Φωτογραφίζοντας την αιθιοπική ιστορία

Ο αιθιοπικός σουρεαλισμός της Aida Muluneh

H Muluneh γεννήθηκε στην Αιθιοπία και ως παιδί της διασποράς έζησε στην Υεμένη, στην Αγγλία και στην Κύπρο μέχρι τελικά να εγκατασταθεί στον Καναδά. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Howard των ΗΠΑ, αργότερα εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ για την Washington Post και μετακόμισε το 2000 στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας. Το έργο της έχει εκτεθεί στο MoMA, στο μουσείο Aga Khan στο Τορόντο και στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ φωτογραφίας, στο Baden της Αυστρίας.

Οι φωτογραφίες της είναι ένας μετρημένος συνδυασμός αιθιοπικού sci-fi , πρωτόγονου σουρεαλισμού και καθαρής χρωματικής πανδαισίας body painting. Κάθε φωτογραφία φαίνεται να είναι ένα κοινωνικό σχόλιο που κλείνει το μάτι σε ιστορικά προηγούμενα, ταυτότητα, πολιτισμούς, κουλτούρες και νόρμες της χώρας και του λαού της. Για εκείνη είναι περισσότερο εικαστικές απεικονίσεις σκέψεων απ ό,τι απλές φωτογραφίες, φορούν την αξία της άποψης και με την ένταση των χρωμάτων της μοιάζουν πιο κοντά σε πίνακες απ ό,τι σε απαθανατίσεις ενός εξωτερικού φακού. Έχει τοποθετηθεί πολύ κατά της έλλειψης ύπαρξης επαρκών θεσμών και ιδρυμάτων για την διδασκαλία της φωτογραφίας στην Αιθιοπία γιατί πιστεύει ότι αυτή η τέχνη είναι απαραίτητη ως ένα είδος πολύ αποτελεσματικής εικονικής γλώσσας.

Από την σειρά φωτογραφιών της “The World is 9” :

 

“All in one”

Φωτογραφία-σχόλιο για τον συνδυασμό πίστης και πνευματικότητας, το δεξί χέρι συμβολίζει την χειρονομία της Αγίας Τριάδας ενώ το αριστερό ξεκουράζεται στα γόνατα του κόσμου. Με τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό να έχουν παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της αιθιοπικής θρησκευτικότητας, η φωτογραφία αυτή προσπαθεί να φέρει σε αρμονικό διάλογο δυο έννοιες, τυπικά, αντίθετες.

 

“The morning bride”

Λογοπαίζοντας με την λέξη “morning” που σημαίνει πρωϊνός και την ηχητικά κοντινή της “mourning” που σημαίνει εκείνον που θρηνεί, η φωτογραφία αυτή είναι για την Muluneh ένα σχόλιο για τον θεσμό του αναγκαστικού γάμου και την καταπίεση των γυναικών στη χώρα της.

 

“The Departure”

Η προσωπική της απομάκρυνση από τη χώρα και η διαγραφή της ιστορίας ,προσωπικής και εθνικής, σε μια φωτογραφία που απεικονίζει ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό.

 

 

 

“Strenght in honor”

Μια φωτογραφία-ωδή στους ανθρώπους που φωτογραφίζει, το “Strength in honor” είναι μια υπενθύμιση της ισχύος, της κομψότητας και της αριστοκρατίας των ανθρώπων του τόπου της, που προτάσσουν πάντα περήφανα το κεφάλι τους προς τα πάνω.

Επισκεφθείτε την προσωπική της ιστοσελίδα για να απολαύσετε περισσότερα έργα της.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

33 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για