Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση σε γυναίκα

Η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα από το 1986, μετά από μεγάλους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος

Η έκτρωση σύμφωνα με το νόμο, παρέχεται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία. Παρόλαυτα συχνά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την άρνηση του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών. Μια νέα καταγγελία γυναίκας έρχεται στο φως που λέει πως η γυναικολόγος και η νοσηλεύτρια έκαναν το σταυρό τους, όταν τους είπε ότι ήθελε να κάνει έκτρωση και αντί για εξετάσεις της έκαναν κατήχηση.

Αναλυτικά το κείμενο της γυναίκας:

“Επισκέφτηκα το Σταθμό προστασίας μάνας και παιδιού Πατησίων (Κέντρο Υγείας Πατησίων), λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που μόλις έχω ανακαλύψει. Καθώς το διάστημα αυτό είμαι άνεργη και με πολύ λίγους οικονομικούς πόρους αποφάσισα να επισκεφτώ το κέντρο υγείας αυτό και να μην πάω σε κάποιον ιδιώτη γιατρό. Στο ραντεβού που είχα κλείσει ήταν μία γυναικολόγος και μία νοσηλεύτρια, οι οποίες λειτούργησαν με τρόπο εντελώς αντιδεοντολογικό και κατά παράβαση του ιατρικού καθήκοντος.
Το ραντεβού που κράτησε περίπου δεκαπέντε λεπτά, περιλάμβανε μόνο εκφοβιστικού και δεισιδαιμονικού τύπου διατυπώσεις και δεν έγινε καμία ιατρική εξέταση που να επιβεβαιώνει τη σωματική μου υγεία, το οποίο θεωρώ ότι είναι και το αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και όχι η κατήχηση.

Τις πληροφόρησα ότι είμαι έγκυος κι ότι έχω κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να το επιβεβαιώσω, αλλά δε με έχει εξετάσει κάποιος γιατρός. Ύστερα, ανέφερα ότι δεν επιθυμούσα να συνεχίσω την εγκυμοσύνη, ώστε να ενημερωθώ για το τι πρέπει να κάνω, ποια είναι η διαδικασία..κτλ. Η απάντηση που πήρα ήταν αποστομωτική. Έκαναν το σταυρό τους, έδειξαν να λυπήθηκαν πολύ- χωρίς να με γνωρίζουν- και άρχισαν να με ρωτούν το λόγο αυτής της απόφασης μου. Αφού αναγκάστηκα, ενημέρωσα για την οικονομικό-επαγγελματική μου κατάσταση κι ότι δε θα μπορούσα να έχω ένα παιδί τώρα. Η απάντηση της γιατρού ήταν να “το κρατήσω” και “ότι τα παιδιά είναι ευτυχία” . Η νοσηλεύτρια πήρε την άδεια από τη γιατρό και με ρώτησε αν “είμαι σε κάποια σχέση που έχει προοπτικές;” Απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω την ερώτηση, τι σημαίνει “προοπτικές” κι η επόμενη ερώτηση ήταν αν ήμουν μόνη ή αν υπήρχε ο πατέρας του παιδιού.

Απάντησα (λάθος μου θεωρώ, τώρα πια που είμαι ήρεμη) ότι είμαι σε μία σχέση, απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθεί το παιδί. Έπειτα είπα πως φαντάζομαι ότι δεν αναλαμβάνει τέτοιους είδους επεμβάσεις. Και μου απάντησε πως “φυσικά και όχι, εκείνη αγαπούσε τα παιδιά, δεν τα σκοτώνει” . Ρώτησα και τη γνώμη της σαν γιατρού για το πού θα έπρεπε να απευθυνθώ, αν έχει να μου προτείνει κάποιον συνάδελφο κτλ. Κι οι δύο άρχισαν να λένε “πως είναι κρίμα, δε θα μπορώ να κάνω άλλα παιδιά, οι εκτρώσεις είναι πολύ επικίνδυνες, δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στις γυναίκες, μετά θα το μετανιώνω κι ότι τα παιδιά είναι δώρο από το θεό, άλλες προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν”.

Η νοσηλεύτρια μου αράδιαζε ένα σωρό παραδείγματα γνωστών της που έκαναν έκτρωση κι έπειτα δεν κατάφεραν να κάνουν παιδιά. Όντας σε μία πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση αυτόν τον καιρό δεν είχα την εγρήγορση να απαντήσω όπως έπρεπε ή να φύγω από το ιατρείο. Απλά επαναλάμβανα ότι δε θέλω καθόλου αυτήν την εγκυμοσύνη για πολλούς λόγους, του οικονομικού και άλλων. Άρχισα να ετοιμάζομαι να φύγω, όμως κι οι δύο μου μιλούσαν ακατάπαυστα για το πόσο μεγάλο λάθος πάω να κάνω κι ότι σίγουρα θα το μετανιώσω πολύ όταν μετά δε θα μπορώ να κάνω άλλο παιδί, θεωρώντας δεδομένο ότι θα θέλω παιδιά σίγουρα, φυσικά. Η νοσηλεύτρια σε μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να με πείσει μου επαναλάμβανε “ότι στον γιατρό που θα πάω, αν δω ότι υπάρχει καρδιακή λειτουργία να το σκεφτώ πολύ σοβαρά και να ακούσω την καρδιά του.”
Να επισημανθεί και πάλι ότι δεν έγινε καμία νύξη εκ μέρους τους να γίνει εξέταση ιατρική, εφόσον μάλιστα τους είχα αναφέρει ότι δεν είχα εξεταστεί από γιατρό.

Υπήρχε ακόμα και υπέρηχος στο ιατρείο, αλλά δεν μπήκαν στο κόπο να μου κάνουν, να επιβεβαιώσουν ότι όλα πάνε καλά για να μπορούν να λένε να κρατηθεί αυτό το μωρό.

Γενικά, όπως φαίνεται και από το συμβάν ήταν μία πολύ πιεστική διαδικασία. Το δημοσιοποιώ γιατί είναι κρίμα να παρασύρονται γυναίκες σε αποφάσεις που αφορούν το σώμα και τη ζωή τους συνολικά, από γιατρούς που βάζουν πάνω από όλα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την προσωπική τους ηθική” .

 

πηγή: Antivirus

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote

34
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
22 Θέματα σχολίων
12 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
Tawn TawnΑσκαρδαμυκτί!Lachesis77papialoglady Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Το γεγονός χρειάζεται άμεση καταγγελία! Πρέπει να αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την συγκεκριμένη γιατρό.

Entropy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βάση νόμου, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί λόγω ηθικών φραγμών.

Bourbourita
Μέλος
Συμμετέχων

Ας είχε αρνηθεί λοιπόν. Η περιγραφή που διαβάσαμε ΔΕΝ ήταν άρνηση.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προφανώς, έχει παράλληλα την υποχρέωση να σε παραπέμψει σε άλλον συνάδελφο με διαφορετικές αντιλήψεις.

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κρίμα για την εκκλησία που δεν προσλαμβάνει γυναίκες, έχασε σοβαρό εργατικό δυναμικό με δεξιότητες στην κατήχηση.Ένα μεγάλο μπράβο από εμένα στη γυναίκα που μπήκε στη διαδικασία να δημοσιοποιηθεί το θέμα.

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ανακατεύτηκα.
Όποιος γιατρός δεν θέλει να παρέχει κάποιες νόμιμες υπηρεσίες σε ασθενείς δεν πρέπει να δουλεύει στο δημόσιο. Να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο και να ξεκαθαρίζει από την αρχή στους ασθενείς του ότι παρέχει μόνο συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η γυναικολόγος μου μου ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν αναλαμβάνει γεννήσεις ή εκτρώσεις γιατί η ειδίκευσή της είναι ογκολόγος.

Galina Reznikov
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχω την αίσθηση ότι η γυναικολογία και η ψυχιατρική αποτελούν τις κατεξοχήν ιατρικές ειδικότητες όπου θα έπρεπε να είναι επιβεβλημένη η διαρκής εκπαίδευση σε θέματα δεοντολογίας και σχέσης γιατρού-ασθενούς. Κατ’ εμέ, θα ήταν εξίσου σημαντικό να συμπληρώνουν οι γιατροί και κάποιες ώρες προσωπικής θεραπείας εστιασμένης στην αυτογνωσία ώστε όχι μόνο να μην επιτρέπουν να διεισδυουν οι αξιολογητικές ηθικολογικές κρίσεις τους σε βάρος του ασθενούς αλλά και ώστε να προαχθεί το καλώς έχειν του. Δεν είναι μόνο τα χρόνια διαβάσματος και οι εξετάσεις που είναι σημαντικά. Είναι και το ποιος είσαι ως άνθρωπος/γιατρός ενώπιον ενός άλλου ανθρώπου/ασθενή. Χίλια μπράβο στην κοπέλα… Διαβάστε περισσότερα »

carpe-noctem
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εξαιρετικό σχόλιο-πρόταση!

Galina Reznikov
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Carpe-noctem και Moodus ♥️🙏🙏

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πράγματι εξαιρετικό το σχόλιο σου!

Guacamole
Μέλος
Συμμετέχων

Πραγματικά μένω άφωνη

Φριζαρισμένο μαλλί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εφόσον και η έκτρωση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα, δεν αναιρείται απο το δικαίωμα του γιατρού να μην προχωρήσει στην συγκεκριμένη επέμβαση? Αν επισκεφθεί 10 κέντρα υγείας και επικαλεστούν όλοι το δικαίωμα να μην προχωρήσουν σε άμβλωση, για λόγους ηθικής, τι γίνεται τότε?

Υγ: Χρειάστηκε να το διαβάσω πολλές φορές για να το χωνέψω… Θλίψη…

Σωσώ Παπαδήμα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο εγκέφαλός μου αρνείται να επεξεργαστεί αυτό που μόλις διάβασε. Ήταν σίγουρα γιατρός η κυρία;

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Λυπάμαι πάρα πολύ που έπρεπε να το περάσεις όλο αυτό. Δυστυχώς έμεινα άφωνη, οταν προχθές, με αφορμή τη συζήτηση για την απόσυρση της αφίσας από το μετρό, μπήκα να δω την ανάλογη νομοθεσία, η οποια λεει οτι ο γιατρός έχει νόμιμο δικαίωμα να αρνηθεί τη διαδικασία. (http://www.isth.gr/?page=2630) Γράφει λοιπόν ο τελευταίος κώδικας ιατρικής Δεοντολογίας (2005) Άρθρο 31 Τεχνητή διακοπή κύησης 1. Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στη διαδικασία τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αν την έκτρωση την έκαναν οι άντρες, τότε όχι μόνο δεν θα έδινε ο Νόμος την δυνατότητα στον γιατρό να αρνηθεί, αλλά έτσι και τολμούσε κάνεις γιατρός να αρνηθεί, θα γινόταν χαμός!

carpe-noctem
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι πραγματικά εξοργιστικό, λέαινα, όμως υποθέτω ότι ο ΚΙΔ δεν είναι υπεράνω του νόμου (φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποιος νόμος που λέει ότι η έκτρωση είναι νόμιμο δικαίωμα). Δικηγόρος δεν είμαι οπότε όποιος γνωρίζει ας μας εξηγήσει τι γίνεται με τους κώδικες δεοντολογίας και τι νομική ισχύ έχουν.

Tanzalicious
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν μπορώ να το πιστέψω!!! Να αρνούνται να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που τους ζητάει βοήθεια και να επιβάλλουν την άποψη τους χωρίς καν να τους ζητηθεί και σε τόσο ευαίσθητη χρονική περίοδο. Ντροπή τους!!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Σκέφτηκα να προτείνω να γίνει, εδώ στο Αμπα ή στην Lifo, ένα μεγάλο αφιέρωμα στο δικαίωμα στην έκτρωση (επιστημονικά δεδομένα, ιστορικα γεγονότα κτλ). Σκέφτομαι όμως: το να ανάψει η συζήτηση για το δικαίωμα στην έκτρωση είναι καλό (γιατί θα ενημερωθεί ο κόσμος για τα θετικά αυτού του δικαιώματος) ή κακό (γιατί θα βγει στο φως και η άποψη της άλλης πλευράς) ;

Bourbourita
Μέλος
Συμμετέχων

Μου αρέσει πολύ η ιδέα σου Φωτεινή. Με αφορμή αυτό που λες στο τέλος, μου ήρθε η εξής σκέψη. Αναρωτιέμαι μήπως το θέμα λύνεται αν πάψουμε κι εμείς να αναγνωρίζουμε την έννοια της “άλλης πλευράς”. Αυτός που έριξε φόλες στη γειτονιά μου δεν έχει δικαίωμα να αποκαλείται “άλλη πλευρά”. Το ίδιο και στο θέμα της έκτρωσης. Όποιος διαφωνεί πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ακραίος και επικίνδυνος.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, όχι απλώς αναγνωρίζει την άποψη του να γίνουν παράνομες οι εκτρώσεις ως “μία πλευρά” αλλά την θεωρεί και την σωστή πλευρά. Γι αυτό φοβάμαι μήπως, αν ξεκινήσουμε να μιλάμε για το θέμα, οι πολέμιοι της έκτρωσης βρουν ευκαιρία να περάσουν ακόμα περισσότερο τις απόψεις τους.

Bourbourita
Μέλος
Συμμετέχων

Καταλαβαίνω τι λες. Όμως η ενημέρωση είναι δύναμη, το ίδιο και οι νόμοι που προστατεύουν τα δικαιώματά μας, και η συντροφιά που έχουμε εδώ και παίρνουμε κουράγιο.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Εγώ πάλι πολύ φοβάμαι ότι ήδη έχει ξεκινήσει μ’αυτά και μ’αυτά συζήτηση για κάτι που ήταν δεδομένο. Το να ακουστεί η άλλη πλευρά δεν με φοβίζει τόσο όσο το γεγονός ότι τελικά οι αφίσες την έκαναν τη δουλειά τους. Και θα φτάσουμε να συζητάμε εν έτει 2020 για το αν οι γυναίκες θα ξαναρχίσουν να σφαγιάζονται στα υπόγεια.