in

Η Ρένα απαντά: Πώς να βοηθήσω την κόρη μου στις φιλίες του σχολείου;

Είναι ένα υπέροχο παιδί, ευαίσθητη, με ενσυναίσθηση, άριστη μαθήτρια, με υπέροχο χιούμορ και.. χωρις φίλους

Οι φιλίες του σχολείου έχουν μια πολύ συγκεκριμένη δυναμική κι αυτή καθορίζει τις σχέσεις των παιδιών. ___________ Η ιστορία της Μαμά σε Απόγνωση όπως την ξεχώρισα σήμερα Αγαπημενη Ρένα, θα εκτιμούσα πολύ αν ειχες εστω και μια τοσο μικρή συμβουλή σε ενα θεμα που με στεναχωρεί αφάνταστα. Το προβλημα αφορά την 14χρονη κόρη μου. Ειναι […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

DerryGirls

Οι φιλίες του σχολείου έχουν μια πολύ συγκεκριμένη δυναμική κι αυτή καθορίζει τις σχέσεις των παιδιών.

___________
Η ιστορία της Μαμά σε Απόγνωση όπως την ξεχώρισα σήμερα

Αγαπημενη Ρένα, θα εκτιμούσα πολύ αν ειχες εστω και μια τοσο μικρή συμβουλή σε ενα θεμα που με στεναχωρεί αφάνταστα.

Το προβλημα αφορά την 14χρονη κόρη μου. Ειναι ενα υπεροχο παιδι, ευαίσθητη, με ενσυναισθηση, άριστη μαθητρια, με υπεροχο χιουμορ και.. χωρις φίλους. Ενω συμπαραστέκεται παντα στους αλλους και τους βοηθαει πολλες φορες και στα μαθηματα, δεν εχει καταφερει να στεριώσει μια φιλια της προκοπης. Σημερα με πηρε κλαίγοντας να μου πει πως αλαξαν θέσεις στην ταξη και αυτη δεν την διαλεξε κανεις. Καταλαβαίνεται μεν με το 95% της ταξης (28 κοριτσια και μολις 2 αγορια) αλλα δεν εχει καταφερει να βρει την αδελφη ψυχη εκει μεσα.

Μια καθηγητρια της (υπευθυνη της ταξης) στα μεσα της χρονιάς, πανω στη συζητηση που ειχαμε για τους βαθμους της και την συμπεριφορα της, μου ειπε πως ειναι υπόδειγμα μαθήτριας. Αυτο ομως που εχει παρατηρήσει ειναι πως πολλες δειχνουν μια απροκάλυπτη ζήλεια γιατι εχει ολο το πακετο. Ειναι εξυπνη, ομορφη και ντυμενη παντα στη τριχα. Δεν το ειπα στην κορη μου, οχι γιατι φοβόμουν μην παρουν τα μυαλα της αερα, αλλα επειδη δεν θελω ποτε να εφυσηχαστει πως αυτος ειναι ο μοναδικός λογος που δυσκολεύεται στις φιλίες της.

Συχνα κανουμε συζητησεις επι τουτου και της ζητάω να κανει την αυτοκριτική της. Ξερω πως η εφηβεια ειναι δυσκολη και οι πιο πολλες φιλίες αλαζουν μερα με την μερα, αλλα δεν μπορω να την βλεπω να υποφερει. Δεν ξερω πλεον τι να την συμβουλέψω χωρις να ανακατευτω πολυ και να της δωσω την εντυπωση πως οικειοποιήθηκα το προβλημα της. Θελω να την βοηθησω να βρει μονη της μια λυση . Αλλα δεν ξερω πως.

Να προσθέσω πως εχει κολητες. Η καλυτερη της φιλη απο το δημοτικό πηγαινει σε αλλο σχολειο μεν, αλλα βλέπονται ή μιλανε σχεδον καθημερινα, οπως επισης και με την ομαδα της απο το βόλεϋ, με τις οποιες εχουν μια σχεση λατρείας. Ακομα σε οποια αλλα γκρουπάκια εχει μπει κατα καιρούς, και ειναι ακομα, οπως στο μαθημα των ιταλικών που παρακολουθεί εδω και καμποσο καιρο, εχει βρει πολυ καλούς φιλους ή σε καποιες αλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Επισης να πω πως ειμαστε μια πολυ αγαπημενη οικογενεια, οποτε δεν κουβαλάει καποια ανασφάλεια απο το σπιτι .

Για καθε συμβουλη θα σου ήμουν ευγνωμων.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Μαμά σε απόγνωση

_______________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Αγαπητή μαμά, νομίζω στεναχωριέσαι περισσότερο κι από την μικρή. Η μικρή σου δεν έχει κάποιο έλλειμα κοινωνικών δεξιοτήτων. Μια χαρά δημιουργεί και συντηρεί φιλίες, όπως αποδεικνύει η προτελευταία παράγραφος της επιστολής σου. Το παιδί εκτός σχολικού πλαισίου περνάει καλά και δένεται με άλλα παιδάκια που επίσης την εκτιμούν επειδή περνάνε καλά μαζί της. Να ενθαρρύνεις όλες αυτές τις επαφές και να καλείτε τα παιδιά αυτά σε δραστηριότητες, εξόδους και στο σπίτι σας αν μπορείτε. Θα της κάνουν πάρα πολύ καλό. Να επικοινωνεί επίσης μαζί τους τηλεφωνικά και διαδραστικά μέσω εφαρμογών, γιατί όχι.

Δυστυχώς το ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο είναι μια σφηκοφωλιά τεράστιας ανασφάλειας και κομπλεξισμού. Το αμάρτημα της μικρής σου είναι ακριβώς ότι είναι υπόδειγμα μαθήτριας. Εδώ κι αρκετές δεκαετίες έχει επικρατήσει ότι ο καλύτερος είναι “διασπαστής” του χαβαλέ, της αποδιοργάνωσης, του χάους, και της τεμπελιάς. Ακόμη, το υπόδειγμα μαθητή παντελώς αυθαίρετα κι αδίκως θεωρείται επιπλέον ρουφιάνος, καρφί και χαφιές, έννοιες πολύ βαριές οι οποίες όμως -δυστυχέστατα- έχουν τόσο ποτίσει τον δημόσιο λόγο μας ανά τις δεκαετίες που τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στα παιδιά…Άλλωστε συνήθως στις ψηφοφορίες για πενταμελή και δεκαπενταμελή γίνεται ένας άτυπος διαγωνισμός δημοφιλίας και ΠΟΤΕ δεν κερδίζει το υπόδιεγμα μαθητή. Συνήθως ψηφίζεται αυτός που θεωρείται πιο “cool” υπό την έννοια όμως να υπάρχει εύνοιά του πάνω στους υπόλοιπους, που θέλουν να ανήκουν. Γενικά τα γυμνασιόπαιδα θέλουν “να ανήκουν” και θα κάνουν τα πάντα γι’αυτό, θα αδικήσουν, θα παραγκωνίσουν, θα πάνε με το μέρος του “δημοφιλούς” προκειμένου κι οι ίδιοι να θεωρηθούν “δημοφιλείς” και κυρίως να μην επικεντρώσουν τα βέλη των δημοφιλών και την κοινωνική απομόνωση.

Και στον Μικρό Νικόλα τον Ανιάν τον ψιλοκοροϊδεύουν επειδή είναι νέρντουλας, όμως δεν τον αφήνουν τόσο συστηματικά απ’έξω, τον συμπεριλαμβάνουν στα παιχνίδια τους. Στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο η κοινωνική απομόνωση, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών (γιατί στα αγόρια υπάρχουν πιο βίαιες εκδηλώσεις), είναι μια “τιμωρητική” μέθοδος γι’αυτόν κι αυτήν που τολμά να ξεχωρίζει. Μπορείς να ψάξεις και το tall poppy syndrome. Έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό δεν μπορείς εσύ να επέμβεις, ούτε έχει κάποια αυτοκριτική να κάνει το κορίτσι σου. Τι πρέπει να κάνει, να σκίσει τα μάγουλά της για να δείχνει πιο άσχημη, να πηγαίνει αχτένιστη ή να καταβαρραθρώσει τους βαθμούς της για να γίνει πιο δημοφιλής; Ή να φέρεται άσχημα, άδικα κι επικριτικά στις πιο αδύναμες για να κάνει το αφεντικό και να εντυπωσιάσει; Ούτε η ίδια δεν θα το θέλει αυτό, αλλά είναι κι επικίνδυνο να ειπωθεί μήπως μπει στον πειρασμό ακριβώς να ατονήσει το διάβασμά της και να αυτοπαραμεληθεί.

Η συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να ενθαρρύνεις να προσεγγίσει άλλες “αδικημένες” και παραγκωνισμένες μαθήτριες (σίγουρα θα υπάρχουν!), με την δύναμη του υποδείγματος μαθήτριας που είναι. Να τις πάρει κάτω από τη φτερούγα της, να τις τονώσει ώστε να κάνουν την δική τους ομάδα. Η οποία θα διαχωρίζεται από την κυρίαρχη “δημοφιλή” ομάδα των cool girls. Θα είναι το αντίπαλο δέος. Ας βάλουν και τ’αγόρια μέσα, τα οποία εντοπίζουν πιο εύκολα τα μικροκομπλεξάκια σε τέτοιες καταστάσεις και δεν θα διστάζουν να τις αποκαλύψουν. Θα βρει έτσι τη φυλή της και το θέμα θα λήξει αργά ή γρήγορα. Το mobbing βασίζεται ακριβώς στην απομόνωση, σε μια ομαδούλα έστω μικρή δεν μπορείς να κάνεις mobbing.

Η κόρη σου μοιάζει ένα δυνατό παιδάκι επειδή έχει λάβει πολλή αγάπη, αυτό φαίνεται μέσα από το κείμενο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που δίνουμε στα παιδιά μας κι αυτή χτίζει την αυτοπεποίθησή τους για να αποκτήσουν αναχώματα στις κακές συμπεριφορές. Μακάρι όλοι να έπαιρναν πολλή αγάπη δωσμένη με ουσιαστικό κι ανιδιοτελή τρόπο, δεν θα είχαμε παιδιά με προβληματικές συμπεριφορές.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

16 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
2 μήνες πριν

28+2 =30, σε ιδιωτικό πηγαίνει; (συνηθέστατα, στα δημόσια, το ανώτατο όριο είναι το -ήδη πολύ μεγάλο- 28, πέρα από αυτό τσινάνε οι καθηγητές, ξεθάβουν κάτι κανονισμούς για Χ τετραγωνικά μέτρα και ψ κυβικά μέτρα ανά μαθητή και οι τάξεις είναι συνήθως μικρές…) Εχοντας δουλέψει ως ιδιαιτεράς πολλά χρόνια, με πολλούς μαθητές από ιδιωτικά, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε ορισμένα, πολύ συγκεκριμένα, ιδιωτικά επικρατεί η πεμπτουσία του κωλοπαιδισμού (αντανάκλαση της ψυχολογίας και της νοοτροπίας των γονέων τους). Αν συμβαίνει αυτό, μήπως να αλλάξει σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο; Και σε δημόσιο να πηγαίνει, μήπως ενδείκνυται η αλλαγή σχολείου; Η 16χρονη ανιψιά… Διαβάστε περισσότερα »

Lila Levanda
Lila Levanda
2 μήνες πριν

Θα σου απαντήσω από το μέλλον, γιατί υπηρξα σαν την κόρη σου. Κι εγώ προσπάθησα να κάνω παρέα με “παραγκωνισμενα” κορίτσια και μπερδευτηκα ακόμη περισσότερο σαν προσωπικότητα – το ενα κοριτσι ήταν από θρησκόληπτη οικογένεια και δεν ενδιαφερόταν πχ για αγόρια και ντυσίματα, και το άλλο το έδερνε ο πατέρας του, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ διαφορετικές εμπειρίες. Απογοητευεσαι κι εσύ κάπως που η κόρη σου δεν περνάει καλά στο σχολείο, ενώ εκτός αυτού μια χαρά σχέσεις έχει από ο,τι λες. Αυτό ίσως ενισχύει ακόμη περισσότερο το βίωμά της, ενώ θα μπορούσες απλά να της εξηγήσεις ότι δεν ταιριάζουμε με… Διαβάστε περισσότερα »

The_one_with_the_girls
The_one_with_the_girls
2 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lila Levanda

Πολύ σωστη η τοποθέτηση σου! Θυμαμαι που ειχα συμβουλέψει την μεγαλη μου κορη καποια στιγμη να ειναι το bigger person και να κανει και παρεα με τα underdogs της ταξης και μου απαντησε πως δεν βλεπει σε τι θα μπορουσε να βοηθησει αυτο εφοσον δεν ταιριαζει με καμια απο αυτες. Ειναι ευγενική μαζι τους αλλα κατα τα αλλα δεν εχουν καν κοινά ενδιαφέροντα.

Lioness
Lioness
2 μήνες πριν

Μου φαίνεται παράξενο το 28 κορίτσια και 2 αγόρια. Να υποθέσω ιδιωτικό? Αν είναι ιδιωτικό , δες μήπως η αλλαγή σχολείου βοηθήσει. Εγώ πάλι ( δημόσιο σχολείο) βλέπω το ακριβώς αντίθετο μεταξύ των κοριτσιών. Βλέπω μια θεοποίηση της τελειότητας. Στη παρέα της κόρης μου τα περισσότερα κορίτσια είναι όμορφα, πολύ καλές μαθήτριες ( 19,11 η καλύτερη βαθμολογία τετραμηνου ,18,5 η χειρότερη) , ντύνονται στη τρίχα ,κάνουν τα μαλλιά πλεξούδες το βραδυ για τέλειες μπούκλες και μυρίζουν όλες βανίλια . Η πρόεδρος ( άρα και δημοφιλής) είναι και η απουσιολογος . Όταν πήγα για βαθμούς έπεφταν χειροκροτήματα μεταξύ τους όταν έβλεπαν… Διαβάστε περισσότερα »

Μικρό πιθήκι
Μικρό πιθήκι
2 μήνες πριν

Δυστυχώς, δεν έχω κάποια συμβουλή να σου δώσω, πέρα από το ότι συμφωνώ με όσα έγραψε η Ρένα. Η κόρη σου δεν φαίνεται, όντως, να έχει κάποιο πρόβλημα κοινωνικοποίησης, εφόσον ξέρει να κάνει και να συντηρεί φιλίες. Συμφωνώ, επίσης, με το ότι κάλα έκανες και δεν της είπες όσα σου είπε η καθηγήτρια πάλι για τους ίδιους λόγους με την Ρένα. Παρόλα αυτά, ήθελα να σου πω ότι με συγκίνησες με τον τρόπο που προσεγγίζεις το πρόβλημα της κόρης σου ως μητέρα. Παρά την ανησυχία και την στεναχώρια σου, προσπαθείς με διακριτικότητα να βοηθήσεις όσο μπορείς, χωρίς, ταυτόχρονα, να παραβιάζεις… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 μήνες πριν από Μικρό πιθήκι
evula
evula
2 μήνες πριν

Κάπως έτσι ήμουν στο λύκειο, έως ότου πήγα πανεπιστήμιο και πλέον είμαι το πιο εξωστρεφες και κοινωνικό πλάσμα, φίλους βέβαια καλούς έχω ίσα ίσα στα δάχτυλα του ενός χεριού! Έτσι και η κόρη σου, είναι στην εφηβεία θα κλάψει αλλά στα επόμενα χρόνια θα βρει την φυλή της! Είναι μέρος της ωρίμανσης και θέλει χρόνο!

Γαρίδα
Γαρίδα
2 μήνες πριν

Εμένα πάντως το παιδί μου που είναι υπόδειγμα αθλητή και μαθητή, έχει ένα κάρο φίλους, που δεν τον ζηλεύουν, απλώς γιατί ποτέ δεν του τονίζουμε ότι είναι τόσο καλός και πιθανον δεν το έχει πάρει πάνω του. Δεν δείχνει τους βαθμούς του γύρω γύρω, δεν συζητάει για αυτά ποτέ, δεν τον ανεβάζουμε στα σοσιαλ καμαρώνοντας όταν κερδίζει αγώνες και μετάλλια και δεν περηφανεύεται σε κανέναν τίποτα. Αν ερωτηθεί απαντάει, συνήθως μονολεκτικά. Δεν ξέρω τι κάνει το δικό σου το παιδί κι εσείς, και πως χειρίζεστε τις αρετές τους, ξέρω μόνο ότι πολλές φορές μπορούμε να γίνουμε αντιπαθής μόνο και μόνο… Διαβάστε περισσότερα »

The_one_with_the_girls
The_one_with_the_girls
2 μήνες πριν
Απάντηση σε  Γαρίδα

Δεν βλεπω πως το σχόλιο σου θα βοηθησει την μαμα που απευθύνθηκε στη Ρενα. Και αν ηταν ετσι δεν θα ειχες τοση αναγκη να το πεις εδω.

yvris
yvris
2 μήνες πριν

Καποια παιδια δεν ανθιζουν ως προς τις φιλιες τους μεσα στο σχολειο, αλλα εξω απο αυτό ή/και μετα. Ο αδερφος μου ηταν ενα απο αυτα τα παιδια – χειροτερα μαλιστα απο την κορη σου, στο σχολειο ετρωγε bullying επειδη το δερμα του ειναι σκουροχρωμο. Εγω μια χαρα την ακουω τη μικρη. Φιλιες εχει αρα ακοινωνητη δεν ειναι. Μπορει απλα το συγκεκριμενο σχολικο περιβαλλον να μην της ταιριαζει. Συμβαινει! Υπαρχει η δυνατοτητα να παει στο ιδιο σχολειο με την κολλητη της μηπως;

Τελευταία επεξεργασία 2 μήνες πριν από yvris
Santy
Santy
2 μήνες πριν

Αυτό το πρόβλημα το έχουν ορισμένα παιδιά. Να μην της πεις τι είπε η καθηγήτρια, όχι από φόβο μη φουσκώσουν τα μυαλά, απλά δε χρειάζεται να τα ξέρει ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ένα παιδί. Η εφηβεία δεν είναι καλός σύμβουλος. Η κόρη σου ξέρει να συντηρεί φιλίες, αυτές που θεωρεί φίλες της. Κατάλαβες τη διαφορά; Και εγώ στο σχολείο μου είχα κάποιες φορές αυτά τα προβλήματα. Έρχονταν να τους βοηθήσω με τα μαθήματα, αλλά όταν έπρεπε να διαλέξουν διπλανούς, εγώ καθόμουν μόνη μου, δεν με διάλεγαν ποτέ, οπότε αργότερα σταμάτησα να βοηθώ. Οι φίλες μου ήταν ή σε… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 μήνες πριν από Santy
Gwenevere
Gwenevere
2 μήνες πριν

Θα ελεγα να μην ανησυχεις. Τα παιδια μας δεν βγαινουν οπως τα θελουμε εμεις και δεν εχουν τις ιδιες αναγκες που εχουμε εμεις. Η κορη μου απο τα 15-16 αρχιζε να κοβει αρκετα απο τους συμμαθητες της, γιατι δεν ειχαν πια κοινα ενδιαφεροντα και γιατι η ιδια ειχε ξεφυγει πλεον τελειως απο τους κυκλους αυτους. Ακολουθει αλλο δρομο, εχει αφιερωθει σε αυτον και οι παρεες της ειναι μεγαλυτερα ατομα απο συγκεκριμενο κλαδο. Δεν την πειραζει καθολου. Εχει λιγους φιλους και καλους, και δεν βλεπονται καθημερινα. Βρηκε και αλλαξε σχολειο μονη της στη Β Λυκειου για να μπορει να κανει τα… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 μήνες πριν από Gwenevere
Lila Levanda
Lila Levanda
2 μήνες πριν

Θα σου απαντήσω από το μέλλον, γιατί υπηρξα σαν την κόρη σου. Κι εγώ προσπάθησα να κάνω παρέα με “παραγκωνισμενα” κορίτσια και μπερδευτηκα ακόμη περισσότερο σαν προσωπικότητα – το ενα κοριτσι ήταν από θρησκόληπτη οικογένεια και δεν ενδιαφερόταν πχ για αγόρια και ντυσίματα, και το άλλο το έδερνε ο πατέρας του, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ διαφορετικές εμπειρίες. Απογοητευεσαι κι εσύ κάπως που η κόρη σου δεν περνάει καλά στο σχολείο, ενώ εκτός αυτού μια χαρά σχέσεις έχει από ο,τι λες. Αυτό ίσως ενισχύει ακόμη περισσότερο το βίωμά της, ενώ θα μπορούσες απλά να της εξηγήσεις ότι δεν ταιριάζουμε με… Διαβάστε περισσότερα »