in ,

Λίγες σκέψεις για το μνημείο της Ελένης Τοπαλούδη

Πώς θυμόμαστε μέσα σε ένα σύστημα που δε θυμάται το ίδιο τις νεκρές μας;

Πώς θυμόμαστε μέσα σε ένα σύστημα που δε θυμάται το ίδιο τις νεκρές μας; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

eisaggeleas dogka topaloudi
EUROKINISSI

Διαβάζω ότι μνημείο της Ελένης Τοπαλούδη θα τοποθετηθεί μπροστά από το δημαρχείο Διδυμοτείχου, ενώ ένας κεντρικός δρόμος θα πάρει το όνομα της και κάνω τις εξής σκέψεις. 

Η πρόθεση της κίνησης είναι φυσικά εξαιρετική. Είναι μια κίνηση που έχει σκοπό να τιμήσει την μνήμη της Ελένης, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία. Μια κίνηση που τιμά και το δημοτικό συμβούλιο που το αποφάσισε ομόφωνα. Είναι μια απόφαση αξιέπαινη και τα ερωτήματα που θέτω δεν την αφορούν καθεαυτή.   

Ως τι μπορεί να τιμηθεί η Ελένη; 

Ως ηττημένη στον πόλεμο της πατριαρχίας; Ως θύμα; Ως σύμβολο τίνος πράγματος; Σύμβολο γυναικοκτονίας; Σύμβολο θύματος της πατριαρχίας; Σύμβολο της βίας κατά των γυναικών; Σύμβολο του θάρρους που της αξιώνουμε ότι πρέπει να έδειξε; Σύμβολο μιας γυναίκας που χτυπήθηκε, βασανίστηκε, βιάστηκε και δολοφονήθηκε; Και αν ναι, το “από ποιον;” εντάσσεται στη συμβολική συλλογιστικη μας;   

Τα μνημεία ανδρών μας θυμίζουν άνδρες που πέτυχαν. Συμβολίζουν τη νίκη, την αποφασιστικότητα, σχεδόν πάντα το θάρρος, την ευφυία, την επιτυχία, την ηγεσία. Οι δρόμοι ονομάζονται προς τιμήν τους για να μην ξεχάσουμε ποτέ σε ποιον χρωστάμε τα χώματα που περπατάμε. Κάθε βήμα είναι χαστούκι στην εθνική αγνωμοσύνη, κάθε στροφή συνεχής υπενθύμιση ιστορικής συνέχειας. 

Τα κατορθώματα τους σαρκώνονται σε βιβλία ιστορίας και οι φιγούρες τους μένουν ακίνητες για να σημάνουν τον εθνικό πολιτισμό, την κουλτούρα, τις ρίζες, την παράδοση, τη συλλογική μας μνήμη.

Άντρες φτιάχνουν την ιστορία και σμιλεύουν άλλους άντρες για να την φέρουν σε βάθος χρόνου. Είναι η πίστη μας στο υπάρχον κοινωνικό σύστημα. Είναι μια ιστορία που γεννιέται από άντρα σε άντρα, αξιομνημόνευτη και φυσικά χωρίς πρόθεση να πεθάνει.

Πόσα αγάλματα ή μνημεία γυναικών συμβολίζουν το ίδιο; Πόσοι δρόμοι έχουν γυναικεία ονόματα για τον ίδιο λόγο; Πόσα αγάλματα γυναικών γίνονται μνημεία όλων όσων θεωρούμε άξια;

Το να αποδίδουμε τιμή και να ενισχύουμε τη συλλογική μνήμη με την ονοματοποίηση δρόμων και με ανέγερση μνημείων είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζουμε να παλεύουμε, χωρίς ιδιαίτερη ιστορική τριβή στα γεγονότα, απέναντι στη λήθη. Γι αυτό και η πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου είναι εξαιρετική. 

Αλλά αυτός ο τρόπος μνήμης δεν είναι ένας τρόπος στον οποίο συμμετείχαν ποτε γυναίκες. Τα μνημεία των γυναικών δεν είναι σχεδόν ποτέ σύμβολα νίκης. Είναι δύο πράγματα: Στην καλύτερη σύμβολα ελπίδας, στην χειρότερη συμπαγείς υπενθυμίσεις της ήττας. 

Η μνήμη προϋποθέτει αποδοχή της συστημικότητας.

Τα ανδρικά μνημεία φέρουν το σύστημα που υποστήριξαν μέχρις εσχάτων. Τα γυναικεία, όμως, δεν φέρουν τα αποτελέσματα της πατριαρχίας.

Οι φεμινίστριες θα δούμε το μνημείο ως σύμβολο αγώνα. Ως σύμβολο του “δεν ξεχνάμε καμια” και του “καμια Ελένη λιγότερη”. Γιατί καμία γυναίκα που έζησε δευτερογενώς τα γεγονότα και την δικαστική απόφαση δεν θα ξεχάσει ποτέ το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη. Καμία γυναίκα που έζησε την υπόθεση, δε θα πει ποτέ περνώντας από το σημείο, ότι “είναι το μνημείο μιας κοπέλας που δολοφονήθηκε, αλλά δεν ξέρω πως και γιατί”. 

Υπάρχει η περίπτωση, όμως, πολλοί να το πουν. Και στις διευκρινιστικές απαντήσεις που θα ακολουθήσουν, υπάρχει ο κίνδυνος η Ελένη να γίνει αυτό που όλες φοβόμαστε: μεμονωμένο περιστατικό. Γιατί για την κουλτούρα κατασκευάστρια του μνημείου της, δε φέρει τίποτα το συστηματικό. Δεν τη δολοφόνησε η πατριαρχία. Η πατριαρχία ειναι μια εντονη λέξη που χρησιμοποιούν οι φεμινιστριες για να περιγράψουν την εγγενή αδικία του κόσμου. Είναι μια γυναίκα που δολοφονήθηκε.  

Αν υπάρχει πρόβλημα, είναι ότι ζητάμε αναγνώριση του συστήματος της πατριαρχίας από το ίδιο το σύστημα που δεν πιστεύει ότι αυτή υφίσταται.

Ναι, χωρίς μνήμη η γυναικοκτονία είναι απλώς δολοφονία. Αμφιβάλλω, όσο κι αν ελπίζω, ότι ισχύει κάτι καλύτερο για τον τρόπο που νοηματοδοτούμε τη μνήμη εντός της πατριαρχίας. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lou
Lou
2 χρόνια πριν

Συγγνώμη, που θα το γράψω αυτό, αλλά θα ήθελα ένα μνημείο στη μνήμη της στη Ρόδο. Για να το βλέπουν κάθε μέρα οι γονείς εκείνου που αγνόησαν τις συστάσεις των εκπαιδευτικών του γιου τους, η γιαγιά που δεν άκουσε τίποτα, αλλά ήξερε να πάει να καθαρίσει τα αίματα και πάλι δεν κατάλαβε τίποτα, η αστυνομία που όταν η Ελένη κατήγγειλε τον πρώτο βιασμό την αγνόησε. Να το βλέπουν και να είναι η γροθιά στο στομάχι για όσα η Ελένη θα δημιουργούσε, αν την είχαν αφήσει να ζήσει.

Barbie ζωντοχήρα😘
Barbie ζωντοχήρα😘
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Για να ειμαι ειλικρινής και εγω περίμενα να διαβασω οτι θα γινει στη Ροδο.

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Συμφωνώ απόλυτα και επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι σήμερα είδα την εκπομπή της Κυρίας Σίσσυς Χρηστίδου και έγινα έξαλη με 2 θέματα. 1. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.Ποιός ο λόγος να φιλοξενήσεις στην εκπομπή σου την συγκεκριμένη ηθοποιό για να ξεπλύνει υπόδικους και να κάνει victim blaming;;; Γιατί είμαι υποχρεωμένη ως τηλεθεάτρια να το υποστώ αυτό;Γιατί είναι υποχρεωμένο το θύμα να το υποστεί αυτό;;; 2.Υπόθεση Ιωάννας Παλιοσπύρου.Ποιός ο λόγος να μιλήσει ο θείος της δράστιδος και να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό παιδί που για να το έκανε αυτό, κάτι θα παίχτηκε…;;; Μέσες άκρες το θύμα φταίει δλδ.Να πούμε ότι η… Διαβάστε περισσότερα »

Barracuda
Barracuda
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Πόσο δίκιο έχεις. Αυτοί σε λίγο θα είναι κύριοι έξω και κανεις δεν θα θυμάται τι έγινε.

J.Brian
J.Brian
2 χρόνια πριν

Κοριτσάκι μου, έβαλες με το αίμα σου, ένα πετραδάκι στον αγώνα για πραγματικά ίσα δικαιώματα. Για δικαίωμα αυτοδιάθεσης της γυναίκας , για δικαίωμα επιλογής , για δικαίωμα στη νεότητα της γυναίκας και για χίλια δυο άλλα πράγματα. Η θυσία σου θα γίνει βράχος και σύμβολο της γυναικείας ανεξαρτησίας

Tropique
Tropique
2 χρόνια πριν

Ονοματοδοσία οδού είναι όχι ονοματοποιηση.
Κατά τ αλλά θα έπρεπε και στη Ρόδο να γίνει ανάλογη κίνηση.

Evey
Evey
2 χρόνια πριν

Τα ανδρικά μνημεία φέρουν το σύστημα που υποστήριξαν μέχρις εσχάτων. Τα γυναικεία, όμως, δεν φέρουν τα αποτελέσματα της πατριαρχίας.

Είμαι και Κρητικιά και έχουμε και εμείς διάφορα γεγονότα (δολοφονίες) που μας ντροπιάζουν.
Το άγαλμα της Ελένης είναι για εμένα απλή υπενθύμιση ότι το σκ*τό είναι υπόθεση όλων μας. Εμένα προσωπικά να μου δίνει κουράγιο να κρατάω το μυαλό μου σε μια νηφαλιότητα.