in

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ προσγειώνεται στη γη μετά από 328 ημέρες στο διάστημα

H μεγαλύτερη σε διάρκεια διαστημική πτήση που έγινε ποτέ από γυναίκα αστροναύτη

«Είμαι τόσο συγκινημένη και χαρούμενη αυτή τη στιγμή» ήταν η πρώτη δήλωση της Κοχ μετά την επιστροφή της. Όπως είναι λογικό θα της λείψουν τα μέλη του πληρώματος, με τους οποίους έγινε φίλη, όπως επίσης και οι καταπληκτικές εικόνες του διαστήματος.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10942278 3x2
Πηγη: AP

«Είμαι τόσο συγκινημένη και χαρούμενη αυτή τη στιγμή» ήταν η πρώτη δήλωση της Κοχ μετά την επιστροφή της. Όπως είναι λογικό θα της λείψουν τα μέλη του πληρώματος, με τους οποίους έγινε φίλη, όπως επίσης και οι καταπληκτικές εικόνες του διαστήματος.

Μέτα από 328 μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ταξίδι που έσπασε το ρεκόρ σε διάρκεια παραμονής, η Κριστίνα  ανυπομονεί να βιώσει ξανά τις απλές απολαύσεις της καθημερινότητας στο πλανήτη γη, όπως για παράδειγμα την «αίσθηση του ανέμου στο πρόσωπο» όπως ανέφερε.

Η 41χρονη αστροναύτης της ΝASA συμμετείχε επίσης και στον πρώτο αμιγώς γυναικείο περίπατο που έγινε ποτέ στο διάστημα, μαζί με την η Τζέσικα Μειρ. Συγκεκριμένα πέρασε 42 ώρες και 15 λεπτά έξω από τον διαστημικό σταθμό

Η διαστημική κάψουλα Soyuz MS-13, έπειτα από πτήση 3,5 ωρών, προσγειώθηκε στις στέπες του Καζακστάν στις 11:12 ώρα Ελλάδας. Στην κάψουλα ταξίδευαν επίσης μαζί με την Κοχ, ο ευρωπαίος αστροναύτης Λούκας Παρμιτάνος και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Σκβόρτσοβ.

Καταγραφή 33

Στο ταξίδι της είχε την ευκαιρία να δει 5,248 περιστροφές της Γης και να παρατηρήσει 16 ανατολές και ηλιοβασιλέματα, διανύοντας 223 χιλιόμετρα.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να κατασκευάσει έναν μόνιμο διαστημικό σταθμό στην επιφάνεια της Σελήνης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που σύλλεξε η αποστολή.

Σημαντικό είναι πως η NASA ανέφερε ότι η αποστολή της Κοχ θα παράσχει στους ερευνητές πολλά απαραίτητα δεδομένα για το πώς η έλλειψη βαρύτητας και η διαστημική ακτινοβολία επηρεάζουν το γυναικείο σώμα στις διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας.

Η Κοχ έφτασε στον διαστημικό σταθμό στις 14 Μαρτίου του 2019. «Αυτή η μέρα σφραγίστηκε στη μνήμη μου», δήλωσε.

Βέβαια το φύλο της Κοχ είναι το λιγότερο σημαντικό. Η ίδια είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός από τη Βόρεια Καρολίνα, είναι ειδικός στην ανάπτυξη οργάνων διαστημικής επιστήμης και μηχανικής σε απομακρυσμένες επιστημονικές τοποθεσίες όπως η Αλάσκα και η Ανταρκτική. Η έρευνα της κατά τη διάρκεια της αποστολής περιελάμβανε την αύξηση κρυστάλλων πρωτεΐνης για πιθανή χρήση σε θεραπείες κατά του Αλτσχαίμερ και του Πάρκισον.

AP 19290538450816
Πηγή: AP

Ωστόσο μετά από δεκαετίες περιθωριοποίησης των γυναικών που συνέβαλαν με τη δουλειά τους στα διαστημικά προγράμματα, η NASA θέλησε να γίνει συμπεριληπτική και να δημιουργήσει ίες ευκαιρίες για τις γυναίκες. Η τάξη του 2013 που συμμετείχε η Κοχ είχε αναλογία φύλου 50/50.

Η Κοχ δήλωσε πως μαζί με την συνάδερφο της τη Μειρ συνειδητοποίησαν ότι αποτελούν πρότυπα για τις νέες γυναίκες. «Και οι δύο μας, καθώς μεγαλώναμε και κάναμε όνειρα να γίνουμε αστροναύτες, αντλούσαμε έμπνευση από ανθρώπους που αντανακλούσαν τους εαυτούς μας».Αξίζει να αγωνιζόμαστε για την ποικιλομορφία. Είναι πολύ σημαντική».

nasa koch5
Πηγή: AP

nasa koch9

nasa koch2
Πηγή: AP

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Izabel
Izabel
4 χρόνια πριν

Ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο άρθρο!!!