Αυτό δεν είναι συναίνεση. Είναι victim blaming

Πώς η κουλτούρα του βιασμού εμφανίζεται παντού

Πριν μερικούς μήνες, ένα πρωί, με το που ξυπνάω, βλέπω στο ίνμποξ μου άρθρα για μια υπόθεση, στην Ιρλανδία, σχετικά με μια δίκη βιασμού. Η δίκη είχε τελειώσει μια εβδομάδα πριν, αλλά ολόκληρη η χώρα βρισκόταν σε διαμαρτυρία. Ακόμα τα νέα δεν είχαν καλυφθεί στα ελληνικά Μέσα. Και φαίνεται ότι το βάρος αυτό, έτυχε να το σηκώσω πρώτη εγώ.

Γιατί το ίδιο βράδυ, γυρνώντας σπίτι, ανεβάζω ένα ποστ στο φέισμπουκ για να πω δυο λόγια γι’ αυτό. Το κάνω από καθήκον, μια και μου το είχαν στείλει πολλοί, γιατί βέβαια δεν θα έλεγα τίποτα καινούριο, έχω γράψει τόσα για την κουλτούρα του βιασμού, απλά είπα να το συνοδεύσω με μια σχετική εικόνα, για να στηρίξω την ιρλανδική διαμαρτυρία. Άνοιξα το συρτάρι μου με τα εσώρουχα, έβαλα ένα πάνω στο κρεβάτι μου, και τράβηξα μια φωτογραφία. Και έγραψα αυτό:

«Αυτή τη στιγμή, στην Ιρλανδία, γίνονται διαμαρτυρίες σχετικά με μια δίκη βιασμού. Ένας 27χρονος βρέθηκε αθώος για το βιασμό μιας 17χρονης, γιατί οι ένορκοι αποφάσισαν ότι στη σεξουαλική τους συνεύρεση, υπήρχε συναίνεση. Σαν «απόδειξη» της εν λόγω συναίνεσης, η υπεράσπιση παρουσίασε το εσώρουχο της δεκαεφτάχρονης. Είπε χαρακτηριστικά στους ενόρκους: «Πρέπει να λάβετε υπόψη τι φορούσε. Ένα δαντελένιο στρινγκ».

Γι’ αυτό γίνονται οι διαμαρτυρίες. Από το Κοινοβούλιο στους δρόμους κι ως το τουίτερ, γυναίκες ουρλιάζουν ό,τι έχετε βαρεθεί να ακούτε αλλά δεν έχω κουραστεί να λέω. Ότι η κουλτούρα του βιασμού είναι ακόμα εδώ και είναι παντού. Ότι σε κάθε υπόθεση βιασμού, δεν κατηγορείται ο θύτης αλλά το θύμα. Ενώ στην πραγματικότητα του βιασμού, φταίει πάντα ο θύτης και ποτέ το θύμα.

Κι ότι συναίνεση δεν είναι το πού ήσουν, τι φορούσες, αν είχες πιει και με ποιον ήσουν, αλλά μόνο το «ναι». Το δηλωμένο χωρίς πίεση και εξαναγκασμό, ενθουσιώδες «ΝΑΙ».

Αυτό εδώ δεν είναι συναίνεση. Είναι απλά ένα βρακί μου. #ThisIsNotConsent»

Το ποστ μοιράστηκε πολύ, το θέμα πήρε έκταση, μόνο που υποψιάζομαι πως το μισό ενδιαφέρον δεν ήταν για την απεχθή πράξη της υπεράσπισης, αλλά για το δικό μου το βρακί.

Και, μοιραία, κάτω από το ποστ, εμφανίστηκαν στρατιές αγνώστων, που στην καλύτερη των περιπτώσεων έλεγαν πως ο κατηγορούμενος δεν αθωώθηκε λόγω του βρακιού. Αρνούνταν να δουν ότι το θέμα δεν ήταν αυτό. Αρνούνταν να δουν ότι οι περισσότεροι βιασμοί δεν αναφέρονται ποτέ, γιατί οι γυναίκες ξέρουν ότι η κοινωνία θα τις αντιμετωπίσει σαν να φταίνε εκείνες, και θα τις κατηγορήσει.

Αρνούνταν να δεχτούν ότι τα δικαστήρια δικάζουν όχι τους βιαστές, αλλά τις γυναίκες που βιάζονται.

Μια από τις πολλές φωνές της διαμαρτυρίας στην Ιρλανδία, ήταν αυτή της μητέρας ενός άλλου 17χρονου κοριτσιού, από τη Σκωτία, που το 2002 αυτοκτόνησε μετά το τραύμα και τον εξευτελισμό που υπέστη στη δίκη ενάντια του βιαστή της. Σ’ εκείνη την υπόθεση δεν υπήρχε αμφιβολία, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε. Αλλά καταδικάστηκε και το θύμα.

Της ζητήθηκε τρεις φορές να σηκώσει και να δείξει μέσα στο δικαστήριο το βρακί που φορούσε όταν βιάστηκε, το πετσοκομμένο από τα DNA τεστ βρακί της, αρχικά για να δείξει ότι δεν της το είχε σκίσει ο κατηγορούμενος, και μετά για να διαβάσει δυνατά για όλο το δικαστήριο, ανάμεσα στα δάκρυά της, ότι το βρακί της έγραφε “Little Devil”.

Η κουλτούρα του βιασμού βασίζεται στο slut shaming και στο victim blaming. Στο ότι όταν μια γυναίκα βιάζεται, είναι δική της ευθύνη. Ότι αυτή φταίει. Οι άντρες είναι απόλυτα έρμαια των πρωτόγονων ενστίκτων τους και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, άρα οι γυναίκες είναι που οφείλουν να βρίσκονται συνέχεια σε εγρήγορση. Να προσέχουν τι φοράνε, πού πηγαίνουν, με ποιον πηγαίνουν, τι θα πουν, τι θα πιουν, πώς θα φερθούν, μην τυχόν και προκαλέσουν. Αν προκαλέσουν είναι τσούλες και «τα θέλει ο κώλος τους».

Αν φοράς ένα δαντελένιο στρινγκ, είναι σαν να δηλώνεις ότι θες σεξ. Γενικά. Με οποιονδήποτε. Και στην κοινωνία μας, η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι απαγορευμένη. Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να θέλουν σεξ για το σεξ, θεωρείται σκανδαλώδες, κατακριτέο και προκλητικό, και αν το κάνουν, με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με ένα βρακί που δεν φαίνεται, τους αξίζει να τιμωρηθούν.

Όχι μόνο αυτό. Αρκεί και απλά να ανεβάσουν τη φωτογραφία ενός βρακιού, για να τους αξίζει να τιμωρηθούν. Γιατί, δυο μέρες μετά από εκείνο το ποστ, αναγκάζομαι να ανεβάσω άλλο ένα όπου λέω ότι όπως ήταν αναμενόμενο, σε δύο μέρες έλαβα πλήθος μηνυμάτων από αγνώστους. Διάφοροι έστειλαν «ωραίο εσώρουχο», «δείξε μου κι άλλα κιλοτάκια σου», «θα ήθελα να στο βγάλω», «ποιος να μην σε βιάσει εσένα» και μερικοί (και μερικές) έστειλαν «δηλαδή ανέβασες στο φέισμπουκ δικό σου βρακί;» ή «εσύ τώρα το παίζεις φεμινίστρια κι ανεβάζεις τέτοιες φωτογραφίες;» ή «σιγά μην σου έκανα τη χάρη να σε βιάσω».

Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι η φωτογραφία ενός βρακιού, ανεξάρτητα του τι ήθελε να δηλώσει, προκαλεί και δίνει δικαιώματα. Για να ανεβάζει αυτή βρακί, κάτι πάει να πει. Ένιωθαν και απόλυτα δικαιολογημένοι. Εσύ προκάλεσες ό,τι συνέβη εναντίον σου. Εσύ φταις για τη σάπια μου συμπεριφορά. Εσύ έχεις την ευθύνη για τη δική μου πράξη. Εσύ είσαι η τσούλα, τι περίμενες, αν δεν ήθελες να σου συμβεί, ας πρόσεχες.

Εκτός από την εντυπωσιακή ανθρώπινη ανοησία, ήταν ένας τέλειος φαύλος κύκλος του victim blaming. Είναι σοκαριστικό όταν συμβαίνει από γυναίκες, αλλά αν κοιτάξουμε την ψυχολογία πίσω απ’ αυτό, είναι απόλυτα κατανοητό.

To victim blaming έχει να κάνει με τη βαθύτερη ανάγκη των ανθρώπων να πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι ασφαλής και ότι το σύμπαν και το πώς λειτουργεί είναι νομοτελειακά δίκαιο και ηθικό.

Γι’ αυτό πιστεύουμε και στο κάρμα και επιμένουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα γίνονται για κάποιο λόγο κι άλλα ρομαντικά που διαβάζουμε πάνω σε φωτογραφίες με ηλιοβασιλέματα. Έχουμε την ανάγκη να τα πιστεύουμε, γιατί αλλιώς, αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα είναι τυχαία και τα χειρότερα μπορεί να συμβούν σε καλούς ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή, τότε νιώθουμε ευάλωτοι, μικροί και τρομαγμένοι.

Έχουμε υπαρξιακή ανάγκη να πιστεύουμε πως υπάρχει μια κοσμική αίσθηση δικαίου, αλλιώς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την πραγματικότητα. Η εύκολη λύση σε όλο αυτό είναι να πιστεύουμε ότι οι Άλλοι σε κάποιο επίπεδο αξίζουν αυτό που έπαθαν, αλλιώς δεν θα τους συνέβαινε. Είναι ανθρώπινο και είναι κατανοητό. Αλλά συγχρόνως είναι λάθος και μάλιστα πολύ επικίνδυνο. Αν θέλουμε έναν κόσμο δίκαιο, θα πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτόν.

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο Press Project

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

146 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
23 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
Κάστανο 🌰IntefixScotland for Holidaysvaggelis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Αυτό που κάποιος νομίζει ότι πρέπει να έχει άποψη ακόμα και για το βρακί σου ειναι εξοργιστικό. Οι κοινωνίες είναι δυστυχώς ακόμα βαθιά προβληματικές και οι αλλαγές θα έρθουν πολύ αργα και βασανιστικά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ειναι να τα γράφουμε και να τα λέμε ξανά και ξανά.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Να απαγορευτεί η πώληση στρινγκ δια νόμου και να σταματήσουν οι βιομηχανίες εσωρούχων να τα φτιάχνουν. Θα σταματήσουν οι βιασμοί λογικά ε;

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

καλησπερα γραφω πρωτη φορα σε σαιτ γυναικων (καθοτι αγορι) κ μιας κ βλεπω ενα ακρως σοβαρο θεμα που ειναι ο βιασμος.Δυστυχως η κουλτουρα του βιασμου ειναι η μαστιγα της εποχης μας,δεν ειναι δυνατον τον 21 αιωνα να αθωωνουμε βιαστη επειδη το θυμα φορουσε στρινγκ δε φορουσε σουτιεν κ.α.δεν γινεται αυτο το πραγμα αλλα δυστυχως συμβαινει λογω μηδενικης παιδειας κ κουλτουρας που οπως φαινεται ειναι παγκοσμιο φαινομενο.Απο τα ποιο τραγικα αυτο ειδικα οταν στο επιβαλουν τα μεσα πχ πορνο που καποιος επιβαλεται με το ζορι στη γυναικα(υπαρχει κ το αναποδο),περιοδικα σαιτ κλπ που σου επιβαλλουν αυτα τα πραγματα σαν φυσιολογικο πχ… Διαβάστε περισσότερα »

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εφοσον κατηγορουν μια κοπελα αν φοραει δαντελωτο βρακι, οι εταιριες που τα φτιαχνουν τι μεριδιο ενοχης εχουν;

Πλακα (αλλα κυριως ενδιαφερον) θα ειχε, αν απεξω απο επωνυμα μαγαζια με εσωρουχα, αναρτουσαν συνθηματα ή εκαναν διαδηλωσεις με συνθηματα οπως “πουλατε βρακια για βιασμο.. στο εξης να πουλατε μονο βρακες”.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Εκτός από την εντυπωσιακή ανθρώπινη ανοησία, ήταν ένας τέλειος φαύλος κύκλος του victim blaming. Είναι σοκαριστικό όταν συμβαίνει από γυναίκες, αλλά αν κοιτάξουμε την ψυχολογία πίσω απ’ αυτό, είναι απόλυτα κατανοητό. To victim blaming έχει να κάνει με τη βαθύτερη ανάγκη των ανθρώπων να πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι ασφαλής και ότι το σύμπαν και το πώς λειτουργεί είναι νομοτελειακά δίκαιο και ηθικό.”. Εγώ αναρωτιέμαι: όλες αυτές οι γυναίκες που εκφράζουν διάφορες μισογυνίστικες απόψεις, δεν έχουν υπάρξει οι ίδιες ποτέ στην άλλη πλευρά πχ. δεν έχουν ποτέ υποστεί σεξουαλική παρενόχληση; ή δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ ότι είναι ανήθικες λόγω του… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι “τα δικαστήρια δικάζουν όχι τους βιαστές αλλά τις γυναίκες που βιάζονται»; Δηλαδή οι βιαστές δεν αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη;

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Άντε πάλι ο Darth. Έχεις αρχίσει και με εκνευρίζεις. ΔΙΑΒΑΣΕ το κείμενο ΞΑΝΑ. Σου τα εξηγεί όλα. Είδες σου δίνω το ελαφρυντικό ότι πάσχεις στην καντανόηση κειμένου και όχι ότι επίτηδες τα σχόλιά σου σε κάθε ανάρτηση είναι ψιλοκαλυμμένα μισογυνιστικά.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Rubia, είστε η κα Γεωργή; Αν όχι μην ανακατεύετε. Δεν με ενδιαφέρει αν σας εκνευρίζω. Σας έχω εξηγήσει νομίζω εξάλλου καθαρά ότι δεν είμαι Ο Darth, είμαι γυναίκα.

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Τι να μην ανακατεύω Darth; Αυτά που ρωτάς τα γράφει μέσα στο κείμενο. ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μην ανακατεύεστε, εννοώ, με τα άσχετα σχόλιά σας για “καντανοηση” κειμένου. Έχω τους λόγους μου που ρωτάω γι αυτήν τη συγκεκριμένη φράση, και περιμένω απάντηση.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τι σχεση εχει Darth, αν απανταει η κυρια Γεωργη ή καποιος αλλος; Οντως ειναι σαφες μεσα στο κειμενο, σε πολλα σημεια μαλιστα, πώς τα δικαστηρια δικαζουν τις γυναικες που βιαζονται. Οι βιαστες αντιμετωπιζουν τη δικαιοσυνη στο βαθμο που η νομοθεσια εχει προβλεψει για την τιμωρια του συγκεκριμενου εγκληματος, αναλογως τη χωρα. Στην Ελλαδα για παραδειγμα οι βιαστες τιμωρουνται αν το θυμα εχει τραυματιστει βαρια ή αν πεθανει κατα το βιασμο. Οπου εκει θα τιμωρηθουν για φονο τελικα, οχι για βιασμο. Θα θελατε να μας πειτε ποιοι ειναι οι λογοι που κανετε την ερωτηση οταν ειναι πανω απο σαφες τί σημαινει… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Στην Ελλαδα για παραδειγμα οι βιαστες τιμωρουνται αν το θυμα εχει τραυματιστει βαρια ή αν πεθανει κατα το βιασμο. ”
Αυτό είναι εντελώς ανακριβές, όπως έγραψα και σε απάντηση μου χθες που δεν δημοσιεύτηκε.Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τη συζήτηση μαζί, γιατί καταλαβαίνω, από την πιο πάνω παρατήρηση σας, ότι δεν γνωρίζετε αυτά τα θέματα.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δειτε και εσεις πώς εχει ο νομος ή παρακολουθηστε καποιες υποθεσεις βιασμων στην Ελλαδα (οσες εφτασαν στις ειδησεις) καθως και τις προσφατες συζητησεις στη βουλη και το ξανασυζηταμε μετα αν και εσεις θελετε.

Intefix
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μάλλον δεν έχετε εικόνα του άρθρου για τον βιασμό ή παραπληροφορείτε εκ προθέσεως. Αρθρο 336ΠΚ 1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη. 2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Και φυσικά τα δικαστήρια & οι συνήγοροι κάνουν τη δουλειά τους, όσο αποκρουστική και αν θεωρείται αυτή (όπως έχει σημειωθεί ξανά σε άρθρο για την Κλίντον), α λ λ ά κάνουν το ίδιο για όλες… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Intefix αν απαντας σε εμενα, εχω διαβασει και τα δυο αυτα σημεια του ποινικου κωδικα και εχω υποψιν οτι ο νομος δεν περιλαμβανει την εννοια της συναινεσης, πραγμα το οποιο διαφοροι φορεις ζητουν να αλλαξει. Η δυσκολια στο πώς εχει ο νομος αυτη τη στιγμη ειναι οτι ειναι παρα πολυ δυσκολο να αποδειχτει οτι ασκηθηκε βια, εκτος αν το θυμα εχει υποστει σοβαρο τραυματισμο. Υπαρχουν και αλλες δυσκολιες περα απο το νομικο κομματι, που εχουν να κανουν με υποδομες και νοοτροπια – στην Ελλαδα. Οπως για παραδειγμα το γεγονος οτι σε καποιες πολεις δεν υπαρχουν ιατροδικαστες να βεβαιωσουν την ασκηση… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, σε εσάς πήγαινε. Δεν μπορείτε να έχετε το νόμο μπροστά σας και ταυτόχρονα να υποστηρίζετε ότι ‘οι βιαστες τιμωρουνται αν το θυμα εχει τραυματιστει βαρια ή αν πεθανει κατα το βιασμο’. Πώς να το κάνουμε, δεν λέει αυτό ο νόμος. Καλύπτει όμως την περίπτωση κατά την οποία, εάν μου πουν πχ., ‘εάν δε μου κάτσεις, θα κάνω κακό στα παιδιά σου ή σε εσένα κτλ’, το οποίο είναι και πάλι δύσκολο να αποδειχτεί. Εικάζω ότι μιλάει για σπουδαίο κίνδυνο, γιατί αν ήταν κάτι χαλαρό (πχ θα σκάσω τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου) δεν είναι αρκετό για να υποκύψω στις… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Intefix, ολα κρινονται εκ του αποτελεσματος. Ναι ο νομος οριζει αυτο που γραψατε παραπανω, η πραγματικοτητα ομως ειναι οτι λιγοι τελικα βιαστες καταδικαζονται για βιασμο ή αποπειρα βιασμου, στατιστικα μιλωντας. Η υποθεση της Μυρτους στην Παρο, θα ειχε λαβει τοση εκταση αν το κοριτσι δεν ειχε βρεθει μισοπεθαμενο; Και τελικα αυτος για ποιο εγκλημα ακριβως εφαγε ισοβια κατα κυριο λογο; Του βιασμου ή της αποπειρας δολοφονιας; Γιατι πρεπει να φτανουν εγκληματα σε ακραια σημεια προκειμενου να υπαρξει τιμωρια; Δεν ειναι μονο η ελλειψη ευαισθητοποιησης και υποδομων (συμφωνουμε σε αυτο) υπευθυνη για αυτο. Εκτος απο το ψυχολογικο και σωματικο κοστος του… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν θέλετε εκ προθέσεως να παρά πληροφορήσετε, να το δεχτώ, και να δεχτώ επίσης ότι έχετε καλές προθέσεις, αλλά δεν ξέρετε καθόλου νομικά, ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία ειδικότερα, ούτε πώς λειτουργούν στην πράξη οι δικαστές και τα δικαστήρια, ούτε και έχετε διαβάσει δικαστικές αποφασεις σχετικές με το έγκλημα του βιασμού. Αυτά όλα είναι ολοφάνερα από το σύνολο αυτών που γράφετε, με αποκορύφωμα το “το θέμα είναι να μας νοιάζει να αποδίδεται δικαιοσύνη για τα θύματα βιασμού.Οχι να προστατεύονται από το σύστημα οι κατηγορούμενοι για βιασμο”, που, για να σας το πω ευγενικά, ειναι τόσο λάθος, που δεν θα ήξερα… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πρωτοαρχιστε να μου εξηγειτε απο οπου θεωρειτε εσεις καλυτερο, δεν υπαρχει προβλημα.

Η δε απαντηση σε αυτο που ρωτησατε εχει ερθει. Ισως να σας διεφυγε;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Που είναι; Πράγματι μου διαφεύγει.

Κάστανο 🌰
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αγαπητέ/ή Darth έχω κι εγώ μια απορία. Σας παρακαλώ βοηθήστε να καταλάβω. Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει αυτό το άρθρο της κας Γεωργή https://ampa.lifo.gr/gunaikes/gia-ekeines-poy-den-dikaiothikan/. Αφορούσε δυο κορίτσια, δύο αδερφές που υφίσταντο σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο τους τον πατέρα – η μία από τις δύο ήδη από την ηλικία των 11 . Αρχικά κρίθηκε ένοχος, ασκώντας έφεση αθωώθηκε. Οι αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και έπεισαν τους ενόρκους που του χάρισαν τελικά την ελευθερία ήταν φωτογραφίες της κοπέλας από όπου προέκυπτε ότι ήταν τσούλα (σύμφωνα με το πόσο προκλητικά ντυνόταν) – τόσο ΤΣΟΥΛΑ που κατάφερε να προκαλέσει τον ίδιο της… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλημέρα σας. Κοιτάξτε, οι λίγες καταδίκες έχουν σχέση με την έλλειψη στοιχείων. Δεν προστατεύει κανείς τους κατηγορούμενους για βιασμό, προστατεύει όλους τους κατηγορούμενους, μέχρι να αποδειχτεί η ενοχή. Λέτε ότι το ΘΥΜΑ πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο αυτό που έγινε κτλ. Αυτό δεν είναι αυτονόητο; Ποιος άλλος θα έπρεπε να το αποδείξει; Υπάρχουν περιπτώσεις καταγγελιών βιασμού, όχι από το ‘θύμα’, αλλά από φίλη θύματος που νόμιζε ότι έγινε βιασμός επειδή η φίλη της ήταν πιωμένη κτλ. Φιάσκο. Θεωρώ ότι το θέμα της συναίνεσης είναι καθαρά φιλολογικό, διότι δεν έχω σκεφτεί ούτε ακούσει ακόμα κάποιο ρεαλιστικό επιχείρημα, ώστε να κατανοήσω ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

@ Intefix (ή Darth Vader; Γιατι εχω την εντυπωση οτι ειστε το ιδιο προσωπο; Αν οντως ειστε το ιδιο, υπαρχει μαλιστα και τριτος λογαριασμος. Κατι που ο χρηστης Darth Vader δηλωσε μονος του σε αλλο θεμα συζητησης.) Οταν εγραψα οτι πρεπει να μας νοιαζει να προστευεται το θυμα βιασμου και οχι ο κατηγορουμενος για βιασμο, προφανως και δεν εννοουσα οτι εχει ερθει ο νομοθετης να πει λοιπον για κατσε τωρα να δουμε πώς θα γινει να τη βγαλει καθαρη ο βιαστης και για το θυμα νταξει μωρε κλαϊν. Προφανως και οχι. Μιλαω για την κουλτουρα μας, που ειναι λαθος απο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όπως θα σας βεβαιώσει πιστεύω και ο/η Intefix, ( που προσπαθεί ευγενώς να σας εξηγησει) δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο. Είναι προσβλητικο εκ μέρους σας να υπονοείτε ότι θα έγραφα, στην ίδια συζήτηση, με δυο ονόματα! Εκτός αν κρίνετε εξ ίδιων τα αλλότρια. Ο “τρίτος λογαρισμος”, το « Mary Papa», ήταν το αρχικό μου ψευδώνυμο. Δεν το ξανά χρησιμοποίησα ποτέ από τότε που γράφω ως Darth. Δεν χρησιμοποιώ παρά μόνο ένα ψευδώνυμο, γιατί να έχω και δεύτερο ή και τρίτο; Ο,τι θέλω να πω το λέω, δεν έχω λόγο να κάνω φτηνά κόλπα.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ωραια, χαιρομαι που δεν κανετε φτηνα κολπα. Αναρωτηθηκα αν ησασταν το ιδιο προσωπο γιατι στο σχολιο σας “που να σου εξηγω τωρα…”, μεσες ακρες απαντησα: εξηγειστε μου, κανενα προβλημα. Σε αυτο λοιπον, το δικο μου σχολιο, ανταποκριθηκε, πηρε το λογο – οπως θελετε πειτε το, ο/η Intefix σχεδον σε απολυτα φυσικη συνεχιση του διαλογου που ειχα εγω μαζι σας. Εγω οταν απανταω -στα καπακια- σε ερωτηση/σχολιο που δεν απευθυνεται σε εμενα αλλα σε αλλο σχολιαστη, συνηθως βαζω διευκρινιση. Εκανα λοιπον αυτη τη σκεψη εξαιτιας του τροπου που κυλησε η συζητηση και εμφανιστηκε ο τροπος γραφης σε εκεινο το σημειο. Λαθος… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αλλάζω δεν σημαίνει έχω πολλαπλά. Σημαίνει αλλάζω, και έχω, πριν και μετά την αλλαγή ΕΝΑ, όπως καθαρά εξήγησα πριν. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί δεν μπορούμε να συζητήσουμε μαζί; Δεν γίνεται συζήτηση με στρεψοδικίες. Θα μπορούσατε απλώς να ζητήσετε συγγνώμη.Δεν κάνατε λαθος-κάνατε ένα προσβλητικό σχόλιο.

Intefix
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ήμουν σίγουρος ότι θα υποψιαζόσασταν ταυτοπροσωπία αλλά όχι, δεν ισχύει. Βέβαια είναι λίγο νοσηρό να μιλάω με τον εαυτό μου αλλά οκ. Δεν το έθεσα σωστά το θέμα με τη μέθη, θα προσπαθήσω τώρα. Δεν μπορώ να καταλογίσω κάτι σε δράστη εάν λόγω διατάραξης της συνείδησης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του κτλ. (αρ. 34). Για να προστατευτούμε ως πολίτες από αυτό που χτύπησε άσχημα στο προηγούμενο σχόλιό μου, προβλέπει και ελατωμένη ικανότητα προς καταλογισμό, που όμως δ ε ν εφαρμόζεται στην περίπτωση της υ π α ί τ ι α ς μέθης (αρ. 36).… Διαβάστε περισσότερα »

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

φυσικα κ αντιμετωπιζουν την δικαιοσυνη οι βιαστες αλλα οχι σε ολες της περιπτωσεις οπως βλεπουμε κ απο την αναρτηση δεν τιμωρηθηκε ο βιαστης γιατι το θυμα φοραγε στρινγκ (για μπραζιλιαν θα την κρεμουσαν μαλλον) κ αναφερεται στην ρετσινια κ την κοινωνικη σαπιλα που μας διεπει παγκοσμιος με το να αθωωνωνται τοσο εξωφθαλμα κ μαλιστα κ γυναικες κ αντρες να κατηγορουν το θυμα οτι ευθυνεται για το βρακι που φορα,κι αυτο που εμενα ως ανδρα με προσβαλει ειναι οτι με θεωρουν ενα ανωμαλο ζωον που πρεπει να προστατευομαι απο τα θελγητρα των κορασιδων κ να αθωωνομαι παντα για της ηλιθιοτητες μου… Διαβάστε περισσότερα »