in

Κίνα: προς την ισότητα παραβιάζοντας την ισότητα

Ένας από τους λόγους που η Κίνα θέτει εμπόδια στην εκτρώσεις είναι η ισότητα των φύλων, μέσω της απαγόρευσης εκτρώσεων επιλογής φύλου

Ένας από τους λόγους που η Κίνα θέτει εμπόδια στην εκτρώσεις είναι η ισότητα των φύλων, μέσω της απαγόρευσης εκτρώσεων επιλογής φύλου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

rui xu KbnZgOtM3FI unsplash
Photo by Rui Xu on Unsplash

Ένα βήμα πίσω για τα δικαιώματα των γυναικών και στην Κίνα, αφού η χώρα θα μειώσει τον αριθμό των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται για «μη ιατρικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας σήμερα. 

Το συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα για την αποφυγή των ανεπιθύμητων κυήσεων και για να ενθαρρυνθούν οι άνδρες να «μοιραστούν την ευθύνη» για την αποφυγή τους. Το κυβερνόν κόμμα πρόσθεσε ότι τα μέτρα στοχεύουν στη βελτίωση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και στην ενίσχυση των υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού.

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν το 2018 ότι η χρήση άμβλωσης για τον τερματισμό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ήταν επιβλαβής για το σώμα των γυναικών και κινδύνευε να προκαλέσει στειρότητα. Η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν και στην Κίνα ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν την άμβλωση ως αντισύλληψη. 

Μετά από χρόνια προσπάθειας περιορισμού της αύξησης του πληθυσμού, το Πεκίνο δεσμεύεται γενικά για πολιτικές που στοχεύουν στην ενθάρρυνση μεγαλύτερων οικογενειών. Με δηλώσεις του Ιουνίου, η χώρα θα επιτρέψει τώρα σε όλα τα ζευγάρια να έχουν τρία παιδιά αντί για δύο, ενώ εισάγονται επίσης πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση της ανατροφής των παιδιών.

Τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας έδειξαν ότι μεταξύ 2014 και 2018, υπήρχαν κατά μέσο όρο 9,7 εκατομμύρια αμβλώσεις ετησίως, μια αύξηση περίπου στο 51% από την περίοδο 2009-2013, παρά τη χαλάρωση των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού το 2015. Τα δεδομένα δεν διευκρίνισαν πόσες ήταν οι αμβλώσεις για ιατρικούς λόγους αλλά το σίγουρο είναι ότι παρά την δυνατότητα να κάνουν παραπάνω παιδιά, πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών επέλεξε να κάνει έκτρωση.

Η κατεύθυνση προς περισσότερα όρια στην άμβλωση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια στην Κίνα. Η επαρχία Jiangxi εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές το 2018, που ορίζουν ότι γυναίκες άνω των 14 εβδομάδων έπρεπε να έχουν πάρει έγκριση από τρεις γιατρούς πριν από τον τερματισμό κάθε εγκυμοσύνης για να διαπιστωθεί αν ήταν όντως απαραίτητο να γίνει η έκτρωση για ιατρικούς λόγους.

Ένα απο τα επιχειρήματα που στήριξαν την πολιτική αυτή ήταν η αποφυγή των εκτρώσεων που γίνονται με σκοπό την επιλογή του φύλου (sex selective abortions), οι οποίες έχουν επικριθεί ότι συμβάλλουν στην ανισότητα, αφού το φύλο που επιλέγεται συνήθως να γεννηθεί στις περιπτώσεις αυτές είναι το αρσενικό.

Η απαγόρευση των εκτρώσεων στην περίπτωση αυτή έρχεται με φεμινιστικό περιτύλιγμα. Για την μακροχρόνια καταπολέμηση της πληθυσμιακής ανισότητας, τέθηκαν εμπόδια στις εκτρώσεις προκειμένου να γεννιούνται πράγματι περισσότερα κορίτσια, τα οποία υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα γεννιόντουσαν από επιλογή. Τα μέτρα αυτά εξαναγκάζουν γυναίκες να γεννήσουν και να μην έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για τις ζωές και το σώμα τους, με ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα να είναι ότι η επιλογή τους θα είναι μισογυνιστική. 

Η στέρηση πληροφοριών σχετικά με την εγκυμοσύνη των γυναικών, ο εξαναγκασμός στη γέννα ενός ή πολλών παιδιών που η οικογένειά και η κοινωνία θα απορρίψει δεν είναι μια πολιτική που θα προστατεύσει ή θα ενδυναμώσει μακροπρόθεσμα τις γυναίκες. Η μείωση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών που ζουν σήμερα στην Κίνα δε θα τις βοηθήσει να γίνουν μελλοντικά ίσα μέλη στην κοινωνία.

H ισότητα των γυναικών δεν θα επιτευχθεί ποτέ με την παραβίαση των δικαιωμάτων άλλων γυναικών. Η ρητορική της επιβολής απαγορεύσεων των εκτρώσεων για λόγους που αφορούν μια μακροπρόθεσμη ισότητα των φύλων είναι μισογυνισμός με φεμινιστικό περιτύλιγμα. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
IrisPrismatica
IrisPrismatica
2 χρόνια πριν

Εντωμεταξύ ούτε καν εμμέσως δεν είναι φεμινιστική η απόφαση, με την έννοια ότι δεν τους πήρε ο πόνος για τα θηλυκά έμβρυα από σεβασμό και εκτίμηση προς το γυναικείο φύλο, αλλά επειδή η άνιση κατανομή του πληθυσμού δημιουργεί μακροπρόθεσμα ακόμη περισσότερα προβλήματα στο θέμα των γεννήσεων. Δηλαδή το ζήτημα είναι ότι, εμποδίζοντας να γεννηθούν κορίτσια, στερούν από την πατρίδα μελλοντικές αναπαραγωγικές μηχανές. Δεν υπάρχει λοιπόν πουθενά ο φεμινισμός σ’αυτό.

Lil
Lil
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Συμφωνώ απόλυτα. Λες και σε ολόκληρο κράτος, που από την μία έχει τεχνολογία αιχμής, δεν μπορούσαν να σκεφτούν άλλους τρόπους για να γεννιούνται περισσότερα κορίτσια, πχ έξτρα επιδόματα, θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, να δίνουν στις μητέρες “μόρια” πρόσληψης, κλπ.
Το όλο κονσεπτ είναι βαθιά μισογυνιστικό, και ένα τεράστιο mansplaining από το κράτος προς τις γυναίκες, “για το καλό τους”,βρε

Selini
Selini
2 χρόνια πριν

Κοιτάξτε, έχουν δίκιο τώρα οι Κινέζοι. Δείτε και λίγο τα πράγματα από τη δική τους πλευρά. Είσαι η Κίνα και ας πούμε ότι δημιουργείς ένα βαθιά πατριαρχικό κράτος όπου επί χιλιάδες χρόνια οι άντρες είναι η ενσάρκωση του θεού επί γης και οι γυναίκες μάστιγα. Μετά λες στους ανθρώπους μόνο ένα παιδί. Μετά οι άνθρωποι, λόγω πατριαρχίας, αρχίζουν και ξεφορτώνονται τα θηλυκά έμβρυα. Μετά δημιουργείται μπάχαλο γιατί ξαφνικά οι άντρες δεν βρίσκουν γυναίκες. Κάπως πρέπει να λύσεις το πρόβλημα. Στην αρχή λες ας δώσω δικαίωμα για δύο παιδιά. Έτσι θα κρατήσουν και τα κορίτσια. Αμ δε! Επειδή η πατριαρχία καλά… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν

Δεν είναι τόσο απλό, Φωτεινή. Πρώτον δεν αποφασίζουν οι γυναίκες μόνες τους να κρατήσουν ή να μην κρατήσουν ένα έμβρυο, δεύτερον ο μισογυνισμός χιλιετιών δεν θα λυθεί με πολιτικές ενίσχυσης και επιδοτήσεων. Ο μελλοντικός γονιός που όχι απλώς θα πάει να κάνει μια επικίνδυνη έκτρωση στην εικοστή εβδομάδα (διότι πιο πριν δεν ξέρεις το φύλο) αλλά πιθανότατα θα καταφύγει και σε νεογνοκτονία (συνηθισμένη πρακτική κάποτε στην Κίνα πριν τη δυνατότητα πρόβλεψης του φύλου του παιδιού), δεν θα “ρίξει” το θηλυκό έμβρυο για να το γλιτώσει από μια δυστυχισμένη ζωή, αλλά γιατί δεν το θεωρεί άξιο να ζήσει. Όσο για το… Διαβάστε περισσότερα »

NANA KOMSI
NANA KOMSI
2 χρόνια πριν

Δεν θα ήταν πιο ηθικό να προσπαθήσουν να αλλάξουν την κουλτούρα των Κινέζων σχετικά με το γυναικείο φύλο ; με συζητήσεις στα χωριά, με σποτάκια στα ΜΜΕ και προφανώς μέσω της σχολικής εκπαίδευσης. Ο κόσμος αλλάζει συνέχεια και η Κίνα είναι παράδειγμα μιας χώρας με ραγδαία εξέλιξη. Ας κάνει ο καθένας όσα παιδιά μπορεί και θέλει και η φύση ας αποφασίζει αν θα είναι αγόρια ή κορίτσια.