Περιμένοντας το λεωφορείο, έξω από τον προαστιακό της Κηφισίας, για να διασκεδάσω τη πλήξη μου, δεν κάθισα σε κάθισμα αλλά προτίμησα να βηματίζω πέρα – δώθε χαζεύοντας το κινητό. Γρήγορα τα τρία καθίσματα τα έπιασαν ισάριθμοι άντρες. Μια παρέα νεαρών γυναικών ακολούθησαν μετά από λίγο. Κατά το σύνηθες, το λεωφορείο έκανε αρκετή ώρα για να έρθει και περιμέναμε και οι 7, ο καθένας κοιτώντας τη δουλειά του. Κάποια στιγμή μια από τη παρέα λέει στις υπόλοιπες, αλλά αρκετά δυνατά για να ακούσουμε όλοι: “Ωραίοι αυτοί, βλέπουν 3 γυναίκες όρθιες και κανένας δεν σηκώνεται”. Πραγματικά οι 2 από τους 3 σηκώθηκαν να παραχωρήσουν τη θέση τους. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα, αλλά όντως το έκαναν με προθυμία. Ο τρίτος όταν το είδε, είπε περίπου αυτό: “Αν θέλετε ισότητα, μη θεωρείτε αυτονόητο ότι θα σηκωνόμαστε για να κάθεστε μόνο και μόνο επειδή είστε γυναίκες”! Η κοπέλα κάτι ψέλλισε ανάμεσα στα δόντια της – μάλλον όχι με κολακευτικά λόγια για τον κύριο και τελικά δεν κάθισαν στα προσφερόμενα καθίσματα. Το λεωφορείο κάποια στιγμή ήρθε και στη διαδρομή σκεφτόμουν ποιος είχε δίκιο. Είναι θέμα στοιχειώδους ευγένειας να σηκώνεσαι και να δίνεις το κάθισμά σου σε ηλικιωμένους, έγκυες, ή αν κάποιος το ζητήσει. Για να μπει στη διαδικασία να το κάνε, θα έχει κάποιο λόγο που τον αναγκάζει. Τελικά ποιος από τους 2 ήταν αγενής;
Συμφωνώ ότι δεν χρειαζόταν να σηκωθούν μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.
Είναι στοιχειώδους ευγένειας να σηκώνεσαι και να δίνεις το κάθισμά σου σε ηλικιωμένους, έγκυες, ή αν κάποιος το ζητήσει. Όντως, για να το λέει, κάποιο λόγο θα έχει, και υποθέτουμε ότι είναι λόγος υγείας. Αν θεωρεί ότι το φύλο του από μόνο του είναι λόγος, κάνει λάθος. Δεν μας συμφέρει να θέλουμε να μας φέρονται οι άντρες σα να είμαστε εύθραυστα μπουμπούκια. Αυτή η «αβροφροσύνη» είναι πατρονάρισμα, και από τη μεριά της γυναίκας, παραδοχή αδυναμίας. Κάθομαι και όρθια, αν αυτό σημαίνει ότι έχω ίσες πιθανότητες με έναν άντρα να γίνω πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Κάποτε έκανα παρέα με έναν εξαιρετικό άνθρωπο, τότε ήταν γύρω στα 23. Πάνω σε μία συζήτηση που κάναμε του είχα πει ότι θα άλλαζα κάθε ποτό που με κέρασαν, κάθε “διευκόλυνση” που μου εκαναν επειδή είμαι γυναίκα με το να με αντιμετωπίζουν ισότιμα στην εργασία μου, στην οικογένειά μου, στις σχέσεις μου. Και μου είπε έκπληκτος”έχεις τόσο δίκιο, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ” (είχε μεγαλώσει σε οικογένεια με αγόρια αδερφούς κλπ)
“Κάθομαι και όρθια, αν αυτό σημαίνει ότι έχω ίσες πιθανότητες με έναν άντρα να γίνω πρωθυπουργός.” Αυτό ακριβώς.
τι άλλο θ’ ακούσουμε μετά το “πρέπει να πληρώνουν αφού είναι άντρες, άρα ισχυρότεροι και προστατευτικοί”. Αν οι ηλικίες των γυναικών δεν ήταν άνω των 60 δεν αντιλαμβάνομαι το ποστ. Γιατί θα έπρεπε να σηκωθούν; Ήταν περισσότερο κουρασμένες, εργάζονταν σε πολύ κουραστική δουλειά, ήταν έγκυες;;;; Δεν είναι ζήτημα ευγένειας να σηκώνεσαι από όποιον στο ζητήσει, εκτός αν στο ζητήσει ευγενικά, με ευπρέπεια, δεν το απαιτήσει.
Για ποιο λόγο έπρεπε να σηκωθούν να δώσουν τις θέσεις τους; Ούτε εγώ θα σηκωνόμουν και επίσης είναι τέρμα γυναικουλίστικο το να απαιτείς να σου παραχωρήσουν θέση λόγω του φύλου σου. Στην τελική ας καθόταν σπίτι της.
Και καλά θα έκανες, όμως το να χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως “γυνακουλίστικο” που εμπεριέχουν την λέξη “γυναίκα” και έχουν αρνητικές συνδηλώσεις είναι τέρμα σεξιστικό. Εκτός και υπάρχει και “ανδρουλίστικη” συμπεριφορά.
Λογικά δεν ήταν η πρόθεσή σου Vasili, αλλά αυτό το “γυναικουλίστικο” καθόλου ωραίο.
Τι εννοείς με τη λέξη «γυναικουλίστικο»; Ήρεμα ρωτάω
Για τους άντρες υπάρχει η κλαρινογαμπρίστικη συμπεριφορά. Τα γυναικουλίστικα αφορούν γενικότερα τα σεξιστικά στερεότυπα που εκφράζονται από γυναίκες.
Καμία σχέση το κλαρινογαμπρίστικος με το γυναικουλίστικος.
Το πρώτο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν όσοι ειναι της κατηγορίας “διασκεδάζω σε μπουζούκια, ανεβάζω δήθεν ψαγμένες φωτογραφίες για να δείξω τους κοιλιακούς μου, έχω κούρεμα που θεωρείται της μόδας” κλπ. Αν ήταν το ίδιο πράγμα θα ήταν και η ίδια λέξη με άλλη κατάληξη.
Τι λες;! Η αντίστοιχη έκφραση υποτίμησης φύλου του «γυναικουλίστικα» δεν είναι «κλαρινογαμπρός»!
Το σεξιστικό στερεότυπο αποφάσισες εσύ, Βασίλη, να το χρησιμοποιήσεις, πάντως, όχι καμιά γυναίκα.
Απορώ που προσπαθείς να δικαιολογηθείς αντί να πεις «είπα κάτι σεξιστικό, συγνώμη, δεν θα το ξαναπώ». Τι να πω πια….
Φανταστείτε η τύπισσα να γίνει μανούλα. Μόνο αυτό. Θα νομίζει ότι έπιασε τον ταύρο από τα @@@.
Ακριβώς αυτός ο τύπος μου ήρθε κι εμένα!
Ναι ρε συ. Ειδικά αυτές που χρησιμοποιούν το καροτσάκι του μωρού τους σαν πολιορκητικό κριό, εισητήριο παρπαρτού για να επιβάλουν την προτεραιότητά τους με ύφος. Κάποια στιγμή όπως πάρκαρα μια τέτοια τζίνιους μάνα βρήκε να περάσει με το καροτσάκι ακριβώς από πίσω (η διάβαση ήταν 3 μέτρα πιο μπροστά εντωμεταξύ). Της είπα πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που έκανε και μου απαντάει με πείσμα “Εγώ έχω προτεραιότητα!”. Αντε γεια….
Ξεκάθαρα η κοπέλα. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείς ότι πρέπει να κάτσεις επειδή είσαι γυναίκα. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα ζητάς να κάτσεις αλλά όχι έτσι. Σε καμία περίπτωση έτσι. Είναι σα να λες ότι είμαι αδύναμη και χρειάζομαι προστασία και άρα δεν αξίζω την ισότητα.
Για μενα η γυναίκα είναι αγενης, πιο πολυ να τους την πει ήθελε. Γιατί δεν έκατσε αφού σηκώθηκαν 2 κιόλας;
Αν είχε κάποιο πρόβλημα π.χ. με τη μέση της, με τα πόδια της μπορούσε να το ζητήσει ευγενικά.
Πρώτον, οι γυναίκες αναφέρθηκαν ως νεαρές. Δεύτερον, δεν ζήτησαν να τους παραχωρηθεί η θέση, η μία πέταξε μια passive aggressive ατάκα του κώλου δήθεν στις φίλες της.
Από μένα είναι όχι, δεν θα κουνιόμουν από το κάθισμα, χωρίς κανένα σχόλιο, ειδικά περί “αν θέλετε ισότητα”. Μπορεί οι συγκεκριμένες να μην θέλουν ισότητα, και πάλι δεν μπορούν να έχουν τη θέση μου με τέτοιους τρόπους.
Χρησιμοποιούσα χρόνια τα ΜΜΜ. Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι οι άντρες οφείλουν να σηκώνονται για να κάθονται οι γυναίκες, ούτε και το είχα δεί ποτέ να γίνεται. Ίσως και να το είχα δει τώρα που το σκέφτομαι αλλά ελάχιστες φορές. Περίεργο ποστ..
Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω, να θυμώσω ή να απελπιστώ με αυτήν την ερώτηση. 🤦♀️