in

Για τη Σάμα: Η γυναικεία εμπειρία του πολέμου

“Ανυπομονώ να μεγαλώσεις, Σάμα, και να μου πεις τι αισθάνεσαι. Θέλω να ξέρεις ότι αγωνιστήκαμε για την πιο σημαντική υπόθεση. Για να μην ζήσεις εσύ και όλα τα παιδιά μας αυτά που εμείς βιώσαμε. ‘Ολα όσα κάναμε ήταν για σένα. Ήταν απολύτως για σένα, Σάμα.”

“Ανυπομονώ να μεγαλώσεις, Σάμα, και να μου πεις τι αισθάνεσαι. Θέλω να ξέρεις ότι αγωνιστήκαμε για την πιο σημαντική υπόθεση. Για να μην ζήσεις εσύ και όλα τα παιδιά μας αυτά που εμείς βιώσαμε. ‘Ολα όσα κάναμε ήταν για σένα. Ήταν απολύτως για σένα, Σάμα.” ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

samatainia

H ταινία για τη Σαμά (For Sama) είναι στην ουσία ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από την Waad al-Kateab και τον Edward Watts, ένα γράμμα αγάπης που απευθύνει η δημιουργός στην κόρη της, Σαμά, η οποία ήρθε στη ζωή εν μέσω του πολέμου. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τα πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου στο Χαλέπι της Συρίας, από την αρχή του όταν ξέσπασε το 2011. Η Wadd όντας τότε φοιτήτρια αποφάσισε να κινηματογραφήσει την ιστορία του πολέμου μέσα από την δική της προσωπική ζωή. Στην προσπάθεια της αυτή έμαθε μόνη της να χειρίζεται την κάμερα για να απαθανατίζει τα γεγονότα των οποίων υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Στην πορεία θα παντρευτεί με έναν από τους τελευταίους γιατρούς που παρέμειναν στην πολιορκημένη πόλη και απο κοινού θα αποφασίσουν να μείνουν στη Συρία, ώστε να βοηθήσουν τα θύματα του πολέμου και να αγωνιστούν για τη χώρα τους.

“Ένιωσα μία μεγάλη ευθύνη απέναντι στην πόλη μου, στους κατοίκους της και στους φίλους μου: έπρεπε να διηγηθώ την ιστορία τους ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ και κανείς να μην μπορεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα που βιώσαμε.”

Το γεγονός ότι είναι γυναίκα της επέτρεψε να συναντήσει άλλες γυναίκες και παιδιά και να διηγηθεί πώς όλοι προσπάθησαν να ζήσουν όσο πιο φυσιολογικά γινόταν εν μέσω της πολιορκίας της βομβαρδισμένης πόλης και του αγώνα για ελευθερία. Μπορεί στην ταινία να δείχνει το προσωπικό της βίωμα, το ότι παντρεύτηκε και έκανε ένα παιδί χωρίς ωστόσο το ρόλο της ως αυτόπτης μάρτυρας του πολέμου, ως μία “δημοσιογράφος-πολίτης”.

“Συνεχίζω να κινηματογραφώ. Αυτό μου δίνει έναν λόγο να βρίσκομαι εδώ. Κάνει τον εφιάλτη πιο υποφερτό.” λέει η ίδια.

Στην ταινία η Wadd μιλάει- με φωνή off κάμερας- στην κόρη της και της διηγείται την ιστορία θέλοντας να την κάνει να καταλάβει γιατί οι γονείς της επέλεξαν να παραμείνουν στο Χαλέπι και το νόημα της ελευθερίας για την οποία αγωνίστηκαν. Η κάμερα της απαθανατίζει απίστευτες στιγμές τρόμου, πόνου, ιστορίες απώλειας, γέλιου και επιβίωσης, όπως επίσης και την Wadd που παλεύει μέσα της με την επιλογή να φύγει από την πόλη ώστε να προστατέψει την μικρή της κόρη- τη στιγμή που αυτό θα σήμαινε την εγκατάλειψη του αγώνα της για ελευθερία, στο όνομα του οποίου έχει ήδη θυσιάσει πάρα πολλά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια