in

Το podcast ‘Χοντρές κι Αλλοπαρμένες’ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα

Μερικές σκέψεις για την παραγωγή της σελίδας ‘Καμένα Σουτιέν’

Μερικές σκέψεις για την παραγωγή της σελίδας ‘Καμένα Σουτιέν’ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

b75670a37057344c565138a2fb3e1c29

Το podcast ‘Χοντρές κι Αλλοπαρμένες’ από τα Καμένα Σουτιέν έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο μειονέκτημα.

 

Έχει μόνο πέντε επεισόδια. 

 

Καταλαβαίνω απολύτως ότι οι δημιουργοί του μάλλον δεν είχαν χρόνο, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να βρεθούν κοινές ώρες ανάμεσα σε τόσα άτομα, καταλαβαίνω τα οργανωτικά- αλήθεια τα καταλαβαίνω-αλλά πραγματικά, δυστυχώς για εκείνες, έκαναν τόσο καλή δουλειά που τώρα ψάχνω τρόπο να τις βρω και να τις πείσω να συνεχίσουν (ή έστω να έρθουν στο Α,ΜΠΑ να τα πούμε).

Tι είναι αυτό το podcast; 

Στα 5 αυτά επεισόδια γίνεται μια μονόωρη συζήτηση μεταξύ των 4 παραγωγών, της Freddie, της Annelise, της Μαρκησίας και της Garfield για θέματα που αφορούν χοντρές γυναίκες (καμιά φορά και άντρες). Μιλούν για θέματα κοινωνικά όπως η απουσία χοντρών ηθοποιών απ’τον κινηματογράφο και η προσβλητική χρήση fat suit ή όπως η σεξουαλική φετιχοποίηση που συμβαίνει ταυτόχρονα με την δημόσια απόρριψη και διανθίζουν τις προβληματικές που θίγουν με προσωπικές ιστορίες και πολύ γέλιο. 

-Μαρκησία γιατί πονάνε τα βυζιά μου;

-Τα βυζιά σου πονάνε γιατί μας έχουνε μάθει ότι το να πονάς είναι εντάξει. Απ’τη στιγμή που κάπως κλείνει, κάπως κάθεται, κάπως κουμπώνει, ε αυτό είναι το σουτιέν για σένα. Όχι αγάπη μου. Δεν είναι αυτό το σουτιέν για σένα. 

Γιατί να του αφιερώσετε χρόνο; 

Γιατί είναι αστείο. Γιατί το γέλιο των κοριτσιών έχει υπέροχο ήχο και θα χαμογελάτε ασυγκράτητα όταν το ακούτε. Γιατί δεν είναι δήθεν. Γιατί είναι τέσσερις γυναίκες που περιγράφουν με ειλικρίνεια τους προβληματισμούς που έχουν προκύψει απ’το βίωμα του πάχους, εξηγούν πράγματα που μπορεί να μην ξέρετε ότι συμβαίνουν (πχ μία απ’τις παραγωγούς είπε ότι παιδιά την υποτιμούν όταν δεν τους κάνει τα χατίρια και οι υπόλοιπες είπαν ότι έχουν παρόμοιες εμπειρίες συνδέοντας αυτό το βίωμα με το ότι τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν ότι οι χοντροί άνθρωποι είναι ‘λιγότεροι’), μοιράζονται ανοιχτά ιστορίες ντροπής και εξηγούν πώς τις διαχειρίστηκαν. 

Έχετε δει αυτό το κείμενο σχετικά με τη φωτογράφο που φωτογραφίζει χοντρούς ανθρώπους στη Ρωσία; 

Highlights+Ιδέες που ξεχώρισα

1) Μου άρεσε πολύ το κομμάτι που μιλούν για το φεμινισμό κι εξηγούν ότι η μέινστριμ φεμινιστική αφήγηση δεν μιλάει ανοιχτά για τις χοντρές γυναίκες επειδή φοβάται ότι θα τις θίξει συμβάλλοντας έμμεσα και διά παραλείψεως στην αορατότητά τους. 

2)Η συζήτηση στο πρώτο επεισόδιο σχετικά με την κοινωνική δυσπιστία απέναντι στην σεξουαλική παρενόχληση που δέχονται είναι φανταστική. 

3)Στο 4ο επεισόδιο μιλούν για την σχέση τους με το στήθος τους, τα σουτιέν και τη χρήση binder πυρπολώντας το κοινό με πολύ χρήσιμες πληροφορίες πάνω στα ίδια τα εσώρουχα αλλά και την έννοια της άνεσης.

4)Εξηγούν ότι οι χοντρές γυναίκες δεν θεωρούνται άνθρωποι εκτός κι αν είναι εξαιρετικά θηλυκές επομένως δέχονται απίστευτες πιέσεις που αρχίζουν απ΄το τι είδους ρούχα φτιάχνονται γι’αυτές μέχρι το ότι θεωρούνται περιττές αν δεν έχουν το πολύ μεγάλο στήθος που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή τους. 

  • Εδώ θα βρείτε τις προτάσεις των παραγωγών για καταστήματα με μεγάλα μεγέθη και τον οδηγό αγοράς ρούχων στο ίντερνετ ενώ εδώ θα βρείτε το άρθρο που συνοδεύει το podcast με θέμα την αποτύπωση των χοντρών ανθρώπων στον κινηματογράφο

Συμπέρασμα

Στο Α,ΜΠΑ όπως και σε πολλές άλλες φεμινιστικές σελίδες, γίνεται συχνά λόγος για το πόσο σημαντικό είναι να μιλούν για βιώματα άνθρωποι που τα έχουν ζήσει. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το βίωμα του πάχους, ν’αποκτήσετε λεξιλόγιο που περιγράφει τις εμπειρίες σας ή να επικυρώσετε εντυπώσεις και συναισθήματα, το συστήνω οπωσδήποτε.

 

Υγ. Έχω σημειώσει ότι το πρότεινε στο Α,ΜΠΑ η χρήστρια ‘Τερατένιο Τιραντάκι’ την οποία ευχαριστώ πολύ-πραγματικά χαίρομαι που την άκουσα. 

Υγ2. Έίναι μια καλή στιγμή να ακολουθήσετε το Α,ΜΠΑ στο instagram

 

Διαβάστε επίσης στο Α,ΜΠΑ:

1) Αγαπητή «Α, μπα»: Επειδή έχω παραπάνω κιλά δεν αξίζει να ζω και να υπάρχω;
2) ‘Ένα μη ψύχραιμο κείμενο για το bodyshaming και την χοντροφοβία’
3) ‘Ναι, είμαι χοντρή και σέξι’
4) Αγαπητή «Α, μπα»: Με συγκρίνει με αδύνατες κοπέλες και με πιέζει να χάσω κιλά

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Karlee
Karlee
3 χρόνια πριν

Ρε γμτ, δε μ αρέσουν καθόλου τα ποντκαστ και είναι τόσο της μόδας… Πόσες συνεντευξεις έχω χάσει επειδή απλά βαριέμαι να ακουω! Τουλάχιστον του Α, μπα τα απομαγνητοφωνουμε☺

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Είναι μια τεράστια βιομηχανία πίσω από κάθε γυναίκα που θέλει να πουλήσει από δίαιτες, καλλυντικά, ρούχα, γυμναστήρια. Μια τεράστια Πατριαρχία που θέλει οι γυναίκες να έχουν οντότητα μόνο μέσα από την αντρικά ματιά και να μεγαλώνουν με λάθος τρόπο. Ας ξεκινήσουμε από την λέξη…αδυνατίζω. Σημαίνει ότι γίνομαι λιγότερο ισχυρός, χάνω δύναμη, αχρηστεύομαι. Ένα αγόρι ποτέ δεν ακολουθεί ένα άθλημα για να ‘’χάσει δύναμη’’ το κάνει για να δυναμώσει. Ένα κορίτσι όμως το σπρώχνουνε να κάνει σπορ για να είναι ‘’αδύνατο’’. Η διαφοροποίηση στον τρόπο που το λαμβάνουν από μικρή ηλικία τα δύο φύλα στην ψυχολογία τους είναι τρομακτική. Ένας άνδρας… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ ως προς το σκέλος, ότι οι γυναίκες δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εμφάνιση, αλλά δε συμφωνώ ότι οι άντρες είναι χαλαροί. Για τους άντρες η εμφάνιση έχει ακόμη περισσότερη δουλειά, δηλαδή πλούτος , στύση ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνική θέση, αυτοκίνητο , κέρασμα , και πολλά άλλα . Αυτά τα στερεότυπα γενικά δεν ισχύουν και πολύ σήμερα, εννοώ ότι πλέον ο κόσμος είναι πιο ελεύθερος και έχει καταλάβει τι επιζητά ο καθένας Η σοβαρή διαφορά μεταξύ ανδρών γυναικών είναι ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν επειδή υπάρχουν και βέβαια τα εργασιακά θέματα και φυσικά η μητρότητα σε σχέση με την υποχρέωση του κράτους να… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
lioness
3 χρόνια πριν

Clickbait τίτλους στο αμπα; Πάλι; Γιατί;;;

Πατάτα
Πατάτα
3 χρόνια πριν

Ωραίο άρθρο, Λασκαρινα. Μία μικρή διόρθωση μόνο, το ‘καμένα’ είναι μετοχή παρακειμένου του ρήματος καίω και γράφεται με ένα ‘μ’.

Cappuccino
Cappuccino
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πατάτα

Είναι μετοχή παρακειμένου του “καίω”, πράγματι, που στα αρχαία η μετοχή αυτή είναι συγκεκριμένα “κεκαυμένος -η -ο”. Το “καμένος” είναι το σωστό σύμφωνα με Μπαμπινιώτη αλλά και άλλες πηγές (δεν προκύπτει από κάπου διπλό μ στην εξέλιξη της λέξης), αν και υπάρχει με δύο μ σε επώνυμα (βλέπε Πάνος Καμμένος) οπότε για αυτό πιστεύω προκαλείται μια σύγχυση. Όπως και να ‘χει, αφού το podcast/σελίδα κλπ. το γράφει με ένα μ, και ανορθόγραφο να ήταν (που δεν είναι), έτσι δε θα έπρεπε να μεταφερθεί ώστε να βρει κάποιος τη σελίδα;

Cappuccino
Cappuccino
3 χρόνια πριν

Λασκαρίνα μας έκαψες… τα άκουσα όλα σε μια μέρα και τώρα χτυπιέμαι που δεν έχει άλλο! Τέλεια πρόταση!