«Ο βιαστής είσαι εσύ»: O ύμνος του φεμινιστικού αγώνα που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο

«Ο βιαστής είσαι εσύ. Η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος. Δεν έφταιγα εγώ, ούτε το πού ήμουν, ούτε το τί φορούσα»

Οι γυναίκες της Χιλής βγήκαν στους δρόμους του Σαντιάγο, και τραγούδησαν με μια φωνή το τραγούδι που δημιουργήθηκε από τη χιλιανή φεμινιστική ομάδα #LasTesis. Με τα μάτια δεμένα με μαύρο μαντήλι – συμβολίζοντας έτσι την καθολικότητα του φαινομένου- ένωσαν τις φωνές τους και κατήγγειλαν συλλογικά την πατριαρχία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στη Χιλή στις 18 Οκτωβρίου, εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλον τον κόσμο. Από την Νότια Αμερική μέχρι την Ευρώπη, χιλιάδες γυναίκες με δεμένα τα μάτια βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα χρησιμοποιώντας τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό ως μέσο.

Η κρίση που συγκλονίζει τη Χιλή είναι η σοβαρότερη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Μέχρι στιγμής 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

Το φεμινιστικό κίνημα της χώρας προχώρησε σε μία συγκλονιστική διαμαρτυρία στους δρόμους,  μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, μετά από πολλές καταγγελίες για βιασμούς και βασανιστήρια σε γυναίκες από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Με παλμό και με μία φωνή τραγουδούν το φεμινιστικό σύνθημα ενάντια στην κρατική καταστολή και τους βιασμούς που έχουν υποστεί, προκαλώντας ρίγη.

«Δεν φταίω εγώ για το πού βρισκόμουν, ούτε για το τί φορούσα. Ο βιαστής είσαι εσύ. Είναι η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

95 points
Upvote Downvote

6
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
to vourloLouk RitiaBetween WorldsLouise B.Haifischnet Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Αλήθεια ανατρίχιασα.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ένιωσα κι εγώ πολύ δυνατή. Διάβασα πρόσφατα τις 9 αιτίες του βιασμού: ο βιαστής, ο βιαστής, ο βιαστής, ο βιαστής, ο βιαστής, ο βιαστής, ο βιαστής, ο βιαστής, ο βιαστής.

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τα βίντεο δεν φαίνονται. Προσωπικά τα έχω δει. Ψήνεστε για κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα;

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Νιώθω δυνατή και συγκλονισμένη.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Τέλειο.

(Αποκατάσταση της Δημοκρατίας σου λέει μετά).

to vourlo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η Χιλή δίνει πολύ δυνατές εικόνες, στο βίντεο μια ομάδα μουσικών μαζί με πολίτες, δίνουν το παρόν με την φωνή τους στη διαμαρτυρία για τα θύματα της εξέγερσης https://youtu.be/9I3deO3-tok