in ,

Μια νέα έρευνα θα μελετήσει τις επιπτώσεις του διαστημικού ταξιδιού στο γυναικείο σώμα

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαστημικών πειραμάτων γίνονταν πάντα με άντρες

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαστημικών πειραμάτων γίνονταν πάντα με άντρες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

jr korpa sYsUStxY8bQ unsplash
Photo by Jr Korpa on Unsplash

Με έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό γυναικών αστροναυτών να συμμετέχει σε αποστολές μεγάλης διάρκειας, μια νέα μελέτη στοχεύει στην αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των φύλων στις διαστημικές αποστολές, όπου η συντριπτική πλειοψηφία της έρευνας για τη διαστημική ιατρική έχει διεξαχθεί ιστορικά μόνο σε άνδρες.

Η μελέτη διεξάγεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα προσομοιώσει τον αντίκτυπο της μικροβαρύτητας στο μυοσκελετικό σύστημα, την ανοσολογική και καρδιαγγειακή υγεία και τα επίπεδα ορμονών 5 γυναικών. 

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία γνώση για τις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στις γυναίκες σε αυτόν τον τομέα της έρευνας», δήλωσε η Angelique Van Ombergen, η επιστήμονας της Esa που ηγείται του πειράματος στην διαστημική κλινική Medes στην Τουλούζη. 

«Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτή η μελέτη θα μπορέσει να βοηθήσει στην κάλυψη ορισμένων κενών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιδρούν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον.»

Πολλές από τις επιπτώσεις απουσίας της βαρύτητας είναι πιθανό να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλώνουν οι ειδικοί.

«Οι γυναίκες φαίνονται λιγότερο ευάλωτες σε προβλήματα όρασης που σχετίζονται με μετατοπίσεις υγρών λόγω βαρύτητας σε σχέση με τους άνδρες, αλλά οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε λιποθυμικά επεισόδια όταν επιστρέφουν στη Γη», δήλωσε ο καθηγητής Alan Hargens, ο οποίος ερευνά τον αντίκτυπο της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα στο Surgery University της Καλιφόρνια.

Μέχρι τώρα, όμως, υπήρχε έλλειψη δεδομένων που καθιστούσε δύσκολη την προσαρμογή προγραμμάτων άσκησης για γυναίκες αστροναύτες κατά τη διάρκεια αποστολών και αποκατάστασης κατά την επιστροφή στη Γη.

Το ποσοστό των γυναικών αστροναυτών υπολογίζεται πως αυξήθηκε με αργούς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία και με τον πρώτο γυναικείο διαστημικό περίπατο το 2019, η NASA ανακοίνωσε τον στόχο της να στείλει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι, ενώ η Κίνα αναμένεται να συμπεριλάβει μια γυναίκα αστροναύτη στην αποστολή του επόμενου μήνα στον νέο της  διαστημικό σταθμό, Tiangong.

Πληροφορίες: The Guardian 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Selini
Selini
2 χρόνια πριν

Εν τω μεταξύ ο «πρώτος γυναικείος διαστημικός περίπατος» στην αρχή είχε ακυρωθεί γιατί δεν υπήρχαν κατάλληλες στολές για το γυναικείο σώμα. Δηλαδή ολόκληρη NASA εν έτει 2019 δεν είχε στολές σε γυναικείο μέγεθος! Επίσης, είναι άξιο να σημειωθεί πως το «γυναικείο μέγεθος» ήταν το μίντιουμ. Δηλαδή είχαν λαρτζ και σμολ για μεγαλόσωμους και μικρόσωμους άντρες αλλά το μίντιουμ τους έπιασε εξ απίνης! Δηλαδή δεν τους περνούσε από το μυαλό να έχουν στολές σε μέγεθος που θα έκανε στις γυναίκες αλλά είχαν φροντίσει μόνο για στολές που έκαναν στους συγκεκριμένους υπάρχοντες άντρες αστροναύτες.

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν

Έλα μωρέ τώρα που τα κάνουμε και ειδικές μελέτες για τις αστροναύτισσες, λεπτομέρειες! Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν γυναικεία σουβλάκια, παντελονάτοι καφέδες και φορμάκια σε μπλε και ροζ!

Lil
Lil
2 χρόνια πριν

Εντυπωσιακό πόσο λίγες είναι οι μελέτες για το γυναικείο σώμα, όταν ο σκοπός είναι η εξέλιξη των γυναικών σε εναν ανδροκρατουμενο κλάδο, ενώ όταν θέλουν να βγάλουν κάτι αρνητικό, εκεί η μελέτη του κάθε πικραμένου πάει σύννεφο!