Ισπανία: Το σχολείο που μαθαίνει στα αγόρια να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού

Τα αγόρια μαθαίνουν να μαγειρεύουν, να σιδερώνουν και να ράβουν

«Η ισότητα μαθαίνεται με πράξεις» είναι το σύνθημα του σχολείου Colegio Montecastelo, διδάσκει στους σπουδαστές του βασικές δεξιότητες που αφορούν τις καθημερινές δουλειές ενός σπιτιού, θέλοντας έτσι να σπάσει το πατριαρχικό στερεότυπο «οι δουλειές του σπιτιού είναι γυναικεία υπόθεση».

Η πρωτοβουλία, να συμπεριληφθούν στις ώρες διδασκαλίας μαθήματα για τις οικιακές δουλειές, πάρθηκε με αφορμή την καταπολέμηση του σεξισμού και της ανισότητας των φύλων και ταυτόχρονη την οικοδόμηση αξιών που προάγουν την ισότητα.

«Είναι πολύ χρήσιμο για τους μαθητές μας να μάθουν να κάνουν αυτές τις δουλειές, έτσι ώστε όταν θα κάνουν δική τους οικογένεια, θα ασχολούνται ενεργά και θα κατανοήσουν ότι το σπίτι είναι υπόθεση και των δύο γονέων. Έτσι, θα μπορούν να χειριστούν καλύτερα τις καταστάσεις της καθημερινότητας στο σπίτι» ανέφερε ένας από τους συντονιστές των μαθημάτων.

Ανάμεσα στις δουλειές που διδάσκονται τα νεαρά αγόρια είναι η μαγειρική, το ράψιμο, αλλά και χειρωνακτικές δραστηριότητες όπως υδραυλικά, ξυλουργικά και ηλεκτρολογικά.

Τα μαθήματα πολλές φορές παρακολουθούν και οι πατεράδες των παιδιών,  ώστε να μάθουν κι εκείνοι πώς να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, σπάζοντας έτσι τα ταμπού που αντιμετωπίζουν οι άντρες όταν κάνουν οικιακές δουλειές.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

58 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
no-noavisLou Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Οχι σαν την ελλαδα, που εχουμε ισοτητα στην πληρωμη λογαριασμων και μεσαιωνα στα οικιακα…

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Lou μου, θεωρείς ότι η Ελληνίδα μάνα θα το άντεχε αυτό; Εγώ πιστεύω πως οχι! Στο άκουσμα και μόνο οτι ο κανακάρης της θα σφουγγάροσκουπίζει, θα ράβει κτλ η πρώτη αντίδραση θα ήταν να καταπιεί μια κούτα υπογλώσσια και η δεύτερη να πνίξει τον καθηγητή / καθηγήτρια στον ασβέστη! Η Ελληνίδα μάνα που έχει αγόρια έχει πολλά απωθημένα. Θέλει τον γιο της στο βρακί της. Αλλιώς, εν έτη 2020, θα φρόντιζε να τον κάνει ανεξάρτητο, χρήσιμο, πρόθυμο και ανοιχτόμυαλο. Και στήλες σαν και αυτή ίσως να ήταν περιττή. Όσο και να μη μας αρέσει εμείς οι γυναίκες- μαμάδες πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

ενώ ο πατέρας είναι αθώος; Γι΄αυτό το λόγο πρέπει το σχολείο να παρεμβαίνει, γιατί αν περιμένουμε μόνο από τους γονείς ζήτω που καήκαμε…

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τα κορίτσια υποθέτω γεννιούνται με τη σιδερώστρα παραμασχαλα εκεί στην Ισπανία, αρα τα ξέρουν by default  καλα..Εμένα δε μου φάνηκε και πολύ πράξη ισότητας αυτή..

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Πάντως δεν φαίνεται από κάπου στο κείμενο ότι μόνο τα αγόρια εκπαιδεύονται κατά αυτόν τον τρόπο.