in

Οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν (;)

Ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο

H Amanda Cohen είναι αναγνωρισμένη σεφ και ιδιοκτήτρια του Dirt Candy, ενός εστιατορίου vegetarian στη Νέα Υόρκη. Έγραψε το παρακάτω κείμενο το 2009 και προκάλεσε (κάποιες) αντιδράσεις. Από τότε έχουν γραφτεί μερικές απαντήσεις- το θέμα είναι ότι το κείμενο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

xl 14939 Amanda Cohen TP
η Amanda Cohen

H Amanda Cohen είναι αναγνωρισμένη σεφ και ιδιοκτήτρια του Dirt Candy, ενός εστιατορίου vegetarian στη Νέα Υόρκη. Έγραψε το παρακάτω κείμενο το 2009 και προκάλεσε (κάποιες) αντιδράσεις. Από τότε έχουν γραφτεί μερικές απαντήσεις- το θέμα είναι ότι το κείμενο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο:

«Αναρωτιόμουν πολύ καιρό σχετικά και δεν είχα πει τίποτα ως τώρα, αλλά τελικά αυτό που υποψιαζόμουν τελικά επιβεβαιώθηκε: οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν. Νόμιζα ότι μπορούν αλλά μετά τα φετινά βραβεία James Beard το συνειδητοποίησα: όχι. 24 άνθρωποι βραβεύτηκαν φέτος και 3 από αυτούς ήταν γυναίκες (μια σεφ, μία ζαχαροπλάστης και η Ariane Batterberry, η οποία μοιράστηκε το βραβείο συνολικής προσφοράς με τον άντρα της). Το 2008 από τους 24 νικητές οι γυναίκες ήταν 5 (ένα βραβείο ζαχαροπλαστικής μοιρασμένο στα δύο, ένα βραβείο σέρβις και τρία τοπικά βραβεία). Το 2007 τέσσερις γυναίκες έλαβαν το βραβείο (τα δύο ήταν μαζί με άλλους).

Μέσα σε τέσσερα χρόνια δόθηκαν 93 βραβεία James Beard και τα 15 πήγαν σε γυναίκες.  Και δεν είναι μόνο τα βραβεία James Beard. Το Food & Wind ανακοινώνει κάθε χρόνο τους 10 καλύτερους σεφ της Αμερικής. Από το 2000 ως σήμερα έχουν ανακοινωθεί 110 ονόματα και μόνο 15 γυναίκες ήταν αρκετά καλές για να μπουν στη λίστα.

Με ένα μικροσκοπικό εστιατόριο εννιά τραπεζιών στο όνομά μου δεν περιμένω να βραβευτώ σύντομα ή να ανακηρυχτώ μία εκ των καλύτερων σεφ στο Food & Wine αλλά φέτος κατάφερα να πάρω ένα βραβείο ανερχόμενου σεφ από το StarChefs, οι οποίοι επέλεξαν 15 σε της Νέας Υόρκης. Η άλλη γυναίκα που πήρε ένα βραβείο ήταν η Claire Paparazzo και όσο ταλαντούχα κι αν είναι, είναι σομελιέ, κι όχι σεφ.

Με τη βοήθεια γραφημάτων κι επιστήμης, μπορώ να καταλήξω μόνο σε ένα συμπέρασμα: οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν.

graph

Οι αριθμοί δε λένε ψέματα! Βλέπω συνέχεια γυναίκες που δουλεύουν σε εστιατόρια σ’ όλη την πόλη, οπότε γιατί δεν κερδίζουν βραβεία; Γιατί δεν ξέρουν περισσότεροι τα ονόματά τους; Εύκολο: γιατί να μάθεις τα ονόματα μερικών ασήμαντων; Οι γυναίκες μπορούν να γράφουν για φαγητό, εντάξει. Η Gael Greene και η Ruth Reichl είναι ζωντανοί θρύλοι με την Julia Child και την MFK Fisher στην κατηγορία θρύλων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Γυναίκες έχουν στήλες στη Village Voice, στο Time Out, στο New York Magazine, στους NYT και στο Saveur. Μία από τις πιο διάσημες φιγούρες λάιφσταϊλ και φαγητού στον κόσμο είναι η Μάρθα Στιούαρτ αλλά και μόνο από το όνομά της φαίνεται ότι πρόκειται για γυναίκα. Το Eater, το μεγαλύτερο μπλογκ φαγητού έχει διευθύντρια. Το πόσο κακές είναι οι γυναίκες στην κουζίνα φαίνεται και από το ότι και όλες αυτές οι γυναίκες δε βρίσκουν κάτι καλό να πουν για τις σεφ. Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν αναφέρονται σ’ αυτό το θέμα κι εγώ δε θα έπρεπε να το δηλώνω δημοσίως γιατί είναι ντροπή να παραδέχομαι πόσο χάλια μαγειρεύουμε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει σαφές στις νεαρές: αν είσαι γυναίκα και σκοπεύεις να κάνεις καριέρα στη μαγειρική, δε θα πάρεις βραβεία και δε θα σου δοθούν μεγάλες ευκαιρίες. Γιατί; Δύο είναι οι πιθανές απαντήσεις και όλοι ξέρουμε ποια είναι η σωστή: αν είσαι γυναίκα, δε μπορείς να μαγειρέψεις.

Οπότε, σταμάτα να προσπαθείς.

+ μία συνέντευξη της Cohen στο Restaurant Girl

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
idril
idril
5 χρόνια πριν

Νομίζω ότι η ίδια η Amanda Cohen έχει δηλώσει ότι είναι δύσκολο να κάνεις πνεύμα μέσα από ένα γραπτό κείμενο, και δεν φαίνεται καλά η ξεκάθαρη ειρωνεία της.

Εδώ τα λέει καλύτερα – και με προειδοποίηση ότι θα βγάλει θυμό, εξαρχής:
https://www.esquire.com/food-drink/restaurants/a13134079/sexual-harassment-sexism-food-industry/

“Αλλά αλήθεια, ήρθα να πω απλώς “ευχαριστώ” στον Τύπο. Ευχαριστώ που επιτέλους μου δώσατε να καταλάβω τι ακριβώς πρέπει εμείς οι κυρίες να κάνουμε για να μας προσέξετε. Όπως μας κάνατε ξεκάθαρο, δεν έχει σημασία πόσο καλά μαγειρεύουμε. Το μόνο αξιοσημείωτο είναι όταν ένας άνδρας θέλει να μας πιάσει τον κώλο.”