in

Για ποιον χτυπάει η κουδούνα;

Πόσο άλλαξαν οι καιροί και λείπει τώρα στα παιδιά το σχολείο

Πόσο άλλαξαν οι καιροί και λείπει τώρα στα παιδιά το σχολείο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

luis perdigao JMabq3k4gk8 unsplash

Γράφει η Βασιλική Γκουντσίδου, Φυσικός, συνταξιούχος πανεπιστημιακός

Αγαπητό Α,μπα,

Όταν ήμουν μικρή μ’αυτή την έκφραση αντιδρούσαν πολλά παιδιά, όταν τα ρωτούσαν, αν τους αρέσει το σχολείο. Εκείνη την εποχή πολύ δημοφιλές ήταν και το το συγκρότημα ΑΒΒΑ, ίσως γιατί τα παιδιά στο καταπιεστικό πρωινό ξύπνημα για το σχολείο αντιδρούσαν σιγοψιθυρίζοντας τα δύο μεγάλα σουξέ: το Μάμα μία και το here we go again.

Ξύπνησα την Παρασκευή, με το κεφάλι μου να είναι σαν κουδούνι, μια που ακόμη δεν είχα πιει τον καθιερωμένο πια ελληνικό καπουτσίνο. Φυσικά αποφεύγω τον καφέ φαρμακοεσπρέσο για να ξεκινήσει η μέρα μου γλυκά. Άνοιξα την τηλεόραση και είδα κάποιο ρεπορτάζ για τα λύκεια που άνοιξαν. Καλημέρα και καλό κουράγιο στους μαθητές, που σήμερα συμπληρώνουν πέντε μέρες σχολείο. Το κουδούνι του σχολείου χτύπησε για τα Λύκεια, μετά από 5 μήνες. Κάλλιο 5 και στο χέρι, ή μάλλον στο σπίτι, για να προφυλαχθούν από τον covid.

Πώς αλλάζουν οι καιροί, να επιθυμούν σφόδρα οι μαθητές το σχολείο!

Απίστευτο για μας τους μεγαλύτερους, που όταν ήμασταν μικρά παιδιά παίζαμε στις γειτονιές της πόλης μας και μας φώναζαν οι μαμάδες για να μαζευτούμε και να γυρίσουμε στα σπίτια. Όσο περνούσαν τα χρόνια και γέμιζε η πόλη μας πολυκατοικίες, τα παιδιά μας κλείστηκαν μέσα και έπαιζαν στα σπίτια με τους φίλους τους, ή στις αυλές των σχολείων. Με το lockdown πάει και αυτή η ευκαιρία και οι μαθητές θέλουν να δουν τους συμμαθητές τους, να παίξουν στην αυλή με τους φίλους τους, η και γιατί όχι να φλερτάρουν, στην εφηβεία είναι εξάλλου.

Τα Κυριακάτικα γλέντια με όλη την οικογένεια μας τα έβγαζαν ξινά και από τη μύτη, όταν μας ξυπνούσαν για να πάμε Δευτεριάτικα στο σχολείο. Και μιλάμε για ξύπνημα με δυνατή φωνή για να το ακούσουμε, ή το “εγκληματικό” τράβηγμα του παπλώματος για να σηκωθούμε, ενώ το παλιό ρολόι ξυπνητήρι κουδούνιζε αλύπητα.

Μάνι μάνι έπρεπε να σηκωθούμε για να πάμε στο σχολείο, να μορφωθούμε και να κερδίσουμε money money, γιατί it’s a rich man’s world.

Σήμερα διαλέγεις τη μελωδία στο κινητό με την οποία επιθυμείς να ξυπνήσεις. Από τη μύτη του όμως θα του το βγάλουν του παιδιού τελικά, γιατί θα πρέπει να κάνει και το selftest, αν και είδα ότι μερικοί γονείς αντιδρούν. Δεν ήταν αρκετές οι δοκιμασίες της ζωής και τα τεστ των Μαθηματικών και των Αρχαίων, τώρα έχουν και τα covid test, που σίγουρα είναι απαραίτητα για την υγεία τους και ως μέσον προφύλαξης.

Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ποιο προοδευτικό, σε σχέση με τη δική μας εποχή. Όταν ήμασταν παιδιά πάντα οι μεγάλοι είχαν δίκιο, τώρα που μεγαλώσαμε δεν πρέπει να μιλάμε πολύ πολύ. Στο Δημοτικό διδαχθήκαμε τη Γραμματική του Μανόλη, με ο όχι ω, Τριανταφυλλίδη. Πρώτη Γυμνασίου κατόπιν υπουργικής αποφάσεως έπρεπε να γράψουμε σε απλή καθαρεύουσα, σύμφωνα με τη Γραμματική της Νέας Ελληνικής γλώσσης του Αχιλλέως Τζαρτζάνου.

Γη ποτισμένη με αίμα οι κόλλες μας, κανείς δεν σκέφτηκε ότι εμείς ήμασταν στην εφηβεία και υπήρχε περίπτωση να πληγωθούμε.

Και οι καθηγητές δεν έκαναν καθόλου πνεύμα, όταν μας μιλούσαν έν-τονα για τους τόνους και τα πνεύματα.

Την εποχή που ήμασταν νέοι και γεμάτοι ενέργεια, δεν είχαν αρχίσει να χτυπάνε τα καμπανάκια για την υγεία και η έκφραση “για ποιον χτυπά η κουδούνα”, ερχόταν στο μυαλό μας μόνο την καταραμένη στιγμή που ο καθηγητής άνοιγε τον κατάλογό του. Τελικά τότε κατανόησα και την έννοια της σχετικότητας του χρόνου.

Πόσο μαρτυρικά αργά κυλούσε ο χρόνος την ώρα του μαθήματος και πόσο γρήγορα την ώρα του διαλείμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου τα κεφάλια των καθηγητών, που είχαν την εποπτεία στην αυλή γινόταν κουδούνια!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Σουσουράδα
Σουσουράδα
2 χρόνια πριν

Μιλάς όχι για παλια χρόνια αλλά και για ένα ευτυχισμένο, υγιές οικογενειακό περιβάλλον όπου το παιδί περνάει καλά και δεν θέλει να φύγει να πάει σχολείο. Όμως υπάρχουν και παιδια που δεν περνούν καλα στο σπιτι, που οι γονεις φωνάζουν και τσακώνονται ή είναι υπερβολικά αυστηροί και δεν επιτρέπουν μια βολτα έξω στη γειτονια. Ειναι και ήταν πολλά αυτα τα παιδιά. Πάντα ήταν και ειναι το σχολείο διέξοδος, πνευματική και κοινωνική. Όσοι υποτιμουν το σχολειο, αυτο το ερμο ελληνικό δημόσιο σχολείο, θεωρούν πολύ κακώς κάποια πράγματα δεδομένα. Υπάρχουν παιδια που πρωτη φορα μεσω του σχολείου πηγαν θεατρο, σινεμα, μουσείο, που… Διαβάστε περισσότερα »