Αγαπητή «Α, μπα»: Πρέπει να πω στον μέλλοντα εργοδότη μου ότι δουλεύω ήδη;

Πώς θα το πάρει; Κι αν σε απολύσει επί τόπου αλλά και δεν σου κάτσει η άλλη δουλειά; Κι αν γελάσει και σε “ρίξει” ψυχολογικά με άθλια λόγια;

Λένα μου επειδή δεν ξέρω πως ακριβώς λαμβάνεις τα μηνύματα,σου ζητώ συγνώμη αν βλέποντας το πρόβλημα μου σου θυμίσει κάτι που διάβασες από την περασμένη εβδομάδα όπου προσπάθησα να σου το στείλω,αλλά κάτι συνέβη κι έχω φάει κοκομπλόκο για τον αν τελικά στο είχα στείλει ή όχι.Τα προβλήματα μου είναι δύο και είναι τα εξής: 1.να πεις ή να μην πεις στον υποψήφιο μέλλοντα εργοδότη σου ότι δουλεύεις ήδη; Και βέβαια εδώ πάντα μου έρχονται πολλές απαντησωερωτήσεις ως παρακλάδια….εξαρτάται,σε θέλει άμεσα ή όχι ; μπορείς να την σκαπουλάρεις εύκολα ή όχι από την τωρινή δουλειά σου; κι αν το μάθει το παρών αφεντικό σου; 2.Να πεις στο παρών αφεντικό σου ότι ψάχνεις άλλη δουλειά; Οπού κι εδώ μου έρχονται κι άλλες απαντησωερωτήσεις όπως …..πως θα το πάρει;κι αν σε απολύσει επί τόπου αλλά και δεν σου κάτσει η άλλη δουλειά;κι αν γελάσει και σε “ρίξει” ψυχολογικά με άθλια λόγια;Αν πάλι θέλει μια στάνταρ ημερομηνία για το πότε φεύγεις ώστε να βρει άτομο κι εσύ τελικά δεν φύγεις; Και νομίζω κατάλαβες που το πάω.Θέλω να φύγω από την δουλειά μου.Και δεν ξέρω πως να συντάξω το βιογραφικό μου.Με την δουλειά που έχω ή χωρίς;Το όλο ζήτημα είναι λιγουλάκι πιο βαθύ. Δεν θα πω Σκύλλα το αφεντικό μου,θα μπορούσα όμως να την ονομάσω Χάρυβδη,διότι νιώθω καθημερινά να μου ρουφάει όλη την καλή μου ενέργεια.Όλη η χαρά και η ζωντάνια που έχω χάνονται μέσα στο πρώτο κιόλας τέταρτο όπου συναναστρέφομαι μαζί της.Κάπως έτσι θέλω να γλυτώσω με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες όπως συνέβη και στον Οδυσσέα. Ένα χρόνο τώρα ανέχομαι πολλά.Κι ένα χρόνο τώρα έχω γνωρίσει καμιά εικοσαριά υποψήφιους συναδέλφους άντρες και γυναίκες που έρχονται και φεύγουν γιατί δεν την αντέχουν.Εγώ πως την άντεξα;Ε,λίγο παραπάνω η ανάγκη,λίγο το ότι είμαι αρκετά υπομονετική ως άνθρωπος ….την έχω δει και λίγο θηλυκή Οδυσσέας όσο να πεις,αφού πάντα σκεπτόμενη το τι μας δείχνουν διάφοροι μύθοι ,μόνο με υπομονή,στόχο και προσπάθεια καταφέρνεις να την βγάλεις καθαρή.Κάποιες φορές βέβαια χρειάζεται υπερπροσπάθεια όπως στην προκειμένη όπου κοντεύω να γίνω ντουβάρι μπετόν, λαλημένο μεν αλλά μπετόν.Δηλαδή ναι μεν μου ρουφάει,ενέργεια,χαρά,ζωντάνια,όμως τελευταία έχει αρχίσει να μην με νοιάζει.Ίσως επειδή το πήρα απόφαση να φύγω.Κι αν έφευγα θα της το δήλωνα την τελευταία στιγμή φαντάζομαι,έτσι για να της την βγω.Οπότε ακύρωσε το πρόβλημα νο.2 γιατί είναι προφανές ότι αυτό της αξίζει.Αλλά στο νο.1 τι κάνω;Τι γράφω στο βιογραφικό μου;Υπάρχει περίπτωση να το καταλάβει ότι δουλεύω ακόμα αν του πω ότι δεν δουλεύω;Κι αν δεν μπορέσω να την σκαπουλάρω από την τωρινή δουλειά για να πάω στην συνέντευξη;

Φυσικά και λες στον υποψήφιο εργοδότη ότι δουλεύεις ήδη, όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα, αλλά αξιολογείται θετικά. Να έχεις μόνο έτοιμη απάντηση στο “γιατί θέλεις να φύγεις”, εκεί πρέπει να μιλήσεις για την προσωπική σου ανάπτυξη και όχι να θάψεις το τωρινό σου αφεντικό.

Στη δουλειά που είσαι δε λες τίποτα, κανονίζεις συνεντεύξεις μετά τη δουλειά, και όταν βρεις καινούρια δουλειά και μόνο τότε, ανακοινώνεις την αναχώρηση σου. Το σωστό είναι να δώσεις χρόνο στην πρώην να βρει κάποιον στη θέση σου, και στον νυν πρέπει να πεις ότι μπορείς να αρχίσεις την τάδε μέρα γιατί πρέπει να δώσεις χρόνο στον πρώην. Ο σωστός νυν θα το εκτιμήσει γιατί δείχνει επαγγελματισμό. Αν δεν το εκτιμήσει, δεν είναι επαγγελματίας, ΝΤΙΝ ΝΤΟΝ. Το “θα της το πω τελευταία στιγμή για να της βγω” είναι παιδιάστικο, δεν είσαστε φίλες, και μιλάμε για την καριέρα σου. Αυτά ακούγονται και μαθαίνονται. Πάντα προτεραιτότητα έχει ο επαγγελματισμός.

Υπάρχει λόγος να πεις ότι ψάχνεις αλλού δουλειά όταν βρίσκεσαι κάπου που ξέρεις ότι είσαι απαραίτητη πέρα από κάθε αμφιβολία, και σε ένα περιβάλλον που έχει την κουλτούρα να μην το παίρνει προσωπικά και να ξέρει ότι η απάντηση σε αυτό είναι να αντιπροτείνουν κάτι, συνήθως (και βασικότερο) περισσότερα λεφτά. Για να το προτείνει αυτό κάποιος όμως δεν αρκεί η κουλτούρα του, πρέπει να έχει και τα λεφτά για να τα προτείνει, οπότε πάνω κάτω αυτά ισχύουν αν δουλεύεις στη γκουγκλ. Οπότε, καλύτερα να μην το πεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

60 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
KaramouzaDittaluckystrikeMarialadelbarrio Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

1: πρωτα υπογράφεις με τον καινούργιο εργοδότη και μετά το ανακοινώνεις 2: κανείς δεν έχει την απαίτηση να ξεκινήσεις άμεσα και όλοι αναγνωρίζουν την ηθική υποχρέωση να κάνεις handover. Στο συμβόλαιο που έχεις τώρα αναγράφεται και η περίοδος που πρέπει να ενημερώσεις πριν.Προσωπικα όταν παίρνω συνέντευξη αξιολογώ πολύ θετικά τη διάθεση των υποψηφίων να κλείσουν υποχρεώσεις και μετά να αρχίσουν. 3: κανένας επαγγελματίας δεν επικοινωνεί για references σε τωρινό εργοδότη (η και σε παλιότερο) εάν εσύ πρώτα δεν έχεις δώσει άδεια. Φρόντισε να έχεις ονόματα ανθρώπων που μπορούν να δώσουν μια καλή σύσταση για σένα. Με τον καιρό θα δεις… Διαβάστε περισσότερα »

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Βρε φίλη, συγνώμη αλλά έλεος. Υποθέτω πως είσαι μικρή και δεν έχεις προλάβει να μάθεις κάποια πράγματα. Όμως έχεις πρόσβαση στο internet. Ψάξε λίγο στο google. Να πω μόνο μερικά από την εμπειρία μου, ελπίζοντας πως θα αναζητήσεις ακόμα περισσότερα μόνη σου. 1. Φυσικά και θα πεις πως εργάζεσαι. Είναι ατού. Πως θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα να φαίνεται κενό στο βιογραφικό σου; Οταν σε ρωτήσουν γιατί θες να φύγεις, απάντησε προσεκτικά. Αν δεν σε ρωτήσουν καν, να ανησυχείς. 2. Μην θάβεις τους τωρινούς σου συνεργάτες. Πριν λίγους μήνες έκοψα υποψήφιο με εξαιρετικό βιογραφικό επειδή την ώρα της συνέντευξης… Διαβάστε περισσότερα »

Ditta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πραγματικά σε ποιο ουράνιο και σε ποιο τόξο να μην αναφέρεις οτι δουλεύεις ήδη. Ακόμα και άσχετη να είναι η τωρινή σου εργασία με τις θέσεις που θέλεις να στείλεις βιογραφικό, μόνο θετικά μπορεί να μετρήσει ότι εργάζεσαι ήδη. Εκεί που πρέπει να προσέξεις είναι: – να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό που παρουσιάζει τα ατού σου (και ας είσαι στην αρχή της σταδιοδρομίας σου, και ας σου φαίνονται απλά τα προσόντα σου, δεν έχει σημασία) – να ψάξεις πολλές πληροφορίες για την εταιρεία που θα πας για συνέντευξη – και να έχεις κάνει πολλές πρόβες πάνω σε πιθανές ερωτήσεις που… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μην πνίγεσαι σε μία κουταλιά νερό. Στην αγγλία που δουλεύω το συμβόλαιο έχει notice period. Από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα. Νομίζω εξαρτάται από το πόσο εξειδικευμένη είναι η εργασία. Το να φύγεις τελευταία στιγμή είναι εντελώς αντιεπαγγελματικό και πέρα από μία πρόσκαιρη ικανοποίηση δε θα σου προσφέρει τίποτα. Η ψυχραιμία είναι σπουδαίο προσόν κι εσύ αυτή τη στιγμή την έχεις χάσει. Φτιάξε το βιογραφικό σου, αναφέρεις φυσικά την τωρινή σου δουλειά και τα καθήκοντά σου, πας σε συνεντεύξεις, αν σε ρωτήσουν αναφέρεις πως θέλεις να δώσεις το χρόνο που έχεις αποφασίσει, φεύγεις σφίγγοντας το χέρι και πας στο καλό.… Διαβάστε περισσότερα »

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πόσο αντιεπαγγελματικό το περιστατικό που αναφέρεις! Ούτε εγώ θα τον έπαιρνα ακούγεται άτομο χωρίς ηθικούς φραγμούς

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ω ναι

Manouri marmelada
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1) Στον τωρινό σου εργοδότη ΔΕΝ λες ότι ψάχνεις για δουλεά. 2) Στον πιθανό επόμενο εργοδότη σου είναι απόλυτα οκ να πεις ότι είσαι ήδη σε δουλεία. Θα αυξήσει και τη διαπραγματευτική σου αξία. 3) Προφανώς βάζεις στο βιογραφικό σου ότι ήδη δουλεύεις εφόσον αυτό ισχύει. 4) Στη συνέντευξη ΔΕΝ θάβεις την τωρινή σου δουλεία. 5) Αν δεν είσαι γενική διευθύντρια εκεί που είσαι, μια περίοδος 15 ημερών είναι αρκετή για να τακτοποιήσεις όλες σου τις εκρεμμότητες στην τωρινή δουλεία πριν φύγεις.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Κοσκινίζεις, αγαπητή, κοσκινίζεις. Αυτά λύνονται στην πορεία.

Πρώτα κάνεις βιογραφικό, μετά πας σε συνεντεύξεις και φυσικά λες ότι έχεις δουλειά (και θετικό είναι, και θα δουν ούτως ή άλλως τη διαθεσιμότητά σου).
Υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που μπορείς να πεις ότι ψάχνεις άλλη δουλειά- η δική σου δεν είναι από αυτές. Η μόνη σου υποχρέωση προς την παλιά σου δουλειά είναι να δώσεις όσο χρόνο μπορείς ή έχετε προκαθορίσει για να βρουν αντικαταστάτη χωρίς όμως να βλάψεις τον εαυτό σου επαγγελματικά.
Το πώς θα πηγαίνεις στις συνεντεύξεις εξαρτάται από την περιπτωση, κάποιο ραντεβού με γιατρό, μια άδεια για δουλειές στην εφορία κοκ.
Καλή επιτυχία!

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πολύ θα ήθελα να ξέρω πώς το εννοείς το ‘ο Οδυσσέας γλίτωσε με τις λιγότερες απώλειες’. Το αντίθετο έγινε.

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ότι ακριβώς λέει η Λένα. Λες ξεκάθαρα που δουλεύεις. Όχι μόνο είναι κάτι θετικό, αλλά είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή συζήτησης για τη συνέντευξη να πεις τι κάνεις τώρα και τι παραπάνω θα μπορούσες και θα ήθελες να κάνεις στη νέα σου δουλειά. Να είσαι έτοιμη να απαντήσεις στην ερώτηση γιατί θέλεις να φύγεις, και πόσα χρήματα έπαιρνες στην παλιά δουλειά σου. Δεν κατηγορείς με τίποτα την προηγούμενη δουλειά σου, ακόμα και αν ο υποψήφιος εργοδότης είναι κατά σύμπτωση γνώστης της κατάστασης και σου πει «Πως άντεξες εκεί πέρα με αυτή την Σκύλα» εσύ πρέπει να βρεις κάτι θετικό… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Nα προσθέσω επίσης: – διάβασε τη σύμβασή σου ώστε να επιβεβαιώσεις ότι δεν εχει κάποιον ειδικό όρο περί ειδοποίησης αποχώρησης. Το σύνηθες είναι 1 με 2 εβδομάδες προειδοποίηση – και να το κοινοποιήσεις γραπτώς καλύτερα- εκτός αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου -μίλα με κάποιον λογιστή ώστε να ξέρεις τι δικαιούσαι φεύγοντας και πότε. Αρκετοί εργοδότες πατανε πάνω στην απειρία των εργαζομένων ώστε να μην καταβάλουν πχ το ποσοστό του δώρου ή της άδειας που αναλογεί για τη χρονιά εκείνη της λύσης της συνεργασίας -εννοείται ότι και θα το γράψεις και θα το πεις ότι ήδη δουλεύεις… Διαβάστε περισσότερα »

alphafemale
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ο,τι λεει η Λενα ακριβώς, αλλά τσεκαρε κατι ακομα. Συνηθως αναλογα με τα χρονια που δουλευεις σε εναν εργοδοτη, υπαρχει νομικα και ενα ελαχιστο χρονικο περιθωριο που “υποχρεουσαι” να δουλέψεις αφου ανακοινώσεις παραίτηση. Αυτο συνθως ειναι κατι μικρό, 1-4 βδομαδες μαξ. Απλα φρόντισε να τηρησεις τουλάχιστον αυτο για να εισαι τυπικα καλυμμενη. Και εννοειται ανακοινωνεις την παραιτηση ΑΦΟΥ εχεις υπογραψει με τον νεο εργοδοτη.

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φυσικά και πρέπει να έχεις στο βιογραφικό σου ότι δουλεύεις. Δεν θες δηλαδή να έχεις την εργασιακή σου εμπειρία ως συν όταν ψάχνεις δουλειά; Στον τωρινό εργοδότη δεν χρειάζεται να πεις ότι ψάχνεις εφόσον και η σχέση σας δεν είναι καλή. Αλλά πρέπει να ειδοποιήσεις εκ των προτέρων πριν φύγεις. Δεν ξέρω σε τι είδους εταιρία δουλεύεις αλλά στο εξωτερικό υπάρχει το λεγόμενο notice period και είναι υποχρεωτικό, το ορίζει το συμβόλαιο σου. Πχ άμα θέλω να φύγω από την δουλειά μου είμαι υποχρεωμένη από το συμβόλαιο μου να δώσω έναν μήνα ειδοποίηση. Αν η εταιρία που δουλεύεις είναι πολυεθνική… Διαβάστε περισσότερα »