in

Κίνα: Εξετάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια των γυναικών στον εργασιακό χώρο

Η σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο στο μικροσκόπιο των επερχόμενων νομοθετικών αλλαγών στη χώρα

Η σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο στο μικροσκόπιο των επερχόμενων νομοθετικών αλλαγών στη χώρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

files lifestyle china internet gaming telecoms

Το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας συζήτησε τη Δευτέρα αλλαγές στη νομοθεσία για την παροχή μεγαλύτερης προστασίας στις γυναίκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις βάσει φύλου, αλλά και τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Μάλιστα, και όπως έγινε γνωστό από τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης, στόχος είναι να υπάρξει και ένας νέος σαφής ορισμός για την εν γένει ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον των γυναικών.

Συγκεκριμένα, η μόνιμη επιτροπή του κοινοβουλίου της χώρας, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, συζήτησε ένα σχέδιο τροποποίησης στον «Νόμο για τα δικαιώματα και την προστασία των συμφερόντων των γυναικών».

Η κίνηση έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Κίνα διερευνά τρόπους για να διατηρήσει το εργατικό δυναμικό της, με τον πληθυσμό της να βιώνει συρρίκνωση μετά από καιρό και εν μέσω ένός κινεζικού #MeToo και ακτιβιστικών ενεργειών για την ισότητα των φύλων.

Η Κίνα κατατάσσεται στην 107η θέση μεταξύ 153 χωρών στην ετήσια κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την παγκόσμια ισότητα των φύλων.

Οι άνδρες κυριαρχούν στα κορυφαία κλιμάκια της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το ένα τέταρτο του κοινοβουλίου και υπάρχει μόνο μία γυναίκα στο 25μελές Πολιτικό Γραφείο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το Πεκίνο χρειάστηκε 20 λεπτά της ώρας για να φιμώσει την Peng Shuai (και εβδομάδες για να διαχειριστεί την κρίση)

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εργοδότες δεν θα επιτρέπεται να ρωτούν τις γυναίκες που υποβάλλουν αίτηση για εργασία εάν σκοπεύουν να παντρευτούν ή να είναι έγκυες ή να τις αναγκάζουν να υποβάλλονται σε τεστ εγκυμοσύνης για να διεκδικήσουν μία εργασιακή θέση ή απλώς για να παραμείνουν στην εργασία τους (!).

Στον απόηχο του σκανδάλου με το αστέρι του τένις Πενγκ Σουάι, ακόμη δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μπορούσε να ψηφιστεί μία τέτοια τροπολογία. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι οι εργοδότες θα θεωρούνται έκνομοι εάν υποβάλλουν τις γυναίκες εργαζόμενες σε περιορισμούς σε ό,τι αφορά την απόφασή τους να παντρευτούν ή να τεκνοποιήσουν.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, αυτή καθιστά σαφές ότι τιμωρείται πλέον αυστηρά η λεκτική παρενόχληση, η σωματική επαφή χωρίς τη θέληση της γυναίκας, ο οποιοσδήποτε υπαινιγμός σεξουαλικής φύσης.

Σημειώνεται ότι κινεζικό #MeToo ξεκίνησε το 2018, όταν μια φοιτήτρια στο Πεκίνο κατηγόρησε δημόσια τον καθηγητή της για σεξουαλική παρενόχληση.

Η καταγγελία κινητοποίησε ΜΚΟ, ΜΜΕ και άλλους τομείς της δημόσιας ζωής της Κίνας, ωστόσο, πρόσφατα παρουσίασε κάμψη, και μέχρι τη στιγμή που η πρωταθλήτρια του τένις Πενγκ Σουάι, κατηγόρησε ανοιχτά για σεξουαλική παρενόχληση τον πρώην Αντιπρόεδρο της Κίνας.

Με στοιχεία από Reuters 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια