in

Προσωπική ιστορία: Σεξουαλική παρενόχληση σε συνέντευξη για δουλειά

Mόλις πριν μια ώρα γύρισα από μια συνέντευξη που είχα πάει για δουλειά, άνοιξα το λαπτοπ και τώρα γράφω σοκαρισμένη και θυμωμένη. Δεν είμαι πρωτάρα στις συνεντεύξεις ούτε στα σεξιστικά σχόλια που ξεστομίζονται από τα εκάστοτε υπερσαλιομένα χείλη του εργοδότη. Η σημερινή μέρα όμως ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια μου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

d6b3ada08756307a5137151af373bd06

Mόλις πριν μια ώρα γύρισα από μια συνέντευξη που είχα πάει για δουλειά, άνοιξα το λαπτοπ και τώρα γράφω σοκαρισμένη και θυμωμένη.

Δεν είμαι πρωτάρα στις συνεντεύξεις ούτε στα σεξιστικά σχόλια που ξεστομίζονται από τα εκάστοτε υπερσαλιωμένα χείλη εργοδότη. Η σημερινή μέρα όμως ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια μου.

Πήγα στο Αιγάλεω να μιλήσω με το διευθυντή μιας γνωστής εταιρίας που ζητούσε κοπέλα για γραμματειακή υποστήριξη. Μόλις μπήκα στο γραφείο ήρθα αντιμέτωπη με ένα περίεργο τύπο 37 ετών. Ο χώρος ήταν ακατάστατος με πολλούς φακέλους και άδειες κούπες καφέ. Εκείνος ψηλός, με πολλά παραπάνω κιλά, έντονα μούσια και περίεργα δόντια. Όλα καλά μέχρι έδω. Φορούσε λευκό πουκάμισο, μπλε σακάκι και κρατούσε τσιγάρο -πρέπει να κάπνισε τουλάχιστον 10 τσιγάρα όσο ήμουν εκεί. Όλα καλά μέχρι κι εδώ.

Από ένα σημείο και έπειτα άρχισε το πράγμα να χαλάει και το κεφάλι μου να βγάζει καπνούς:

Γεια σας είμαι η κοπέλα από την αγγελία για τη γραμματειακή υποστήριξη. Μιλήσαμε χθες το απόγευμα στο τηλέφωνο.

– Ναι, ναι. Πέρασε, κάθισε. Λοιπόν πες μου με τι ασχολείσαι και αν έχεις κάποια προϋπηρεσία ως γραμματέας.

Έχω δουλέψει στο παρελθόν ως γραμματέας για έξι μήνες. Γενικά ασχολούμαι με πολλά πράγματα αλλά κυρίως με το θέατρο.

Μάλιστα (αλλάζει ύφος και σταυροπόδι). Με το θέατρο έτσι; Γνωρίζεις ότι το θέατρο είναι πολύ δύσκολος χώρος και δε γίνεται να παίξεις πουθενά αν ξεκινήσεις μόνο από αυτό.

-Καλά αυτό τώρα είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αλλά καλύτερα να μιλήσουμε για τη δουλειά εδώ στο γραφείο (λέω ευγενικά και με χαμόγελο).

Ναι θα μιλήσουμε γι αυτό…(με ύφος ότι δεν θα μιλήσουμε ποτέ γι αυτό) απλά επειδή γνωρίζω (αυτό έλειπε) να ξέρεις ότι πρώτα πρέπει να ξεκινήσεις κάνοντας φωτογραφίσεις, παίζοντας στην τηλεόραση και γενικά διάφορα, ώστε να γίνεις γνωστή και να σε αγαπήσει ο κόσμος και μετά να μπορέσεις να έχεις απήχηση στο θέατρο και να δουλέψεις και εκεί. Το θέατρο από μόνο του δεν λέει τίποτα. Στο λέω γιατί εγώ ασχολούμαι και με τη φωτογραφία χρόνια τώρα και μπορώ να σε βοηθήσω.

Σας είπα πως είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή και δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με τη δουλειά εδώ…(απάντησα με πιο έντονο ύφος, μπας και επικεντρωθούμε στα βασικά)

Κάπου εκεί γίνεται μια σύντομη αναφορά για μισθό, ένσημα και ωράρια -τύπου αυτά είναι ασήμαντα- και η συνέντευξη συνεχίστηκε.

Λοιπόν θέλω να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις για να καταλάβω το χαρακτήρα σου

-Οκ

Θεωρείς ότι είσαι εγωίστρια;

Αρκετά. Ποιός δεν είναι;

-Φιλόδοξη;

-Σε κάποιους τομείς ναι.

Ανοιχτόμυαλη;

-Θέλω να πιστεύω

Επικοινωνιακή;

-Ναι

Όσο μου έκανε αυτές τις ερωτήσεις έγραφε σε ένα μικρό φύλλο χαρτί αυτά τα επίθετα και δίπλα έβαζε τικ. Μετά από κάθε απάντηση μου έλεγε «Μάλιστα» και χαμογελούσε.

-Μέσα από τέτοιες ερωτήσεις μπορώ να καταλάβω την προσωπικότητά σου γι αυτό και στις κάνω. Εγώ δεν θέλω να κάνω μια τυπική συνέντευξη θέλω να γνωρίσω το άτομο που θα συνεργαστώ καλά. Πολύ καλά. Γιατί μέσα από μια μια γενικότερη κουβέντα μπορείς να κρίνεις καλύτερα τον άλλο.

-Δεν νομίζω ότι μπορούμε να καταλάβουμε έναν άνθρωπο μέσα σε 10 λεπτά με 5 ερωτήσεις. (αν και ήδη είχα καταλάβει με τι άνθρωπο μιλάω, είχα βάλει κι εγώ τα δικά μου τικ δίπλα στα πολλά επίθετα που μου ερχόντουσαν στο μυαλό)…

-Βασικά εσείς με τι ακριβώς ασχολείστε γιατί έχω μπερδευτεί λίγο (δεν άντεχα θα έσκαγα).

Ναι Δίκιο έχεις. (έγειρε πίσω στη καρέκλα του).Ψυχολογία έχω τελειώσει στη Πάντειο και έχω κάνει μεταπτυχιακό πάνω στην επικοινωνία στο εξωτερικό. Οπότε μπορώ να καταλάβω πολλά.

-Μάλιστα …(τικ)

Όλη εκείνη την ώρα ένιωθα το απροκάλυπτο γλοιώδες και σιχαμερό βλέμμα του να με σκανάρει εξονυχιστικά.

-Λοιπόν είσαι επικοινωνιακή όπως λες να σε ρωτήσω όμως ταμπεραμέντο έχεις; Χρησιμοποιείς στη δουλειά σου το γυναικείο σου ταπεραμέντο και τη τσαχπινιά για να καταφέρεις το καλύτερο;

Τι εννοείται τσαχπινιά; Το νιάου; Δεν θεωρώ ότι κάνεις κάποιος καλά μια δουλειά κάνοντας τσαχπινιές.

Όχι το νιάου απαραίτητα, ξέρεις αυτό που έχετε εσείς οι γυναίκες. Ο τρόπος σας να καταφέρνετε αυτό που θέλετε (σηκώνεται και αρχίζει να κινείται μες στο χώρο, καπνίζοντας). Λες ότι είσαι επικοινωνιακή αλλά εγώ σε βλέπω καχύποπτη.

-Είμαι καχύποπτη αλλά δε νομίζω ότι αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα στο να κάνω καλά τη δουλειά μου. Μέχρι τώρα τουλάχιστον (απαντάω όσο πιο ανέκφραστα μπορώ αλλά νομίζω φαίνεται η νευρικότητα μου γιατί το δεξί μου πόδι έχει αρχίσει να τρέμει ελαφρώς)

Εφόσον είσαι επικοινωνιακή λες τα προσωπικά σου παντού;

-Τα προσωπικά μου δεν αφορούν κανένα. Έχω φίλους να τα μοιράζομαι.

Άρα δεν είσαι επικοινωνιακή. Μια επικοινωνιακή γυναίκα λέει τα πάντα σε όλους γιατί μόνο ένας που δεν είναι φίλος θα έχει αντικειμενική ματιά γιατί δεν εμπλέκεται μαζί σου συναισθηματικά.

-Δεν καταλαβαίνω που κολλάνε όλα αυτά με τη δουλειά; (έχω θυμώσει αλλά όχι τόσο ώστε να σηκωθώ, να του χώσω κλοτσιά στα αχαμνά και να φύγω)

Εγώ όπως σου είπα όταν κάνω συνέντευξη θέλω να μάθω πολλά για τον άνθρωπο όχι μόνο τα τυπικά. Γι αυτά που λέγαμε λοιπόν αν έχεις ένα πρόβλημα με τον γκόμενό σου και το πεις στη μάνα σου που έχει άλλη ματιά 20 χρόνια πριν τζάμπα θα το πεις. Οι γυναίκες πλέον δεν είναι όπως παλιά έχουν χειραφετηθεί και μπορούν να αποκτήσουν ότι θέλουν με όποιο τρόπο γιατί ξέρουν τον τρόπο. Εσύ όπως σε βλέπω ακόμα ψάχνεσαι… δεν έχεις έναν στόχο που να κάνεις τα πάντα γι αυτόν. Δεν είσαι ακόμα γυναίκα. Αν γνώριζες τώρα έναν τύπο και τον ερωτευόσουν τρελά και σου έλεγε να φύγετε μαζί στο εξωτερικό σε 2 μέρες θα το έκανες; (Σβήνει το τσιγάρο καρφώνοντας με στα μάτια και ανάβει το επόμενο.)

-Σ αυτή τη φάση της ζωής μου όχι

Είσαι ανασφαλής λοιπόν. Να φανταστώ είσαι και των σχέσεων

-Ναι (απαντάω εμφανώς μπερδεμένη)

Είσαι ανασφαλής και φαίνεται αυτό

-Δεν θεωρώ ότι όταν κάποιος προτιμάει τις σχέσεις είναι ανασφαλής απλά του αρέσει η συντροφικότητα.

Τώρα που τα γράφω όλα αυτά έχω σοκαριστεί που ανέπτυξα ολόκληρο διάλογο με αυτό το άτομο. Γιατί δεν έφυγα πιο νωρίς; Τι περίμενα άραγε;

-Εγώ πιστεύω ότι η γυναίκα μέχρι και τα 25 πρέπει να είναι όπου γης πατρίς. Να μαζέψει εμπειρίες γιατί μετά πρέπει να σοβαρευτεί και να κάνει παιδιά. Πότε θα γίνεις δυναμική γυναίκα και εσύ; Μπορείς να ζυγίζεις τους ανθρώπους και να καταλαβαίνεις που είσαι ασφαλής; Εκεί που νιώθεις ασφάλεια εκεί να μένεις.

-Δεν καταλαβαίνω. Τι εννοείτε ασφαλής; (δεν μου έφταναν οι εως τώρα μ@λ*κίες έπρεπε να ακούσω κι αλλη μία)

-Να ας πούμε η γυναίκα είναι γυναίκα και θα είναι παντού γυναίκα ότι και να κάνει. Το ότι ο άντρας θα γυρίσει και θα κοιτάξει έναν ωραίο κώλο είναι σίγουρο και θα το κάνει παντού. Το μυαλό της γυναίκας έναν ερωτεύεται. Ο άντρας μια βάζει στην καρδιά του και την κάνει μάνα των παιδιών του αλλά πάντα θα κοιτάει και θα ανήκει σε όλες.

-Οοοοοκ… (μάζεψα τη τσάντα μου να σηκωθώ να φύγω)

Γενικά επειδή σαν εταιρία ταξιδεύουμε πολύ στο εξωτερικό θέλω η γραμματέας μου να μπορεί και να θέλει να έρχεται μαζί μου. Ξέρεις είναι υποχρεωτικό. (Το τελειωτικό χτύπημα και η καλύτερη πάσα)

Έκανα με το χέρι μου να διώξω τον αποπνικτικό καπνό που φύσηξε στο πρόσωπο μου. Σηκώθηκα. Κατέβασα ασυναίσθητα το παλτό μου να ώστε να καλύψει το σώμα μου, πήρα ένα θεατρινίστικο γλυκό ύφος και του είπα

-Αχ…αυτό δυστυχώς δεν το γνώριζα… δεν το έλεγε η αγγελία. Βλέπετε τώρα γίνομαι 26 και θα κοιτάξω να σοβαρευτώ λίγο. Να κάνω οικογένεια, παιδιά…ξέρετε. Δεν θα μπορώ να λείπω στα εξωτερικά κάθε τρεις και λίγο. Με συγχωρείτε. Καλή συνέχεια.

Γύρισα και κατευθύνθηκα προς την πόρτα. Έφυγα χωρίς να ακούω τι μου λέει, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά που κοιτάει.

 

ΥΓ. Ξαναγράφω εδώ την αγγελία έτσι όπως θα έπρεπε να είναι:

Τραγικός, γλοιώδης, απαίδευτος τύπος στο Αιγάλεω, ζητάει «επικοινωνιακή», γυναίκα γραμματέα για να την παρενοχλεί σεξουαλικά και να την παίρνει μαζί του στα ταξίδια. Ωράρια φουλ ταιμ, μισθός συζητήσιμος.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Πάω να ξεράσω μια στιγμουλα κι έρχομαι.

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Μην έρθεις από ‘δω μόλις ξέρασα εγώ.

pew pew boom boom
pew pew boom boom
5 χρόνια πριν

Κάνω και πολύ καλό Λιβανέζο!

The scientist_91
The scientist_91
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  pew pew boom boom

Με το σχόλιο σου, μου θύμισες το “Μαίρη, Μαίρη,τέλειωνε, περιμένει ο Λιβανέζος”. όπως έλεγε η Γερασιμίδου στο εμείς κι εμείς!

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Μια συμπαντική τηγανιά στον αηδιαστικό σαλιαγκα εφτασεεεεει

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Ο τύπος πρέπει το σενάριο να το έχει “παίξει” δεκάδες φορές σε σημειο που να το έχει τελειοποιήσει. Κι εσυ όμως, αγαπητή, πολύ ωραία και αποστομωτικά του τα είπες. Καλό κουράγιο στην ερευση εργασίας

The scientist_91
The scientist_91
5 χρόνια πριν

Και κάπως έτσι,ένιωσα ντροπή που ανήκω στο αντρικό φύλο..

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν

Ιιιιου! Τι γυμνοσάλιαγκας ήταν τούτος; Καταγγελιούλα ή τουλάχιστον τηλεφώνημα από δικηγόρο χρειάζεται το τρελό αυτό τυπάκι μπας και φτάσει το σκ@τό στην κάλτσα και συμμαζευτεί.

Terminator
Terminator
5 χρόνια πριν

Νομίζω αγαπητή είχα περάσει κι εγώ από το γραφείο του συγκεκριμένου στο Αιγάλεω, πριν κάποια χρόνια που αναζητούσε ξανά γραμματέα. Διαβάζοντας την περιγραφή σου, σαν να μου ήρθαν στο μυαλό εικόνες από εκείνη τη μέρα! Σαν να περιέγραψες όσα περίπου άκουσα. Σ’ εμένα είχε πει το επικό: οι γυναίκες που με αγάπησαν μου έκοβαν τα νύχια των ποδιών μου!! Δε θα ξεχάσω επίσης πως βγαίνοντας από εκεί μέσα, με περίμενε ο άντρας μου και μόλις μπήκα στο αυτοκίνητο μου λέει: “μα καλά, σε τεκέ ήσουν?” Μύριζα τσιγαρίλα ολόκληρη!

Jenny Barnes
Jenny Barnes
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Terminator

Έπρεπε να τον ρωτήσεις αν του σκούπιζαν και τα πόδια με τα μαλλιά τους. Ω θεοί, νομίζω αν άκουγα αυτή την ατάκα σε συνέντευξη για δουλειά θα μ’ έπιανε σπαστικό γέλιο. Και αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Terminator

Ντάξει ο τύπος είναι άθλιος, και δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι στην ελλάδα πολλοί

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Δεν μπορώ να πω ότι φαίνεται ξεκάθαρα σεξουαλική παρενόχληση, με επιφύλαξη αν υπήρξαν βλέμματα ανάρμοστα δεν βλέπω να προσπάθησε να σου την πέσ2ι. Βλέπω ένα τύπο με εμφανώς σεξιστικές απόψεις (πρωτότυπο), ο οποίος χρησιμοποιεί την -όπως και να το κάνουμε- μεγαλύτερη εμπειρία του στη ζωή γενικά και στις συνεντεύξεις ειδικά, για να ψαρώσει αλύπητα μια κοπελίτσα που, πραγματικά από το κείμενό σου, δεν φαίνεται να έχει τις ικανότητες, τις γνώσεις, την εμπεορία, ούτε κυρίως το ανάστημα, να τον βάλει στη θέση του με τον τρόπο της. Μην με παρεξηγήσεις, δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να τον βρίσεις ή να του… Διαβάστε περισσότερα »

Ms.Lego
Ms.Lego
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Νομίζω ότι δεν φταίει η kalamarilian που δεν έχει αναπτύξει τις σούπερ άμυνες για να αντιμετωπίζει τους γλοιώδεις και χειριστικούς υπεύθυνους συνεντεύξεων. Οκ, ωραία θα ταν, αλλά αισθάνομαι ότι της αποδίδεις ευθύνη. Όταν σου φέρονται έτσι, σ’ αυτή τη συνθήκη και με τη διαφορά δυναμικής, για μένα είναι λογικό να τα χάσεις. Δεν πιστεύω ότι τον προκάλεσε λέγοντάς του ότι ασχολείται με το θέατρο, αν δεν το έλεγε δηλαδή αυτός θα ήταν σοβαρός και επαγγελματικός; Δεν ξέρω και πόσο ανάγκη είχε τη δουλειά, αν θα ήταν διατεθειμένη δηλαδή να αναπτύξει όλα τα skills αντιμετώπισης του τύπου για να πάρει τη… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Mia idea διαφωνώ στο ότι δε διακρίνεις την παρενόχληση.Αυτή προκύπτει έμμεσα απο τα όσα της λέει πχ “Να ας πούμε η γυναίκα είναι γυναίκα και θα είναι παντού γυναίκα ότι και να κάνει. Το ότι ο άντρας θα γυρίσει και θα κοιτάξει έναν ωραίο κώλο είναι σίγουρο και θα το κάνει παντού. Το μυαλό της γυναίκας έναν ερωτεύεται. Ο άντρας μια βάζει στην καρδιά του και την κάνει μάνα των παιδιών του αλλά πάντα θα κοιτάει και θα ανήκει σε όλες.”. Αυτό που κολλάει με την αγγελία και πρωτίστως με αυτό που θα πήγαινε να απασχοληθεί η κοπέλα.Δεν είναι άμεση… Διαβάστε περισσότερα »

Ms.Lego
Ms.Lego
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Να προσθέσω ότι ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν περιορίζεται ακριβώς στο πέσιμο, έχει να κάνει γενικότερα με σχόλια / συμπεριφορές σεξουαλικού χαρακτήρα τα οποία δημιουργούν εχθρικό ή προσβλητικό περιβάλλον.
Πχ γνωρίζω κάποιον που προϊσταται σε ένα τμήμα, ο οποίος με το πρόσχημα ότι είναι gay και άρα δεν την πέφτει στις γυναίκες υφιστάμενές του, κάνει απαράδεκτα / αισχρά/ χυδαία / σεξουαλικά σχόλια που όντως δημιουργούν αυτο το άσχημο κλίμα. Κι αυτό σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι;

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Δεν το συζητάμε ότι ο τύπος ήταν κάφρος και ότι όλα όσα είπε ήταν τελείως ανάρμοστα και τα είπε εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος που είχε σ’αυτή τη συνέντευξη. Αυτό έλειπε να διαφωνούσαμε σ’αυτό! Λέω δεν ξέρω αν αυτά που είπε είναι παρενόχληση, λεκτική αννοούμε γιατί για σωματική δεν λέει τίποτα, αφού δεν υπήρξε καμία πρόταση ούτε σεξουαλικό υποννοούμεβο, αλλά σεξιστικές απόψεις με στόχο βέβαια να αποσταθεροποιήσει την κοπέλα. Αν εμπίπτει στα όρια της παρενόχλησης μέσα, μακάρι. Και για το θέατρο δεν είπα ότι τον προκάλεσε επειδή έίναι “ελαφρύ”, αλλά γενικά και νορμάλ να ήταν ο τύπος, δεν θα είχε κερδίσει… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Ms.Lego συμφωνώ φυσικά και είναι παρενόχληση. Να το γράψουμε τεκμηριωμένα να μην υπάρχει απορία (για όλους μας δηλαδή γιατί πολλές φορές πχ μας κάνουν ένα κακόγουστο αστείο και γελάμε ενώ είναι παρενόχληση, μείωση): Ως σεξουαλική παρενόχληση νοούνται οι ανεπιθύμητες και δυσάρεστες σεξουαλικές κρούσεις, αιτήματα για σεξουαλικές χάρες ή άλλη λεκτική ή σωματική επαφή σεξουαλικής φύσεως η οποία δημιουργεί ένα εχθρικό ή προσβλητικό περιβάλλον. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια μορφή βίας εναντίον των γυναικών (και αντρών, οι οποίοι μπορούν επίσης να παρενοχληθούν σεξουαλικά) και ως άνιση μεταχείριση. Βασικό μέρος του ορισμού είναι η λέξη «ανεπιθύμητες». Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να… Διαβάστε περισσότερα »

Jenny Barnes
Jenny Barnes
5 χρόνια πριν

Εμετούλης..

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν

Πολύ καίριο το θέμα που ανοίγει η γράφουσα. Βέβαια εδώ να αναγνωρίσουμε το ότι πολύ καλά συμπεριφέρθηκε και πολύ καλά έκανε που έφυγε. Όμως θα μπορούσε να κάνει και μια καταγγελία ή αναφορά σχετικά με τον συγκεκριμένο σε εργατικό κέντρο ίσως ή τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, κάπου τελωσπάντων ώστε ο συγκεκριμένος να μην ξαναείναι εκεί που ήταν. Φανταστείτε πόσες κοπέλες έπεσαν θύματα των ορέξεων του και πόσες τα ανέχτηκαν όλα αυτά για δικούς τους κάθε φορά λόγους. Τέτοια άτομα δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήνονται ανενόχλητα να δρουν και κυρίως να βλάπτουν ανθρώπους, γιατί εδώ πρόκειται για εκμετάλλευση καθαρά.… Διαβάστε περισσότερα »