in

Η Ρένα απαντά: Πόσα ρούχα χρειάζεται μια γυναίκα 30-35 χρονών;

Προσπαθώ να μην παρασύρομαι από βιαστικές αγορές, τη fast μόδα, σκέφτομαι το συνάνθρωπο, το περιβάλλον κι όλα.

Όχι τόσο το πόσα, αλλά το ποια ρούχα πρέπει να διαθέτει μια γυναίκα είναι που παίζει ρόλο. Τα ρούχα που της ταιριάζουν στη ζωή της, το σωματότυπο, τις δραστηριότητες, την προσωπικότητα. ____________ Η ιστορία της Παρασκευής όπως την ξεχώρισα σήμερα. Καλησπερα σε σενα Ρενα και σε οσους/οσες παρακολουθουν το σαιτ. Μιας και εισαι παρακινητρια συζητησης, […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

vivons heureux 1 carre

Όχι τόσο το πόσα, αλλά το ποια ρούχα πρέπει να διαθέτει μια γυναίκα είναι που παίζει ρόλο. Τα ρούχα που της ταιριάζουν στη ζωή της, το σωματότυπο, τις δραστηριότητες, την προσωπικότητα.

____________

Η ιστορία της Παρασκευής όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Καλησπερα σε σενα Ρενα και σε οσους/οσες παρακολουθουν το σαιτ. Μιας και εισαι παρακινητρια συζητησης, θα με ενδιαφερε η γνωμη σου και των υπολοιπων για το ποσα ρουχα/παπουτσια και συναφη χρειαζεται μια συγχρονη γυναικα στα 30-35.

Προσπαθω να δω τον κοσμο υπο αλλη ματια, να μην παρασυρομαι απο βιαστικες αγορες και την fast μοδα, σκεφτομαι τον συνανθρωπο και το περιβαλλον και ολα. Επειδη την τελευταια δεκαετια επεσα απο το ροζ συννεφακι που ζουσα και περασα αρκετα ασχημα, υπηρχαν χρονιες που τα λεφτα δεν μου εφταναν ουτε για ενα ζευγαρι παπουτσια. Μολις επιανα λιγο περισσοτερα λεφτα στα χερια μου, τα ξοδευα αμεσως. Συν του οτι η αυτοπεποιθηση μου ηταν πολυ χαμηλη και ζηλευα τα ρουχα των αλλων.

Πλεον τα εχω διορθωσει αυτα, με πολλη προσπαθεια και βοηθεια, και ξερω πως η αξια μου και η αυτοπεποιθηση μου δεν εχει να κανει με το ποσα φορεματα εχω. Δουλευω σε μια δουλεια που μου επιτρεπει να κανω μικρες σπαταλες, ή να βαζω καποια λιγα χρηματα στην ακρη. Αναθεωρησα τον τροπο σκεψης μου, αλλα ακομα ανησυχω και εχουν μεινει καποια καταλοιπα μεσα μου (πχ δεν μου αρεσει να φοραω καθε μερα τα ιδια στη δουλεια, νιωθω καπως και θυμαμαι τα παλια) Ποια η γνωμη σου ωστε να ειμαι καλοντυμενη και περιποιημενη, χωρις να με πιανει αγχος και να χαλαω μια περιουσια;

ΑΠΟ ΤΗΝ – Παρασκευη

__________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Tι υπέροχη ερώτηση! Το θέμα του ντυσίματος είναι τεράστιο κι έχει δύο βασικά σκέλη.

Το ένα είναι το κοινωνικό, χρειαζόμαστε τα ρούχα για να κυκλοφορήσουμε σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, αναμειγνυόμενες με αυτά ώστε να ξεχωρίσουμε κατόπιν λόγω των ειδικών αρετών μας. Για παράδειγμα στην εργασία, εναρμονιζόμαστε με το επάγγελμά μας (θα εμπιστευόσουν άραγε οδοντίατρο που φορά βρώμικα τρύπια ρούχα;) και τον κώδικα που επικρατεί στον εργασιακό μας χώρο. (Δεν κρίνουμε από την εμφάνιση, σωστό αυτό, αλλά ούτε πάμε στο γραφείο με σαγιονάρες παραλίας).

Το άλλο είναι το προσωπικό. Το περιτύλιγμά μας, ας το θέσω έτσι, είναι καλό να εκφράζει το μέσα μας, τον τρόπο σκέψης μας, τον τρόπο παρουσίασής μας στον κόσμο, να δίνει μηνύματα για το ποιοί είμαστε. Με τον τρόπο αυτόν επικοινωνούμε.

Τα δύο αυτά μπορούν -και πρέπει- να συνεργαστούν, ώστε να έχουμε μια εμφάνιση που δεν είναι ούτε “ξύλινη”, ούτε υπερβολικά έκκεντρη. Υπάρχουν άλλωστε τόσες επιλογές. Σου βάζω πολλά λινκς (μη διαφημιστικά) για να πάρεις ιδέες.

Η εμπειρία μου μου έχει δείξει ότι όσο περισσότερα ρούχα έχει κάποι@, τόσο πιο δύσκολο είναι να φτιάξει εμφανίσεις με προσωπικό στυλ που να έχουν μια ενιαία ποιότητα και μήνυμα. Οι διάσημοι που βλέπεις με τις walk-in closets διαθέτουν και προσωπικό στυλίστα, ώστε να θυμάται και να καταγράφει τι πάει με ποιό και πότε έχει φορεθεί το τάδε ρούχο τελευταία φορά. Έχεις τέτοια ενέργεια και τόσο χρόνο στην ζωή σου; Και ποι@ έχει;

Επιπλέον πολλά εξαρτώνται από το σωματότυπο (όλοι οι σωματότυποι μπορούν να ντυθούν όμορφα, προσεγμένα και κολακευτικά), από το είδος του επαγγέλματος, από τις δραστηριότητες, από το αν οδηγείς/περπατάς/παίρνεις τα ΜΜΜ (παράγοντας που θα καθορίσει τα παπούτσια σου, όσο και τα πανωφόρια σου), από το αν έχεις μεγάλο κοινωνικό κύκλο με πολλές εξόδους κλπ.

Μερικά ρούχα είναι εγνωσμένης αξίας και πρακτικότητας: το wrap dress, το όμορφο με τέλεια εφαρμογή jean παντελόνι, ένα καφτάνι για τις καλοκαιρινές βόλτες, μια κλασική φούστα ως το γόνατο που πάει κυριολεκτικά με όλα.

Για να φορμουλάρεις επομένως ένα στυλ που απορρίπτει την σπατάλη, τη fast fashion και σέβεται το περιβάλλον και τις εργατώρες των ανθρώπων που εργάζονται στην βιομηχανία του ρούχου χρειάζονται μερικές παράμετροι.

  • Η ποιότητα των ρούχων είναι σημαντικότερη από την ποσότητα ή και την ποικιλία. Ένα βασικό κομμάτι που θα φορεθεί ξανά και ξανά και δεν θα φύγει η μόδα του αξίζει επένδυσης, ενώ ένα μοδάτο ρούχο για μια εμφάνιση δεν αξίζει να δώσεις πολλά χρήματα. Ένα παλτό Max Mara ας πούμε είναι κλασικό επειδή πληροί τις προϋποθέσεις να φοριέται αιώνια. Ένα βίντατζ σακάκι από τις αγορές-δεύτερο-χέρι είναι συχνά πολύ πιο καλοραμμένο από ένα σύγχρονο ολοκαίνουργιο: δες τις ραφές στο εσωτερικό του, το περιθώριο φόδρας στις μασχάλες, τα τρυπώματα των κουμπιών από πίσω που έχουν διπλή πατούρα…
  • Βρίσκοντας τα βασικά χρώματα που ταιριάζουν με τα “χρώματά” σου, αυτά της επιδερμίδας, των μαλλιών, των ματιών σου, θα παράξει εμφανίσεις που θα έχουν αφενός κάτι ενιαίο να τις συγκρατεί, αφετέρου κολακευτικές σε σένα προσωπικά (Ξεκίνησε απ’αυτό το πανεύκολο τεστάκι). Τα λεγόμενα neutrals (ουδέτερα χρώματα) είναι παραπάνω από το άσπρο-μαύρο. Σε κάποιους το μαύρο αφαιρεί όλο το χρώμα από το πρόσωπο, σε άλλους το άσπρο κοντράρει άσχημα κι αγριεύει. Υπάρχουν ακόμη το γκρι, το μπεζ μελανζέ, το ιβουάρ, το ναυτικό σκούρο μπλε, το χακί… Σε κάποιο απ’αυτά τα χρώματα θα αγοράσεις 3-4 βασικά κομμάτια που θα συνδυάζονται με τα υπόλοιπα: μια φούστα ίσια ή σε γραμμή Α (ανάλογα τι σε κολακεύει), ένα παντελόνι ή denim τζην, ένα πανωφόρι (σε μορφή jacket, γκαμπαρντίνας, μπουφάν ή παλτού, πάλι ανάλογα με το κλίμα, τις δραστηριότητες και το σωματότυπο) κλπ.
  • Άφησε περιθώριο για tops, ρούχα για το άνω μέρος του σώματος, κοντά στο πρόσωπο που σε φωτίζουν και σε ευχαριστούν. Ανάλογα και με το τι κάνεις και πού πας μπορεί να είναι απλά t-shirts, πουκάμισα, πουκαμίσες, cropped tops, τυνίκ κλπ. Δεν είναι ανάγκη να είναι πάνω από 6-7 κομμάτια στο σύνολο.
  • Υπολόγισε, αν σε ευχαριστούν, 1-2 φορέματα για είτε καλοκαιρινές μέρες, είτε πιο επίσημες εκδηλώσεις. Δεν θα σου πρήξω τα αυτιά με το little black dress. Είναι βολικό, δεν λέω, και πουλάει clicks στις ιστοσελίδες, αλλά δεν υπάρχει σιγουρότερος τρόπος να μην ξεχωρίσεις σε μια κοινωνική εκδήλωση. (Το little black dress αντίθετα, εφόσον δεν είναι αποκαλυπτικό, είναι χρησιμότατο για περιστάσεις που θέλεις να ομογενοποιηθείς, όπως πχ. μια κηδεία. Ποτέ μην το βάλεις όμως σε γάμο, θεωρείται γρουσουζιά, εκτός κι αν το συνδυάσεις με κατακόκκινα αξεσουάρ ξέρω γω…)
  • Υπολόγισε 2 ζευγάρια καθημερινά παπούτσια ανά εποχή. Υπολόγισε την κατάσταση των ποδιών σου και πώς κινείσαι. Στην Ελλάδα ας πούμε 6 μήνες φοράμε ελαφριά κι ανοιχτά παπούτσια και μετά κατευθείαν πάμε στα μποτάκια. Στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη οι καλής ποιότητας επενδεδυμένες μπότες είναι βασική επένδυση που θα αποδώσει πάνω από το μισό χρόνο.
  • Ξεσάλωσε με τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα! Είναι η ευκαιρία σου να δείξεις το προσωπικό σου στυλ: ζώνες, τσάντες, μαντήλια, φουλάρια, γάντια, αξεσουάρ για τα μαλλιά… Μπορούν να είναι φθηνά ή ακριβά, ανάλογα με τις ορέξεις σου και το πορτοφόλι σου. Απλώς μην κάνεις το λάθος που κάνουν αρκετές κυρίες να “μιμηθούν” ένα ακριβό στυλ με φθηνότερα υλικά. Το κόψιμο της Kelly bag είναι για τον Hermes, τα άλλα είναι απλές οδοντόκρεμες. Μην απολογείσαι για το στυλ σου, μαϊμουδίζοντας τα περιοδικά, και μην διστάσεις να βρεις διαμαντάκια σε μαγαζιά με βίνταντζ υλικό. Ενώ ένα ζευγάρι παπούτσια χρησιμοποιημένο είναι πολύ κακή ιδέα για προφανείς λόγους υγιεινής, μια τσάντα αντιθέτως είναι πολύ καλή! Αξιοποίησε τα παλιά καλά κοσμήματα κάνοντας συνδυασμούς και φορώντας τα σε στυλ stacking για να δείξουν σύγχρονα (πχ. πολλές χρυσές αλυσίδες στο λαιμό μαζί, με ένα παντατίφ, βραχιόλια στο χέρι κλπ. διαλέγοντας το “καλό” σου σημείο, πχ. ή χέρια ή πρόσωπο) Δίνουν ένα ωραίο boho στυλ και συνδυασμένα με κοσμήματα με κλωστές.

Ο δικός μου προσωπικός κανόνας είναι “βρες την στολή σου και ανάτρεψέ την από μέσα με τα αξεσουάρ”.

Και προσπαθώ να μην υπερβαίνω τα 10 κομμάτια σε γύρα ανά εποχή. Διευκολύνει άπειρα και στις διακοπές κι όταν φτιάχνεις βαλίτσα.

Θα έχουμε σίγουρα πολλές ιδέες και στα σχόλια! Θα τα διαβάσω με ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lioness
Lioness
1 χρόνος πριν

Πάρα πολύ ωραία ερώτηση και επίσης πολύ λεπτομερής και κατατοπιστική απάντηση. Από 18 χρονώ δουλεύω μέσα στα ρούχα και πάντα είχα πάρα πολλά ,γιατί τα έπαιρνα σε τιμές κόστους ακόμα και δωρεάν. Ρούχα σε ντουλάπες, σε σακούλες, παντού. Έχω δωρίσει ρούχα με τα καρτελακια τους επάνω. Έμαθα το εξής… Όσο πιο πολλά ,τόσο περισσότερο μπερδεύεσαι και καταλήγεις να φοράς ούτε τα μισά, αυτά που βολευεσαι, αυτά που σου πάνε. Άσε που για να βρεις μέσα στο χαμό ένα ξεχασμένο ,που δε θυμάσαι ούτε κι εσύ που το έχεις βάλει,αφιερώνεις χρόνο και κόπο. Τα τελευταία χρόνια έχω μειώσει στο 1/10 την… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Marie
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Lioness

Καλωσόρισες ξανά lioness!!μας έλειψες!!!❤

Lioness
Lioness
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Marie

…. μάλλον εννοείς άλλη.. γιατί εγώ είμαι καινούρια. Με κεφαλαίο L. Αφού έκανα το λογαριασμό ανακάλυψα ότι υπήρχε και άλλη με μικρο l. Ευχαριστώ πάντως για την ❤️ κι ας μην προοριζόταν για μένα. Σου στέλνω πίσω δύο ❤️❤️.

Marie
Marie
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Lioness

Σου στέλνω και εγώ πολλες καρδουλες❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤όπως και να έχει, καλωσόρισες 2 φορές αφου είσαι καινούρια!!!

Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
1 χρόνος πριν

Πολύ ωραία απάντηση! Εγώ να προσθέσω ότι ο αριθμός εξαρτάται και από το κάθε πότε έχεις μπουγάδα, αν έχεις στεγνωτήριο, αν είσαι τσαπατσουλα όπως εγώ και λερωνεσαι… Επίσης αν είσαι εκτεθημενη στις καιρικές συνθήκες. Καλύτερα να κάθονται μερικά παραπάνω στη ντουλάπα παρά να αγχώνομαι ότι είναι όλα άπλυτα και δεν προλαβαίνω… Χωρίς υπερβολές φυσικά αλλά αυτά τα capsule closets ποτέ θα μπορούσα να τη βγάλω με 10 κομμάτια. Τα τελευταία χρόνια έχω αναπτύξει μια τεχνική: Κυριακή βράδυ κοιτάω τον καιρό και ετοιμάζω outfit για κάθε μέρα της εβδομάδας. Ούτε εγώ φοράω 2 μέρες συνεχόμενες το ίδιο αλλά πχ Δευτέρα &… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
1 χρόνος πριν

Εγω επειδή δεν μπορώ να ορίσω ποιά είναι τα ρούχα ‘κλειδιά’ έχω βάλει κανόνα στον εαυτό μου να μην αγοράζω αν δεν έχω πεί οτι το χρειάζομαι. Πχ εντοπίζω οτι αναζητώ συνέχεια στην ντουλάπα μαύρη φούστα που δεν έχω (λεμε τώρα), θα αγοράσω. Οκ υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις αλλά σε γενικές γραμμές με βοήθησε πολύ να ανακαλύψω οτι ουσιστικά δεν χρειάζομαι πολλά πράγματα.

Marie
Marie
1 χρόνος πριν

1)ρουχα δουλειας( καλοκαιρινά κ χειμωνιατικα) πουλοβερ,υφασμάτινα παντελόνια,σακάκια,τοπ,πουκαμισα-εννοειυαι και αντίστοιχα παπουτσια που να σε βολευουν-γοβες,μπαλαρίνες,σανδάλια,μπότες,μποτακια. 2) καζουαλ ρούχα σπιτιου-πραγματικα ότι σε βολεύει 3) ρούχα γυμναστικης-τοπακια,μπουστακια, κολαν, φόρμες,πουλοβερ + αθλητικά που σε βολευουν 4) νυχτικα κ πυτζαμες( όχι μόνο για το σπίτι αλλά κ καταλληλα για διανυκτέρευση σε νοσοκομειο) εννοείται και ανάλογα ζευγάρια παντοφλες 5) ρούχα επισημα( για γάμους,βαπτίσεις,πρωτοχρονιες κλπ…φορεματα και για χειμώνα και για καλοκαίρι και γοβες,πλατφόρμες,μπότες κλπ.+αξεσουαρ( τσαντάκια,κοσμήματα) 6) ρούχα για κηδείες!! ( μην γελάς θα σου χρειαστούν trust me) πριν κάποια χρόνια που απεβίωσε συγγενικο μου πρόσωπο συνειδητοποίησα με τρόμο ότι δεν έχω καλοκαιρινά ρούχα για κηδεία! Ήταν όλα… Διαβάστε περισσότερα »

Pocahontas
Pocahontas
1 χρόνος πριν

Αχ επιτέλους ανάλαφρη ερώτηση ,λοιπόν εγώ σαν 35αρα (29.5 χαχα δηλώνω γιατί έτσι ),έχω τα εξής κομμάτια για το καλοκαίρι:φλοραλ ,και ριγωτα και λαχουρια εξωμα φορέματα που κολακεύουν,τζιν,μπλούζες σε έντονα χρώματα ,αλλά και μαύρες και πουά και λευκές που έχουν κεντήματα ,του νησιού τις αποκαλώ ….α και καφτανια .Επίσης μαντήλια! Για τον χειμώνα:κολάν για να φοράω με μπλουζοφορεματα και φούστες,παντελόνια υφασμάτινα και τζιν ,φούστες ,μαλακά πουλόβερ σε διάφορα χρώματα . Και από πανωφόρια και για τις δύο εποχές : Μαλακές μάλλινες ζακέτες,και τζιν ή πλεκτές ζακέτες για το καλοκαίρι! Αυτά ….εύχομαι να βοήθησα:) Ααααα τιπς για το καλοκαίρι και για… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από Pocahontas
kokaki
kokaki
1 χρόνος πριν

νομιζω ότι η ερωτηση κρύβει μια ανασφάλεια του τύπου “πως να είμαι ιν στη μόδα αλλα παραλληλα όχι θύμα του καπιταλισμου/ της μόδας/ του σεξισμού κλπ”