in ,

Να φορέσεις ή να μη φορέσεις σουτιέν; Ιδού η απορία

Το θέμα είναι πιο περίπλοκο απ΄ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως κι όλες οι γνώμες κάτι προσφέρουν.

Το θέμα είναι πιο περίπλοκο απ΄ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως κι όλες οι γνώμες κάτι προσφέρουν. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

bra scaled

Ένα από τα τελετουργικά της θηλυκότητας περιλαμβάνει την μυστηριακή στιγμή της αγοράς του πρώτου σουτιέν υποστήριξης για το μπουμπούκιασμα του στήθους. Όλες το περάσαμε και όλες κάτι έχουμε να θυμηθούμε. Με το πέρας των ετών η σχέση του στήθους μας με το σουτιέν μας περνάει από 40 κύματα: να φορέσεις ή να μην φορέσεις σουτιέν; Η απορία προκύπτει λόγω των μύθων και των προκλήσεων που προκύπτουν στον δρόμο με τα σουτιέν (πώς λέμε στο δρόμο με τις λεύκες; λίγο λιγότερο αγχωτικά αλλά όχι πολύ λιγότερο).

Η εύρεση του σωστού σουτιέν και της κατάλληλης εφαρμογής στο σώμα μας, χώρια το ταίριασμα κάθε φορά με τα ρούχα, είναι μια πραγματική πρόκληση και πολλές προτιμούν να μην φορούν καθόλου εφόσον είναι δυνατόν. Αλλά υπάρχει επίσης αυτός ο διάχυτος μύθος που διαφαίνεται πίσω από την ιδέα να αποβάλλεις το σουτιέν σου. Είναι άραγε κακό για το στήθος; Θα χαλαρώσουν οι μαστοί χωρίς την υποστήριξη; Θα πονέσει η πλάτη; Ανάμεσα σε χίλιους διαφορετικούς τύπους σουτιέν και άπειρα σχήματα σώματος, η αλήθεια είναι κάπως πιο περίπλοκη.

Η φοβία για τη χαλάρωση έχει το δίχως άλλο δυναμιτιστεί από την παρακολούθηση από προηγούμενες γενιές εκείνων των εθνογραφικών ντοκυμαντέρ της δεκαετίας του ’70 και του ’80 με γυναίκες φυλών της Αφρικής που, χωρίς την πολύχρωμη υποστήριξη των ρούχων τους, παρουσίαζαν στήθη εντελώς φυσικά και -ναι- χαλαρά. Με την οπτική του ερευνητή-ξένου, που βάζει κάτω από τον φακό του τις ιθαγενείς ως ένα εξωτικό αντικείμενο προς παρατήρηση, τις απανθρωποιεί. Και το μάτι εστιάζει στους μαστούς ως ένα μεμονωμένο κομμάτι μιας ζωής πέραν από την στήριξη της δυτικής κουλτούρας. Η βιομηχανία της μόδας έσπευσε να επενδύσει πάνω σε αυτές τις εικόνες, προτείνοντας το υποχρεωτικό μάντρωμα των μαστών σε cups και μπανέλες που -μάλλον αδίκως- παλεύουν για την ανάσχεση του γήρατος. Σεξουαλικοποίησε επίσης το στήθος προβάλλοντας την αναγκαιότητα του lingerie ως οπτικό σήμα διαθεσιμότητας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σουτιέν, αλλά πέντε κύριες κατηγορίες: αυτά με τις μπανέλες, χωρίς μπανέλες, με εσωτερική επένδυση, χωρίς επένδυση και τα λεγόμενα bralettes. Καθεμία προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το να μην φοράς σουτιέν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι το δέρμα μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει με την πάροδο του χρόνου λόγω της βαρύτητας και άλλων φυσικών επιπτώσεων, οπότε η υποστήριξη “των κοριτσιών” είναι ένα σημαντικό μέρος του διατηρώντας την ανύψωση και την ελαστικότητα στον ιστό του δέρματος», αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας σουτιέν AnaOno, Dana Donofree, στο byrdie.

«Από την άλλη πλευρά, το να μην φοράτε σουτιέν μπορεί να θεωρηθεί ότι βελτιώνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές», προσθέτει η Donofree. «Για να μην αναφέρουμε τυχόν εξάνθημα ή ερεθισμούς από τις μπανέλες και τα ελαστικά που προκαλούν φαγούρα».

Ειδικά για τις μπανέλες, τα σουτιέν υποστήριξης έχουν κατηγορηθεί ως και για καρκίνο του μαστού. Οι τελευταίες ανακοινώσεις του breastcancer.org μας καθησυχάζουν: κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ίδιο κι αν επιλέγουμε να φοράμε σουτιέν στον ύπνο.

Η θεωρία έλεγε ότι η παρεμπόδιση της λυμφατικής απορροής (της ελεύθερης κυκλοφορίας της λέμφου δηλαδή στο αίμα) δημιουργεί φλεγμονή και καρκινογένεση στους λεμφαδένες. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο, «Μόνο μια επιστημονική μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της χρήσης σουτιέν και του καρκίνου του μαστού. Δεν υπήρχε πραγματική διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των γυναικών που φορούσαν σουτιέν και των γυναικών που δεν φορούσαν σουτιέν. Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο στήθος και να φορούν σουτιέν. Οι γυναίκες που δεν φορούν σουτιέν είναι πιο πιθανό να έχουν υγιές βάρος. Αυτή η διαφορά βάρους είναι πιθανώς ο λόγος που αυτός ο μύθος συνεχίζει να κυκλοφορεί.”

Κι αυτό μας φέρνει και στην συνειδητοποίηση ότι η επιλογή σουτιέν ή μη, αφορά και στο σχήμα και μέγεθος των μαστών. Ένα βαρύ στήθος ίσως ανακουφίζεται από την υποστήριξη του σουτιέν και ελαφρύνει τον κάματο της πλάτης που το φέρει. Ένα ελαφρύτερο στήθος δεν έχει στην πραγματικότητα κάποια ειδική ανάγκη στήριξης, είναι περισσότερο μια προσωπική επιλογή στο πλαίσιο της φεμινιστικής αυτοδιάθεσης και του προσωπικού στυλ.

Η επιλογή του κατάλληλου σουτιέν επίσης μπορεί να παίξει ρόλο, καθώς ένα ακατάλληλο σουτιέν μπορεί να μας κάνει κυριολεκτικά να υποφέρουμε. «Εάν παρατηρείτε μώλωπες ή φουσκάλες, εάν πονάτε τα πλευρά σας, εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον αυχένα, την πλάτη ή τους ώμους, όλα αυτά μπορούν να αποδοθούν στο σουτιέν σας», μοιράζεται η Stephanie Montes, ιδρύτρια της ταινίας υποστήριξης μαστών Nue.

Ευτυχώς πλέον έχουμε άφθονες επιλογές εσωρούχων, καθώς απομακρυνθήκαμε από τις εποχές των μαμάδων και των γιαγιάδων μας με τα σουτιέν-πανοπλία. Ακριβώς όπως το πόσο συχνά αποφασίζουμε να φορέσουμε σουτιέν, έτσι και ο τύπος του σουτιέν που φοράμε αποφασίζεται καλύτερα από αυτό που μας κάνει πιο άνετες και να αισθανόμαστε καλύτερα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σουτιέν, αλλά πέντε κύριες κατηγορίες: αυτά με τις μπανέλες, χωρίς μπανέλες, με εσωτερική επένδυση, χωρίς επένδυση και τα λεγόμενα bralettes. Καθεμία προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ένα μεγαλύτερο στήθος, θα νιώσει πιο χαρούμενο μέσα σε σουτιέν με μπανέλες και/ή επένδυση που θα δώσουν στο στήθος την υποστήριξη που χρειάζεται. Αν δεν αγαπάμε το σουτιέν και θέλουμε όταν θα χρειαστεί να φορεθεί να μην το νιώθουμε, ας δοκιμάσουμε επιλογές χωρίς μπανέλα, χωρίς επένδυση ή κάποιο ελαφρύ bralette.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι είτε φορέσουμε, είτε δεν φορέσουμε σουτιέν, αφήνοντας το στήθος ελεύθερο και εντελώς φυσικό, η επιλογή μας ανήκει, μακριά από μύθους κι εκφοβισμούς, μακριά από κοινωνικές προσδοκίες. Το να αγαπάμε το στήθος μας στο σχήμα και το μέγεθος που έχει μπορεί να είναι τόσο απελευθερωτικό!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια