in

Κλείσε το καλοκαίρι σου σε βάζα

Μαρμελάδα ροδάκινο με βανίλια, κανέλλα και άρωμα αρμπαρόριζας

Πάντα ένιωθα, πως όλα είναι πιο όμορφα το καλοκαίρι. Γιατί τα σπίτια φαίνονται πιο φωτεινά, ο ήλιος είναι άφθονος, τα νυχτολούλουδα και τα γιασεμιά σου σπάνε τη μύτη κάθε βράδυ. Γιατί η θάλασσα πλέον σε καλεί να βουτήξεις και να τη νιώσεις σε κάθε σημείο του σώματος σου γεμίζοντας σε ζωή και δροσιά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 5

Πάντα ένιωθα, πως όλα είναι πιο όμορφα το καλοκαίρι. Γιατί τα σπίτια φαίνονται πιο φωτεινά, ο ήλιος είναι άφθονος, τα νυχτολούλουδα και τα γιασεμιά σου σπάνε τη μύτη κάθε βράδυ. Γιατί η θάλασσα πλέον σε καλεί να βουτήξεις και να τη νιώσεις σε κάθε σημείο του σώματος σου γεμίζοντας σε ζωή και δροσιά. Και κυρίως, γιατί το φαγητό, πάντα ένιωθα πως είναι πιο νόστιμο. Τόσα λαχανικά ολόφρεσκα και ζουμερά περιμένουν να τα μαγειρεψεις και να γίνουν ένα φαγητό γλύκισμα και κυρίως φρούτα. Πολλά φρούτα. Άφθονα φρούτα. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή και περνούσα εκείνα τα βαρετά, συνηθισμένα μάλλον σε όλους μας, καλοκαίρια μόνη μου στους παππούδες, το υπέροχο φαγητό που έτρωγα στο εξοχικό τους, έκανε λιγότερο μίζερη την παραμονή μου σε ένα χωριό με βία 20 κατοίκους, απομακρυσμένο σε ένα βουνό, 2 ώρες μακριά από θάλασσα.

Τώρα που το καλοσκέφτομαι αναρωτιέμαι. Μαμά, μπαμπά, τι στο καλό με στέλνατε να κάνω εκεί; Τέλος πάντων. Δεν είναι η ώρα να λύσω τα οικογενειακά μου. Επανέρχομαι.

Από τις πιο χαρακτηριστικές μνήμες που έχω λοιπόν από εκείνα τα παιδικά καλοκαίρια, ήταν τα ροδάκινα που μας έδινε ένας γείτονας. Γερμάδες τα έλεγε ο παππούς μου. Τεράστια στα παιδικά μου μάτια, ζουμερά, με υπέροχη, τόσο απαλή φλούδα, που τα άρπαζα από το νεροχύτη κατ’ ευθείαν, την ώρα που τα έπλενε η γιαγιά μου και τα έτρωγα έτσι. Με το βελούδινο δέρμα τους. Και εκείνη φυσικά με μάλωνε. Δεν κάνει να τρως την φλούδα έλεγε. Αηδίες. Ήταν υπέροχη και η λαιμαργία μου με επιβράυεβε με την πιο πλούσια γεύση. Να, όλα αυτά σκέφτομαι όταν έρχεται ο χειμώνας και με πιάνει κατάθλιψη. Και καταλήγω πάντα, απλά να μετράω υπομονετικά αντίστροφα, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Αλλά φέτος είπα να είμαι πιο προνοητικό κορίτσι. Και να κλείσω το καλοκαίρι μου σε βάζα . Να τα ανοίγω το χειμώνα, με τα κρύα, τις βροχές, τις γκρίζες μέρες και μόνο από τη μυρωδιά να ταξιδεύω πάλι εκεί. Στον άφθονο ήλιο, στο κολύμπι, στη θάλασσα που δεν είναι ποτε αρκετή, στο ήλιοκαμμενο δέρμα και τις φακίδες στη μύτη μου και στην αφθονία της φύσης. Φέτος θα κλείσω όλη τη γεύση του καλοκαιρινού ροδάκινου και θα τη βάλω στο ψυγείο μου. Να με περιμένει κάθε φορά που θα σκέφτομαι πως το καλοκαίρι είναι ακόμα μακριά. Τη στιγμή που θα τρώω μαρμελάδα ροδάκινο, το καλοκαίρι θα είναι και πάλι εδώ. Στο τώρα.

Συνταγή για μαρμελάδα ροδάκινο:

2 κιλά ροδάκινα ώριμα με τη φλούδα τους.
1500 γραμμάρια ζάχαρη
3-4 φύλλα αρμπαρόριζας
10 φύλλα μελλισόχορτο
2 ξύλα κανέλας
10 γραμμάρια εκχύλισμα βανίλιας ή ένα στικ βανίλιας
φλούδες από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα ροδάκινα και να πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να βγάλουν τους χυμούς τους.
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, ιδανικά με χοντρό πάτο, να πάρουν βράση και τα μαγειρεύουμε 5 λεπτά για να βγάλουν τους χυμούς τους.
Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς καπάκι για περίπου 1,5 ώρα. Καλό θα είναι, να μην ξεπεράσουμε αυτό το χρόνο, γιατί μπορεί η μαρμελάδα να καραμελώσει και να βγει υπερβολικά πηχτή και γλυκιά.
Στο τελος προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε για ακόμα 5-10 λεπτά.
Αφήνουμε στην άκρη να αρχίσει να κρυώνει και μετά από 10-15 λεπτά, αφαιρώ τα φύλλα αρμπαρόριζας-μελλισόχορτου, τις φλούδες και τα ξύλα κανέλλας για να μην πικρίσει η μαρμελάδα και την αποθηκεύω σε αποστηρωμένα βάζα.
Συντηρείται στο ψυγείο. Όσο πιο σχολαστικά έχουμε αποστηρώσει τα βάζα και όσο λιγότερο τα ανοίγουμε κατά την διάρκεια του χρόνου, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα έχει η μαρμελάδα, γι’ αυτό προτείνω να την αποθηκεύσετε σε μικρά βάζα, ώστε να μην ανοίγεται ξανά και ξανά το ίδιο βάζο.

Λειτουργεί σαν το τέλειο φάρμακο για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα. Επίσης, είναι τέλειο αντίδοτο όταν έχουμε λιγούρα για γλυκό και σαν την τέλεια αφορμή να φτιάξεις ένα νόστιμο πρωινό με μαρμελάδα αλειμμένη πάνω σε μια φέτα αφράτο τσουρέκι, τις μέρες που βαριέσαι να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, γιατί σε έχει πλακώσει το πάπλωμα. Βέβαια αυτό προυποθέτει να μην έχεις φάει όλα τα βάζα μέχρι να μπει ο χειμώνας, πράγμα αμφίβολο. Πηγαίνει τέλεια και πάνω σε γλυκά, όπως πάστα φλώρα και τσιζκέικ, καθώς και σαν συνοδευτικό σε ένα πλατό τυριών.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Shea
Shea
5 χρόνια πριν

Α ρε καλοκαίρι! Ακόμα δεν έφυγες, ήδη σε ποθούμε πίσω! *ένα δάκρυ κυλά*
(Υπέροχη συνταγή!)