Φωτογραφίζοντας χοντρούς ανθρώπους στη Ρωσία

Το project ‘Νο Shame’ δείχνει όσα η κοινωνία ορίζει ότι πρέπει να μείνουν αόρατα

Mary Gelman-No Shame

Καταπώς φαίνεται, αν θέλουμε να βρούμε ομοιότητες μεταξύ των λαών, αρκεί να στοιχηματίσουμε στη βία κατά των γυναικών και στον κοινωνικό αποκλεισμό των χοντρών ανθρώπων· μοιάζουν να είναι καθολικές συνθήκες που συμβάλλουν αναντίρρητα στην διαπολιτισμική επικοινωνία.

Γι’αυτό, τα έργα της Mary Gelman, μίας πολυβραβευμένης 26χρονης φωτογράφου, μπορούν να μιλήσουν σε γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού. Mε δεδομένο ότι η βία είναι ίδια παντού, μπορεί μεν η φωτογράφος να επιλέγει τα θέματά της εμπνεόμενη από τη ζωή στη Ρωσία, μιλά δε σε μια οπτική γλώσσα, κατανοητή καθολικώς τόσο όσο τα μαθηματικά.

Με το project ‘No Shame’ η Gelman επιχειρεί να θίξει το γεγονός ότι στη ρώσικη κοινωνία, τα χοντρά άτομα θεωρούνται, ουσιαστικά, μη άτομα-περισσότερο λάθη προς διόρθωση παρά υποκείμενα που αξίζουν να φέρουν την ανθρώπινη ιδιότητα.

 

Mary Gelman-No Shame

 

Με δικά της λόγια: ‘η κοινωνία επιμένει. Δεν υπάρχει χώρος στον κόσμο για χοντρούς ανθρώπους. Αν είσαι χοντρός αυτομάτως συνάγεται ότι είσαι τεμπέλης, αδύναμος, ηλίθιος, άνευρος και κακομαθημένος. Δεν μπορείς ποτέ ν’αγαπηθείς στ’αλήθεια, δεν μπορείς ποτέ να έχεις ούτε φίλους, ούτε μια ευτυχισμένη οικογένεια, ούτε ν’αποκτήσεις τη δουλειά των ονείρων σου’.

 

Alyona και Sasha-Mary Gelman για το project ‘Νο Shame’

 

Το project ‘No Shame’ εμπεριέχει την επιθυμία των ανθρώπων που αποτυπώνται σ’αυτό για ορατότητα, για αντίσταση στην αφήγηση που τους θέλει μακριά από το κοινωνικό γίγνεσθαι, για επαναδιαπράγματευση των όρων ζωής που τους έχουν επιβληθεί λόγω του σώματός τους.

 

Mary Gelman-Νο Shame

Είναι ενδιαφέρον το ότι έχει επιλέξει να θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και με εικόνες ζευγαριών και οικογενειών. Μου φάνηκε ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι το πάχος δεν αφαιρεί από τον άνθρωπο την ικανότητα ν’αγαπηθεί, σα να ήθελε να υπονοήσει μέσα από τον κατοπτρισμό της εγγύτητας στον ιδιωτικό βίο ότι ο αποκλεισμός έχει καθαρά κοινωνική βάση. Θυμήθηκα ερωτήσεις που έχουν έρθει κατά καιρούς στο Α,μπα που είναι παχιές, είναι σε σχέση, γράφουν ότι ο σύντροφός τους τις θέλει και ότι όλα πάνε καλά μεταξύ τους αλλά δεν κατανοούν γιατί αγαπιούνται.

 

 

Επίσης, θυμήθηκα ένα κείμενο της Κατερίνας Μάντουκα, Ελληνίδας χοντροακτιβίστριας που είχε γράψει ότι ‘η χοντροφοβία δεν είναι ποτέ ένα εξωτερικό γεγονός. Εσωτερικεύεται. Γίνεται εμμονή και βάζει εσένα τον ίδιο να εξελίσσεσαι σε αυστηρό επόπτη του εαυτού σου. Βιώνεται ως πραγματικότητα από τα παχουλά άτομα και ως απειλή από όλους τους άλλους.’

Με το να δείχνει ότι τα υποκείμενά της αγαπιούνται από κάποιους, μοιάζει να θέλει να δείξει την βαθιά κοινωνική διάσταση της χοντροφοβίας, ότι ναι μεν σας αποκλείουμε συλλογικώς ως σώματα αλλά σας αγαπάμε κατ’εξαίρεση. Ίσως γι’αυτό οι άνθρωποι να είναι ζευγαρωμένοι μεν, θλιμμένοι δε. Η αγάπη από έναν δεν αρκεί ως αντίδοτο στον καθημερινό αποκλεισμό από ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα.

 

 

Αυτή βέβαια ήταν η δική μου σκέψη πάνω στις φωτογραφίες της, είμαι σίγουρη ότι εσείς θα κάνετε διαφορετικές. Έχει, επίσης, κάνει ένα καταπληκτικό project σχετικά με την έμφυλη βία στη Ρωσία το οποίο θα είναι θέμα άλλου ποστ αν σας ενδιαφέρει η αισθητική της.

 

Αν θέλετε να χαζέψετε περισσότερη δουλειά της, ρίξτε μια ματιά στο σάιτ της.

 

*χρησιμοποίησα τη φράση ‘χοντρά άτομα’ αντί όρων όπως παχιά, παχουλά και λοιπά συνώνυμα επειδή αυτό κάνει η ομάδα ‘Fat Unicorns’ που μιλά για επανοικειοποίηση του όρου.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

50 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
Σεχ ΠόζιτιβΜαύρο ΓατίBrujaεξωγήινη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Πολύ ωραίες φωτογραφίες, προσωπικά θα ήθελα να δω και το άλλο project. Μου άρεσε πολύ αυτό που είπες Λασκαρίνα για το ότι ‘η αγάπη από έναν δεν αρκεί ως αντίδοτο στον καθημερινό αποκλεισμό από ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα.’ Όλη η ουσία του πόσο βλάπτει η περιθωριοποιηση και γιατί πρέπει να παλεύουμε για ανοχή στη διαφορετικοτητα βρίσκεται εκεί. Δεν αρκεί.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

εξωγήινη, Κι εγώ αυτή την φράση ήθελα να επισημάνω: “η αγάπη από έναν δεν αρκεί ως αντίδοτο στον καθημερινό αποκλεισμό από ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα”. Φυσικά η αγάπη των κοντινών μας ανθρώπων είναι πολύ σημαντική αλλά επίσης όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί, να υπάρχουμε μέσα στην κοινωνία.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ καλά κάνουν και επανοικειοποιούνται τον όρο. Μια λέξη είναι μία λέξη, πάντα μπορούμε να αλλάξουμε το πρόσημο που της δίνουμε, και για τέτοιες λέξεις είναι η μόνη λογική συνέχεια.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Συμφωνώ Μαύρο Γατί. Το ίδιο συνέβη και με τη λέξη queer, που στην Ελλάδα την πήραμε χαμπάρι τα τελευταία χρόνια αλλά στην Αγγλία θεωρείται από μεγαλύτερα μέλη της LGBTQ κοινότητας προσβλητική γιατί μεγάλωσαν με τη λέξη αυτή να θεωρείται προσβολή. Συζητιέται πολύ, ωστόσο έχει υιοθετηθεί τόσο πολύ από τη νέα γενιά ως λέξη-ομπρέλα για την ομοφυλοφιλία που έχει φτάσει να σημαίνει κάτι πολύ πιο θετικό, δεν είναι πια βρισιά. Όσο τη χρησιμοποιούμε θετικά τόσο ξεχνιέται από την κοινωνία ότι κάποτε συμβολιζε κάτι φοβερά αρνητικό. Το ίδιο θα έπρεπε να είναι και το χοντρός, να μην είναι πια η λέξη όπλο… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Είσαι στο μυαλό μου, αυτό σκέφτηκα κι εγώ ♥️♥️♥️

Bruja
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί κι εμείς οι χοντροί έχουμε ψυχή! ✊

Σεχ Πόζιτιβ
Μέλος
Συμμετέχων

Χαίρομαι τόσο πολύ που αγγίζετε τη χοντροφοβία ως ζήτημα, γιατί αρκετές φορές είναι ζητούμενο ακόμη και σε safe spaces (φεμινιστικά, κουιρ κλπ). Η ενοχή γύρω από το πάχος είναι τεράστια, κι ενώ πλέον καταφέρνουμε σιγά σιγά στην ψαροκώσταινα να αποβάλουμε το επιχείρημα ‘περί αισθητικής’, συχνά σε αναρτήσεις περί χοντροφοβίας βλέπω το ίσως πιο βαθιά ριζωμένο επιχείρημα ‘περί υγείας’, το οποίο χρησιμοποιείται κατ’ εξοχήν από την οικογένεια. Όταν κάθε άλλη προσπάθεια ‘νουθεσίας’ του χοντρού ατόμου πηγαίνει στράφι, πάντα γίνεται αναφορά στην υγεία του. Όμως δε νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το διακύβευμα, και νομίζω μάλιστα ότι επικλήσεις στην υγεία προσδίδουν στην… Διαβάστε περισσότερα »