Η αγέλη που νίκησε

Λίγα λόγια για την υπόθεση ομαδικού βιασμού στην Ισπανία

Photo by Pablo Blazquez Dominguez

Πέρυσι τον Απρίλιο μιλούσαμε για την υπόθεση της Ισπανίας. Θυμάμαι, έλεγα, ότι μου στέλνουν μηνύματα να με ρωτήσουν την άποψή μου για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τον ομαδικό βιασμό της 18χρονης στην Ισπανία. Τη δική μου άποψη. Λες και η δική μου άποψη σημαίνει κάτι. Λες και η δική μου άποψη μετράει. Λες και υπάρχει περίπτωση η δική μου άποψη να είναι κάτι το διαφορετικό. Λες και μπορεί να σκεφτεί κανείς κάτι διαφορετικό.

Μιλάμε για έναν ομαδικό βιασμό, που το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν ήταν βιασμός. Ε ναι. Γιατί κάθε κορίτσι 18 χρονών πετάει τη σκούφια του –και το βρακί του- να κάνει σεξ με 5 άντρες ταυτόχρονα, χωρίς προφυλακτικά, σχεδόν στο δρόμο, ενώ τους γνώρισε πριν 20 λεπτά. Και ενώ το τράβηξαν βίντεο. Και της πήραν και το κινητό. Και έστειλαν μηνύματα σε γκρουπάκι με τα φιλαράκια τους στο what’s app. Οι πέντε άντρες που ονομάζουν το παρεάκι τους «αγέλη λύκων».

Ε ναι. Και πολύ της ήταν η απόφαση, σύμφωνα με τον έναν δικαστή. Το μόνο έγκλημα εδώ είναι ότι της έκλεψαν το κινητό.

Η απόφαση του δικαστηρίου, μετά την εξονυχιστική ανάκριση του κοριτσιού, αφού δυστυχώς δεν κατάφεραν να την πουν τσούλα και να κλείσει η υπόθεση κατευθείαν εκεί, κρίθηκε κυρίως από το βίντεο. Γιατί στο βίντεο φαίνεται «σχετικά ήσυχη». Με κλειστά μάτια, ακίνητη. Γιατί αν παγώσεις από τον τρόμο, σημαίνει ότι το θέλεις. Γιατί αν δεν έχεις την ετοιμότητα, τη δύναμη και τη γενναιότητα να παλέψεις, δεν έχεις βιαστεί. Γιατί αν δεν είσαι διατεθειμένη να ρισκάρεις να σε σκοτώσει, δεν θα καταδικαστεί ο βιαστής.

Δεν πειράζει μωρέ. Μετά τη δικαστική απόφαση, θα πεθαίνεις κάθε μέρα, για μια ζωή.

Αλλά η Ιστορία ανατρέπεται. Την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε τις δύο προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που είχαν κρίνει ότι το θύμα δεν επέδειξε αντίσταση στους βιαστές του, και αποφάσισε ότι η αυτοαποκαλούμενη Αγέλη (la manada) δεν διέπραξε σεξουαλική κακοποίηση αλλά βιασμό.

Δεν άλλαξαν τα πράγματα τόσο απλά. Χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους, ξανά και ξανά. Η νίκη χρειάστηκε αγώνα. Χρειάζεται αγώνα. Χρειάζεται να γίνουμε ένα με τα συνθήματα που ούρλιαζαν δυνατά. «Αδελφή μου εγώ σε πιστεύω».

Εμείς είμαστε η αγέλη

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

147 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
idrilΕντελβάιςBabyDoll Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό σε αυτές τις εκδηλώσεις και επειδή συνήθως όλοι είναι μεθυσμένοι οι κοπέλες δυστυχώς φοβούνται ή ντρέπονται να κάνουν καταγγελία. Η συγκεκριμένη ήταν “τυχερή” μέσα στην ατυχία της γιατί οι βιαστές της την βιντεοσκόπησαν και μοιράστηκαν το υλικό με άλλους φίλους τους. Ευτυχώς ο νόμος περί βιασμού στην Ισπανία έχει γίνει αυστηρός μετά από περιστατικά όπως κι αυτό και τα περιστατικά βιασμού αντιμετωπίζονται με περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη ανέχεια για τους θύτες. Δικαιολογίες όπως φαίνεται να το ήθελε ή δεν μου είπε όχι έχουν αρχίσει να μην γίνονται τόσο πιστευτές και αυτό που εξετάζεται είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

“Εμείς είμαστε η αγέλη” 👏👏👏👏

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Υπέροχο Ειρήνη…δάκρυσα.

Αυτό πρέπει να χωνέψουμε, πως εμείς είμαστε η αγέλη. Εμείς που πιστεύουμε ακράδαντα στη συναίνεση, ανεξαρτήτως φύλου. Εμείς που δεν κρίνουμε την αντίδραση του θύματος, αλλά την πράξη του θύτη.

Εμείς μπορούμε να είμαστε δυνατοί, ενωμένοι και να απαιτούμε για τους υπόλοιπους.