11 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Ας καταρρίψουμε τα στερεότυπα, ας αψηφήσουμε την μεροληψία με βάση το φύλο, ας πολεμήσουμε τις διακρίσεις που κρατούν πίσω τις γυναίκες και τα κορίτσια μακριά από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά

Η επιστήμη και η ισότητα των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η παγκόσμια κοινότητα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να εμπνεύσει και να συμπεριλάβει κορίτσια και γυναίκες στην επιστήμη. Ωστόσο οι γυναίκες συνεχίζουν να αποκλείονται από την πλήρη συμμετοχή τους σε όλους τους επιστημονικούς τομείς.

Προς το παρόν, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unesco (2014-2016), μόνο το 30% όλων των φοιτητών επιλέγουν τομείς που σχετίζονται με το STEM στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε παγκόσμιο επίπεδο η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στις ΤΠΕ (3%) στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά, και στη στατιστική (5%), στη μηχανική και τους κατασκευαστικούς τομείς (8%).

Οι μακροχρόνιες προκαταλήψεις και τα στερεότυπα του φύλου οδηγούν τα κορίτσια μακριά από πεδία που σχετίζονται με την επιστήμη. Όπως και στον πραγματικό κόσμο, ο κόσμος στην οθόνη αντικατοπτρίζει παρόμοιες προκαταλήψεις – η μελέτη του 2018 Gender Bias without Borders από το Ινστιτούτο Geena Davis έδειξε ότι από τους χαρακτήρες που προβάλλονταν στην οθόνη με αναγνωρίσιμη δουλειά STEM, μόνο 12% ήταν γυναίκες.

Προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης, ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών στις επιστήμες, όπως και περαιτέρω ισότητα των φύλων και χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την απόφαση A/RES/70/212  που εγκαθιδρύει την 11η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών στην Επιστήμη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

20 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
ΣουβλίτσαJean Grey Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Jean Grey
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

“Never limit yourself because of someone else’s limited imagination”

– Dr. Mae Jemison

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Το ξέρω πως υπάρχει και το google αλλά είθισται την πρώτη φορά που αναφέρεται ένα αρκτικόλεξο σε ένα κείμενο να αναγράφεται αναλυτικά. Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιείται κανονικά. Ετσι δεν χρειάζεται να διακόψει κάποιος την ανάγνωση για να γκουγκλαρει. Ευχαριστώ.