Η Κάρεν Ούλινμπεκ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Abel των Μαθηματικών

Η Αμερικανίδα μαθηματικός, Κάρεν Ούλινμπεκ, έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το σημαντικό βραβείο των Μαθηματικών

Κάρεν Ούλινμπεκ. Φωτο: Andrea Kane/Institute for Advanced Study

Η 76χρονη Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ, είναι ειδική στις μερικές διαφορικές εξισώσεις, ανακοίνωσε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται από το 2003 και θεωρείται το βραβείο Νόμπελ των Μαθηματικών, επίσης φέρει το όνομά του νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χέντρικ Άμπελ (1802-1829)

«Η Κάρεν Ούλινμπεκ λαμβάνει το βραβείο Abel 2019 για το θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Abel, ο Χανς Μούντε-Καας.

«Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους», αναφέρει η ανακοίνωση

Μαζί με το βραβείο της απονεμήθηκε επίσης το χρηματικό έπαθλο των 6 εκατομμυρίων κορωνών (620.000 ευρώ/ 700.000 δολάρια) και είναι μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις παγκοσμίως στον τομέα των Μαθηματικών μαζί με το μετάλλιο Fields, που δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

«Η Ούλινμπεκ επεξεργάστηκε εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης, που πλέον ανήκουν στην εργαλειοθήκη κάθε γεωμέτρη και αναλύστα», τόνισε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.

Η 76χρονη είναι μια προσωπικότητα που πρωτοστατεί στα ζητήματα ισότητας των φύλων στο επιστημονικό πεδίο της.

«Μια ομότιμη καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, η Κάρεν Ούλινμπεκ, έλαβε το ανώτατο διεθνές βραβείο των μαθηματικών για το 2019», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου.

«Η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων έδωσε στην Κάρεν Ούλινμπεν το βραβείο Αμπελ το 2019. Επί τρεις και πλέον δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η Κάρεν Ούλινμπεκ πραγματοποίησε έρευνα που ανέτρεψε την γεωμετρική ανάλυση και τα μαθηματικά συνολικά. Είναι μια εμπνευσμένη δασκάλα και μέντορας χιλιάδων φοιτητών του UT τους οποίους παρότρυνε για να επιτύχουν σπουδαίες επιδόσεις στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους ζωή. Το Βραβείο Αμπελ είναι η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στα μαθηματικά και η Καθηγήτρια Ούλινμπεκ το άξιζε απολύτως», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

54 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Η Κάρεν Ούλινμπεκ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Abel των μαθηματικών” και “Η 76χρονη είναι μια προσωπικότητα που πρωτοστατεί στα ζητήματα ισότητας των φύλων στο επιστημονικό πεδίο της.” Πόσο χαίρομαι που διαβάζω αυτα τα δύο για την ίδια γυναίκα! Το λέω αυτό γιατί δυστυχώς υπάρχουν αρκετές γυναίκες που, εκμεταλλευόμενες φυσικά τα όσα έχουν καταφέρει οι προηγούμενες γενιές φεμινιστριών, έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα στη δουλειά τους αλλά δηλώνουν ότι δεν είναι φεμινίστριες.