Η μέρα που γράφτηκε στην Ιστορία

Το χρονικό του “χωρίς συναίνεση είναι βιασμός”

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε το Pride και δεν έγραψα για τη μέρα που έκλαιγα στο γραφείο με αναφιλητά. Έκλαιγα από ευτυχία. Η ιστορία είχε ξεκινήσει από εδώ και μήνες, και αφορούσε στο νόμο για το βιασμό. Η Διεθνής Αμνηστία είχε επισημάνει το πρόβλημα με τον ορισμό. Εδώ, στο Α,μπα, είχε γίνει κάλεσμα κινητοποίησης. Εδώ με τη Λένα είχε γίνει μια συζήτηση για τη συναίνεση. Μετά μια πορεία. Μετά, το ψήφισμα του νέου νόμου, ενώ συγχρόνως γινόταν διαμαρτυρία έξω από τη βουλή. Και μετά, στις 6 Ιουνίου, η Ιστορία γράφτηκε απ’ την αρχή.

Εκείνες τις μέρες είχα γράψει αυτά:

 

23 Μαΐου

Δεν ξέρω πώς μπορεί να εφαρμοστεί νόμος που να απαιτεί τη συναίνεση πριν το σεξ, ξέρω όμως ότι σεξ χωρίς συναίνεση, δεν είναι σεξ. Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, και ξέρω ότι αυτή τη στιγμή ο νόμος δεν το αναγνωρίζει αυτό. Είναι το πρώτο που χρειάζεται να αλλάξει, και το πιο βασικό. Ένας νόμος που δεν το αναγνωρίζει αυτό, θα έπρεπε να είναι παράνομος.

Γιατί αν το σεξ χωρίς συναίνεση δεν είναι παράνομο, δεν θα θεωρείται έγκλημα. Αν δεν θεωρείται έγκλημα, δεν θα θεωρείται μη-επιτρεπτό. Αν δεν θεωρείται μη-επιτρεπτό, θα θεωρείται αποδεκτό. Αν θεωρείται αποδεκτό, εδώ δηλαδή που βρισκόμαστε εδώ και τώρα, εκτός από την ατιμωρησία και το τεράστιο άδικο, πάρα πολλοί άντρες θα βιάζουν, και θα πιστεύουν ότι έκαναν σεξ.

Αυτό ακριβώς που λέω. Υπάρχουν πάρα πολλοί άντρες που βιάζουν, και δεν το ξέρουν. Όχι όλοι οι άντρες που βιάζουν. Κάποιοι ξέρουν πολύ καλά ότι βιάζουν. Αλλά κάποιοι άλλοι χρειάζεται να μάθουν, γιατί με ό,τι ήξεραν ως τώρα, δεν βλέπουν τη διαφορά. Πώς θα μάθουν; Ζητώντας συναίνεση, ρητά. Δεν ξέρω αν έχουμε τις δυνατότητες να εφαρμόσουμε τέτοιο νόμο.

Αλλά έχουμε τις δυνατότητες να εφαρμόσουμε τέτοια σεξουαλική παιδεία, τέτοιο σεξουαλικό διάλογο, τέτοια σεξουαλική κουλτούρα. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

5 Ιουνίου

Το θέμα με το άρθρο 336 για το βιασμό, δεν είναι ότι ο βιασμός έγινε πλημμέλημα. Αυτό ήταν ψευδής είδηση. Αν η πράξη θεωρηθεί βιασμός, είναι κακούργημα. Αλλά για να θεωρηθεί βιασμός, χρειάζεται το θύμα να έχει υποστεί όχι μόνο πράξεις παρά τη θέλησή του, όχι μόνο εξαναγκασμό, τρόμο, εξευτελισμό και αηδία, αλλά και σοβαρή σωματική βία.

Όμως η βία υπάρχει ήδη. Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Δεν χρειάζεται παραπάνω βία. Είναι ήδη βία.

 

6 Ιουνίου

Νικήσαμε. Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, είναι κακούργημα και προβλέπεται ποινή κάθειρξης ως 10 έτη. Δεν το πιστεύω. Νικήσαμε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

82 points
Upvote Downvote

48
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
45 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
TheFacelessεξωγήινηΤο_κοτσύφι Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Ιστορική νίκη πραγματικά!Απόδειξη ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με αγώνες. Για μένα που έχω υπάρξει θύμα date rape, χωρίς βία, αλλά με ξεκάθαρη απουσία συναίνεσης, είναι συγκλονιστικό.Μπράβο και πάλι μπράβο.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Απόδειξη ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με αγώνες”..πολύ ωραία κ μαζί σας..αλλα πες μου μιας κ μιλας για αποδείξεις..πως αποδεικνύεται η ύπαρξη (απο τον/την κατηγορούμενο~η και ΑΘΩΟ~Α μεχρι αποδείξεως του εναντίου..ανατριχιάζω) συναίνεσης ή η απουσία συναίνεσης απο τον/την κατήγορο…είναι αυτό πρόοδος? Αλλαγή ναι..αλλά πρόοδος? Εγώ βλέπω δυστοπία, όμως ίσως φταίει που είμαι άντρας (και αυτό αρκεί)
ΠΩΣ λοιπόν??? (υπενθυμίζω εδω το ερώτημα για να αποφυγω τις υπεκφυγές στην απάντηση).
Δε θελω να πιστέψω βεβαια οτι μπορεί να είναι βαθύτατη πεποίθησή σας πως ΚΑΘΕ βιασμός η αποπειρα βιασμού που καταγγέλεται ΕΙΝΑΙ βιασμός ή απόπειρα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

εχω ανοιχτό μόνο το ΒBC..kai leei 2-10% (έρευνα του ’10) κ λίγο παρακάτω 8% απο FBI χωρίς date. Ας πούμε 1/15 ειναι false accusations. Έχετε υπόψιν σας αν το 10, ίσχυε στη χώρα(~ες) που έγινε η έρευνα το “μη συναίνεση ” ή η προϋπόθεση βίας και πιο hard evidence orientated νομοι? Πόσο πιο “επικίνδυνο” και πόσο πιο πιθανο για εναν εν δυναμει καταγγέλλων~ουσα τον (ψεύτικο)”βιασμό” του/της θα ήταν να αποκαλυφθεί στη δεύτερη περίπτωση και πόσο στην πρώτη. Γνωρίζετε φαντάζομαι την περίπτωση του “βιασμένου” ταξιτζή απο τον ηθοποιό? Γνωρίζεται οτι έχουν στο εξωτερικό καταδικαστεί άτομα που είχαν κάνει ολικη αλλαγή φύλου… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορείς να αναλύσεις σε αδρές γραμμές την ασχημη εμπειρία σου, τι προηγήθηκε δλδ της πράξης, χωρίς να υπάρχει καθόλου βία που σε “έκανε” να “κάνεις” (?) σεξ χωρίς να το θές? Γτ δεν βγάζω νόημα με αυτή την περιγραφή. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δλδ, και συγγνωμη αν σε κάνω να νιώθεις άβολα, σου ορμηξε σεξουαλικά και είπες όχι αλλα ας πούμε επέμενε και ειπες δε θέλω αλλα επέμενε και τελικα “το ανέχτηκες”? Κάμφθηκε η αντίστασή σου? Πως?

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Wysi Wyg, κατανοώ τον προβληματισμό σου στο πώς αποδεικνύεται κάτι που δεν αφήνει ίχνη εξίσου εμφανή με ενός πολύ βίαιου και αιματηρού εγκλήματος, ωστόσο να υπενθυμίσω ότι είναι πάρα πολλοί οι άνδρες που προβληματίζονται με αυτό το είδος αποδείξεων, σε βαθμό που θα νόμιζε κανείς ότι όλα τα άλλα εγκλήματα περιλαμβάνουν σωματικά ίχνη, και μόνο στο date rape υπάχρει το πρόβλημα. Α ναι, και στη σεξουαλική παρενόχληση, για την οποία ακούω τα ίδια επιχειρήματα. Τι γίνεται λοιπόν με την προφορική εξύβριση , την προφορική συκοφαντική δυσφήμηση, την προφορική απειλή, το stalking (χωρίς χρήση ηλεκτρονικών μέσων) και πολλά άλλα εγκλήματα που… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Iris μπήκα έκνευρισμενη να απαντήσω στον wysi wyg και μετά διάβασα το σχόλιο σου. Το οποίο είναι κατάπληκτικο και δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Αν έχεις το χρόνο γράψε ένα άρθρο για το θέμα, πιστεύω είμαστε πολλοί που θα χαιρόμασταν να το διαβάσουμε.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Σ’ευχαριστώ πολύ bozonio. Κάποια στιγμή ίσως όντως γράψω κάτι πιο εκτενές σχετικά… Είμαστε εξάλλου πολλά τα άτομα που έχουμε βιώσει εμπειρίες πολύ κοντινές σε αυτές που περιγράφει η εξωγήινη. Η έλλειψη κατανόησης, θέλησης καν για πραγματική κατανόηση και ευαισθησίας είναι τόσο εκνευριστικά…

Thereisalwayshope11
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ωραία απάντηση IrisPrismatica. Και μπράβο και για την ψυχραιμία σου να απαντήσεις τόσο νηφάλια και τεκμηριωμένα.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Σ’ευχαριστώ Thereisalwayshope11. Όταν διάβασα τα σχόλια έκλεισα το παράθυρο βρίζοντας αλλά μετά από λίγο το ξανάνοιξα σε φάση “ε θα σκάσω!”. Να συμπληρώσω ότι συναισθάνομαι πλήρως όσα αναφέρεις εσύ στο δικό σου σχόλιο. Μερικές φορές τα σχόλιά μου προκύπτουν πιο ψύχραιμα απ’όσο είμαι εγώ η ίδια όταν τα γράφω. Καμιά φορά με δυσαρεστεί αυτό – βρίσκω σωστό να κατανοούν μερικοί άνθρωποι ότι αυτό που λένε δεν είναι απλώς κάτι λάθος το οποίο θα αντικρούσουμε ψύχραιμα, είναι άσχημο, προσβλητικό, αγενές, ότι η συμπεριφορά τους δε δείχνει απλώς πλάνη αλλά αναισθησία ή κακεντρέχεια, κι ότι το καταλαβαίνουμε αυτό και δεν το ανεχόμαστε… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

προσπάθησα να μην γίνω προσβλητικός και στη 2η απάντησή μου νομίζω εξήγησα για ποιο λόγο και με ποιο ύφος έθεσα τη ερώτησή μου στη κοπέλα, ζητώντας συγγνώμη για το αν την προσέβαλα.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Iris σ’ευχαριστώ πάρα πολύ, το σχόλιο σου όπως πάντα μια όαση. Γενικά ευχαριστώ όσες σπεύσατε να με υποστηρίξετε. Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται άραγε για να καταλάβει κάποιος σε πόσο μειονεκτική θέση παραμένει μια γυναίκα, που δεν φτάνει το τραύμα που έχει υποστεί, έχει και τον αχταρμά της αντρικής λογικής που τα ισοπεδώνει όλα να αντιμετωπίσει.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Σ’ευχαριστώ εξωγήινη. Ελπίζω η έλλειψη ευαισθησίας από ορισμένους να μη σε αποθαρρύνει από το να μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου στο μέλλον, καθώς όπως βλέπεις είναι πολύ βοηθητικό για όλους όσοι έχουμε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εξαιρετική! Πολύ κατατοπιστικη απάντηση για ολους τους “δύσπιστους”.

ΑτελείωτοςΚαφές
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομιζω οτι το αυτός ο νόμος ψηφίστηκε για να είναι αυτονότητες οι απαντήσεις σε τετοιες ερωτησεις

Thereisalwayshope11
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Wysi Wyg δεν θέλω να μπω σε διαδικασία διαλόγου μαζί σου, απλά δεν μπορούσα να διαβάσω το σχόλιό σου και να το αφήσω χωρίς απάντηση. WTF??? Το σχόλιό σου είναι τόσο αγενές, τόσο ανάρμοστο, τόσο, τόσο… Δεν βρίσκω λέξεις πραγματικά. Ζητάς από θύμα βιασμού να σου εξηγήσει “σε αδρές γραμμές” τι προηγήθηκε του βιασμού του- έτσι λίγο γιατί “δεν μπορείς να κάταλάβεις” πώς γίνεται κάποιος να σε βιάσει. Είναι δυνατόν;! Είσαι τόσο τυχερός που δεν μπορείς καν να διανοηθείς τι σημαίνει κάποιος να κάνει σεξ χωρίς να το θέλει; Είναι δυνατόν να μην μπορείς να δείξεις στοιχεώδη ενσυναίσθηση σε ένα… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Σ’ευχαριστώ για την υποστήριξη thereisalwayshope11. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι άντρες εκεί έξω που κυκλοφορούν πιστεύοντας ότι γυρνάμε και κατηγορούμε αγνούς, αθώους άντρες ότι είναι βιαστές. Για ποιο λόγο άραγε; Γιατί θα τύχουμε μήπως υποστήριξης από τις αρχές, την κοινωνία, τους συντρόφους μας; Ούτε καν. Η απάντηση είναι τόσο προφανής. Ότι ρισκάρουμε να μας χλευάσουν, να αδιαφορήσουν, να μας κατηγορήσουν και παρόλ’αυτά βγαίνουμε και το λέμε, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι η κυρίαρχη αντιμετώπιση θα είναι αυτή του Wysi Wyg και των ομοίων του. Τελοσπάντων , για όποιον ενδιαφέρεται, η προσωπική μου ιστορία για το date rape έχει δημοσιευτεί εδώ στο Αμπα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όπως έγραψα, σου ζητώ συγγνώμη αν σε έκανα να αισθανθείς άσχημα, και προσπάθησα να αποσαφηνίσω πως ρώτησα ό,τι ρώτησα οχι για να σε θίξω αλλά για να μπώ στην (τότε) θέση σου αλλα και στη θέση του εν λόγω date σου..Ενα νοητικό πειραμα , μια διδακτηκή ιστορία-εμπειρία για ενημέρωση και συμμόρφωσή μου. Καλό απογευμα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

εδωσα μια 2η διευκρινιστική απάντηση, για ποιο λόγο και με ποιο ύφος έθεσα τη ερώτησή μου στη κοπέλα, ζητώντας συγγνώμη για το αν την προσέβαλα απο παρανόηση.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

3h fora..to censorship paei synnefo sta echo chambers…tespa…pame pali:

“Απόδειξη ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με αγώνες”..πολύ ωραία κ μαζί σας..αλλα πες μου μιας κ μιλας για αποδείξεις..πως αποδεικνύεται η ύπαρξη (απο τον/την κατηγορούμενο~η και ΑΘΩΟ~Α μεχρι αποδείξεως του εναντίου..ανατριχιάζω) συναίνεσης ή η απουσία συναίνεσης απο τον/την κατήγορο…είναι αυτό πρόοδος? Αλλαγή ναι..αλλά πρόοδος? Εγώ βλέπω δυστοπία, όμως ίσως φταίει που είμαι άντρας (και αυτό αρκεί)
ΠΩΣ λοιπόν??? (υπενθυμίζω εδω το ερώτημα για να αποφυγω τις υπεκφυγές στην απάντηση).
Δε θελω να πιστέψω βεβαια οτι μπορεί να είναι βαθύτατη πεποίθησή σας πως ΚΑΘΕ βιασμός η αποπειρα βιασμού που καταγγέλεται ΕΙΝΑΙ βιασμός ή απόπειρα.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δε θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω στα “ερωτήματά” σου, καθώς είσαι το άτομο που παλιά προσπαθούσα να κάνω συζήτηση, η οποία όμως κατάλαβα ότι δεν οδηγεί πουθενά. Άλλωστε σου απάντησαν κάποιοι παραπάνω. Ωστόσο βρε καημένε, θέλω να κάνω μια μαντεψιά για το τι εκνευρισμό αλλά και αυτοεπιβεβαίωση ένιωσες όταν νόμιζες ότι σου κόβουν το σχόλιο οι κακές οι φεμινίστριες. Που μιλάνε μόνο σε echo chambers και χαίρονται και τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ενώ πιο πάνω μια κοπέλα αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα βιασμού, δηλαδή λίγη ντροπή καλό είναι να υπάρχει. Το γραψες και τρεις φορές, αγανακτισμένος το δίχως άλλο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ναι εκνευρίστηκα και λάθος μου..

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Wysi δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτεσαι αλλά
το ότι απάντησες πρώτον, και σε ήρεμους τόνους δεύτερον, παρότι σου την πέσαμε σύσσωμοι(και όχι άδικα εδώ που τα λέμε) είναι προς τιμήν σου θεωρώ.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

@ Wysi Wyg
Αν όλοι γνωρίζουν πως χωρίς συναίνεση διαπράττουν βιασμό, θα είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στις αντιδράσεις του συντρόφου τους και στις πιθανές εκδηλώσεις δυσανασχέτισης ή δισταγμού. Και με λίγη προπόνηση, θα σταματούν για να εξασφαλίσουν συναίνεση.

Έτσι αποφεύγονται οι «κατά λάθος» βιασμοί που αν γίνει καταγγελία, «χαντακώνονται τα καλά παιδιά».
Για τους επίτηδες, καταλαβαίνεις, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευχαριστώ για την απάντηση. Καποιες τέτοιες απαντήσεις αναζητούσα, ίσως με λάθος τρόπο γι αυτό και διευκρίνισα περαιτέρω.

Camera Obscura
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Camera Obscura

Wysi Wyg, άνθρωποι πέφτουν καθημερινά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Και η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι μόνο ο βιασμός με τον τρόπο που το σκέφτεσαι. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς τι άλλο μπορεί να σημαινει η φράση “μη συναίνεση” στο σεξ, στο φλερτ, στην οποιαδήποτε επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους την όποια στιγμή. Είναι ανησυχητικό που δεν μπορείς να καταλάβεις πώς ένας άνθρωπος, οποιουδήποτε φύλου, μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, χωρίς βία. Παιδιά και ενήλικες γίνονται θύματα συχνά τέτοιας μορφής κακοποίησης. Οι νόμοι έρχονται για να πουν πως όχι, δεν έχεις δικαιώμα να κακοποιήσεις ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιήσεις βία στη σύντροφό… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευχαριστώ για την ψύχραιμη απάντησή σου. Έδωσα εξηγήσεις με 2ο κομεντ καθως και με απαντήσεις σε άλλους σχολιαστές, για την περίπτωση του παραδείγματος και γενικά για το νόημα και το σκοπό του πρώτου μου κομμεντ. Αν θες δες.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Θα έπρεπε αυτή η νίκη να είχε πάρει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα. Γιατί αν δεν αλλάξει η κοινωνία, ο νόμος όπως ήρθε μπορεί και να φύγει.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Κι εγώ βρε Φωτεινή, αναρωτιέμαι γιατί δεν στήσαμε γιορτή για αυτή την τεράστια νίκη. Τουλάχιστον η Διεθνής Αμνηστία με έχει τρελάνει στα διθυραμβικά email που κοινοποιώ.
Άραγε αναφέρθηκε στο πάρτι του Α,Μπα που ήταν μόλις την επόμενη μέρα;

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ναι αναφέρθηκε, μάλιστα ήμουν μπροστά όταν ήρθαν δύο από τις γυναίκες (η Γιώτα και η Μαρία νομίζω) από τις οποίες πήρε εκείνη τη συνέντευξη η Λένα για τη συναίνεση και την ευχαρίστησαν για τη συμβολή της. Ήταν μεγάλη η χαρά τους, το ίδιο και της Λένας και όσων ήμασταν γύρω.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς έγραψα ένα μακρύ κείμενο για να απαντήσω στην iris που κατάλαβε καλύτερα το πνεύμα της ερώτησης μου σχετικά με το consent ―αλλά όχι τόσο σχετικά με την ερώτηση στην κοπέλα που είπε την εμπειρία της― και το έχασα πατώντας σε κάποιο λινκ της Αnna. Θα απαντήσω εδώ όσο μπορώ γενικότερα αφού εντωμεταξύ πολλοί αναφέρθηκαν σε μένα..μακάρι να μπορούσα να κάνω αυτή τη συζήτηση live, tet a tet για να λύνονται οι παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις. Μόνο να πω εδώ ότι στα σχόλια μου (εκτός από αυτά για το ότι το μνμ μου δεν περνούσε ―και ναι αυτό με εκνεύρισε) δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Leeloo Dallas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εισαι creep

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

perimena kati pio ousiastiko
https://www.youtube.com/watch?v=XFkzRNyygfk

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

*the author is dead(sic)=there is no author
** “…Να μ έρχονται ακούσιοι ερωτικοί ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ή και στύση? Να αναπτύξω αυτούς τους συνειρμούς στο μυαλό μου περαιτέρω?… “

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Μεγάλε επειδή σε βλέπω να σε ενδιαφέρει πολύ το θέμα, θα σου δώσω ένα πολύ εύκολο, αλλά πάρα πολύ να ακολουθηθεί, κανόνα. ΜΗΝ κοιτάς, ΜΗΝ ακουμπάς και ΜΗΝ κάνεις σεξ με άτομο που δεν στο έχει ζητήσει. Ναι, αυτό πιάνει ακόμα και σε περιπτώσεις τρελού μεθυσιου. Βασικά, μην πίνεις μέχρι να φτάσεις στο σημείο που να μη θυμάσαι, γιατί να θέλεις να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Είναι επικίνδυνο. Οι “παλλόμενοι ελεύθεροι γλουτοί” (ανατριχιασα) δεν είναι για να τους κοιτάς εσύ. Είναι όργανα που εκείνη τη στιγμή δουλευουν για να μεταφέρουν ένα άτομο απο το σημείο Α στο Β.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

a! esena (oxi proswpika) (,,,,)

Από την διαχείριση: δεν επιτρέπονται σχόλια σε greeklish.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

A! Εσένα (όχι προσωπικά) περίμενα! Σοβαρά? “ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ”?? Να σκέφτομαι όταν πηδιέμαι με κάποια, το Μαράκι που είμαι ερωτευμένος και δε με θέλει? Μπορώ? Μπορώ να κανω εικόνα στο μυαλο μου ότι κάνω κάτι με κάποιο άτομο π μου αρέσει πολύ εμφανισιακά και το βλέπω καθημερινά? Τη Σταη ή την περιπτερού. Μπορώ? Τα ματια μιας γυναίκας που περπατάμε κόντρα μπορώ ή να χαμηλώσω το βλέμμα? Και αν μπορω τα ματια γτ όχι τους γλουτούς? Είναι τα μεν άγια και πνευματικά και τα δε βρόμικα και σαρκικά? Ναι με άτομο πάνε οι γλουτοί..αυτή ειναι η χάρη τους οτι είναι σε άτομο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

A! Εσένα (όχι προσωπικά) περίμενα! Σοβαρά? “ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ”?? Να σκέφτομαι όταν πηδιέμαι με κάποια, το Μαράκι που είμαι ερωτευμένος και δε με θέλει? Μπορώ? Μπορώ να κανω εικόνα στο μυαλο μου οτι κάνω κάτι με κάποιο άτομο π μου αρέσει πολύ εμφανισιακά και το βλέπω καθημερινά? Τη Σταη ή την περιπτερού. Μπορώ? Τα ματια μιας γυναίκας που περπατάμε κόντρα μπορώ ή να χαμηλώσω το βλέμμα? Και αν μπορω τα ματια γτ όχι τους γλουτούς? Είναι τα μεν άγια και πνευματικά και τα δε βρόμικα και σαρκικά? Ναι με άτομο πάνε οι γλουτοί..αυτή ειναι η χάρη τους οτι είναι σε άτομο… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ναι είμαι ξερη ορθολογίστρια. Ναι στο δρόμο δεν κοιτάω κανέναν/καμία ούτε στα μάτια ούτε πουθενά για να μην τον φέρω σε δύσκολη θέση. Παρά μόνο για να προσπεράσω. Το πάθος και η επιθυμία δεν έχουν θέση εκεί. Και έτσι θα κοιμάμαι για πάντα ήσυχη ότι δεν έχω παρενοχλήσει κανέναν και καμιά.

Αν όντως χρειάζεσαι μαύρα γυαλια πέρα από κοινή λογική και αυτοσυγκράτηση για να μη φέρνεις σε δύσκολη θέση ανθρώπους ,περιμένω διεύθυνση να στα στείλω.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι δείχνει έλλειψη αυτοσυγκράτησης στα παραδείγματα π είπα ? Ποιά πράξη μου δε συγκρατείται? Το βλέμμα? Η σκέψη? Το οτι σπατάλησα λιγο απο το χρόνο μου κοντοστεκόμενος να θαυμάσω μια γυναικα απέναντι όπως ένα ηλιοβασίλεμα?

Εσένα οι ερωτικοί σου σύντροφοι πέφτουν κατευθείαν στο δωμάτιό σου? Δεν τους γνωρίζεις έξω? Όλοι είναι κατά κάποιο τρόπο a priori γνωστοί σου? Δεν υπηρξε ποτέ ―και δεν αναφέρομαι μόνο στο ερωτικό πεδίο εδώ― κάποιος~α άγνωστος~η που να έγινε γνωστός~η?.

Ναι τα γυαλιά τα μαύρα θα μου είναι δυστυχώς απαραίτητα σε λίγο και όχι γτ κάποιος~α θα μου μαυρίσει το ματι:

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/netflix-sexual-harassment-training-rules-me-too-flirting-on-set-a8396431.html

https://is.gd/oZu7ld

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

θα περιμένω μήπως ανέβει αυτό που ήδη έγραψα σαν απάντηση πριν 30’+ για να μην ξανα γίνουν 2πλα κομεντς..άλλως, εδω ειμαστε
μόνο 2 λινκ

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/netflix-sexual-harassment-training-rules-me-too-flirting-on-set-a8396431.html

https://is.gd/oZu7ld

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“gazzetta παρακαλώ να περάσει δε βρίζω(sic)” Λοιπόν επειδή βαριέμαι να περιμένω πότε και αν θα εγκρινουν το κόμμεντ μου (εχει καμια ώρα που έστειλα το 1ο, σχεδόν αμέσως μετά την απάντησή σου) και με κίνδυνο να έχουμε πάλι το άσχημο για το site και to commenting system του φαινόμενο των πολλαπλών (παρ~)όμοιων replies, γράφω: Ποια “πράξη” των παραδειγμάτων μου δεν συγκρατήθηκε? Η ματιά, οι σκέψεις μου, το οτι σπατάλησα λίγο απο το χρόνο μου για να θαυμάσω μια γύναίκα στο δρόμο απέναντι, όπως θα έκανα για το sublime ενος ηλοβασιλέματος? Εσένα δλδ όλες σου οι σχέσεις πέφταν κατευθείαν μέσα στο… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Μια χαρά τη βρίσκω την πολιτική του Νετφλιξ και δουλεύω σε εταιρεία με παρόμοια πολιτική και έχει ησυχάσει και το κεφάλι μου από τα σχόλια για την εφαρμογή της φούστας μου. Θα το ξαναπώ άλλη μια : και εγώ και οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω δεν θέλουμε να μας κοιτάνε ούτε στη δουλειά ούτε στο δρόμο. Ναι, δεν θέλω κανέναν ξένο να γίνει γνωστός απ’ το πουθενά, δε μου αρέσει να μου μιλάνε άγνωστοι και το γεγονός ότι σου ξενίζει τόσο αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που δε δίνουν δεκάρα και δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση για το ότι μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι πριβε στη δίνω..κάθε καλοπροαίρετο δώρο ευπρόσδεκτο!
Λοιπον, επειδή προσπαθώ εδω και μια ώρα+ να ανεβάσω την απάντηση μου και προκοπή δεν βλέπω σου δίνω λίνκ αν σε ενδιαφέρει ―και όποιον άλλο:

https://docs.google.com/document/d/1TiK1ZLGOwy4pCIxbDXzzORzUjhYPP-bb6AzNb0Zpdyo/edit?usp=sharing

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Θα πω μόνον ότι φυσικά η παρουσία πχ. μαρτύρων διευκολύνει μια έρευνα, αλλά πουθενά στο νόμο δεν αναφέρεται ότι για να καταγγείλεις εξύβριση ή stalking χρειάζεται να προσκομίσεις μάρτυρες. Το αν θα καταφέρεις να αποδείξεις τους ισχυρισμούς σου χωρίς μάρτυρες είναι άλλη υπόθεση, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο οι μάρτυρες. Στη δε περίπτωση βιασμού δεν αποκλείεται να υπάρχουν μάρτυρες, πχ. κάποιος που να μπορεί να επιβεβαιώσει το πώς μπορεί να φαινόταν η συμπεριφορά του φερόμενου ως θύτη πριν απομονωθεί με το φερόμενο ως θύμα, αν πχ. φαινόταν υπερβολικά πιεστικός και επίμονος ή αν το θύμα φαινόταν ήδη να δυσφορεί.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τους μάρτυρες τους ανέφερα γτ σε τετοια περίπτωση (με πιθανους μάρτυρες γύρω, σε αντίθεση με την απομόνωση της κρεβατοκάμαρας) ειναι για κάποιον πολυ πιο δυσκολο/επικίνδυνο (να αποκαλυφθεί), να καταγγείλει ψεύτικα γεγονοτα. Τους ανέφερα σαν αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον που θελει να καταγγείλει ψεύτικο βιασμό/εξύβριση και όχι σαν απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιον που θελει να καταγγείλει τον βιασμό ή την λεκτική βία που όντως υπέστη.