in ,

“Πεθαίνοντας για το διαζύγιο”: Το ντοκιμαντέρ για την ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία διεκδικεί Όσκαρ

Γιατί αυτή η υποψηφιότητα για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία είναι ήδη ένας πρώτης τάξεως εξευτελισμός του Ερντογάν και του νομικού συστήματος της χώρας

Γιατί αυτή η υποψηφιότητα για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία είναι ήδη ένας πρώτης τάξεως εξευτελισμός του Ερντογάν και του νομικού συστήματος της χώρας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Screenshot 2021 12 04 at 4.46.58 PM

Χρειάστηκαν 5 χρόνια γυρισμάτων, με αναβολές, τρόμο και άπειρες δυσκολίες στο να ειπωθεί τελικά η ιστορία όλων των κακοποιημένων γυναικών της Τουρκίας, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα γυναικών και περιπτώσεων.

Τώρα, όμως, το “Dying to Divorce”, λίγο μετά την πρεμιέρα του στους κινηματογράφους της Βρετανίας, είναι πλέον η ανεπίσημη πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας μεγάλου μήκους στα φετινά Όσκαρ.

Το “Πεθαίνοντας για το Διαζύγιο” είναι μία συμπαραγωγή Τουρκίας / Βρετανίας με τις σκηνοθέτιδες να δίνουν αγώνα για να αφηγηθούν τις ιστορίες γυναικών, που ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κινδύνευσε η ζωή τους.

Ο φακός ακολουθεί τις διαδρομές της δικηγόρου, Ipek Bozkurt και της ακτιβίστριας, Aysen Ece Kavas, οι οποίες συναντούν γυναίκες που επιζούν της έμφυλης βίας, προκειμένου να τις βοηθήσουν να αναζητήσουν δικαιοσύνη μέσω ενός δαιδαλώδους τουρκικού νομικού συστήματος, που αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά με απαξίωση και χλεύη.

Οι Bozkurt και Kavas είναι μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης “We Will Stop Femicides”, η οποία και αποτελεί το μοναδικό παρατηρητήριο της βίας εναντίον των γυναικών στην Τουρκία.

Η οργάνωση παρέχει έμπρακτη βοηθά στην υποστήριξη των θυμάτων και στην άσκηση πίεσης για απόδοση δικαιοσύνη τους. Οι δυο τους καλύπτουν -και δημοσιογραφικά!- δίκες και βρίσκονται πίσω απ’ όλες τις οργανωμένες διαδηλώσεις στην Τουρκία για θέματα γυναικοκτονιών, ενδοοικογενειακής βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Για τα στατιστικά της υπόθεσης, μέχρι αυτή τη στιγμή και μόνο για το τρέχον έτος, στη γείτονα έχουν δολοφονηθεί 285 γυναίκες, σύμφωνα και με την ακτιβιστική οργάνωση, ενώ βάσει των εκτιμήσεων των επικεφαλής, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300 μέχρι το τέλος του 2021…

Όσο για τις περιπτώσεις που καλύπτει το ντοκιμαντέρ; Αυτές προέρχονται απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Για παράδειγμα, η μία είναι αυτή της Kübra Eken, παρουσιάστριας δελτίων ειδήσεων, η οποία, νοσηλεύτηκε για μήνες, αμέσως μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Η Eken χτυπήθηκε βάναυσα στο κεφάλι από τον σύζυγο της, δύο μέρες μετά τον τοκετό και χρειάστηκαν χρόνια θεραπείας για να αποκατασταθεί η ομιλία της και η κίνησή της…

Η άλλη περίπτωση είναι αυτή της Arzu Boztas, μητέρας έξι παιδιών, η οποία αποφάσισε να χωρίσει από τον σύζυγό της αφού έμαθε ότι είχε βιάσει την ανήλικη κόρη ενός γείτονά τους. Όταν η γυναίκα αποφάσισε να φύγει από το σπίτι παίρνοντας μαζί της τα παιδιά της, ο σύζυγος εμφανίστηκε μπροστά της με πυροβόλο όπλο, την ανάγκασε να διώξει τα παιδιά απ’ το σπίτι, την έβαλε να ξαπλώσει στο πάτωμα και πυροβόλησε από μία φορά σε κάθε άκρο της…

Πρακτικά, το να φτάσει ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ, ακόμη και δεν βραβευθεί τελικά, είναι ένα ράπισμα στην Τουρκία του Ερντογάν και σε ένα νομικό σύστημα που καταδικάζει τις γυναίκες σε θάνατο και φυσικά “προσυπογράφει” τη βύθιση της χώρας στο σκοτάδι…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια