in

Θεωρούσα την απαγόρευση των εκτρώσεων υπερβολή. Έκανα λάθος.

Αν νομίζετε ότι δεν σας αφορά το θέμα, κάνετε κι εσείς

Αν νομίζετε ότι δεν σας αφορά το θέμα, κάνετε κι εσείς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

andrej lisakov O0j9EivTKfI unsplash scaled e1634038654200

Δεν πάνε καλά τα πράγματα στο Τέξας.

Δεν πάνε καθόλου καλά τα πράγματα στο Τέξας.

Τα πράγματα στο Τέξας πάνε τόσο άσχημα που αποφεύγω να διαβάζω τις ειδήσεις γιατί μέχρι πέρυσι διάβαζα για τους φόβους σχετικά με την απαγόρευση των εκτρώσεων και τους θεωρούσα υπερβολές των Δημοκρατικών. Και η «δική μας» πλευρά, ορισμένες φορές, χρησιμοποιεί τον φόβο της συντηρητικής παράνοιας για να φέρει κλικ, για να νιώσει πρωταγωνίστρια, για να εκβιάσει διάφορα, και έλεγα ότι γι’αυτό πρόκειται. Αλλά έκανα λάθος.

Η απαγόρευση της έκτρωσης μετά τις έξι εβδομάδες κύησης σε μια πολιτεία των ΗΠΑ είναι γεγονός, ένα φριχτό, αποτρόπαιο γεγονός, που έγινε νόμος με τον πιο φριχτό τρόπο, που ξεπερνάει κάθε φαντασία: υπεύθυνη για την τήρηση της απαγόρευσης δεν είναι μια εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά οποιοσδήποτε πολίτης με οποιοδήποτε κίνητρο που δεν ελέγχεται από κάπου, και μάλιστα με αμοιβή, με μια υπέρογκη αμοιβή. Αν το διάβαζα σε βιβλίο, θα το θεωρούσα επιστημονική φαντασία.

Και η φρίκη συνεχίζεται: άλλες έντεκα πολιτείες άρχισαν να ετοιμάζουν αντίγραφα αυτού του δυστοπικού νόμου που βρήκε μια τρυπούλα στο σύστημα και βγάζει ρίζες και απλώνεται σιγά σιγά. Ξέρω ότι τα διαβάζετε και σκεφτόσαστε ότι οι Τεξανοί είναι κάτι γελαδάρηδες και δεν σας αφορά το θέμα. Το ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ και μάλιστα ζω στην Αμερική. Δεν φοβόμουν γιατί ήξερα – και ξέρω – ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Αμερικής είναι ΥΠΕΡ της έκτρωσης, και αυτό επιβεβαιώνεται σε όλες τις έρευνες. Αυτό είναι το τρομαχτικό. Ακριβώς αυτό. Ότι δεν εφαρμόζεται πια η βούληση της πλειοψηφίας. Ζούμε πλέον σε μετα-δημοκρατική εποχή.

Και το Τέξας είναι ένα μόνο παράδειγμα.

Ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα για το θέμα είχε τον τίτλο «το Τέξας είναι το μέλλον της Αμερικής» και φοβάμαι ότι πρέπει να συμπληρωθεί με «το μέλλον του κόσμου». Αυτό που θεωρούσαμε ως τώρα δεδομένο, ότι θα επικρατήσει η βούληση των πολλών, έχει αρχίσει να φθείρεται. Τα σόσιαλ μίντια, ένας Τραμπ, οι θεωρίες συνωμοσίας που καλπάζουν και θερίζουν, οι αρνητές των εμβολίων που θέριεψαν με την πανδημία, όλα αυτά μαζί έχουν αρχίσει να ορίζουν τις ζωές μας σα να είναι κυρίαρχες αντιλήψεις, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Γιατί; Μια απάντηση είναι η εξής: επειδή εμείς δεν μιλάμε αρκετά.

Δεν μιλάμε, γενικότερα. Τα λέμε μεταξύ μας και μετά πιστεύουμε στην ανωτερότητα της σκέψης μας και συνεχίζουμε τις ζωές μας. Οι τρελοί και οι μισαλλόδοξοι που πιστεύουν ότι υπηρετούν τον λόγο του Θεού όμως δεν αφήνουν την παραμικρή ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Κι έτσι το Τέξας συνεχίζει τη δουλίτσα του, κάνοντας (νόμιμες) κινήσεις για να αποκλείσει μειονότητες από το δικαίωμα ψήφου.

 

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο newsletter της Α,μπα. Για περισσότερα, εγγραφείτε στο newsletter μας πατώντας εδώ

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

14 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ούρσουλα
Ούρσουλα
2 χρόνια πριν

Θα ήθελα να ξεκινήσω το σχόλιο με κάτι που είδα αυτές τις μέρες, φαινομενικά άσχετο αλλά διαβάζοντας αυτό το άρθρο νομίζω ότι σωστά ένιωσα όπως ένιωσα. Στην δουλειά, μια συνάδελφος καθαρίζει μια ντουλάπα και βρίσκονται μέσα περιοδικά της δεκαετίας του ’90. Καταρχήν θαυμάζω πόσο επιμέλεια έχουν, πόσο ωραία Ελληνικά, πόσο φροντισμένες εκδόσεις. Μετά διαβάζω πολλά άρθρα με συμβουλές προς γονείς, πράγματα που διαβάζω εδώ στο Α,μπα ως ξέρωγω προοδευτικά, πχ. δεν υπάρχουν αγοριστικα και κοριτσίστικα χρώματα, παιχνίδια. Και αναρωτιέμαι, τι έγινε στο ενδιάμεσο;;;; Γιατί ξαναλέμε πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί πριν 25-30 χρόνια; Ένιωσα ένα φόβο απροσδιόριστο, ώσπου διαβάζω αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ούρσουλα

Γιατί δεν υπάρχει το ‘’αντίπαλον δέος’’ τώρα δεν έχει δεύτερο δρόμο δεν έχει δεύτερη επιλογή. Το βλέπεις από τα εργασιακά δικαιώματα και παντού. Από τις αρχές του 90 βλέπαμε τον μεσαίωνα να καλπάζει.
Πας πολύ πιο εύκολα στο σημείο να διεκδικείς ισότητα όταν είσαι σε μια κοινωνία που διαρκώς διεκδικεί και έχει ‘’όραμα’’, από μια κοινωνία που απλά επιβιώνει.

Sister of mercy
Sister of mercy
2 χρόνια πριν

Πόσο δίκιο έχεις..Σκέφτομαι κι εγώ πολλές φορές πόσο υποτιμάμε την επιρροή που μπορεί να έχει στα πράγματα ο θόρυβος απ’τους τενεκέδες. Αλλά δεν το χωράει ο νους σου ρε γαμώτο. Δεν θέλει να το χωρέσει!

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sister of mercy

Προσωπικά το πιστεύω sister.Μας έφαγε τόσα χρόνια αυτή η δήθεν ανωτερότητα της σιωπής και το μόνο που καταφέραμε είναι να ξεπηδούν απο παντού ακροδεξιοί, μεσαιωνιστές και συνωμοσιολόγοι της δεκάρας .Το παράλογο κανονικοποιήθηκε και φτάσαμε να διαπραγματεύομαστε το αυτονόητο.

Ποτέ δεν είναι αργά
Ποτέ δεν είναι αργά
2 χρόνια πριν

Γιατί, μπορείς να παρακολουθείς πλέον την επικαιρότητα για το Αφγανιστάν; Πράγματι είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, βιβλίου τρόμου που ξεκινά με την πρόταση “σε ενα δυστοπικό μέλλον…”!

leas
leas
2 χρόνια πριν

Κατά τη γνώμη μου δύο είναι οι λόγοι. Ο ένας είναι η παγκόσμια ναρκισσιστική διαταραχή από την οποία πάσχει ο σύγχρονος άνθρωπος, που αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι να σέρνει το δάχτυλό του σε μια οθόνη και να μετρά αυτάρεσκα πόσα like πήρε ή πόσα έδωσε (και ω θεοί, βάζουμε like και κάτω από δικά μας σχόλια, αναρτήσεις και τα συναφή!). Η αυτοαναφορικότητα τον τυφλώνει και τον περιχαρακώνει τόσο ώστε να μην βλέπει πως αυτό που γίνεται στο Τέξας τον αφορά άμεσα, ανεξάρτητα αν δεν είναι Τεξανός πολίτης. Δεν είναι τυχαία η κενοφάνεια των θεσμών σήμερα, στην εποχή των… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
2 χρόνια πριν

Ακριβώς έτσι την πάτησαν οι προοδευτικοί Βρετανοί με το Brexit. Οι Brexiteers κινητοποιήθηκαν, φρόντισαν για την απήχηση του μηνύματός τους (νόμιμα ή όχι), έριξαν χρήμα σε “ειδικούς” που εξηγούσαν πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εκτός. Οι “ευρώφιλοι” αρκέστηκαν σε μακροσκελή άρθρα σε σοβαρές εφημερίδες για τα οφέλη του να παραμείνει μέλος της ΕΕ η Βρετανία, βγάλανε κάτι πόστερ, και περιφρόνησαν πλήρως τις εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, τα περιοδικά και τα σόσιαλ μήντια. Ε αφού δεν ήταν και τόσο επείγον, δεν πήγαν να ψηφίσουν όσοι θεωρούσαν πως η λογική θα πρυτανεύσει. Ο αποκλεισμός, εφησυχασμός ή εκφοβισμός των ψηφοφόρων θα επιφέρει τεράστια… Διαβάστε περισσότερα »

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Πόσο δίκιο έχεις!Πραγματικά…γενικά οι άνθρωποι αντί να μαθαίνουμε απο την ιστορία τείνουμε να την επαναλαμβάνουμε.Χρειαζόμαστε πολιτικούς με διορατικότητα και πολίτες που δεν εφησυχάζουν.

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν

Για το Τέξας συγκεκριμένα δεν έπεσα απο τα σύννεφα, ούτε περίμενα τίποτα καλύτερο.Κρατάω το ότι όντως πρέπει να μιλάμε και όχι δεν είναι ανωτερότητα η σιωπή.Νομίζω ότι και με τον ιό το κατανοήσαμε πλήρως πια αυτό.

themoni
themoni
2 χρόνια πριν

Σκέφτομαι μόνο ότι επειδή οι ΗΠΑ είναι ομοσπονδιακό κράτος τότε σε κάποιες βαθιά συντηρητικές πολιτείες ίσως η πλειοψηφία να είναι κατά των εκτρώσεων αλλά αν πάρουμε αθροιστικά στο σύνολο τον πληθυσμό τότε θα είναι ξεκάθαρα υπέρ. Κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται και με τις προεδρικές εκλογές δηλαδή, πχ αν μετρούσαν συνολικά οι ψήφοι τότε θα έβγαινε σχεδόν πάντα Δημοκρατικός για πρόεδρος, το σύστημα με τους εκλέκτορες ευνοεί ξεκάθαρα τους Ρεπουμπλικάνους. Είναι περίπλοκο ζήτημα πάντως από πολιτικής άποψης εξαιτίας του ομοσπονδιακού καθεστώτος.

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν

Αν ο νόμος κατά της έκτρωσης δεν υποστηρίζονταν από μεγάλο ποσοστό πολιτών του Τέξας, πιθανό και πλειοψηφία, δεν θα είχε περάσει. Το θέμα της έκτρωσης στις ΗΠΑ είναι φοβερά αμφιλεγόμενο με σθεναρούς υποστηρικτές και στις δυο πλευρές. Το Τέξας είναι ακόμα συντηρητική πολιτεία. Όσες διαδηλώσεις έχουν γίνει κατά του νόμου, άλλες τόσες έχουν γίνει υπέρ του συγκεκριμένου νόμου.