Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τα Βραβεία για την ισότητα των φύλων δόθηκαν αποκλειστικά σε άντρες

Η τελετή ξεσήκωσε ειρωνικά σχόλια και χλευασμούς στα social media και τον Διεθνή Τύπο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλησαν να γιορτάσουν το γεγονός της μεγάλης προόδου που έχουν σημειώσει σε ζητήματα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Η τελετή των βραβείων έγινε το Σάββατο στο Ντουμπάι από τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας και κυβερνήτη του Ντουμπάι.

Στις φωτογραφίες που ανήρτησε ο πρωθυπουργός των Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ στο Twitter του, φαίνονται μόνο άντρες να παραλαμβάνουν τα βραβεία, ανάμεσα τους ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και υπουργός Οικονομικών.

Οι κατηγορίες αφορούσαν, «καλύτερος κρατικός φορέας στην υποστήριξη  της ισότητας των φύλων», «καλύτερη ομοσπονδιακή υπηρεσία στην υποστήριξη της ισότητας των φύλων» και «καλύτερη πρωτοβουλία υπέρ της ισότητας των φύλων».

Όλες οι νικήτριες αρχές εκπροσωπήθηκαν στην τελετή από άνδρες που παρέλαβαν τα βραβεία για λογαριασμό τους.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών,  αντιστράτηγος σεΐχης Ζαγέντ Αλ Ναχνιάν, τιμήθηκε ως «η κορυφαία προσωπικότητα στην υποστήριξη της ισότητας» για τις προσπάθειες του να καθιερωθεί η άδεια εγκυμοσύνης στο στρατό.

Οι αρχές των Εμιράτων κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να γελοιοποιηθούν δημόσια με πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ειρωνεύονται την διοργάνωση. Ένας χρήστης έγραψε στο Twitter του «Πωπω, πραγματικά τι ποικιλομορφία υπάρχει. Ένας από εκείνους τους τύπους φορούσε γκρι». Άλλη χρήστρια σχολίασε «Ξεχάσατε να καλέσετε γυναίκες».

Σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δημοσιεύτηκε το 2018, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η πρώτη ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου όσον αφορά την ισότητα των φύλων όσο και στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Μέχρι τα τέλη του 2015 συμμετείχαν στην αγορά εργασίας 135.000 γυναίκες, εν συγκρίσει με τις μόλις, 1.000 το 1975. Επίσης το 43% κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ μόνο το 23% των ανδρών βρίσκονται στην ίδια θέση.

Εντούτοις, ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να τονίζουν πως οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλη τη χώρα, ειδικά στο νομικό σύστημα, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα δικαιώματα των ανδρών σε θέματα οικογενειακού χαρακτήρα και προσωπικού στάτους, όπως ο γάμος, το διαζύγιο και η επιμέλεια των παιδιών.

Ο νόμος επιτρέπει επίσης την ενδοοικογενειακή βία εφόσον η επίθεση δεν υπερβαίνει τα όρια που θέτει ο ισλαμικός νόμος.

 

in

Αξιολογήστε το άρθρο

7 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Διαλεχτή Κιούση Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Μολις το διάβασα σκέφτηκα το Α-μπα