Ο Κύριος Γουάινσταϊν θα σας δει τώρα

Το συγκινητικό μουσικό βίντεο της Amanda Palmer σε συνεργασία με την Jasmine Power

Απόσπασμα από το κείμενο της Amand Palmer που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου:

«Χτες το βράδυ στο Los Angeles πραγματοποιήθηκε δωρεάν προβολή του βίντεο. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν στον κινηματογράφο για να το παρακολουθήσουν και στη συνέχεια να μου κάνουν ερωτήσεις. Πέρασα το μικρόφωνο σε πολλές γυναίκες και άντρες που βρίσκονταν στην αίθουσα, οι οποίοι μοιράστηκαν οδυνηρές προσωπικές ιστορίες της δικής τους εμπειρίας με το βιασμό, την σεξουαλική κακοποίηση, την επίθεση, την επιβίωση και το θυμό που νιώθουν για όλο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας αυτή τη στιγμή.

Αγκάλιασα πολλούς ανθρώπους. Υπήρξαν πολλά δάκρυα. Σας ευχαριστώ όσους ήρθατε.

Και τώρα είναι η ώρα. Έχω δουλέψει για αυτό το πρότζεκτ μήνες και με βαριά καρδιά παραδέχομαι πως το timing είναι εκπληκτικό. Oρίσαμε την ημερομηνία προβολής – 5 Οκτωβρίου- επειδή σαν σήμερα ξέσπασε το σκάνδαλο της υπόθεσης Γουάινσταϊν.

Τη στιγμή αυτή καθώς πληκτρολογώ το κείμενο περιμένουνε την απόφαση της γερουσίας για την υπόθεση Κάβανο και τα νέα δεν φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Στην πραγματικότητα φαίνονται αρκετά απογοητευτικά. Κρατάω την αναπνοή μου. Και νιώθω πως κρατάω την αναπνοή μου για 42 ολόκληρα χρόνια.

Τόσες πολλές γυναίκες που γνωρίζω αισθάνονται ένα είδος απερίγραπτης οργής. Οργή που δεν τις πιστεύουν. Οργή που θάβονται κάτω από το χαλί επειδή διακυβέβεται η φήμη και η δουλειά ενός ανθρώπου.

Τα αναπαραγωγικά και ανθρώπινα δικαιώματα μας διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να καούν. Η φρενίτιδα γύρω από την πολιτική, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αποδεικνύει κάτι πολύ πιο σκοτεινό, βαθύ, «χαλασμένο» στην κοινωνία μας.

Πολλές από τις γυναίκες που γνωρίζω και συνεργάζομαι δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτήν την οργή. Πώς να την εκμεταλλευτούν, που να την κατευθύνουν. Είναι εξαντλητικό, εξουθενωτικό. Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά αυτή την πλήρη επίθεση;

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση.

Έτσι ένα Σαββατοκύριακο τον περασμένο Ιούλιο στο Μπρούκλιν, σε μια ερειπωμένη παλιά εκκλησία, συγκεντρώθηκαν 60 γυναίκες(και μερικοί άνδρες) για να προσπαθήσουν».

«Τραγουδούσαμε με τις ψυχές μας. Η ενέργεια στο δωμάτιο ακτινοβολούσε, ήταν ορατή και αρκετά ισχυρή ώστε να μετακινεί το φόβο, τη συναισθηματική εμπλοκή, τη ντροπή. Δεν ήταν απλώς μια παραγωγή βίντεο. Ήταν μια απάντηση στο πιο θεμελιώδες πρόβλημα»- Alex Woodhouse, μέλος του κάστ

«Οι γυναίκες χρειάζεται να έχουν συντροφικότητα και υποστήριξη μεταξύ τους. Αυτό που δημιουργήσαμε εκείνη τη μέρα υποδείκνυε την ομορφιά που προέρχεται από την ενδυνάμωση. Ελπίζω ότι αυτό το βίντεο θα αγγίξει πολλές γυναίκες εκεί έξω και θα τις βοηθήσει να δουν πως δεν είναι μόνες»-Delaine Dobbs, μέλος του καστ

 

 

Πάνω από 60 γυναίκες- καστ και συνεργείο- συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του βίντεο. Εδώ βρίσκεται το τεράστιο ιστολόγιο σχετικά με την προέλευση του τραγουδιού και την διαδικασία επίτευξης του βίντεο. 

Το κομμάτι και το βίντεο χρηματοδοτήθηκαν ιδιωτικά από 11.000 άτομα που ήθελαν να συμβάλλουν στο εγχείρημα. Στόχος είναι να μπορέσουν να ενταχθούν κι άλλοι συντελεστές ώστε να συνεχίσει η επαναστατική οικοδόμηση της μη- εμπορικής τέχνης.

Μπορείτε να κατεβάσετε το κομμάτι και να διαβάσετε τους στίχους εδώ 

Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum
Φώτο: Hayley Rosenblum

Φώτο: Hayley Rosenblum

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

17 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
idril Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Αχ, μπράβο που αφιερώσατε άρθρο σε αυτή τη δουλειά. Ήθελα να σας γράψω επ’ αυτού, είδα το βιντεοκλίπ το σαββατοκύριακο και με συγκλόνισε, όπως και το ιστολόγιο της Αμάντα Πάλμερ.

Ένιωσα σαν να ήμουν στο δωμάτιο μαζί τους και να υψώνω τη φωνή μου… φοβερή δύναμη, τα συναισθήματα ξεχειλίζουν από τις γωνίες κάθε καρέ. Όπου και να κοιτάξεις υπάρχει μια γυναίκα που (ξανα)ζει τον πόνο που πολλές αισθανόμαστε κάθε μέρα.

Ελπίζω να πάρει διαστάσεις πέρα από τα όνειρα των δημιουργών.