in

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο και τι να κάνουμε γι’αυτό;

Ας εξετάσουμε το θέμα επιστημονικά για να καταλάβουμε ακριβώς το γιατί και το πώς

Ας εξετάσουμε το θέμα επιστημονικά για να καταλάβουμε ακριβώς το γιατί και το πώς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

pius martin uRHO082vO70 unsplash scaled
Unsplash / Pius Martin

Δεν είναι εικόνα μπροστά στην οποία στέκεται κανείς με ψυχραιμία. Ένα κουβάρι γυναικείες τρίχες που πέφτουν στην αποχέτευση του ντουζ καθώς λουζόμαστε ή μένουν πάνω στην χτένα στο χτένισμα. Το να πέφτουν τα μαλλιά μας, η τριχόπτωση, είναι μια κατάσταση που δοκιμάζει τα νεύρα. “Τίποτα δεν σταματά την τριχόπτωση, παρά μόνο το πάτωμα”, έλεγε ο Bob Hope σε παλιότερες εποχές, και προκαλούσε τον γέλωτα της αποδοχής. Ωστόσο σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για το φαινόμενο κι η επιστήμη μας δίνει απαντήσεις.

Αποδεικνύεται ότι η τριχόπτωση είναι μέρος του καθημερινού μας προγράμματος. Είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνουμε μερικες τρίχες κάθε μέρα (περίπου 60, όσο κι αν δεν το πιστεύετε, μη φοβηθείτε, έχουμε τουλάχιστον 100.000 στο κεφάλι μας). Αλλά πώς ξέρουμε πότε έχουμε περάσει το όριο από την κανονικότητα στην προβληματική τριχόπτωση; Χρειάζονται συμβουλές δερματολόγου και τριχολόγου για τα διάφορα διλήμματα που ευθύνονται για την αραίωση των μαλλιών και πώς να δώσουμε προληπτικά μια καλή μάχη, οπότε κι εντοπίσαμε τις κύριες αιτίες της τριχόπτωσης μαζί τους.

Κατ’ αρχάς η κατάσταση επιδεινώνεται το φθινόπωρο, καθώς η εποχιακή τριχόπτωση απαντάται σε δύο φάσεις, τη φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη. Ο Οκτώβριος κι ο Νοέμβριος είναι συνήθως οι μήνες κατά τους οποίους κορυφώνεται η απώλεια τριχών. Σύμφωνα με έρευνα του Dermatology journal με δείγμα 823 γυναικών στη Σουηδία απέδειξε ότι η αύξηση της τριχόπτωσης το φθινόπωρο ειδικά για τις γυναίκες, πυροδοτείται από την αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών τον Ιούλιο, με στόχο την προστασία από τις ακτίνες UV! Επομένως μέχρι εδώ, καλά.

Η τρίχα άλλωστε έχει έναν κύκλο ζωής με 3 φάσεις :

  • Αναγενής φάση (4-6 χρόνια στις γυναίκες).
  • Καταγενής φάση (3 εβδομάδες περίπου, η ανάπτυξη σταματάει)
  • Τελογενής φάση (2 έως 4 μήνες όταν ως 60 τρίχες πέφτουν φυσιολογικά καθημερινά αλλά και 25 έως 60 νέοι κύκλοι ζωής ξεκινούν ώστε να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός τριχών).

Πώς όμως άλλοι παράγοντες μπορεί να συνυπάρχουν και να εντείνουν την τριχόπτωση και να μας αγχώνουν;

Κατ’ αρχάς αυτό που υποθέτουμε: επιθετικό styling, θερμά εργαλεία, χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά (πολύ σφιχτές αλογοουρές και κότσοι),και χημικές εργασίες (ισιωτική θεραπεία μαλλιών, βαφές με επιθετικές χημικές ουσίες όπως η αμμωνία κ.ο.κ.)

Η αμφιλεγόμενη βιομηχανία των “ολόισιων μαλλιών”

Επιπλέον το έντονο στρες λόγω συγκεκριμένων τραυματικών γεγονότων μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο telogen effluvium, φαινόμενο στο οποίο οι τρίχες πέφτουν μερικούς μήνες μετά από το τραύμα. (Cleveland Clinic. Hair Loss in Women. Updated Feb. 10, 2021)

Έπειτα, δεδομένου ότι μόνον η ρίζα της τρίχας που βρίσκεται στο δέρμα του κρανίου είναι ζωντανή (η υπόλοιπη αποτελείται από νεκρά κύτταρα και γι’αυτό δεν πονάμε από το κόψιμο των μαλλιών), έχει νόημα να εξετάσουμε κατά πόσον τροφοδοτείται αυτή με αίμα και θρεπτικά συστατικά.

  • Καθαρίζεται σωστά το δέρμα του κρανίου ή συσσωρεύονται πολλές ουσίες από το styling και την ατμοσφαιρική μόλυνση;
  • Χτενίζουμε/βουρτσίζουμε με το κατάλληλο εργαλείο που θα αιματώσει το δέρμα του τριχωτού χωρίς ταυτόχρονα να κατασπάσει τις τρίχες;
  • Διατρεφόμαστε με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, όπως επαρκείς βιταμίνες και πρωτεΐνη;
  • Λαμβάνουμε μήπως φάρμακα που έχουν ως παρενέργεια την απώλεια τριχών;
  • Λαμβάνουμε αντισυλληπτικά ή είμαστε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Σύμφωνα με δημοσίευση [Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019], οι συχνότερες ελλείψεις σε σχέση με την τριχόπτωση αφορούν σε βιταμίνη Β12, βιοτίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ (και συγκεκριμένα στη βιολογικά ενεργή μορφή του, του φολικού οξέος).

Επίσης “Η παρατεταμένη χρήση φαρμάκων που είναι γνωστό ότι προκαλούν τριχόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες επιπτώσεις”, λέει η Shab Reslan, τριχολόγος που εξειδικεύεται στην Νέα Υόρκη. Όταν τα κύτταρα των τριχοθυλακίων προκαλούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους, η Reslan μας λέει ότι μπορεί να προκαλέσει τη συρρίκνωση του θύλακα και την αδράνεια. Οπωσδήποτε οποιαδήποτε αλλαγή στις δοσολογίες και την λήψη των φαρμάκων μας είναι ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε με το γιατρό που μας παρακολουθεί κι όχι να πάρουμε εμείς αποφάσεις μόνες μας.

alexander krivitskiy bza TEcrXfw unsplash 1 scaled

Εξυπακούεται ότι ένας ορμονολογικός έλεγχος σε ενδοκρινολόγο μπορεί να εξηγήσει πολλές ανεξήγητες μορφές τριχόπτωσης: δυσλειτουργίες του θυροειδή ή πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να ευθύνονται. Ενώ είναι επίσης γνωστό ότι τα μαλλιά πέφτουν μετά την γέννα σε μεγαλύτερο ρυθμό, καθώς είχε ανακοπεί η τελογενής φάσης τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό είναι εντελώς παροδικό.

Τέλος αξίζει να εξεταστεί κατά πόσον ενυπάρχει γονιδιακή προδιάθεση. Η έγκαιρη καταπολέμηση της γενετικής τριχόπτωσης είναι το κλειδί για να αλλάξει αυτό που μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτο», μας διαβεβαιώνει η ειδικός Shab Reslan. Η ανδρογενετική αλωπεκία (ανδρική ή γυναικεία τριχόπτωση) μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τα 20 και τα 30, ειδικά εάν είναι γνωστό πρόβλημα για άλλους στην οικογένειά. (U.S. National Library of Medicine, Medline Plus. Androgenetic Alopecia).

Η έναρξη μιας ρουτίνας που εστιάζει στο τριχωτό της κεφαλής και τη γενική υγεία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κληρονομικής τριχόπτωσης, σύμφωνα με τη Reslan. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλές θεραπείες από συμπληρώματα, μέχρι τα σωστά προϊόντα και διατροφή.

«Σε οποιοδήποτε σημείο, αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι πέφτουν περισσότερα από τη συνηθισμένη ποσότητα μαλλιών στο σπίτι ή στο ντους σας, επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για αξιολόγηση», λέει ο Δρ Joshua Zeichner, Διευθυντής Αισθητικής και Κλινικής Έρευνας στη Δερματολογία και Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη: «Θα υποβληθείτε σε ενδελεχή εξέταση του ίδιου του τριχωτού της κεφαλής σας και πιθανότατα θα γίνει κάποια εξέταση αίματος. Η αραίωση των μαλλιών είναι πολυπαραγοντική. Είναι μύθος ότι η πυκνότητα των μαλλιών σας καθορίζεται από τον πατέρα της μητέρας σας. Η αραίωση μαλλιών είναι ένα κοινό πρόβλημα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες σε όλες τις εθνότητες.»

Για την βραχυπρόθεση αντιμετώπιση του θέματος, οι ειδικοί συστήνουν:

  • καλό καθαρισμό του τριχωτού με σαμπουάν που προορίζονται για όγκο και για λεπτά μαλλιά (καθώς οι φόρμουλες για ξηρά και ατίθασα μαλλιά δημιουργούν ένα “φιλμ” που κολλάει τις τρίχες και τις κάνει να μοιάζουν ακόμα πιο λίγες)
  • σωστή διατροφή κι οξυγόνωση του οργανισμού
  • απαλότερες διεργασίες στο κομμωτήριο και το σπίτι -βαφή χωρίς αμμωνία, όχι θερμικές επεξεργασίες, λιγότερη τάση στο χτένισμα, σωστότερη χτένα/βούρτσα για το ξέμπλεγμα
  • θεραπείες πεπτιδίων σε μορφή λοσιόν/αμπούλας

Και το κυριότερο, να επιδείξουμε υπομονή και ψυχραιμία. Αυτό το κουβάρι στο ντουζ ή στο νιπτήρα καθώς ετοιμαζόμαστε το πρωί για την δουλειά συνήθως δεν είναι πολύ ανησυχητικό και η εικόνα επανέρχεται σύντομα. Το άγχος άλλωστε δεν βοηθάει πουθενά…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια