Το «πλασματάκι» δεν είναι παιδί

Οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε ασφαλείς εκτρώσεις, χωρίς κριτική

Illustration: Sebastien Thibault

Η “ημέρα του αγέννητου παδιού” είναι άλλη μια απόδειξη ότι τα γυναικεία σώματα θεωρούνται πρώτα δοχεία και δευτερευόντως άνθρωποι με σκέψεις, ανάγκες, και προσωπικά προβλήματα.

Οι άνθρωποι που θεωρούν λογικό να κάνει μια γυναίκα ένα παιδί που δεν θέλει, είναι οι ίδιοι θα πουν “τι το ήθελε το παιδί αφού δεν μπορούσε”. Η λύση τους είναι η αποχή από το σεξ.

Επειδή εφόσον κάνεις σεξ, δεν είσαι ποτέ 100% ότι δεν θα μείνεις έγκυος, για να μην μακρυγορούμε, οι γυναίκες θα έπρεπε να κάνουν σεξ ΜΟΝΟ αν είναι έτοιμες να μεγαλώσουν παιδί. Άρα, είναι πάντα υποψήφιες μητέρες. Τίποτε άλλο.

Η γνώμη που έχει για τη γυναίκα η εκκλησία δεν είναι άγνωστη. Το εξωφρενικό είναι το επιχείρημα ότι αυτή η φριχτή καταπίεση γίνεται στο όνομα ενός παιδιού. Ο κυνισμός είναι πέρα από όσα θα έπρεπε να αντέχουμε.

Η προσδοκία μου είναι να γίνονται κάθε φορά εκείνη τη μέρα αντι-εκδηλώσεις, ώστε τελικά να κατοχυρωθεί στο μυαλό όλων μας ως μέρα υπέρ των εκτρώσεων.

Παλιότερα είχα γράψει το εξής:

Το «πλασματάκι» δεν θεωρείται ανθρώπινο ον από την στιγμή της γονιμοποίησης από όλους. Αυτό το επιχείρημα είναι κυρίως της καθολικής εκκλησίας, κι επειδή είναι πολύ εύκολο στην κατανόηση (επειδή είναι απλοϊκό), το χρησιμοποιούν και όσοι θέλουν να δυσκολέψουν την πρόσβαση στην έκτρωση, ή ακόμα και να την απαγορέψουν. Υπάρχουν πάμπολλες ομάδες ανθρώπων που διαφωνούν με αυτή την άποψη. To πότε θεωρείται ένας φυσικός σχηματισμός «ανθρώπινο ον» είναι μια ερώτηση επιστημονική και όχι φιλοσοφική. Δεν έχει απαντηθεί ακόμα με ικανοποιητικό τρόπο, γιατί δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη στιγμή που αλλάζει τα πράγματα με σαφή τρόπο ώστε να πούμε «εδώ έχουμε σχηματισμό κυττάρων» κι «εδώ έχουμε άνθρωπο», η ανάπτυξη είναι μια εξέλιξη. Υπάρχουν όμως επιχειρήματα για πολλές άλλες πτυχές της αντιμετώπισης των εμβρύων, των ενηλίκων, και της έκτρωσης γενικά, που μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια πολιτική και μια στρατηγική που δεν βασίζεται στην έννοια της ψυχής και στη δημιουργία τύψεων.

Αν συμφωνήσουμε ότι τα έμβρυα, ή οι σχηματισμοί κυττάρων, έχουν τα ίδια δικαιώματα με έναν ενήλικα, τότε για παράδειγμα όλη η έννοια της τεχνητής γονιμοποίησης είναι εντελώς ανήθικη και θα έπρεπε να είναι παράνομη, διότι σε πολλές περιπτώσεις, με αυτό τον ορισμό του «ανθρώπου», περιλαμβάνει φόνο. Όμως αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά δεν υπάρχει καν περίπτωση να ξεκινήσει. Επίσης, αν δεχτούμε ότι ένα έμβρυο πρέπει να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σώμα μιας γυναίκας για να επιβιώσει, τότε θα έπρεπε να υπάρχει σχετική νομοθεσία που να προβλέπει πότε κάποιος θα αναγκάζεται να δίνει από το αίμα του μέχρι το νεφρό του, για να επιβιώσει κάποιος άλλος.

Βλέπεις πώς το ίδιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο; Όμως ανάλογα με το πώς μας βολεύει, άλλοτε το έμβρυο είναι άνθρωπος, και άλλοτε είναι κάτι χωρίς υπόσταση. Παράλληλα, αυτοί που κόπτονται για την επιβίωση των εμβρύων, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αντιτίθενται στα επιδόματα για ανύπαντρες μητέρες και περιθωριοποιούν τις μονογονεϊκές οικογένειες – ή έστω, δεν τις υποστηρίζουν με νόμους και προϋπολογισμό. Θέλουν να ζήσουν όλα αυτά τα παιδιά, αρκεί να μην χρειαστεί μετά να πληρώσουν για να μεγαλώσουν.

Οπότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το επιχείρημα για το «πλασματάκι» δεν είναι ο ανθρώπινος πόνος και η κοινωνική ευθύνη, αλλά η συνέχιση της ιδέας ότι η γυναίκα έχει αξία ως πιθανό ή ενεργό θερμοκήπιο της συνέχισης της ζωής, και η ανθρώπινη υπόσταση της πρέπει να έρχεται δεύτερη.

Και τώρα, ας πούμε και το αυτονόητο. Είτε συμφωνήσουμε στο πότε ένα πλασματάκι είναι πλασματάκι και πότε όχι, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να κάνουν εκτρώσεις, είτε νόμιμα, είτε παράνομα. Το παράνομα το έχουμε δοκιμάσει για εκατοντάδες χρόνια και ήταν τεράστια αποτυχία – είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς. Στον κόσμο που ζούμε, υπάρχουν ακόμα γυναίκες που ρωτάνε γιατρούς αν θα καταφέρουν να αποβάλουν αν πέσουν από σκάλες ή αν καταπιούν χλωρίνη. Για να μην γυρίσουμε στο τέλος στις μεθόδους των Westeros, η συζήτηση για το θέμα πρέπει να γίνει πολύ πιο έξυπνη και ανεβασμένη από το επιχείρημα «πλασματάκι».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

106 points
Upvote Downvote

68
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
21 Θέματα σχολίων
45 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
34 Συντάκτες σχολίων
idrilScotland for HolidaysΜίλτος Παπάραςto vourlo Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
ΑτελείωτοςΚαφές
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η ημέρα για την προστασία του αγέννητου παιδιού θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο να κάνει τους αντρες να καταλάβουν πως αυτοί ειναι κατά 99,9% υπεύθυνοι για οποιαδήποτε εγκυμοσύνη.

Το εννοώ. Αν τους απασχολούν τόσο πολύ οι εκτρωσεις ας φροντίσουν να έχουμε λιγότερες ανεπιθυμητες εγκυμοσύνες. Αλλά όπως πολύ εύστοχα λέει η α, μπα άλλος ειναι ο σκοπός.

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η Εκκλησία μπορεί να κάθεται εκεί στη γωνίτσα, μέσα στο παραλήρημά της. Όσο όμως δεν διαχωρίζεται από το κράτος αποτελεί ένα θεσμικό εχθρό. Ταυτόχρονα με την ρητορική της επηρεάζει συνειδήσεις ανθρώπων με λιγότερο ευαίσθητα αντανακλαστικά στην ασύδοτη και αχαλίνωτη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το γυναικείο σώμα εργαλειοποιείται και μπαίνει στην δημόσια σφαίρα, μόνο ως φορέας υποχρεώσεων και όχι δικαιωμάτων.
Ναι , είμαι έξαλλη.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Παρεπιπτόντως, η νέα υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου (μια γυναίκα, και μάλιστα νέα σε ηλικία) δήλωσε: “το υπουργείο Εργασίας μελετά επίδομα στις γυναίκες που τεκνοποιούν σε ηλικία κάτω των των 30 ετών”. Απίστευτα μισογυνιστικο μέτρο, ειλικρινά ελπίζω να μην εφαρμοστεί!

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάλι δεν το βλέπω μισογυνιστικο. Δίνει κίνητρο σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν παιδιά. Αυτό , εκτός του ότι συμβάλλει στην αύξηση των γεννήσεων, και μελλοντικά στην αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού με ανάλογη ανανέωσή του από νέους ανθρώπους, βοηθά και στην φυσική σύλληψη, στην μείωση των εξωσωματικών, μειώνει τις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου, τα ποσοστά καισαρικών, τους πρόωρους τοκετούς και τις αρνητικές συνεπειες για εγκυμονουσες και τα μωρά. Δεν μιλώ πολιτικά, απλά κρίνω θετικά αυτή την πρόταση.

Μπελ Ρεβ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι είναι πολύ θετικά όλα αυτά που λες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών κάτω των 30: αυτές που δεν θέλουν να κάνουν παιδί και αυτές που θέλουν. Αν το κράτος θέλει να υποστηρίξει όσες θέλουν ας φτιάξει παιδικούς σταθμούς, μαίες στο σπίτι, υποστήριξη της μητρότητας, άδειες, μισθούς και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μπορούν ισότιμα να γίνουν μητέρες (όπως άνετα και χωρίς προβλήματα γίνονται οι άνδρες πατέρες) χωρίς να σταματήσει η ζωή τους και η δουλειά τους. Και με αυτές που δεν θέλουν να γίνουν μητέρες κάτω των 30? Να τους πούμε κάντε λίγο στην άκρη γιατί επιβαρύνετε το σύστημα υγείας… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Άσε που αν φτιαχτεί αυτό το δίκτυο εργασίας δημιουργούνται κι ένα σωρό θέσεις εργασίας.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μπελ Ρεβ μπερδεύεις το κράτος πρόνοιας με το κοινωνικό κράτος. Τα επιδόματα είναι προνοιακή μέριμνα παροδικά και εξατομικευμένα, οι παιδικοί σταθμοί, άδειες κτλ είναι κοινωνική πολιτική καθολικά, υποχρεωτικά για όλους και ανταποδοτικά. Πρόκειται για διαφορετικές πολιτικές με διαφορετική αφετηρία, στόχους, αιτίες εφαρμογής.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μπελ Ρεβ, ειλικρινά δεν θα άλλαζα τελεία στο κείμενό σου. Μόνο να προσθέσω ότι θα πρέπει να δωθεί μέριμνα όχι μόνο σε μητέρες, αλλά σε γονείς γενικά (άδεια πατρότητας στον ιδιωτικό τομέα πχ), όπως και διευκολύνσεις για γονείς φοιτητές, ελεύθερους επαγγελματίες κτλ.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Vector, ζούμε, ακόμα, σε μια κοινωνία όπου μια γυναίκα: 1)Είναι πιο δύσκολο, σε σχέση με έναν άντρα, να έχει αποκατασταθεί οικονομικά μέχρι τα τριάντα (δηλαδή να έχει σταθερή δουλειά με καλό μισθό). 2) Αν χωρίσει τον πατέρα του παιδιού της και συνεχίσει την προσωπική της ζωή, δέχεται πολλές επικρίσεις. Άρα, όσο ζούμε σε μια τέτοια κοινωνία, το να προτρέπει η κυβέρνηση μια γυναίκα να κάνει παιδιά πριν τα τριάντα, ισοδυναμεί με το να την προτρέπει να είναι οικονομικά εξαρτημένη από τον άντρα της και να κλείσει σαν γυναίκα ερωτικά πριν τα τριάντα. Ας εξαλείψει η κυβέρνηση τους δύο παραπάνω αρνητικούς… Διαβάστε περισσότερα »

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λένα, η αναπαραγωγική ηλικία δεν σταματάει, αλλά φθίνει με ραγδαίους ρυθμούς μετά τα 30, με ορισμένες από τις συνέπειες που ανέφερα στο πρώτο μου σχολιο.Καί πολύ είναι αφοριστικο να μιλάς εκ μέρους “όλων των άλλων” που το βλέπετε μισογυνιστικα. Προφανώς η κυβέρνηση αυτή ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών, άρα ποιοι είναι όλοι οι άλλοι;; Τώρα μίλησα και πολιτικά Μπέλ ρεβ. Προφανώς δεν πρόκειται για ολοκληρωμένη λύση, αλλά δίνεται κίνητρο. Σαφώς θα ήταν καλύτερη η ιδέα σου, άλλα απαιτεί μεγάλο βαθμό οργάνωσης και πολιτικής βούλησης , κονδύλια κλπ, που δεν υπάρχουν ( φυσικά υπεύθυνους θεωρώ όλους όσους κυβέρνησαν έως τώρα),… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Για την ηλικία του πατέρα όμως δεν είδα πουθενά πρόβλεψη. Αλλά μόνο η ηλικία της μητέρας επηρεάζει την υγεία του εμβρύου, #not.
Εδώ να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να πω ότι συμφωνώ με αρκετά μέτρα της νέας κυβέρνησησης σε διάφορους τομείς. Απλά το συγκεκριμένο μου φαίνεται εκτός από κατάφωρη διάκριση απέναντι σε μια μερίδα γυναικών, αναχρονιστικό και κυρίως κίνηση ιδεασμού. Αλλά έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια να ακούμε “επίδομα” και να γυαλίζει το μάτι μας, χωρίς να σκεφτόμαστε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

*κίνηση εντυπωσιασμού

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

@Vector Πάντως δε νομίζω πως όσοι ψήφισαν αυτη τη κυβέρνησης συμφωνούν απαραίτητα και με το μέτρο… Δεν αναγραφόταν στο πρόγραμμα τους. Ούτε οι πολίτες υπογράφουν λευκές επιταγές με τη ψήφο τους. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης εφόσον προκύψουν διαφωνίες στη πορεία.

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Zero-gravity δεν είχα διαβάσει το πρόγραμμα τους. Είχα ακούσει τυχαία σε δημοσιογραφικό δελτίο τον ίδιο τον Μητσοτάκη να λέει ότι θα κινηθεί προς την καταπολέμηση της υπογεννητικοτητας. Νομίζω ότι αυτό το επίδομα συμβάλλει στον στόχο αυτό.Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις αναφορικά με την ψήφο και την αντίδραση σε συγκεκριμένα μέτρα και ως απάντηση σε παραπέμπω στο σχόλιο του leas λίγο πιο κατω.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευτυχώς που δε μίλησες πολιτικά αρχικά, αλλά τελικά δεν μπόρεσες να συγκρατηθείς. Η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών δεν βλέπω να προβληματίζει την κυβέρνηση ούτε εσένα, οπότε ναι, η εξαγγελία είναι μισογυνιστικη

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1. Η γυναίκα είναι πιθανότερο να έχει αποκατασταθεί οικονομικά στα 30 γιατί έχει κι ένα χρόνο κέρδος σε σχέση με τον άντρα που έχει το στρατό.
Αρα, τι την καθυστερεί;
Νομίζω τίποτα.
2. Αν χωρίσει με τον πατέρα του παιδιού πέφτουν φίλοι και γνωστοι να της γνωρίσουν άνθρωπο να “ξαναφτιάξει” τη ζωή της, σε εκνευριστικό σημείο επιμονής. Κανείς δε την θέλει σινγκλ, εκτός ίσως από τον πρώην και τα σόγια του.
ΔΕΝ ζουμε σε τέτοια κοινωνία εδώ και 60χρόνια.

Ginger
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα ήταν μισογυνίστικο αν όντως είχε ειπωθεί αυτό. Δεν ειπώθηκε όμως αυτο. Ειπώθηκε πως θα πάρουν επίδομα όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, και εξετάζεται η πιθανότητα, να πάρουν κατι παραπάνω οι κάτω των 30, με τη λογική ότι ίσως κάνουν πάνω από ένα παιδιά και άρα χρειαστουν μία εξτρα ενίσχυση.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αν κάνουν κι άλλο παιδί, θα πάρουν κι άλλο διχίλιαρο. Άρα, problem solved! Λες και τα 2.000 € είναι σοβαρό ποσό για να κινητοποιήσει οποιονδήποτε νοήμονα άνθρωπο να κάνει παιδί.

Ginger
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι προφανως κ δεν ειναι σοβαρο κινητρο τα 2000 ευρω, δε μπορω να φανταστω πως καποιος θα πει 2000 ευρω, τελεια, ας κανω ενα παιδι!! Αλλα παντου η ειδηση αυτη μεταφερεται διαστρεβλωμενη γιατι μιλαμε για δυο διαφορετικα επιδοματα. Απο εκει κ περα μπορεις να βρεις σκεπτικο πισω απο την ιδεα που εξεταζεται, κ δεν ειναι σιγουρο οτι θα γινει. Οτι αφου προσπαθεις να λυσεις το δημογραφικο προβλημα εχει μια λογικη οτι μια γυναικα που θα αρχισει να τεκνοποιει στα 25 ισως κανει περισσοτερα παιδια απο μια που ξεκινα στα 35 κ οτι γυναικες κατω των 30 μπορει ακομα να σπουδαζουν… Διαβάστε περισσότερα »

Mr Mazis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Προσοχή Φωτεινή διότι αναπαράγεις μια μονταζιέρα. Το μέτρο που εξήγγειλε ειναι διαφορετικό και το επίδομα θα αφορά όλες τις γυναίκες που τεκνοποιούν. Υπάρχει απλώς η σκέψη κάπως να στηριχθεί η τεκνοποίηση επιπλέον σε νεώτερες ηλικίες, διοτι στατιστικά όταν τεκνοποιήσεις νωρίτερα, θα τεκνοποιήσεις και περισσότερες φορές. Και στόχος είναι να καταπολεμηθεί η υπογεννητικοτητα.

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

τρομερο με 2χιλιαρικα το παιδι σκεφτομαι να ψησω την φιλη μου να αμολησει καμια 10αρια λες και το παιδι λυνει τα θεματα του ετσι.ουτε η υπογεννητικοτητα λυνεται με επιδοματα αλλα με δουλειες ετσι ελεγε στο προγραμμα η νυν κυβερνηση,επισης περα απο συγκεκριμενες οικονομικες ομαδες γαμοι κ παιδια δεν γινονται κατω απο τα 30 εφοσον οι γυναικες σπουδαζουν φτανουν τα 24 βρισκουν δουλεια στα 26 σε καλες συνθηκες και 2-3 με καποιον πας32 καπου εκει ωριμαζει το πραγμα και αν πολλοι ανδρες εξαλου στα 30 ειναι ακομα με μυαλα παιδιου οποτε κλαφτα,μαλλον ως παροτρυνση μοιαζει των γυναικων να μενουν σπιτι και… Διαβάστε περισσότερα »

miss lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μια γυναίκα κάτω των 30, είναι πιο πιθανό να μην είναι απολύτως ανεξάρτητη οικονομικά, και η εργασία της να μη μπορεί να την καλύψει πλήρως στην περίπτωση που θελήσει και αποφασίσει να κάνει παιδί. Σε τόσο νεαρή ηλικία μπορει επαγγελματικά να εχεις σχετικα περιορισμένη εξέλιξη ακόμα. Οποτε, σ αυτή την περίπτωση εγώ δεν το βρίσκω κακό να λάβει επίδομα. Άλλο να μη θέλει να αποκτήσει παιδί κι άλλο στην περίπτωση που όντως θέλει να λάβει οικονομική ενίσχυση από το κράτος.

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων
zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Και για να νη ξεχνιόμαστε. If abortion is murder masturbation is genocide. Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού βασίζονται στη συλλογιστική του “τι θα γινόταν αν”… Ας αναρωτηθούν επίσης λοιπον ποσα παιδιά θα ζούσαν ΑΝ δεν τα λεγαμε λαθρομεταναστάκια και δε τα θεωρούσαμε πρόβλημα κάποιου άλλου (κατώτερου Θεού;) Αν δε κατηγορούσαμε τις “ξετσίπωτες”. Αν δε φοβόμασταν να μιλήσουμε για αντισύλληψη. Αν μαθαίναμε στα κορίτσια πως δεν “καθόμαστε” στο αγόρι που τα θελει μονά ζυγά δικά του για να του αποδείξουμε πως το αγαπάμε. Να είναι σίγουροι πως σε αντίθεση με αυτο που πιστεύουν, οι γυναίκες δε κάνουν εκτρώσεις για… Διαβάστε περισσότερα »

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

καποτε η ερτ ειχε ενα φανταστικο καρτουν το μια φορα κι εναν καιρο ειναι ο ανθρωπος βαλτετο στα δημοτικα μπας και μαθουν τιποτα οι νεοτεροι,κ επιτελους σεξουαλικη αγωγη.

Isn't it ironic?
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

‘Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των συλλήψεων τερματίζονται με αυθόρμητη αποβολή (spontaneous abortion), πολλές φορές χωρίς καν η γυναίκα να έχει καταλάβει ότι είναι έγκυος. Επίσης, περίπου 20% των διαπιστωμένων εγκυμοσυνών καταλήγουν σε αποβολή. Και εδώ, υπάρχει μια εξόφθαλμη αλήθεια: αν υπάρχει Θεός, τότε είναι ο μεγαλύτερος εκτελεστής εκτρώσεων’. Ελεύθερη μετάφραση από το βιβλίο του Sam Harris, Letter to a Christian nation.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

ε σου λέει, σε τέτοιες περιπτώσεις ήξερε ο μεγαλοδύναμος τι έκανε, τα τα πάντα εν σοφία (ξ)εποίησε

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλο δύναμη φύση όντως ξέρει τι κάνει με τις αποβολές – εκτός ίσως από κάποιες εξαιρέσεις.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Τι ανοησία είναι αυτή που γραφτηκε? Η φύση ξέρει τι κάνει με τις αποβολές? Δηλαδή άμα εγώ αποβάλλω δεν είμαι απλα άτυχη αλλά η φύση “ξέρει”? Τι σκατα ξέρει δηλαδή η φύση? Και πως το βλέπει αυτό μια γυναίκα που πασχιζει να τεκνοποιησει και καταλήγει σε αποβολές? Μην ανησυχείς κοπέλα μου, η φύση ξέρει. Για να μην έκανες ακομα παιδί ε τι να πούμε μαλλον δεν της γεμίζεις το ματι της κυρά-φύσης.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Χρωμοσωμικες ανωμαλιες εννοουμε συνηθως Μιλτο, οταν λεμε οτι η φυση “ξερει” τί κανει.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Μίλτο, συνήθως οι αποβολές είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ή άλλων ανωμαλιών στο γενότυπο, που θα καθιστούσαν το έμβρυο μη βιώσιμο. Οι πιθανοί συνδυασμοί χρωμοσωμάτων που προκύπτουν από τη γονιμοποίηση είναι ασύλληπτο νούμερο, και βάσει ενός μηχανισμού που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται έλεγχοι του γενετικού κώδικα για τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου συνδυασμού που προέκυψε και αναπτύσσεται ως έμβρυο. Υπάρχουν και αποβολές που συνδέονται με το περιβάλλον ανάπτυξης, δηλαδή ανωμαλίες στον πλακούντα ή στη μήτρα που σημαίνουν πως δεν μπορεί να προχωρήσει η εγκυμοσύνη γιατί πιθανόν να έβαζαν την έγκυο σε κίνδυνο. Αυτές επίσης δεν είναι πιθανό να ανιχνευτούν… Διαβάστε περισσότερα »

Dr. Arisa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Γι αυτόν αλλά και πολλούς άλλους λόγους η ενημέρωση και η μόρφωση είναι πάνω από όλα. Κατα την ταπεινή μου άποψη κάθε άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει στοιχειώδη βιολογία. Τι είναι το κύτταρο και πως διαιρείται ρε παιδιά, είναι η υποστασή μας το ΕΓΩ μας. Ειλικρινά με τις γνώσεις της βιολογίας μπορείς να καταλάβεις τη ζωή σου όλη, τη συμπεριφορά σου, να κατανοήσεις απλά και σύνθετα κοινωνικά προβλήματα όπως είναι το θέμα της έκτρωσης, η επιβολή της θρησκείας, ο ρατσισμός. Δεν ξέρω εαν με καταλάβατε, θα μπορούσα να επεκταθώ…. Ναι στην αρχή της σύλληψης είναι μια μάζα κυττάρων που διαιρείται ανεξέλεγκτα.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Ήθελα να ‘ξερα, οι άντρες που είναι κατά της έκτρωσης, έχουν σκεφτεί ότι μπορεί μια γυναίκα να έμεινε έγκυος από αυτούς και να έκανε έκτρωση χωρίς να τούς το πει; Αλήθεια, αν η έκτρωση στην Ελλάδα ήταν παράνομη και η γυναίκα αναγκαζόταν να γεννήσει το παιδί, θα τούς άρεσε που θα γινόντουσαν ξαφνικά πατεράδες χωρίς να το έχουν επιλέξει;

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Μπα, ακόμη και τότε έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αναγνωρίζουν το παιδί και αφήνουν τη γυναίκα να το μεγαλώνει μόνη της.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Τώρα που υπάρχει το τεστ DNA, πώς μπορεί ένας άντρας να μην αναγνωρίσει το παιδί του;

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αν κρίνουμε από τις ΗΠΑ πολλοί από αυτούς τους υπερσυντηρητικους ρεπουμπλικανους έχουν υποδείξει οι ίδιοι στις ερωμένες τους να προχωρήσουν σε έκτρωση.

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

ssst δεν τα λεμε αυτα ντροπη οι ανθρωποι ειναι καθως πρεπει υποκριτες σσσ το πρωι εχουν εκλησια με γυναικα και τεκνα

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Πολύ ωραίο κείμενο. Να σημειώσω ότι “η λύση τους είναι η αποχή από το σεξ” στην πράξη μεταφράζεται “πρέπει να κάθεσαι στον άντρα γιατί κοίτα πώς του τον έκανες: αν εσύ ντρέπεσαι/δε γνωρίζεις περί αντισύλληψης γιατί έχουμε φροντίσει εμείς γι’αυτό, κάνε την προσευχή σου να μην πέσεις σε κανέναν μ@κα που θα σε πιέσει για σεξ χωρίς προφύλαξη ή θα αφαιρέσει το προφυλακτικό χωρίς να στο πει”. Γιατί όλο αυτό το παρεάκι είναι οι μεγαλύτεροι υποκριτές.

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η γυναίκα δεν το κάνει μόνη της το παιδί, και συνήθως ούτε και παίρνει μόνη της την απόφαση να το ρίξει.
Περιέργως όμως.. πουθενά δεν αναφέρεται ο αντρας. Όχι εδώ.. γενικά