in

H “αγορά” παρένθετης μητέρας στην Ελλάδα

Οι Ελληνίδες μητέρες κυοφορούν παιδιά για υπογόνιμα ζευγάρια από την Γερμανία και την Αυστρία

Το μεσογειακό ινστιτούτο γονιμότητας (Mediterranean Fertility Institute) διοργανώνει ‘σεμινάρια’ για την παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα και λειτουργεί ως κέντρο εύρεσης (ή καλύτερα αγοράς) μιας κατάλληλης μήτρας για ζευγάρια που αδυνατούν να κάνουν παιδιά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1314826c369554170e315549d9609f9e

Το μεσογειακό ινστιτούτο γονιμότητας (Mediterranean Fertility Institute) διοργανώνει ”σεμινάρια” για την παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα και λειτουργεί ως κέντρο εύρεσης (ή καλύτερα αγοράς) μιας κατάλληλης μήτρας για ζευγάρια που αδυνατούν να κάνουν παιδιά. Οι δημοσιογράφοι παρουσιάζονται ως τέτοιο ζευγάρι και κλείνουν ραντεβού με το ινστιτούτο όπου κάτι φαίνεται να μη πηγαίνει καλά, γίνεται εμφανές στο τέλος του άρθρου ότι η ελληνική νομοθεσία είναι κάπως θολή όσων αφορά την παρένθετη μητρότητα, και φυσικά είναι πολλοί που επωφελούνται αυτής της  ”θολότητας”.

Πρόσφατα διοργανώθηκε έκθεση στο Βερολίνο. Οι παρευρισκόμενοι ήταν άνθρωποι και ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδιά και ενδιαφέρονταν να μάθουν περισσότερα για την διαδικασία που είναι ακόμα ταμπού στην Γερμανία. Περίπου 50 εκθέτες από τις ΗΠΑ και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τράπεζες σπέρματος, κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και γραφεία μεσολάβησης για υιοθέτηση παιδιών, πήραν μέρος στη διοργάνωση. «Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη» δήλωσε συνεργάτιδα της έκθεσης Κριστίνε Σμιτ. «Έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κλινικές και οργανώσεις, ειδάλλως θα έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να βρουν ειδικούς».

Ένας από τους συμμετέχοντες στην έκθεση ήταν ο Γιάννης Ζερβομανωλάκης, ειδικός στην μαιευτική και την γυναικολογία, με την εταιρία του που συνεργάζεται με ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα. Ο γυναικολόγος παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι πολλά ζευγάρια από χώρες τις Ε.Ε, πηγαίνουν στην Ελλάδα για αυτόν τον σκοπό. «Σε τελική ανάλυση» ανέφερε «η διαδικασία είναι εξαιρετικά διαφανής στην  Ελλάδα που επιτρέπει τη δωρεά ωαρίων, τη προεμφυτευτική διάγνωση αλλά και την παρένθετη μητρότητα, θεραπείες που απαγορεύονται στην Γερμανία και την Αυστρία». Στη συνέχεια δήλωσε πως «η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι, να είναι οι μελλοντικοί γονείς να έχουν ιατρικά διεγνωσμένη υπογονιμότητα».

Τι προβλέπει όμως ο νόμος;

Η παρένθετη μητρότητα για οικονομικό όφελος απαγορεύεται επίσης στην Ελλάδα. Επιτρέπεται μόνο ως πράξη αλτρουισμού, στην οποία συνεπάγεται μια προσωπική σχέση μεταξύ υποψήφιων γονέων και παρένθετης μητέρας, ενός οικογενειακού δεσμού για παράδειγμα ή μιας εξαιρετικά στενής φιλίας. Διαφορετικά πάει αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, που απαγορεύει τη διαδικασία όταν γίνεται για εμπορικούς σκοπούς».

Kαι επειδή η παρένθετη μητρότητα δεν μπορεί να προσφερθεί ως εμπορική υπηρεσία, το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που μπορεί να καταβληθεί είναι 10.000 ευρώ -για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γιατί όμως να διαλέξει μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να κάνει παιδί, ένα άλλο ζευγάρι που δεν γνωρίζει καν, από μια άλλη χώρα ακόμη και χωρίς να λαμβάνει αμοιβή. Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα ξένα ζευγάρια καταβάλλουν σημαντικά ποσά σε κλινικές και πολλές ειδήσεις αναφέρονται στην πρακτική ως «αναπαραγωγικό τουρισμό» ή ακόμα και εμπορία ανθρώπων.

Υπάρχουν υποψίες ότι ορισμένες κλινικές γονιμότητας μπορεί να παραβιάζουν το νόμο, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού νόμου. Μήπως γοητεύουν ξένα ζευγάρια, που ψάχνουν για παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα, με την υπόσχεση της υποτιθέμενης νομιμότητας μόνο και μόνο επειδή η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα εντός ευρωπαϊκής ένωσης;

Από καιρό τα γερμανικά ζευγάρια βρίσκουν παρένθετες μητέροες εκτός της Ε.Ε. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς θεωρούνται αξιόπιστοι προορισμοί αλλά το κόστος είναι υψηλό: 200.000 ευρώ ή περισσότερο. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες στην Ταυλάνδη ή την Ινδία, αλλά και οι δύο χώρες απαγόρευσαν την πρακτική για ξένους πελάτες. Επί του παρόντος, η Ουκρανία θεωρείται εργοστάσιο παραγωγής μωρών στον κόσμο αλλά και εκεί η παρένθετη μητρότητα υπήρξε αντικείμενο κριτικής και ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε την πρακτική εισήχθη πέρυσι. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση «χαλάρωσε» τους κανόνες, το 2014: Οι αλλοδαποί δεν υποχρεούνται πλέον, να έχουν μόνιμη διεύθυνση εκεί για να προβούν στη διαδικασία απόκτησης μωρού μέσω παρένθετης μητέρας. Η βιομηχανία έχει επεκταθεί από τότε.

πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια