Γίνεται να γίνει ένας θεραπευτής φίλος με το θεραπευομενο του;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Αγαπητή Φαίνια, γίνεται να γίνει ένας θεραπευτής φίλος με το θεραπευομενο του μετα την ολοκληρωση της θεραπειας?

Είμαι κάθετα εναντίον σε κάτι τέτοιο. Όσο και αν υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια, ακόμα και αν κάποιος συνεχίσει θεραπεία αλλού, οποιαδήποτε συνθήκη και αν υπάρχει που ευνοεί κάτι τέτοιο, είναι εντελώς αντιδεοντολογικό και μεταξύ μας, αναίτιο. Ο μεν θεραπευόμενος δεν θα καταφέρει ποτέ να εσωτερικεύσει τη θεραπευτική του εργασία με τον τρόπο που χρειάζεται μετά το πέρας των συνεδριών και ο δε θεραπευτής θα έχει πάντοτε μία θέση ισχύος, αφού η σχέση δεν ξεκίνησε ισότιμα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

53 points
Upvote Downvote

10
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
Σενιόρα ΣούλαegomesaΔιάφανο ΣελοφάνΜπριζίτ Μπορντόdmg Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εδώ, εξ όσων γνωρίζω, ο ψυχολόγος δεν επιτρέπεται (αν είναι σωστή η λέξη) να χαιρετίσει τον θεραπευόμενο κάπου δημόσια, αν δεν το κάνει ο ίδιος πρώτα…πόσο μάλλον να έχουν φιλικές σχέσεις.

Τρελό ηλεκτρόνιο
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ακριβώς έτσι!

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ισχύει, δύο φορές έχω συναντήσει την ψυχολόγο μου τυχαία έξω και προσποιήθηκε ότι δε με είδε καν. Τη μία δεν της μίλησα (γτ ήμουν με παρέα που δεν ήθελα να εξηγώ), την άλλη τη χαιρέτησα πρώτη (και πάλι είπαμε μόνο ένα γεια).

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Άσχετο, αλλά αυτό πάλι που μερικοί ρωτάνε “ποιος/α ήταν;” αφού χαιρετήσεις καποιον/α με ξεπερνά!

Barolo
Μέλος
Συμμετέχων

Μια τέτοια προσδοκία ή ελπίδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθεί τελικά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπευτική σχέση.

Πλου Μιστή Μον Στέρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ωραία και χρήσιμη απάντηση, κι ότι έψαχνα λόγια να το εξηγήσω κάπου πρόσφατα και δεν τα έβρισκα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κι εγώ δεν το έχω δει, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διαβάσουμε κάποιο άρθρο που να λέει ορισμένα πράγματα για το τι είναι βλαπτικό να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πως να καταλαβαίνουμε ότι είναι σωστός επαγγελματίας κτλπ Δεν είναι σαφές αυτό σε όλους τους ανθρώπους που ξεκινούν θεραπεία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ξεχωρίσουν τον θεραπευτή που τους ωφελεί από εκείνον που τους βλάπτει, καθώς τα λόγια του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα ιδίως για κάποιον ευάλωτο… Διαβάστε περισσότερα »

egomesa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένα βίντεο που συνοψίζει αυτό που ζητάς και είναι πολύ εύστοχο . https://youtu.be/KLNWzFHIxus

Μπριζίτ Μπορντό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Αχ, καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί το ρωτάς αυτό και καταλαβαίνω πλήρως και την επαγγελματικότατη απάντηση της Φαινιας.Εγω θα σου πω, από τη μεριά της θεραπευόμενης, ότι, ναι, ο/η ψυχολόγος μας θα πρέπει να γίνει ένα προσωπο που εμπιστευόμαστε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό (όχι ομως απόλυτα). Έτσι, αυτόματα τοποθετείται πάνω και από τους πιο καρδιακους μας φίλους. Καταρχάς, συμφωνώ με τη Φαινια, ότι η σχέση είναι άνιση γιατί αυτός ξερει τους μεγαλύτερους φόβους σου ενώ εσύ μόνο το όνομα του. Επισης αν τον κάνεις φίλο σου, τότε στα μάτια σου μπορεί να χάσει την “αυθεντία” του ψυχολόγου, ενω ταυτόχρονα θα… Διαβάστε περισσότερα »

dmg
Μέλος
Συμμετέχων

Γίνεται, βεβαίως.
Απλως θα σημαίνει ότι η θεραπεία απέτυχε.

Σενιόρα Σούλα
Μέλος
Συμμετέχων

Κάνω και εγω ψυχοθεραπεία επί πέντε συναπτά έτη.Ο θεραπευτής μου, μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής και είμαι βέβαιη ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε φίλοι υπό άλλες συνθήκες. Περίπου στα δύο χρόνια της θεραπείας με αφορμή μια τυχαία συνάντησή μας σε εξωτερικό χώρο, τον είχα ρωτήσει αν θα μπορούσε να συμβεί αυτό στο μέλλον. Η τόσο απόλυτη,αρνητική του απάντηση με είχε στενοχωρήσει λιγο και μου είχε φανεί και λίγο υπερβολική.Περνώντας ο καιρός, κατάλαβα το γιατί μου ξεκαθάρισε τα όρια της σχέσης και πλέον συμφωνώ απόλυτα. Χωρίς να είμαι ειδικός πάντως, το θεωρώ θετική ένδειξη να νιώθεις ότι θα ήθελες μια “επέκταση” της… Διαβάστε περισσότερα »