«Ο βιαστής είσαι εσύ» γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα δικαστήρια του Ηρακλείου Κρήτης

Το Σάββατο 7/12, 70 γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα δικαστήρια του Ηρακλείου και πραγματοποίησαν μια παρέμβαση ενάντια στο κράτος και την πατριαρχία.

Οι ίδιες καταθέτουν:

Εμπνευστήκαμε από τις χιλιάδες αγωνιζόμενες γυναίκες στην Χιλή, που μέσα στην γενικευμένη κοινωνική εξέγερση που συντελείται τους τελευταίους δύο μήνες, στάθηκαν ως ένα σώμα και με τι φωνές τους κατήγγειλαν την καθημερινή βία που δέχονται. Με την παρέμβασή τους, φώναξαν δυνατά ενάντια στους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες, ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις που επιτίθενται στο λαό με βασανισμούς, βιασμούς και δολοφονίες διαδηλωτριών. Η παρέμβαση ταξίδεψε στον κόσμο και γυναίκες σε άλλα μέρη της γης βγήκαν στον δρόμο πραγματοποιώντας την ίδια δράση στέλνοντας την αλληλεγγύη τους στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χιλής. Μαζί με αυτές τις γυναίκες φωνάζουμε κι εμείς. Φωνάζουμε ενάντια στην έμφυλη βία που βιώνουμε καθημερινά. Γιατί το βράδυ, όταν γυρνάμε στο σπίτι, αλλάζουμε δρομολόγιο αποφεύγοντας τα σκοτεινά στενάκια. Γιατί στα μπαρ που βγαίνουμε, προσέχουμε τις κινήσεις μας μην τυχόν και δώσουμε δικαιώματα. Γιατί στην δουλειά μας αναγκαζόμαστε να ανεχόμαστε τα σεξουαλικά υπονοούμενα και τις παρενοχλήσεις. Φωνάζουμε για τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες. Θυμίζουμε σε όλες μας, πως δε φταίμε σε τίποτα, δεν κάναμε κάτι λάθος, δεν ήταν ούτε τα ρούχα, ούτε η συμπεριφορά μας, ούτε και η μέθη του. Η πατριαρχία μαθαίνει στα αγόρια της πως πρέπει να επιβάλλονται στις γυναίκες, πως έχουν αυτονόητο δικαίωμα στα σώματά μας και οφείλουν να μας διεκδικούν μέχρι τέλους, ακόμα κι αν εμείς δεν δώσουμε ρητά τη συναίνεσή μας. Βιαστής, λοιπόν, μπορεί να είσαι κι εσύ.

Είναι οι μπάτσοι. Που έχουν το ελεύθερο να ασκούν βία, να ξεγυμνώνουν και να εξευτελίζουν χυδαία και σεξιστικά διαδηλωτές, λοατκι άτομα, μετανάστριες και ό,τι περισσεύει από τα αυστηρά κουτάκια της κανονικότητας. Είναι οι δικαστές. Γιατί όταν κάποια βρει το σθένος να καταγγείλει τον βιασμό της, μες στο δικαστήριο θα αναγκαστεί να τον ξαναζήσει και θα δει μπροστά της τον βιαστή της να αθωώνεται. Γιατί όταν κάποια αποφασίσει να αμυνθεί απέναντι στον κακοποιητή της, η δικαιοσύνη δεν νοιάζεται γι’ αυτό αλλά αντιθέτως, την εκδικείται με τις πιο βαριές ποινές. Είναι οι φασίστες. Που έχουν κάνει το μίσος ιδεολογία και τη βία προς τον αδύναμο καθημερινή πρακτική. Που η γυναικεία παρουσία ενσαρκώνει την έννοια του αδύναμου και θεωρούν ότι ο λόγος ύπαρξής μας πάνω στη γη είναι η αναπαραγωγή του καθαρόαιμου έθνους. Είναι το κράτος. Που με όλα τα μέσα, τους θεσμούς αλλά και με τη βίαιη και απρόκλητη καταστολή, θέλει να μας κρατάει διαιρεμένες και ήσυχες. Είναι το κράτος, που επιτίθεται στους χώρους της ύπαρξης και των αγώνων μας. Που σπέρνει τον φόβο για τις καταλήψεις και τα στέκια και με κάθε μέσο τα στοχοποιεί βαφτίζοντάς τα άντρα κακοποιών στοιχείων.

Οι βιαστές και οι εγκληματίες, όμως, δεν βρίσκονται εκεί, αντιθέτως περπατάνε ανενόχλητοι ανάμεσά μας με τις γραβάτες τους. Και στην απέναντι όχθη, είμαστε εμείς. Οι φοιτήτριες που δουλεύουμε σπαστά ωράρια με τιποτένιους μισθούς για να μπορούμε να σπουδάζουμε. Οι ντόπιες γυναίκες που από μικρά κορίτσια έχουμε μάθει καλά τι πάει να πει αντρική λεβεντιά. Είμαστε εμείς, οι εργαζόμενες γυναίκες που ζούμε μες στην επισφάλεια, γυρνώντας από δουλειά σε δουλειά με πλάτες κουρασμένες και σώματα κατεστραμμένα. Είμαστε όλες εμείς, οι φεμινίστριες αντιφασίστριες που οργανωνόμαστε και μαχόμαστε συλλογικά ενάντια στην εκμετάλλευση των ζωών μας και την πατριαρχία. Γιατί σ’ έναν κόσμο που θρηνεί καθημερινά σώματα χιλιάδων γυναικών, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντισταθούμε.

Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

60 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
Pink Wallcarpe-noctemfantasmatakiLeave it to BeaverRealist Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Μπράβο, μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο!

“Οι ντόπιες γυναίκες που από μικρά κορίτσια έχουμε μάθει καλά τι πάει να πει αντρική λεβεντιά.”
ΑΥΤΟ!

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Θυμήθηκα μια κουβέντα που είχα προχθές με τον 18χρονο γιο μου και του είπα ότι “εδώ μέσα [μεταξύ άλλων] δεν θέλω βιαστές”. Αυτό σήμαινε ότι αν αυτός ή ο μικρότερος κατηγορηθούν (δικαίως) για βιασμό, εμένα να με ξεχάσουν. Και το ξέρουν ότι το εννοώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να χύσω ούτε σταγόνα δάκρυ για όποια καταδίκη τους για βιασμό. Και ευτυχώς, η απόκρισή του ήταν “ούτε κι εγώ γουστάρω τους βιαστές”.

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ελα μου ντε. Εάν κατηγορηθούν (δικαιώς) για φόνο θα τους συμπαρασταθεί δηλαδή;

carpe-noctem
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είπε όχι.

Realist
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματιστεί παρόμοια διαδήλωση στην Αθήνα. Στοίχοι, χορογραφία προβάρονται την Πέμπτη. https://facebook.com/events/2172220906415555/?ti=as
Αφήνω την εκδήλωση στο φβ εδώ για οποία ενδιαφέρεται και δεν το γνωρίζει.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πολύ χαίρομαι που έγινε μια τέτοια πρωτοβουλία στην επαρχία’ γιατί, ως γνωστόν, στην επαρχία οι συνθήκες είναι χειρότερες για τις γυναίκες, γι αυτό και όλα τα νέα κορίτσια προσπαθούν να φύγουν από τα χωριά. Επίσης, πιστεύω ότι τα πρακτικά παραδείγματα βοηθάνε πάρα πολύ για να καταλάβουν όλες οι γυναίκες (και η γιαγιά ή η αναλφάβητη γυναίκα) τι είναι ο φεμινισμός πχ. τα παραδείγματα που είδαμε σε αυτό το κείμενο: “Γιατί το βράδυ, όταν γυρνάμε στο σπίτι, αλλάζουμε δρομολόγιο αποφεύγοντας τα σκοτεινά στενάκια. Γιατί στα μπαρ που βγαίνουμε, προσέχουμε τις κινήσεις μας μην τυχόν και δώσουμε δικαιώματα. Γιατί στην δουλειά μας… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Πήγα yt μόνο και μόνο για να σου κάνω λικε στα σχόλια, γιατί ήμουν σίγουρη ότι θα έχεις αφήσει και btw να πατήσω report στους γκάου. Χαρά στο κουράγιο σου που ασχολείσαι να απαντήσεις στους ηλίθιους.

Pink Wall
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ωραία πρωτοβουλία αλλά έκανα το λάθος και το είδα απευθείας στο youtube και διάβασα και τα σχόλια και μην τα πολυλογώ μου έχει ανέβει η πίεση.