιάζονται. Το σύνδρομο στο οποίο αναφέρεσαι αγαπητή φίλη δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο εργαλείο διάγνωσης και είναι πολύ περιοριστικό τόσο για τον άνθρωπο που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις, όσο και για τον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Πολλά από αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις διαταραχής προσωπικότητας ή αγχώδους διαταραχής, για παράδειγμα. Έχω την ανάγκη σαν επαγγελματίας του χώρου να… Διαβάστε περισσότερα »

Miss Vanjie
Miss Vanjie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  emy memy

επειδή ούτε εγω ήξερα πως δεν ειναι αληθινο συνδρομο θα μπορουσες να μοιραστείς κάποια ακόμη που δεν είναι ψυχική διαταραχή αλλά το παρουσιάζουν σαν να είναι ;

emy memy
emy memy
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Miss Vanjie

Αγαπημένη Vanjie, το πιο τρανό παράδειγμα είναι το Οιδιπόδειο.
Η θλιβερή αλήθεια είναι πως έχω δει συναδέλφους να το βάζουν σε επίσημα reports και τραβάω μαλλία, βυζιά, ότι βρω εύκαιρο!

Miss Vanjie
Miss Vanjie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  emy memy

Τραγικό..Αν έχεις διιάθεση να ανφέρεις και μερικά ακόμη ( αν υπάρχουν) θα ήταν χαρά μου να τα μάθω..Προσωπικά , σκέφτηκα μήπως και το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν ειναι και αυτο πραγματικό ( δηλ κάποιοιυ είδους διαταραχή)

emy memy
emy memy
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Miss Vanjie

Πολύ καλό παράδειγμα, ναι. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν είναι επίσημη διάγνωση, και θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς άμυνας και επιβίωσης που θέτονται σε λειτουργιά όταν το άτομο βιώνει μια τόσο απειλητική κατάσταση όπως αυτή της αιχμαλωσίας. Ο κίνδυνος, και πάλι, είναι πως προσπαθούμε να κατανοήσουμε μια άκρως τραυματική ανθρώπινη εμπειρία μέσω υπεραπλουστευμένων θεωριών και θέλοντας και μη, καταλήγουμε να τσουβαλιάζουμε. Άλλα παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι το σύνδρομο της Ηλέκτρας (που είναι το αντίστροφο του Οιδιπόδειου, ή το imposter sundrome (συγνώμη δεν γνωρίζω την ακριβή… Διαβάστε περισσότερα »

Αναστασία Παλιεράκη
Αναστασία Παλιεράκη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  emy memy

Καλησπέρα σας! Αρχικά χαίρομαι που βλέπω σχόλιο από άνθρωπο του χώρου κάτω από το κείμενο, αν μπορώ φυσικά να θεωρηθώ κι εγώ “του χώρου” γιατί ακόμη είμαι στο δεύτερο έτος των σπουδών μου. Ήταν παράλειψή μου το ότι δεν ανέφερα ότι δεν είναι κάποιο επίσημα αναγνωρισμένο σύνδρομο στην κλίμακα, αλλά περισσότερο ένα σημάδι των καιρών, ωστόσο εδώ η λέξη “σύνδρομο” δεν έχει το πρόσημο που δίνουμε παθολογικά, απλώς έχει μείνει ευρέως γνωστό ως Συνδρομο του Πητερ Παν, οπότε για αυτό αναφέρθηκα και εγώ έτσι σε αυτό. Επίσης, δεν είναι παθολογοποίηση ομάδων κατά τη γνώμη μου, για το λόγο που εξήγησα… Διαβάστε περισσότερα »

emy memy
emy memy
3 χρόνια πριν

Καλησπέρα Αναστασία, πρώτα πρώτα σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία!

Είναι μεγάλη η κουβέντα για τα καλά και τα κακά της ποπ-επιστήμης, όσον αφορά την κατανόηση της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας, θα έλεγα από προσωπική εμπειρία πως τελικά τα κακά υπερτερούν. Θα μπορούσα να το αναλύσω, αλλά δεν θέλω να κουράσω, καταλαβαίνω την πρόθεση του άρθρου.

Ίσως την επόμενη φορά θα μπορούσες να ξεκινήσεις με ένα disclaimer, για να μπορεί ο αναγνώστης που δεν έχει γνώσεις του αντικειμένου να ξεχωρίσει πως διαβάζει ένα ελαφρύ ανάγνωσμα το οποίο αντανακλά απλά μια προσωπική οπτική.

🙂

angus
angus
3 χρόνια πριν

Αν και το σύνδρομο απαντάται κυρίως σε άνδρες, δεν απαντάται αποκλειστικά (μπορει να το συναντήσει κανείς και σε γυναίκες).

Αναστασία Παλιεράκη
Αναστασία Παλιεράκη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  angus

πράγματι, απλώς όπως είπες οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άνδρες και εν μέρει εύλογα, υπάρχουν αίτια που το δικαιολογούν . <3
-Αναστασία

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Σε κάθε του δημόσια εμφάνιση, ο Τζάκσον μου έδινε την εντύπωση ανθρώπου που δε στέκει στα καλά του, που δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί που βρέθηκε και που οι μάνατζέρ του ήταν πάντα σταντμπάι για να τον συμμαζέψουν. Πραγματικά, δε θα σιγουρευτώ ποτέ πως είχε σώας τας φρένας. Δυστυχώς είχε πάρα πολλά χρήματα για να μπορεί να τον ελέγξει ο οποιοσδήποτε. Ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δε νομίζω πως είναι victim blaming να αναρωτηθούμε, αυτοί οι γονείς που στέλνανε τα παιδιά τους στην Neverland… Τι φάση; Ποιος στέλνει τα παιδιά του ασυνόδευτα, για μέρες, στο φρουρούμενο μέγαρο ενός άγνωστου δισεκατομμυριούχου… Διαβάστε περισσότερα »

Barbie ζωντοχήρα😘
Barbie ζωντοχήρα😘
3 χρόνια πριν

Διαβάζοντας το κείμενο διαπιστώνω οτι οι περισσότεροι άντρες που γνωρίζω είναι έτσι – μιλάω για υποψήφιους συντρόφους – Είναι σημάδι των καιρών; είναι η πατριαρχία; είναι δικές μου λάθος επιλογές; ειναι ενα δειγματου πως είναι οι αντρες γενικως; που οφειλεται τέλοσπάντων ;

The-R-Esti
The-R-Esti
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barbie ζωντοχήρα😘

Παρομοίως, συμφωνώ απόλυτα, κι εγώ οι περισσότεροι που γνωρίζω είναι έτσι! ίσως παίζει και λίγο ρόλο η ανατροφή από την περίφημη Ελληνίδα μάνα; ποιος ξέρει…

Blanca luna
Blanca luna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  The-R-Esti

Αμ από τον Έλληνα πατέρα να δεις!

all things must pass
all things must pass
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barbie ζωντοχήρα😘

Ας καταθέσω και του λόγου μου την σκέψη μου για το θέμα
Μεγαλώνω,ενηληκιώνομαι,πρακτικά σημαίνει πως απομακρύνομαι από την γέννηση και την παιδική ηλικία και αρχίζω να βαδίζω προς το άλλο άκρο ,την έξοδο ,τον θάνατο.
Εχω την εντύπωση πως οι αρσενικοί φοβούνται τον θάνατο πολύ περισσότερο από τα θηλυκά,το γιατί δεν τόχω καθαρό.αλλά σε γενικές γραμμές το βλέπω πως μάλλον ισχύει.

Αναστασία Παλιεράκη
Αναστασία Παλιεράκη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  all things must pass

Θα συμφωνήσω πολύ σε αυτό, αν και θεωρώ ότι ο συνειδητός φόβος δεν είναι αυτός του θανάτου συγκεκριμένα, είναι ο φόβος της φθίσης, του να χάσεις την ανάταση της εφηβικής ηλικίας. Υποσυνείδητα βέβαια εκεί που λες οδηγεί. Αν και θεωρώ έχει κι άλλες προεκτάσεις πολύ εσωτερικές όλο αυτό. <3
-Αναστασία

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  all things must pass

Μεγαλώνω, ενηλικιώνομαι σημαίνει πρώτα από όλα απόκτηση της οικονομικής αυτονομίας που θα επιτρέψει να φτάσω στην ουσιαστική, πλήρη ενηλικίωση. Πράγμα διόλου αυτονόητο σήμερα. Πράγματι, και είναι ακόμα πιο ενδεικτική η περίπτωση της Ιταλίας (για την οποία υπάρχουν και περισσότερες κοινωνιολογικές μελέτες), η απόκτηση της οικονομικής αυτονομίας με δικά σου μέσα, δίχως την συνδρομή της οικογένειας, το 2004 επιτυγχανόταν κατά μέσο όρο στην ηλικία των 28 ετών, σήμερα στην ηλικία των 38 ενώ, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, το 2030 η πραγματική ενηλικίωση θα αρχίζει στα…48 έτη! Θεωρώ ότι αυτή η πτυχή σίγουρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Στην δε Ιαπωνία, η οποία βιώνει 30χρονη κρίση οικονομικής στασιμότητας και αποπληθρωρισμού (η οποία συνοδεύεται από την έντονη αμφισβήτηση του αρχαϊκού πατριαρχικού μοντέλου της) παρατηρείται ένα πολύ πιο παθολογικό φαινόμενο : πολλά έφηβα αγόρια κλείνονται στο δωμάτιό τους και αρνούνται να βγουν από αυτό, μεγαλώνουν και γίνονται άντρες εθελούσια έγκλειστοι στο παιδικό δωμάτιο. Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο έχει αποκτήσει δικό του όνομα, το οποίο δυστυχώς δεν θυμάμαι.

Blanca luna
Blanca luna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Βρήκα αυτό το …τρομακτικά ενδιαφέρον άρθρο. Μάλλον σε αυτό αναφέρεσαι, Μαύρε Γάτε:
https://www.bbc.com/news/magazine-23182523

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Blanca luna

Να ‘σαι καλά, αυτό ακριβώς εννοούσα, αλλά δεν το ‘χω πολύ με τα γιαπωνέζικα πέρα από μάρκες μοτοσυκλετών και ονόματα σκηνοθετών και ταινιών.

Αναστασία Παλιεράκη
Αναστασία Παλιεράκη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Έχετε δίκιο, σίγουρα ναι!
-Αναστασία

Αναστασία Παλιεράκη
Αναστασία Παλιεράκη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barbie ζωντοχήρα😘

Κατά τη γνώμη μου, όπως λέω και στο κείμενο, είναι ένας συγκερασμός πολλών παραγόντων και για εμένα ξεκινάει κυρίως από την ανατροφή, από το πόσο υπερπροστατευτικοί ήταν οι γονείς και κυρίως η μητέρα και κατά πόσο άφηνε το παιδί να “βγει εκεί έξω”, να αναλάβει ευθύνες, να κάνει λάθη. Επίσης, πέρα από αυτό, το πρότυπο της ελληνικής οικογένειας έχει θεωρώ αλλοιωθεί αρκετά, πλέον προωθείται από την μάζα πολύ περισσότερο η ελευθερία, η ανεξαρτητοποίηση από τη δέσμευση σε μια μόνο σχέση κλπ. Άρα κάπως εσωτερικεύεται και έχει ως αφετηρία το ότι κανείς στην εφηβεία δεν περιμένει να είσαι τρομερά πιστός ή… Διαβάστε περισσότερα »

Blanca luna
Blanca luna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barbie ζωντοχήρα😘

Νομίζω ότι πρόκειται για συγκερασμό πολλών παραγόντων. Πολύ συχνά παίζει ρόλο η οικονομική ανεξαρτησία, όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο φίλος Μαύρος Γάτος, αλλά όχι μόνο. Όσο για αυτό που αναρωτιέσαι, αγαπητή Barbie, για την πατριαρχία, θεωρώ ότι είναι μια ακόμα χειρότερη εκδοχή της αυτή των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Τι εννοώ: μέχρι πριν από 50 περίπου χρόνια, στα 60s και στα 70s ακόμα, η αγνή κλασική πατριαρχία έδινε πλουσιοπάροχα άπειρα προνόμια στον άντρα τον σωστό, αλλά είχε και απαιτήσεις: “να βρουν δουλειά, να αποκαταστήσουν τα κορίτσια, να φερθούν σωστά, να ανοίξουν σπίτι, κλπ”. Οι περισσότεροι ακολουθούσαν αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Barbie ζωντοχήρα😘
Barbie ζωντοχήρα😘
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Blanca luna

Χμμμ έχεις δίκιο οσων αφορα την αγνη πατριαρχια των 60ς και 70ς. Οντως τοτε ο αντρας έπρεπε να αποκαταστησει τη γυναικα και να εχει μια σταθερη δουλεια και εισοδημα, δηλαδη ευθυνες.
Σήμερα οπως λες κι εσυ, ακομη και η σεξουαλικη απελευθέρωση της γυναικας λειτουργει και παλι υπερ του, δινοντας του τη δυνατοτητα να κανει ο, τι γουσταρει με οποια γουσταρει χωρις να χρειαζεται να δινει λογαριασμό καπου…
Πιστευεις ομως οτι ενας αντρας του σημερα δεν εχει αναγκη τη συντροφικοτητα; δε θελει τη δεσμευση; (δεν ειναι ρητορικη η ερωτηση, οντως το εχω απορια)

avis
avis
3 χρόνια πριν

“τάση να μην μπορούν να συμπεριφερθούν τυπικά σαν άτομα της ηλικίας τους” Εμένα αυτό δεν μου ακούγεται σύνδρομο αλλά απελευθέρωση! Τώρα σοβαρά υπάρχουν κάπου σμιλεμένοι οι ιερείς κανόνες συμπεριφοράς και ντυσίματος ανά ηλικία να τους διαβάσουμε και εμείς; Ποιος τους έχει θεσπίσει; Εγώ που δηλώνω άθεη μπορώ να φοράω ό,τι θέλω και να ζω τη ζωή μου όπως θέλω; Ξέρεις πόσοι με έχουν πει ανεύθυνη και ότι δεν θέλω να ενηλικιωθώ επειδή είμαι μεσήλικη; Την δεκαετία του 80 θυμάμαι τους μεγάλους να μας λένε να μείνουμε παρθένες για τον άντρα μας, τον οποίο έπρεπε να παντρευτούμε αμέσως μετά το πτυχίο,… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

επειδή είμαι μεσήλικη *και δεν έχω παιδιά*

Αναστασία Παλιεράκη
Αναστασία Παλιεράκη
3 χρόνια πριν

Καλησπέρα! Το reference στη συγκεκριμένη συζήτηση ήταν για να γίνει αντιληπτό το πόσο πολύ έχει αφομοιωθεί από την ποπ κουλτούρα όλο αυτό, που ειπώνεται με το όνομά του και προβάλλεται σαν πρότυπο πολλές φορές. Έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με το ότι τα κίνητρα του Michael Jackson μπορεί να ήταν διαφορετικά, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο στάθηκα στη δήλωση ως δήλωση, επειδή είναι από τις πιο αντιπροσωπευτικές. <3 Καλή συνέχεια! -Αναστασία

daria
daria
3 χρόνια πριν

Ναι συμφωνώ. Και επιπλέον δεν νομίζω πως είναι απαραίτητο να μπει κάποιος διάσημος ως reference για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Μπορούμε να έχουμε και άσημους στο μυαλό μας. Εγώ διαθέτω στην επιστήμη για μελέτη 3 τουλάχιστον πρώην μου που ταιριάζουν γάντι στην περιγραφή.

Αναστασία Παλιεράκη
Αναστασία Παλιεράκη
3 χρόνια πριν

Καλησπέρα! Όπως εξήγησα και παραπάνω, δεν πρόκειται για ένα αναγνωρισμένο σύνδρομο της κλίμακας ψυχικών διαταραχών, αλλά για ένα μοτίβο συμπεριφοράς που εν προκειμένω, ο ψυχολόγος αυτός το ονόμασε έτσι γιατί είδε πολλούς άντρες γύρω στα 30-40 να συμπεριφέρονται ακόμη σαν 18χρονα αγόρια ας πούμε (όπως το έχουμε με μια τυπική έννοια στο μυαλό μας, χωρίς να βάζουμε θέσφατα για το πώς πρέπει να είναι ο καθένας σε κάθε ηλικία απαραίτητα). Επίσης, δεν αναφερόμαστε ακριβώς σε συμπτώματα, διότι δεν πρόκειται για παθολογία, αναφερόμαστε σε συμπεριφορές ή συνήθειες που επιβεβαιώνουν την γενικότερη εικόνα. Οι “Πήτερ Παν” γενικά, όπως τους έχει ταυτίσει η… Διαβάστε περισσότερα »