in

Η Κυρά Σαρακοστή και τα «ωραία έθιμα» της

Ωραία τα έθιμα αλλά ας τα φιλτράρουμε λίγο, ΑΛΛΑ ΑΣ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ

Μια γυναίκα χωρίς στόμα… γιατί νηστεύει. Μάλιστα. Και παρουσιάζεται χοντρή επίσης. Και με κλειστό το στόμα. Δηλαδή τα παιδιά βλέπουν ως εικόνα μια γυναίκα χωρίς στόμα που στο δικό τους το μυαλό όταν κάποιος δεν έχει στόμα δεν μπορεί να μιλήσει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Kyria Sarakosti

Συνάδελφος ανάρτησε το παρακάτω κείμενο:

«Αυτό με την κυρα-Σαρακοστή που έχει την τιμητική της αυτή την εβδομάδα στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία; Τι φάση; Ωραία τα έθιμα δεν λέω και εγώ προσωπικά τα στηρίζω όσο τίποτε άλλο, αλλά μήπως το συγκεκριμένο είναι τόσο άκυρο τόσο για την ηλικία των παιδιών που το απευθύνουμε όσο και για το τι μπορεί να περνάει ως μήνυμα; Και ας σκεφτούμε ίσως λίγο.

Μια γυναίκα χωρίς στόμα… γιατί νηστεύει. Μάλιστα. Και παρουσιάζεται χοντρή επίσης. Και με κλειστό το στόμα. Δηλαδή τα παιδιά βλέπουν ως εικόνα μια γυναίκα χωρίς στόμα που στο δικό τους το μυαλό όταν κάποιος δεν έχει στόμα δεν μπορεί να μιλήσει. Ας το σκεφτούμε

Έχει 7 πόδια και κάθε εβδομάδα κόβουμε το ένα πόδι. Μα είναι δυνατόν να είναι αυτό κάτι το οποίο προάγει οποιαδήποτε μορφή μάθησης και εκπαίδευσης; Δίνω δηλαδή μια ανθρώπινη υπόσταση στην κυρα-Σαρακοστή στην οποία κάθε εβδομάδα κόβω και ένα πόδι. Μακάβριο λίγο ή όχι; Αναρωτιέμαι. Και επίσης στο δικό τους το υπέροχο μυαλό που δεν αντιλαμβάνεται συμβολισμούς, όταν δεν έχω πόδια δεν μπορώ να περπατήσω. Mε ό,τι σημασία μπορεί να έχει αυτό για έναν άνθρωπο και ειδικά όταν τον παρουσιάζουμε γυναίκα.

1488363857419

Και ποιος ο λόγος επίσης; Ούτε τι είναι εβδομάδα γνωρίζουν, ούτε αίσθηση του χρόνου έχουν σε αυτές τις ηλικίες, ούτε τι είναι νηστεία τα αφορά μιας και δεν κάνουν νηστεία ευτυχώς! Όποτε ποιος ο στόχος;

Και τρίτον. Κυρίως έρχεται στην τάξη με στόχο να χρωματίσουν την φωτοτυπία (που κατά την ταπεινή μου άποψη Η ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) όποτε βλέπουμε άμοιρα τρίχρονα και τετράχρονα να παλεύουν ώρες με τον μαρκαδόρο να μην βγουν από το πλαίσιο ή ως και καλά καλλιτέχνημα (γιατί δεν είναι τέχνη να φτιάξω την κυρα-Σαρακοστή με ζυμάρι, επίσης κατά την ταπεινή μου άποψη).

Δεν ξέρω αν από την θέση μου ως γυναίκα στην σημερινή εποχή θα ήθελα να φτάνω στα μάτια ενός τρίχρονου και τετράχρονου και πεντάχρονου ως μια χοντρή γυναίκα με την υποτιμητική σημασία που φανερώνει η εικόνα με ένα τρόπο (γιατί στα δικά μου μάτια το ότι φανερώνεται ως παχιά και κλείνει το στόμα κάνει αυτό το νόημα) με σταυρωμένα χέρια και κλειστό στόμα που μου κόβουν τα πόδια.

Ωραία τα έθιμα αλλά ας φιλτράρουμε λίγο γιατί αυτά δεν μπορούν να φιλτράρουν οπότε είναι λίγο επικίνδυνο».

Το άθρο θα το βρείτε και εδώ μαζί με κάποια σχόλια:

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης. 

Μέσα στο πλαίσιο της Κριτικής παιδαγωγικής, οι σκεπτόμενοι δάσκαλοι είναι οι αγαπημένοι μου. Θα ήθελα τις δικές σας σκέψεις. Η πρόταση δεν είναι να ακυρώσουμε την Σαρακοστή σαν θέμα, αλλά να επαναπροσδιορίσουμε τους τρόπους..Όπως προτάθηκε από την συνάδελφο αν θα θέλαμε να μετράμε τις μέρες θα μπορούσαμε να βγαίνουμε έξω από την τάξη  και να τραβάμε κάθε μέρα μια φωτογραφία της άνοιξης, αντί να κόβουμε κάποιο πόδι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Andromeda
Andromeda
5 χρόνια πριν

Αρκετά υπερβολική άποψη κατά τη γνώμη μου. Ναι και στις μικρές τάξεις του δημοτικού (μην πω σε όλες) την κάνουν και ούτε εμένα με τρελαίνει σαν κατασκευή. Απλά το άρθρο έχει κάποιες αντιφάσεις. “Δηλαδή τα παιδιά βλέπουν ως εικόνα μια γυναίκα χωρίς στόμα που στο δικό τους το μυαλό όταν κάποιος δεν έχει στόμα δεν μπορεί να μιλήσει.” Μα στα σχολεία γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτό και τους εξηγούμε για ποιο λόγο δεν έχει στόμα. Προσωπικά όταν κάνω την κατασκευή με ζυμάρι ή σε φωτοτυπία, της φτιάχνω στόμα. Επίσης, στη συγκεκριμένη Φώτο που έχει το άρθρο, έμενα δε μου φαίνεται… Διαβάστε περισσότερα »

Κένταυρος
Κένταυρος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Andromeda

Και γω δεν νομίζω ότι την έφτιαξαν επί τούτου χοντρή. Δεν ηταν γλύπτες οι “εμπνευστές” της κυραΣαρακοστής αλλά απλές γυναίκες που ήθελαν να φτιάξουν ένα διασκεδαστικό ημερολόγιο μετρώντας αντίστροφα τις μέρες για το Πάσχα. Εξάλλου τότε δεν υπήρχε η σημερινή χοντροφοβία.

Gina
Gina
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Andromeda

Συμφωνώ απόλυτα!! Πολύ υπερβολικο το άρθρο κ το λέω όχι ως εκπαιδευτικός αλλά ως μητέρα. Έχω καταλάβει ότι τελικά τα παιδιά δεν υπέρ αναλύουν τα πάντα ούτε βλέπουν ρατσιστικά κ σεξιστικα υπονοούμενα παντού γιατί πολύ απλά στο υπέροχο αθωο τους μυαλό η γυναίκα δεν είναι κατώτερη από τον άντρα κ οι πιο παχουλοι άνθρωποι δεν διαφέρουν από τους αδύνατους! Επίσης ειναι στο χέρι του παιδαγωγού να εξηγήσει στο παιδί γιατί δεν έχει στόμα κ τι συμβολίζουν τα πόδια. Κανένα από τα 2 μου παιδιά πάντως δεν προβληματιστηκε για όλα αυτά, αντίθετα με μεγάλη χαρά ακόμα κ ο 3χρονος μικρός μου… Διαβάστε περισσότερα »

Κένταυρος
Κένταυρος
5 χρόνια πριν

Ο βασιλιας Καρναβαλος ή ο Ιούδας που καίγονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας είναι ανδρικά ομοιώματα. Κατά την γνώμη μου στην κυρα Σαρακοστή δεν υπάρχει κάτι σεξιστικό.

mm
mm
5 χρόνια πριν

Μην ορκίζεστε ότι τα παιδιά δεν νηστεύουν. Πριν 7-8 χρόνια έφαγα φρίκη όταν συνειδητοποίησα ότι οι συμμαθητές του ανιψιού μου στο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ νήστευαν τον μισό Αύγουστο. Θέλαμε να του κάνουμε πάρτυ και έπρεπε να φτιάξουμε νηστίσιμα. Βέβαια μιλάμε για παιδιά στρατιωτικών (έμεναν μέσα στην μονάδα). Πραγματικά ήθελα να τους πιάσω έναν έναν και να τους κοπανήσω στον τοίχο. Βγάλε έξω το θέμα της διατροφής και της ανάπτυξης, αλλά τι είδους άσκηση πνεύματος και εγκράτεια πετυχαίνεις εξαναγκάζοντας ένα νήπιο σε νηστεία;

Ιζόλδη
Ιζόλδη
5 χρόνια πριν

Μια εικόνα γυναίκας χωρίς στόμα με εφτά πόδια δεν είναι πιο μακάβρια και τρομακτική από τα περισσότερα παραμύθια. Αλλά κάπου χρησιμεύουν κι αυτά

https://newrepublic.com/article/126582/irresistible-psychology-fairy-tales

https://nypost.com/2015/01/04/study-says-fairy-tales-too-bleak-for-kids-but-thats-what-they-need/

https://www.theglobeandmail.com/life/parenting/fairy-tales-or-scary-tales-should-we-sanitize-stories-for-our-kids/article534517/

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν

Για την κυρά Σαρακοστή δεν ξέρω, αλλά για την παιδική φίρμα σε τσάντες/κασετίνες και λοιπά αξεσουάρ, με τις φιγούρες κοριτσιών χωρίς στόμα πως δεν φρικάρει και συνεχίζει να υπάρχει ως προϊόν;

Το παπί.
Το παπί.
5 χρόνια πριν

Η εικόνα της ακρωτηριασμενης κυρά σαρακοστής με είχε φρικάρει ως παιδί. Αν και δε θυμάμαι να την είχα φτιάξει ποτέ στο νηπιαγωγείο, τη θυμάμαι χαρακτηριστικά κολλημένη σε ψυγείο θείας μου νηπιαγωγου. Απέφευγα να την κοιτάζω οποτε χρειαζόταν να μπω στην κουζίνα και φέτος που την εφερε σπίτι το δικό μου μικρό την άφησα διακριτικά στο αυτοκινητο και δεν την ανέβασα καν στο σπίτι.

verve de vie
verve de vie
5 χρόνια πριν

Δεν ειχα ακουσει ποτε για την κυρα – Σαρακοστη. Ο 4χρονος γιος μου ειδε την εικόνα του post, του τραβηξε την προσοχη & με ρωτησε γιατι εχει πολλα ποδια. Του λεω δεν ειναι ποδια, ειναι το φόρεμα της (αποδεικνύεται οτι αρχιζει και η πρεσβυωπια). Με ολο το σεβασμο προς τη γραφουσα και την ιδιοτητα της δηλωνω οτι δεν κανω σύνδεση με κανενα σημείο απο αυτα που γραφει.

Alex Rainers
Alex Rainers
5 χρόνια πριν

Σκεφτείτε το αλλιώς- η Σαρακοστη ως ένα τέρας τύπου Λαμια, δεν έχει στόμα αλλά τρώει μέσω του δέρματος σαν αμοιβαδα κι έτσι είναι χοντρή γιατί έχει μέσα της το χρόνο που χρειάζεται για να έρθει το Πάσχα. Δεν χρειάζεται στόμα για να μιλήσει μιλάει μέσα στο μυαλό σου όπως ο Κθουλου. Η μέσω της νοηματικής.

Η Σαρακοστή είναι μια απεικόνιση του χρονου μέχρι το Πάσχα . Αντί να την εξαφανίσουμε γιατί δεν της δίνουμε νέες δυναμεις;

Irene Nikoloudakis
Irene Nikoloudakis
4 χρόνια πριν

Ο σωστός εκπαιδευτικός όταν μιλάει για ένα θέμα δε το κοιτάζει ποτέ out of context ούτε προβάλλει την προσωπική του άποψη. Παραθέτει γεγονότα και πληροφορίες ενισχύοντας την κριτική σκέψη του παιδιού στο να αποφασίσει τι είναι για αυτό σωστό. Κοιτάζει από που και πως άρχισε, λαμβάνει υπόψη του τη χρονική περίοδο που αναδείχτηκε το κάθε πράγμα και το πλαίσιο, και προσπαθεί να εξηγήσει γιατί γινόταν έτσι τότε και γιατί έχει διαφοροποιηθεί ή οχι τώρα χωρίς να επηρεάσει. Η κυρά- Σαρακοστή είναι θρησκευτικό έθιμο και έχει αυτή τη μορφή επειδή παραπέμπει μάλλον σε καλόγρια. Ίσως να θέλει να αντιπροσωπεύσει την ψυχή… Διαβάστε περισσότερα »