in ,

Ιδρώνοντας και ξεδιαλύνοντας τους μύθους σχετικά με τον ιδρώτα

Από τον ιδρώτα κάτω από τους μαστούς ως αυτόν ανάμεσα στους μηρούς, ο ιδρώτας γίνεται και γυναικείο ζήτημα.

Έφτασε πάλι το καλοκαίρι… Δίπλα στις πισίνες, τα ψάθινα καπέλα και τα κουλ γυαλιά ηλίου, έχουμε τα έντομα, τα εγκαύματα του ήλιου και τον ιδρώτα. Είπα ιδρώτα; Ναι, αλλά ποιόν ιδρώτα; Ποτέ δεν είναι διασκεδαστικό να ιδρώνουμε σε συνθήκες που δεν το χρειαζόμαστε (δεν είναι όλη η μέρα άσκηση στο γυμναστήριο) αλλά έχει σημασία και […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

woman exercising sweating 1296x7 1

Έφτασε πάλι το καλοκαίρι… Δίπλα στις πισίνες, τα ψάθινα καπέλα και τα κουλ γυαλιά ηλίου, έχουμε τα έντομα, τα εγκαύματα του ήλιου και τον ιδρώτα. Είπα ιδρώτα; Ναι, αλλά ποιόν ιδρώτα; Ποτέ δεν είναι διασκεδαστικό να ιδρώνουμε σε συνθήκες που δεν το χρειαζόμαστε (δεν είναι όλη η μέρα άσκηση στο γυμναστήριο) αλλά έχει σημασία και η τοποθεσία του ιδρώτα. Για αρκετό κόσμο ο ιδρώτας από τις μασχάλες φορώντας ένα αμάνικο φανελάκι δεν είναι πιθανότατα μεγάλη υπόθεση, αλλά ο ιδρώτας κάτω από το στήθος ή ανάμεσα στα μπούτια, στον οποίο δεν μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση για να τον σκουπίσετε; Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικά δερματικά προβλήματα, για να μη μιλήσω για τον εκνευρισμό και την δυσφορία που προκαλεί. Δεν θα ξεχάσω καλοκαιρινό καύσωνα που με είχαν καταπληγιάσει τα παπούτσια στον αχίλλειο τένοντα από τα ποτάμια ιδρώτα γύρω από το ρέλι από το παπούτσι που φορούσα -λογικό- χωρίς κάλτσα. Ποιός τα χρειάζεται αυτά; Καμμιά μας. Αλλά και πώς αντιμετωπίζονται;

Ας ξεκινήσουμε με μια απλή αλήθεια. Όλοι ιδρώνουν, άντρες-γυναίκες. Δεν υπάρχει αυτό το σεξιστικό κλισέ ότι οι κυρίες δεν ιδρώνουν. Αν κάποιος δεν ιδρώνει καθόλου πάσχει και πρέπει να δει γιατρό, καθώς η εφίδρωση είναι φυσικός μηχανισμός του σώματος για να ρυθμίσει την θερμοκρασία του. Αφού σιγουρέψαμε ότι είμαστε υγιείς, ας πάμε στις τεχνικές λεπτομέρειες.

«Ο ιδρώτας κάτω από το στήθος μπορεί να προκαλέσει κνησμό, κόκκινο ή ερεθισμένο δέρμα», εξηγεί η Δρ. Vladyslava Doktor, DO, FAAD, πιστοποιημένη δερματολόγος στο Skin Center Boston. Λέει, “εάν είναι σοβαρό, μπορεί να προκαλέσει ένα εξάνθημα ζυμομυκήτων που ονομάζεται καντιντίαση. Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής σε αυξημένη υγρασία λόγω της αυξημένης συλλογής ιδρώτα.” Το ίδιο ισχύει και στην περιοχή στο έσω μέρος των μηρών, πρόβλημα που αυξάνεται με την τριβή κατά το καλοκαιρινό περπάτημα σε δρόμους με άσφαλτο που αχνίζει.

Ποτέ δεν είναι διασκεδαστικό να ιδρώνουμε σε συνθήκες που δεν το χρειαζόμαστε (δεν είναι όλη η μέρα άσκηση στο γυμναστήριο) αλλά έχει σημασία και η τοποθεσία του ιδρώτα.

Πάμε να δούμε μερικές προτάσεις για μικρές παρεμβάσεις που μπορεί να ανακουφίσουν.

Η Δρ Anna Guanche, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος και ιδρυτής του Bella Skin Institute, λέει: “Η χρήση συγκεκριμένων αποσμητικών στο σημείο, πούδρες ή κρέμες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος. Ο καλύτερος τύπος αποσμητικού για χρήση θα ήταν μια κρέμα ή ένα μαλακό στερεό στικ, κι όχι τζελ ή σπρέι.”

Επιπλέον ή εναλλακτική λύση είναι η χρήση πούδρας για μωρά. Η εφαρμογή βρεφικής πούδρας πριν φορέσουμε το σουτιέν και το ρούχο μπορεί να βοηθήσει να μειώσουμε τον ιδρώτα. Συνιστά μάλιστα «να βάζετε μια βρεφική πούδρα που θα απορροφά τον ιδρώτα και την επιπλέον υγρασία», αλλά επιλέγοντας κάποιο προϊόν που δεν περιέχει τάλκ, το οποίο, παρά το γεγονός ότι είναι φυσικό συστατικό, μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους (επίσης έχει συνδεθεί με τον καρκίνο των ωοθηκών στην αγωγή εναντίον της Johnson’s στις ΗΠΑ).

Μια τεχνική που έχει διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ιδιαίτερα στο Tik Tok συνιστά τη χρήση ελαίων κι ιδιαίτερα αργανέλαιου (argan oil) για τις περιοχές που ιδρώνουν κάτω από τους μαστούς ή ανάμεσα στους μηρούς. Οι δυο δερματολόγοι όμως που αναφέραμε διαφωνούν κι οι γιατροί συμφωνούν γενικά:  «Τα έλαια και η υγρασία θα δημιουργήσουν μόνο ένα έδαφος αναπαραγωγής για ζυμομύκητες ή candida, καθώς και συμβάλλουν σε πιθανό ερεθισμό που οδηγεί σε αυξημένη ερυθρότητα». Η Guanche προσθέτει ότι «για μερικούς ανθρώπους, το έλαιο αργκάν μπορεί να προκαλέσει μια μορφή αλλεργίας γνωστή ως δερματίτιδα εξ επαφής, που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη εξανθήματος, ερυθρότητας και κνησμού στο σημείο εφαρμογής». Δεν το θέλουμε αυτό, μαζί με τα επερχόμενα 40άρια Κελσίου!

Ίσως το θέμα ξεκινά από τη επιλογή ρούχου κι εσώρουχου. Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει κατακλυστεί από χαριτωμένα βαμβακερά ή βιο-αναπνέοντων υλικών bralettes που αφήνουν το στήθος πιο ελεύθερο, πιο άνετο, χωρίς πιεστικές μπανέλες, μαξιλαράκια ενίσχυσης και άλλα που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο εγχειρίδιο μεσαιωνικών βασανιστηρίων. Αξίζει να εξετάσουμε το υλικό των εσωρούχων, ακόμα κι αν στραφούμε σε πιο συμβατικά σουτιέν, καθώς τα βαμβακερά cups κι ο εργονομικός σχεδιασμός στις τιράντες και στην περίμετρο παίζουν μεγάλο ρόλο. Να είναι στο κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για να μην κόβουν και προκαλούν εκτεταμένη τριβή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εσώρουχα για την ανατομία του κάτω μέρους του σώματος. Ωραιότατα βρακάκια με ποδαράκι και θηλυκό ή αθλητικό σχεδιασμό έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά ώστε να επιτρέπουν το περπάτημα με φόρεμα ή φούστα χωρίς να υπόκεινται η φέρουσα στο βάσανο των κατακόκκινων μηρών μετά από ελάχιστα χιλιόμετρα.

Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να σκεφτούμε και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στα ρούχα και τα εσώρουχά μας. Μια επιλογή με λιγότερα τασιενεργά και μαλακότερους καθαριστικούς παράγοντες (όπως τα προϊόντα για βρεφικά ρούχα, οι νιφάδες πράσινου σαπουνιού για το πλυντήριο ή οικολογικά απορρυπαντικά) ελαχιστοποιεί την πιθανότητα δερματίτιδας που μπορεί να γίνει τρομερά ενοχλητική το καλοκαίρι με τη ζέστη.

Τέλος, σε περίπτωση υπερβολικής εφίδρωσης, εάν οι οικιακές θεραπείες που περιγράψαμε δεν λειτουργούν, μπορεί να κρύβεται ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από πίσω. Η δρ.Guanche, σημειώνει ότι «τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση, οπότε αν ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, εμφανίσετε εξάνθημα ή παρατηρήσετε ότι ο ιδρώτας σας έχει μια περίεργη ασυνήθιστη οσμή, σκεφτείτε να επισκεφτείτε το γιατρό σας».

 

Με στοιχεία δερματολόγων του byrdie

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια