in

Η Ρένα απαντά: Με προβληματίζει το επιχείρημα “επειδή μπορώ”

Πώς το εντάσσεις σε φεμινιστικό πλαίσιο; Ας πούμε όταν λέμε “μπορώ να φορέσω αυτό” δεν έχει πίσω του μια εσωτερικευμένη πατριαρχική αντίληψη ότι προσαρμοζόμαστε σε συμβατικά πρότυπα ομορφιάς και γι’αυτό μπορούμε ή δεν μπορούμε;

Τι θα πει “επειδή μπορώ” και τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό ως γυναίκες. ______________ Η ιστορία της Μπορώ; όπως την ξεχώρισα σήμερα. Αγαπητή Ρένα γειά σου. Έχω διαβάσει που λες ορισμένες φορές να απαντάμε “επειδή μπορώ” σε αδιάκριτες ερωτήσεις για επιλογές μας. Αναρωτιέμαι αυτό έχει εφαρμογή γενικά σε φεμινιστικά θέματα; Ας πούμε όταν λέμε “μπορώ […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

feminism

Τι θα πει “επειδή μπορώ” και τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό ως γυναίκες.

______________

Η ιστορία της Μπορώ; όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Αγαπητή Ρένα γειά σου. Έχω διαβάσει που λες ορισμένες φορές να απαντάμε “επειδή μπορώ” σε αδιάκριτες ερωτήσεις για επιλογές μας. Αναρωτιέμαι αυτό έχει εφαρμογή γενικά σε φεμινιστικά θέματα; Ας πούμε όταν λέμε “μπορώ να φορέσω αυτό” δεν έχει πίσω του μια εσωτερικευμένη πατριαρχική αντίληψη ότι προσαρμοζόμαστε σε συμβατικά πρότυπα ομορφιάς και γι’αυτό μπορούμε ή δεν μπορούμε; Και κάποια που δεν μπορεί, τι κάνει; Πώς απαντάει; Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Μπορώ;

___________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Το ζήτημα της προσαρμογής σε συμβατικά πρότυπα (ομορφιάς, κοινωνικής αποκατάστασης, μόρφωσης, οικονομικής επιφάνειας κλπ.) είναι τεράστιο κι ανεξάντλητο. Σε ορισμένους τομείς όπως αυτό που αναφέρεις μπορεί να λάβει φεμινιστικό πρόσημο, με την έννοια ότι έχει απασχολήσει το φεμινισμό ως προς την αστυνόμευση και την επακόλουθη “τιμωρία” όσων δεν προσαρμόζονται.

Η αστυνόμευση του γυναικείου σώματος είναι κάτι πολύ διαδεδομένο, όπως έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές, και γι’αυτό ξεσηκώνει κι έντονο διάλογο. Όχι μόνο το γυναικείο σώμα κι η γυναικεία εμφάνιση αστυνομεύονται από τους άντρες, αλλά συχνά κι από άλλες γυναίκες, ενίοτε χωρίς πλήρη συνειδητοποίηση του τι συντελείται, πίσω από άλλες αιτιάσεις:

1.του “κομψού” ή “μη κομψού”. πχ. άμα πούμε “είναι δεύτερο” τελούμε μια αξιολογική ηθική κρίση τσουλοδιαπόμπευσης όπου μια γυναίκα οφείλει -στο πατριαρχικό αφήγημα- να μην δείχνει τσούλα πάση θυσία.

2.του κολακευτικού ή μη κολακευτικού, πχ. αν κάτι εμφανώς δεν προβάλλει τα καλύτερά σημεία ή τονίζει τα χειρότερα, τότε εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι “προσβάλλει την αισθητική”, όμως η αισθητική γίνεται συχνά ο φερετζές του μισογυνισμού. (Δεν γίνεται το ίδιο αυστηρή δημόσια κρίση σε άντρες που φορούν μη κολακευτικά ρούχα ή δεν εντάσσονται στο συμβατικό καλούπι).

Η ουσία όμως είναι άλλη. Το “μπορώ” εκφράζει ικανότητα και δυνατότητα. Η ικανότητα αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι εμπίπτει στο κομψό και το κολακευτικό (κοινώς “με παίρνει να το κάνω”), όμως η πραγματικότητα είναι ότι εκφράζει κυρίως την δυνατότητα. “Μπορώ” ως εγγενής ικανότητα σε μια ελεύθερη κοινωνία με ατομικά δικαιώματα, όταν ασφαλώς δεν παραβαίνουμε το νόμο. Μπορώ να μην φορέσω σουτιέν μέσα από τα ρούχα μου, ποιός θα με εμποδίσει; Ακόμη κι αν το στήθος μου δεν είναι αγαλματένιο, καθώς εγώ κρίνω τι θα πράξω με το κορμί μου. Αν με ενοχλεί, αν δεν το εγκρίνω, αν έχω θέμα υγείας, αν αν αν… Μπορώ να φορέσω ένα ρούχο που δεν μου πάει με την συμβατική έννοια, επειδή κρίνω ότι το λαχτάρησα ή μου άρεσε ή εκφράζει μια πλευρά μου ή τέλος πάντων θέλω να δείξω πόσο αντισυμβατικά σκέφτομαι ή οτιδήποτε άλλο (προθέστε ελεύθερα). Πάλι, ποιός θα με εμποδίσει;

Επιπλέον “επειδή μπορώ” σηματοδοτεί και μια αντισυμβατικότητα, κοινώς μπορώ να το κάνω χωρίς να ιδρώσει το αυτί μου για τα όσα ξέρω ότι θα ακούσω επειδή δεν προσαρμόζομαι στα αναμενόμενα. Έχω αντίλογο κι έχω επιχειρήματα. Δηλαδή δεν αφορά το σώμα, αλλά το πνεύμα.

Ενίοτε, όπως με τα θέματα θρησκευτικής αμφίεσης, το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς οι απόψεις μια γυναίκας ενδέχεται να έχουν πολιτική απόχρωση και πιθανώς κι ολίγη εσωτερικευμένη κατήχηση σε ορισμένα περιβάλλοντα. Πάλι όμως, ποιός θα τις εμποδίσει και με ποιό αιτιολογικό; Ισχύει το ίδιο για τους άντρες; Υπακούουν οι αιτιάσεις σε φαλλοκρατικό πλαίσιο ή όχι; Είναι μεγάλο, επίκαιρο και καυτό θέμα.

Και τι γίνεται με περιβάλλοντα όπου υπάρχει σαφής και νομοθετημένος κώδικας ντυσίματος; Εξαρτάται από το πώς γίνεται η τοποθέτηση αυτού του κώδικα κι αν έρχεται σε αντίθεση με το θεσμοθετημένο πλαίσιο και το νόμο. Δεν είναι δυνατόν να είναι dress code το δωδεκάποντο τακούνι στην δουλειά στην τράπεζα, καθώς αποτελεί διάκριση εις βάρος των γυναικών -δεν υπάρχουν υποχρεωτικά δωδεκάποντα για τους άντρες, ή, για να το θέσω πιο αναλογικά, δεν υπάρχει διάταξη που να απαιτεί να φορούν μακρυμάνικο πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι στους 42 βαθμούς Κελσίου. Θα ξεσηκωθούν και θα έχουν και δίκιο.

Ψηλά τακούνια: η καταπιεστική τους ιστορία

Κι έρχομαι στο ρεζουμέ. Το “επειδή μπορώ” σημαίνει ότι έχω εκ των θεμελιωδών δικαιωμάτων μου ως άτομο να πράξω αυτό που έχω επιλέξει να πράξω, επομένως κάθε αξιολογική κρίση τσουλοδιαπόμπευσης ή συμβατικής αισθητικής περισσεύει. Αυτό είναι που το κάνει φεμινιστικό. Το αν ως φεμινίστρια μπορεί να θελήσω να δείξω και συμβατική όμορφη ή ελκυστική όταν εγώ επιλέξω είναι κι αυτό μέσα στα θεμελιώδη δικαιώματά μου, πάλι ποιός θα με εμποδίσει;

Επομένως η απάντηση “επειδή μπορώ” είναι πασπαρτού και γι’αυτό την προτείνω.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

64 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
J.Brian
J.Brian
7 μήνες πριν

Τα πάντα έχει σημασία πως τα χρησιμοποιείς. Εδώ χρειάζεται η κρίση και η γνώση. Δε φταίει η έκφραση “γιατί μπορώ”, αν ο άλλος/η την χρησιμοποιεί αλαζονικά ή χωρίς αφορμή. Την έκφραση τη χρησιμοποιείς μόνο ως άμυνα , σε επίθεση κατά της ατομικής σου ελευθερίας. Αν από μόνη σου λες “φοράω αυτό το μαγιό γιατί μπορώ ή έχω αυτό το γκόμενο γιατί μπορώ”, χωρίς να σε έχει ενοχλήσει κανείς , τότε είσαι απλά ψώνιο

earthmom
earthmom
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Σαε ευχαριστώ πολύ γι΄αυτή την απάντηση. Βάζετε τα πράγματα στην θέση τους με πολύ λίγα και σωστά λόγια.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
7 μήνες πριν

Το “επειδή μπορώ”, όταν δεν προσβάλλεις τα νόμιμα και τα θεμιτά δικαιώματα τρίτων είναι πράξη ελευθερίας και έκφρασης της προσωπικότητας.
Ευτυχώς, ως σημαντική οινοπαραγωγική χώρα, παράγουμε και σημαντικές ποσότητες ξυδιού, το οποίο άφοβα μπορούν να καταναλώνουν όσοι τσαντίζονται με τις επιλογές μας.

earthmom
earthmom
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Εννοείται, και παρακαλούμε να μας συστήσετε καμία καλή μάρκα. Περιμένοντας λοιπόν θα σας κεράσουμε και εμείς λιγάκι, όταν θεωρούμε οτι οι πράξεις ελευθερίας και έκφρασης της προσωπικότητας των γυναικών θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές από τα ρούχα τους, αλλά εσείς την άποψή μας την αποκαλείτε ΄ξινίλα’. Ας μην ξεχνάμε οτι ζούμε στην Ελλάδα και όχι στο Ιράν, όπου όντως ένα διαφορετικό ντύσιμο θα ήταν ηρωική πράξη. Κι επειδή εδώ διαβάζουμε την συνέχεια άλλου ποστ, να απευθυνθώ σε όλ@ εσάς που αποδίδετε τις απαντήσεις μου σε ΄τρίγκερ’.Ο ντως, μου κάνει τρίγκερ, όχι όμως γιατί έχω κάποια παραπανίσια κιλά όπως ευθέως δήλωσα… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από earthmom
mongrel
mongrel
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

Γιατί όχι; αν είχα το σούπερ γκομενο που λες και με ρωτούσαν “γιατί βρε παιδάκι μου πήρες τον πλούσιο κούκλο;” μια χαρά θα μπορούσα να το πω.

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

Λες ” οι πράξεις ελευθερίας και έκφρασης των γυναικών θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές από τα ρούχα τους” και μένω σε αυτό. Στην ουσία λες υποστηρίζω την ελευθερία έκφρασης των γυναικών ,αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο και όχι μέσω των ενδυματολογικων επιλογών. Και ρωτώ γιατί δε μπορούν να γίνουν και τα δύο? Δεν μπορεί μια ελεύθερη γυναίκα να έχει άποψη και να ντύνεται όσο προκλητικά θέλει μιας και κυρίαρχη της εικόνας της είναι η ίδια ? Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να εκφραστεί κάποια ελεύθερα? Στο λύκειο ήμουν στα κορίτσια που χαρακτηρίζονταν αλητισσες. Σκουλαρίκια, κάπνισμα στις τουαλέτες, κοπάνες,… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Lioness
dreammaker
dreammaker
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Θετεις ενα δυσκολο θεμα που θα μας απασχολησει συντομα, γιατι η Γαλλία επαναφερει τη σχολικη ποδια πειραματικα σε καποια δημοσια σχολεία
Το ντυσιμο ακουμπα ενα καυτο θεμα : Τη διαφορα της εικονας που εχουμε εμεις για τον εαυτο μας , σε σχεση με την εικονα που εχουν οι αλλοι για μας.
Τη μεγαλυτερη αντιδραση (μεχρι μισος ) θα τη δεις απο ανθρωπο , που μολις διαπιστωσε οτι η εικονα που εχει αυτος για τον εαυτο του , δεν συμβαδιζει με αυτη που εχεις εσυ για αυτον. Μιλαω για συνολικη εικονα , οχι μονο εμφανιση – ντυσιμο

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Ακόμα και με την ποδια , τη βλέπεις την προσωπική έκφραση , ειδικά στους εφήβους. Ήμουν στο Λονδίνο πρόσφατα. Σε ένα πάρκο είχαν βγάλει ένα σχολείο να λιαστει έξω στο γρασίδι. Όλα τα παιδιά φορούσαν στολές. Όλα μα όλα τη φορούσαν με διαφορετικό τρόπο. Έβλεπες τη μαθήτρια που είχε αυτοπεποίθηση να έχει γυρισμένη τη φούστα στη μέση και να είναι 10 πόντους πιο κοντή από μια άλλη που καθόταν πιο πέρα από τη δημοφιλή( για τα δικά μου παρατηρητικα ματια ) παρέα. Έβλεπες τον ωραίο της τάξης να έχει κατεβάσει το παντελόνι στους γοφούς και να ξεχειλίζει coolness o τρόπος… Διαβάστε περισσότερα »

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Ας πω και μια αστεία ιστορία που μου είχε διηγηθεί η μαμά μου από την εποχή της χούντας. Είχε μια συμμαθητρια πιο ” ελεύθερη” από αυτό που επιτρεπόταν . Τα είχε φτιάξει με ένα νεαρό . Κάποιος/ κάποια τη έδωσε στο σχολείο. Ένας καθηγητής την ακολούθησε και μπήκε με το έτσι θέλω στο σπίτι του νεαρού. Το πολίτευμα του έδινε το δικαίωμα. Είδε τη μαθήτρια γυμνή πάνω στο κρεβάτι. Πλησίασε και της έδωσε ένα χαστούκι. Με τρεμάμενη φωνή τη ρώτησε.. ” γιατί δε φοράς τη κορδέλα σου?”. Αυτά τα είπε το κορίτσι μετά , για να κοροϊδέψουν με τις φίλες… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Επιπλέον, γυναίκες που πήγαιναν στο ελληνικό γυμνάσιο-λύκειο την εποχή της ποδιάς μου έχουν περιγράψει, εκτός από κόντυμα της ποδιάς που αναφέρεις, και διάφορα άλλα παρόμοια κολπάκια, μεγάλο αγώνα για επίδειξη μέσω των αξεσουάρ και των αθλητικών παπουτσιών.
Αυτό ακυρώνει και το επιχείρημα υπέρ της ποδιάς που υποστηρίζουν όσοι θεωρούν ότι θα εξαλείψει -οπτικά τουλάχιστον- τις ταξικές διαφορές

earthmom
earthmom
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Εχω ήδη απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας με την ανάρτησή μου, όπως και @ J. Brian. Και πάλι όμως με τρώει ο @##%ός μου. Να ξαναπώ οτι η χρήση της φράσεως ΄μπορώ να υποστηρίξω’ ,όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Penthesilia – γι’ αυτό γίνεται όλος ο καβγάς, απορώ πως ξέφυγε από τη Ρένα- ενέχει συγκριτική ιδιότητα κι όχι αυτοαναφορική. Οταν λοιπόν αναφέρεται η λέξη ΄μπορώ να υποστηρίξω’ σαν ανακοίνωση και όχι σαν απάντηση- θυμίζω οτι στην περίφημη περίπτωση του Μπραζίλιαν την αρχική κριτική την έκανε ο σύντροφος και όχι εμείς-, ενέχει την έννοια του διαχωρισμού και της άσκοπης επίδειξης,… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από earthmom
Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

Συνεχίζετε και κάνετε υποθέσεις για το τι μπορεί να εννοώ. Δεν είπα καημένη τη μαθήτρια που κάθεται πιο πέρα αυτό εσείς το προσθεσατε. Ούτε έδωσα εύσημα στη μαθήτρια που ανέβασε τη φούστα. Παρατήρησα μιας και λόγω επαγγέλματος με ενδιέφερε να παρατηρήσω ότι η προσωπική έκφραση του κάθε παιδιου βρίσκει τρόπο να φανεί ακόμα και με τη ποδια. Δεν εκρινα αν κάτι είναι σωστό ή λάθος. Ούτε περιέγραψα πουθενά τα σώματα των κοριτσιών. Προς ενημέρωση ήταν σχεδόν ίδια. Μάλιστα η μη δημοφιλής δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τη δημοφιλή στα δικά μου μάτια. Δεν ξέρω καν αν η απομόνωση την… Διαβάστε περισσότερα »

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

Όσο για τη Βίκυ Καγιά και αυτά που είπε ήταν εντελώς φτιαχτά για τη τηλεόραση. Η αλήθεια όσων έχουν δουλέψει μέσα είναι πολύ διαφορετική με αυτή που βλέπετε έξω. Το μοντέλο πληρώνεται για να κάνει το mannequin. Να έχει τις αναλογίες που ο κάθε σχεδιαστής θέλει να έχει. Πρέπει να είναι χοντροπετσο και να μην επηρεάζεται από αυτά που λέει η κάθε Καγιά. Πασίγνωστο μοντέλο , με πολύ αξιοπρεπή προσωπικότητα στεκόταν μπροστά μου μόνο με το κάτω εσώρουχο σαν άγαλμα. Άκουγε εκφράσεις από μελλοντικούς σχεδιαστές όπως ” δε μου κάνει αυτή έχει πολύ μικρό στήθος” και όντως το ρούχο δεν… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

Υπάρχει body-shaming όπως υπάρχει και ηλικιακός ρατσισμός ειδικά προς τις γυναίκες, ο οποίος κάποια στιγμή θα μας χτυπήσει όλες. Θα σου πω όμως πως εξέλαβα εγώ το “μπορώ να το υποστηρίξω”, που είμαι αδύνατη και για την ηλικία μου έχω καλό σώμα. Εγώ ποτέ δεν μπόρεσα, ούτε στα νιάτα μου, να υποστηρίξω το μπραζίλιαν, τα φορεματάκια, τα τακούνια, τα κοσμήματα, το βάψιμο. Αντίθετα, μπορώ να υποστηρίξω το non-binary ντύσιμο και τις περισσότερες φορές είμαι ένα χυμαδιό με κοντομάνικο, παντελόνι και αθλητικά. Παρά τις παραινέσεις, αλλά και το κράξιμο που έχω φάει από τους γύρω μου, χαίρομαι που μπορώ να φοράω… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

Αντί για μάρκα, όπως μου ζήτησες να σου συστήσω, να σου συστήσω ένα κοκτέιλ που έχω επινοήσει: 1 δόση λευκό ξύδι, 1 δόση κόκκινο ξύδι, 1 δόση μηλόξυδο, 1 δόση ξύδι από ρύζι, 1 δόση μπαλσάμικο Μοντένας. Σερβίρεται με πάγο σε ψηλό ποτήρι διακοσμημένο με φέτες τουρσιού και συνοδεύει ιδανικά χταπόδι ξυδάτο και γαύρο μαρινάτο. Όσον φορά το κέρασμα, παρόλο που μου αρέσουν τα ξινά, το θεωρώ εντελώς περιττό γιατί δεν τσαντίζομαι, ούτε “ξυνίζω” με οποιαδήποτε ενδυματολογική επιλογή ανδρών, γυναικών και λοιπών κατηγοριών στις οποίες κάποιες εντάσσει τον εαυτό του. Παρεμπιπτόντως, θεωρώ ότι η -ιδιαίτερα μακροσκελής- απάντησή σου είχε ελάχιστη… Διαβάστε περισσότερα »

earthmom
earthmom
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Σας ανταπέδωσα το κέρασμα γιατί δεν σας αρέσουν οι αιτιάσεις μας, όχι οι ενδυματολογικές επιλογές μας .Νομιζα ότι ήταν σαφές.Το Ιραν έχει απόλυτη σχέση αφού μιλούμε για την αυτοδιάθεση δια του ντυσίματος.Η μακροσκελής ανάρτηση δεν απευθυνόταν μόνο σε εσάς,επίσης ήταν προφανές. Η κατανόηση κειμένου αποδεικνύεται τεράστιο πρόβλημα, αρχίζοντας από την αρχική ανάρτηση περί “υποστήριξης”. .Συστηνω σε ολ@ το “The Narcissism Epidemic” των Twenge και Campbell που περιγράφει επακριβώς την επιδημία του Αυτοθαυμασμου στις ΗΠΑ. Ευχαριστώ για την συνταγή,θα δοκιμάσω αφού το ξύδι λένε ότι αδυνατίζει.

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από earthmom
Juanita
Juanita
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

“Οι πράξεις ελευθερίας και έκφρασης των γυναικών θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές από τα ρούχα τους”…. Γιατί σας ενοχλεί αν οι πράξεις ελευθερίας μιας γυναίκας συμπεριλαμβάνουν και τα ρούχα της; Πώς αυτό επηρεάζει εσάς; Πώς επηρεάζει γενικά το οποιοδήποτε άλλο άτομο πέραν της εαυτής της; Όταν σπούδαζα είχα μια συμφοιτήτρια η οποία ήταν πραγματικά πολύ μπροστά σε θέματα φεμινισμού. Μας άνοιγε τα μάτια με όσα έλεγε, μας έδειχνε έναν άλλο κόσμο ισότητας και ελευθερίας της σεξουαλικότητας. Σε μια εποχή που οι “σωστές” επαναστατριες φορούσαμε φθαρμένα σταρακια και είχαμε τζιβες στα μαλλιά, εκείνη φορούσε μόνο γόβες σε ροζ ή σε κόκκινο… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Juanita
Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Juanita

Δίκιο έχεις. Φίλος που τα “ένσημά” του στην άκρα αριστερά αγγίζουν τον μισό αιώνα, μου περιέγραψε, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, αντίστοιχη περίπτωση εξαιρετικά μαχητικής αναρχικής φεμινίστριας, ντυμένης πάντα στην τρίχα και σέξυ, άψογα μακιγιαρισμένης. Ηταν σαν την μύγα μέσα στο γάλα μέσα σε μια αριστερά που είχε (κάκιστα) επιβάλλει αυστηρότατο dress code (με εξαίρεση τους Ρηγάδες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980)

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Juanita

Αχ αυτό το “σωστές” επαναστατριες μου ξύπνησε μια τρελή διάθεση για αυτομούτζωμα!

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν

Το” εγώ μπορώ” δεν είναι επιχείρημα. Είναι μια απάντηση στο ” γιατί το κάνεις?” Μια απάντηση για να πεις ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για την επιλογή μου. Όποια κι αν είναι αυτή, ακόμα και ενδυματολογική. Γιατί φοράς ψιλοτακουνα? Επειδή μπορώ. Γιατί φοράς φαρδιά ρούχα? Επειδή μπορώ! Γιατί ντύνεσαι σαν άντρας? Επειδή μπορώ! Γιατί δε φοράς σουτιέν ? Επειδή μπορώ! Γιατι δε φοράς βρακί? Επειδή μπορώ! Η φράση είναι “επειδή μπορώ!” Δεν είναι “εγώ μπορώ, αλλά εσύ όχι.” Αν κάποιος η κάποια υποθέτει ότι η φράση έχει συνέχεια ή υπονοεί κάτι άλλο, ίσως να αναρωτηθεί γιατί το υποθέτει. Τι είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Εγώ παλι δεν μπορώ να δω κοντά αλλά κάνω οτι μπορώ. Γιατί δεν παίρνεις γυαλιά Μαρία μου αφού δεν βλέπεις…. μα τι λές αφού μπορώ ακόμα (μετάφραση: την παλεύω)

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Μαχαίρι στη καρδιά μου εμπιξες. Πήγαμε προχτές έξω για φαγητό. Ήρθε η απόδειξη με κάτι μικρούτσικα γράμματακια. Την έδινε ο ένας στον άλλο γιατί δεν έβλεπε κανείς από τους δύο. Όταν ήμασταν νέοι κάναμε ακριβώς το ίδιο για να μοιράσουμε τα λεφτά. Ωχχχχ αδερφή. Λοιπόν σου έχω λύση. Είχα μια συνάδελφο παλιά. Ήταν 57 ,έμοιαζε 43 και δεν ήθελε με του να βάλει τα μισά γυαλιά. Είχε φτιάξει ένα ωραιότατο κολιέ που κρεμόταν ένας μεγ. Φακός σαν κόσμημα. Οπότε το χρειαζόταν, τσουκ το χρησιμοποιούσε.

mongrel
mongrel
7 μήνες πριν

Θα διαφωνήσω με τη Ρένα σχετικά με το κομψό ή μη κομψό και “δεύτερο” : έχει πολύ περισσότερο μια ταξική διάσταση, να ξεχωρίσουμε το φτηνό και “λαϊκό”, παρά οτιδήποτε άλλο, σχετικό με slut shaming.

Penthesilea
Penthesilea
7 μήνες πριν

Κάτι μου λέει ότι αυτή η ερώτηση κάπως κολλάει με το πρόσφατο debate για τη φράση “μπορώ να το υποστηρίξω”, οπότε ας διαχωρίσουμε ορισμένα πράγματα. Η ανάλυση της Ρένας για το “γιατί μπορώ” με κάλυψε, οπότε θα αναφερθώ στην επιλογή της λέξης “υποστηρίζω”. Τι σημαίνει μπορώ να υποστηρίξω ένα ρούχο; Ότι το ρούχο βρίσκεται στο επίκεντρο, και εγώ, ως άνθρωπος, ως σώμα, πρέπει να πληρώ κάποιες προϋποθέσεις για να ταιριάξω μέσα σε αυτό και να το αναδείξω. Ο άνθρωπος, η γυναίκα, το σώμα έρχεται δηλαδή σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει εγώ να κάνω προσπάθεια να ταιριάξω στο ρούχο, να γίνω αντάξιά… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Το πλέον απελευθερωτικό είναι να υποστηρίξεις την γύμνια σου. Βγές χαλαρή τσιτσίδι στην παραλία και μετά πίστεψε με, όλα τα υπόλοιπα γίνονται πολυ πιο διαχειρίσιμα.

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Το κακό για εμένα θα ήταν να έλεγε” το brasilian με υποστηρίζει”. Το ρούχο είναι ένα garment . Ένα αντικείμενο. Το ρούχο που φορούσε η Μέριλιν είχε αποκτήσει αξία λόγω της Μέριλιν. Όταν το δανείστηκε και το φόρεσε η Καντασιαν την εκραξαν και κάποιοι είπαν ότι στη δεύτερη φάνηκε δεύτερο. Το ρούχο δε σε κάνει. Εσύ το κάνεις. Δε μετράω καν ποια από τις δύο έχει το πιο ωραίο σώμα σύμφωνα με τα πρότυπα . Και οι δύο , η κάθε μία στην την εποχή της θεωρούνται πρότυπα. Φόρεσαν το ίδιο ρούχο . Τι άλλαξε στην αντιμετώπιση? Μόνο η προσωπικότητα.… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Αυτό που λέμε κοινώς το φοράω, δεν με φοράει.

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Aμα γεια σου. Έχω λατρέψει γυναίκα 110 κιλά. Εχει δική της επιχείρηση με ρούχα για εύσωμες. Λάτρεψα τον τρόπο που ήταν ντυμένη. Τη ρώτησα αν μπορεί να μου κάνει έκπτωση να πάρω το πουκάμισο που φορούσε . Γύρισε και μου είπε ακομπλεξαριστη ” καλό μου έτσι που είσαι κλαράκι , το μικρότερο νούμερο να σου δώσω θα είναι σαν σεντόνι επάνω σου. Δεν θα σου πηγαίνει το ίδιο” πήγαμε το στοίχημα. Το έβαλα με ζώνη στη μέση και ήταν απίθανο σαν φόρεμα. Βγάλαμε φωτό με το ίδιο ρούχο και την ανεβάσαμε στο ινστα της εταιρείας. Αυτή η γυναίκα υποστήριζε ο,τι… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Αχ καλή μου lioness, ξαναδιάααααβασε την υπαρκτή βάση αναφοράς σου!

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Με μπουρδουκλωσες.. τι εννοείς?

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Μμμμμμ αστο, αμα σε μπορδούκλωσα σημαινει πως το δικό μου μυαλό καλπάζει σε διάφορες ‘αναζητήσεις’.
ΥΓ να σου επίσης πως ψάχνοντας ξαναψάχνοντας νομίζω πως βρήκα ταιριαστές κοτσίδες!!!

Penthesilea
Penthesilea
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Το ρούχο δεν είναι απλά ένα αντικείμενο, για τις γυναίκες τουλάχιστον, είναι δερβέναγας. Ένα συνεχές reminder για το πώς ΔΕΝ είναι το σώμα μας και για το πώς ΠΡΕΠΕΙ να είναι.
Χρειαζόμαστε πολλή δουλειά ακόμα, θεωρώ, για να φτάσουμε στο στάδιο που περιγράφεις, ότι το ρούχο είναι ένα garment. Μας εξουσιάζει ακόμα, αν όχι όλες τουλάχιστον αρκετές. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε κι εκεί. Με διάλογο και υποστηρικτική διάθεση πάντα.
ΥΓ. Σε εκτιμώ εξαιρετικά ως σχολιάστρια (άσχετο με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά νομίζω δεν το έχω αναφέρει ακόμα σε κάποιο thread)

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Όχι μόνο σου επιτρέπω, σε προτρέπω κιόλας να διαφωνήσεις. Στο συγκεκριμένο θέμα έχω άποψη , μιας και ασχολούμαι με αυτό το θέμα 20 χρόνια. Μπορείτε να το πάρετε πάνω σας αλλά πλέον με τα μέσα που υπάρχουν, εσείς καθορίζετε τα πρότυπα και όχι η βιομηχανία της μόδας. Η βιομηχανία τη δική σας προτίμηση χρησιμοποιεί για να θυσαυρισει. Ένα like, μια επίσκεψη σε ένα site, ακόμα και αυτό εδώ έχει σημασία. Όλα αυτά καταγράφονται, βγαίνουν τα νούμερα και το μάρκετινγκ συντονίζει τους επιχειρηματίες και λοιπούς που ασχολούνται. Όχι τα dislikes αλλά τα likes. Εταιρεία με γυναικεία σε μόλις δύο χρόνια πρόσθεσε… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Lioness
avis
avis
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Ακριβώς αυτό! είμαστε σε μια εποχή που πραγματικά μπορούμε να φορέσουμε ό,τι θέλουμε και καθόμαστε να ασχολούμαστε με το τι φοράει η άλλη. Έχω ένα φίλο 2 μέτρα και φορούσε ένα τοσοδούλι πλισε μίνι φουστάκι που φαίνονταν ελαφρώς τα κωλομαγουλάκια του. Το καμάρωνα και γιατί ήταν κουκλάκι και γιατί είχε το τσαγανό να το κάνει.

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  avis

Μολις θυμήθηκα την Δημήτρη της Λέσβου.
Φαντάστηκα να λέει να λέει τα ιδια λόγια,
φοράω στενό μίνι επειδή μπορώ να το υποστηρίξω,αλλά και έτσι να μήν ήταν, άν το πείσμα μου να το βάλω έστω και για μία φορά ήταν τόσο μεγάλο, πάλι θα το έκανα και προτείνω το ίδιο σε όσες φίλες με διαβάζουν: Ό,τι μας αρέσει φιλενάδες εφόσον δέν πειράζουμε κανέναν.
Και ξαφνικά όλη αυτή η κουβέντα εδώ μου φαίνεται άνευ νοήματος.

avis
avis
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό που λες είναι να σταματήσεις εσύ να δίνεις τέτοια δύναμη στο ρούχο και όχι να αστυνομεύουμε άλλες γυναίκες που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που φοράνε, με μια έμφαση όταν αυτό ταιριάζει στα πατριαρχικά πρότυπα. Έχω πάει σε γάμο φίλης μου με μπίργκενστοκ και στα βαφτίσια της ανιψιάς μου με σανδάλι τέβα. Χρειαζόμαστε δουλειά στο να πάψουμε να αυτοθυματοποιούμαστε και να θέλουμε ο υπολοιπος κόσμος να κάνει αυτό που θέλουμε εμείς προκειμένου να το κάνουμε οι ίδιες. Φόρα ό,τι γουστάρεις και μη σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλες και τι θα πουν οι άλλοι. Μόλις… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  avis

Πάμε πάλι. Προσωπικά δεν αστυνόμευσα κανέναν και έχω κουραστεί λίγο να το γράφω. Εγώ γράψει πολύ αναλυτικά γύρω στις 800 φορές γιατί θεώρησα (και εξακολουθώ να θεωρώ) τη φράση αυτή προβληματική. Αν εσείς τη θεωρείτε υποστηρικτική, καλά κάνετε. Η άποψη μου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να υποστηρίξουν τα παντα, αρκει να τι θέλουν. Όσο για την αυτοθυματοποιηση, ίσως και να είναι λίγο άσχημο αυτό που γράψατε. ΥΓ. Φοράω ήδη ο,τι γουστάρω και μου είναι παντελώς αδιάφορο τι θα πουν οι άλλοι, καθως και τι φοράνε οι αλλοι. Είναι επισης άσχημο να λέτε ότι κολλάμε τόσο πολύ σε μια… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Penthesilea
lemonia
lemonia
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Αχ, μπράβο, Penthesilea, που απάντησες γιατί εγώ πραγματικά κουράστηκα. Εν τω μεταξύ όσ@ εντοπίσαμε το σεξιστικό της φράσης δεν είπαμε ποτέ ούτε να μην φοράει καθένας ό,τι θέλει, ούτε ότι ζηλεύουμε τις συμβατικά όμορφες (υποθέτοντας βέβαια ότι εμείς δεν εμπίπτουμε σε αυτήν την κατηγορία).
Όταν η άλλη λέει “μπορώ να το υποστηρίξω, αλλά και να μην μπορούσα θα το φόραγα” είναι δυνατόν να εννοεί από θέμα αυτοπεποίθησης/ψυχολογικής/συναισθηματικής άποψης; Προφανώς κι αν δεν είχε την αυτοπεποίθηση δεν θα το φορούσε, άρα το “και να μην μπορούσα θα το φόραγα” αυτοακυρώνεται.

Penthesilea
Penthesilea
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

σε ευχαριστώ γιατί ειλικρινά νιώθω ότι έχω αρχίσει να χάνω την ικανότητα κατανόησης κειμένου

lemonia
lemonia
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Είναι ξεκάθαρα ότι αναφέρεται στο πρόσφατο debate. Εν τω μεταξύ αυτό το “μπορώ να το υποστηρίξω” μου βρωμάει τόσο πολύ πατριαρχίλα που αναρωτιέμαι γιατί υφίσταται αυτό το debate. Δηλαδή οκ, κανείς μας δεν έχει ακούσει σχόλια γιαα γυναίκα με brasilian στην παραλία, η οποία να μην συμμορφώνεται με τα πρότυπα που επικρατούν; Γιατί προσωπικά έχω ακούσει και ήταν από το light “Αφού δεν μπορείς να το υποστηρίξεις, κοπελιά, τι το φοράς;” μέχρι πραγματικά χυδαία. Και όχι, δεν έφταιγε ότι δεν είχε αυτοπεποίθηση η άλλη. Προσωπικά ως γυναίκα που έχω περάσει από όλα τα μεγέθη, γνωρίζω τι fatshaming τρώνε οι χοντρ@… Διαβάστε περισσότερα »

Nienna
Nienna
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Δηλαδή δεν υπάρχει το σενάριο να μην είδαν ολ@ συγκριση στην πρώτη ιστορία και να μην είναι σίγουρ@ ολ@ οτι υποκρυπτεται κάτι άλλο κάτω από αυτή τη φραση;

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Nienna
lemonia
lemonia
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Nienna

Σε έναν ιδανικό κόσμο δε θα χρειαζόταν να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές. Όμως ζούμε σε έναν κόσμο που μόνο ιδανικός δεν είναι. Αντίθετα είναι γεμάτος κάζουαλ σεξισμό (μεταξύ των άλλων). Υποτίθεται ότι οι αναγνώστ@ του Α,μπα έχουμε πιο ευαίσθητα αισθητήρια (ή τουλάχιστον το πολεμάμε) ώστε να αναγνωρίζουμε τον σεξισμό, είτε άμεσο είτε υφέρποντα.
Πολλές σχολιάστριες ακριβώς επειδή έχουν ζήσει στο πετσί τους αυτόν τον σεξισμό, τον αναγνώρισαν αμέσως. Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίζουμε αυτό που δεν έχουμε ζήσει. Όμως (και) γι’ αυτό βρισκόμαστε σε αυτή τη σελίδα.

Nienna
Nienna
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Συμφωνω σχεδόν σε όλα αυτά που γράφεις. Δεν έχει νόημα να αναφέρω τι σεξισμο έχω βιώσει ή αν έχω μάθει να τον αναγνωρίζω ώστε να κάνει τα επιχειρήματα μου πιο valid. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι για ποιο λόγο είναι τόσο έκδηλο για εσένα ότι αυτό που είπε η γράφουσα υποκρυπτει εσωτερικευμενο μισογυνισμο. Στο ιδιο κειμενο γράφει ” ο καθένας ας φοράει ότι θελει” Στο update που στέλνει γράφει ότι δεν είχε πρόθεση να συγκριθεί. Άλλωστε για το εαυτό της μιλούσε. Τι λόγο έχουμε τελικά να μην την πιστεύουμε; Τι λόγο έχουμε να εμμένουμε σε μια (εστω λάθος) φράση του… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Nienna
lemonia
lemonia
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Nienna

Το “μπορώ να το υποστηρίξω” με το “ας φοράει ο καθένας ό,τι θέλει” είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Είτε θεωρείς ότι υπάρχουν κορμιά που μπορούν να υποστηρίξουν ένα ντύσιμο (και άρα άλλα όχι) είτε ότι όλα τα κορμιά υποστηρίζουν όλα τα ντυσίματα. Μου θυμίζει λίγο το “δεν έχω κάτι με τους γκέι, αλλά…”, τύπου “ντάξει μωρέ, ο καθένας φοράει ό,τι θέλει, αλλά τι να κάνουμε αν είσαι χοντρή/αγύμναστη/γριά ε, δεν σου παει να φοράς κολλητό φόρεμα.” Δεν σου πάει όμως σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα (γιατί π.χ. στην Αναγέννηση μια χαρά τονιζόταν η κοιλίτσα). Και τα ισχύοντα πρότυπα ξέρουμε ολ@ πώς… Διαβάστε περισσότερα »

Nienna
Nienna
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Μόνο που δεν μίλησε για αλλά κορμιά. Φαντάζομαι αν έλεγε για μια φίλη της ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει, θα ήταν διαφορετική η συζήτηση. Αν έλεγε ότι της άξιζε να της κάνουν μούτρα επειδή είναι ντυμένη slutty, επίσης θα ήταν διαφορετική η συζήτηση. Τα πατριαρχικα κατάλοιπα στην σκέψη μας ή στην χρήση της γλώσσας ( αν υποθέσουμε ότι για κάτι τέτοιο μιλαμε) δεν ισοδυναμούν με μισογυνισμο, ούτε με χοντροφοβια . Οπως λιγο βιαστικα χαρακτηριστηκε. Τελος ,οκ καταλαβαίνω την επεξήγηση της διαφορετικής θέσης και την υποσημείωση για αυτη τη φραση αλλά δεν καταλαβαίνω την πληρη άγνοηση του θεματος της ιστοριας… Διαβάστε περισσότερα »

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Μόνο που δεν περιέγραψε το κορμί της. Υποθέσαμε ότι είναι ωραίο από τη φράση. Θα μπορούσε να είναι απο πολύ αδύνατο μέχρι παχουλό. Άλλωστε ειδικά το μπραζίλιαν σύμφωνα με την άποψη των σχεδιαστών δημιουργήθηκε για να ακολουθεί καμπύλες. Να μην κόβουν τα λάστιχα τον ποπό στα δύο όπως κάνουν τα απλά μαγιό. Δημιουργήθηκε για ολους τους ποπους. Υποθέσαμε ότι είναι κορμάρα, αν και στο απντειντ το διέψευσε. Υποθέσαμε ότι κάνει bodyshaming γιατί γενικά υποθέτουμε κάτι αρνητικό για όλα και υποθέτουμε ότι όλα λέγονται για να προσβάλουν. Πώς ενώ υποθέτουμε είμαστε τόσο σίγουρες , εγώ δε μπορώ να το καταλάβω. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Κοίτα, νομίζω πως έχοντας εμπειρία σε όλο το φάσμα του βάρους μπορείς να έχεις μια πολύ καλύτεη αίσθηση των πραγμάτων. Ναι σίγουρα σε κοιτάνε διαφορετικά, ακούς χοντράδες, συγκαλυμένες προσβολές κτλ. Πες μου όμως, πραγματικά το εισέπρατες απο όλους σε κάθε περίσταση γιατί η ξαδέλφη δεν είναι ο κόσμος όλος? Πάντα υπάρχει το πλαίσιο αναφοράς, ο τόνος, το χρώμα, η αφορμή. Μπορώ να πω ‘δεν σου πάει’ με χίλιους τρόπους, απο το να εκφράζω γούστο εώς υποτίμηση και να απαντήσω με άλλους τόσους. Στο λέω γιατι εγώ που δεν μπορούσα παιδί είδα όλο το φάσμα, γραπτά ήταν θα οι ίδιες κουβέντες,… Διαβάστε περισσότερα »

earthmom
earthmom
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

Το debate υφίσταται γιατί,αντί να δώσουμε τη σωστή διάσταση σε μια φράση- εφεύρημα της τηλεόρασης που οριοθετεί πόντους σε πλάτος και ύψος και τροφοδοτεί ψυχικά νοσήματα,ψάχνουμε ακόμα να βρούμε τί εννοεί ο ποιητής και υποθέτουμε ότι εννοούσε κυρία με πωπο κυδώνι που τολμά να φορέσει μπραζίλιαν χωρίς να φοβάται.Λυπαμαι.

lemonia
lemonia
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

H κοπέλα της ιστορίας καλά έκανε και φορούσε το μαγιό, εφόσον της άρεσε άσχετα με το αν φορούσε ή όχι στολή στην εργασία της. Τώρα αν τελικά φοράμε (όλ@ μας) τα ρούχα που φοράμε γιατί μας αρέσουν πραγματικά και όχι γιατί συμμορφωνόμαστε με τα υπάρχοντα πρότυπα είναι μια τεράστια συζήτηση, οπότε δεν θα την ανοίξω. Επίσης φυσικά και υπάρχουν συμβατικά όμορφες θηλυκότητες (προσωπικά έχω υπάρξει κατά καιρούς μία από αυτές) και φυσικά είναι δικαίωμά τους. Το θέμα της χοντροφοβίας επίσης είναι τεράστιο κι αυτό, αλλά ειδικά για το μαγιό δεν αφορά μόνο τη χοντροφοβία. Είναι αγνός, καθαρός σεξισμός η άποψη… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από lemonia
earthmom
earthmom
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  lemonia

‘ Σχετικά με το συγκεκριμένο μαγιό,το φοράω επειδή μπορώ να το υποστηρίξω,αλλά και έτσι να μήν ήταν, άν το πείσμα μου να το βάλω έστω και για μία φορά ήταν τόσο μεγάλο, πάλι θα το έκανα και προτείνω το ίδιο σε όσες φίλες με διαβάζουν: Ό,τι μας αρέσει φιλενάδες εφόσον δέν πειράζουμε κανέναν’ Αυτά έγραψε ακριβώς η κοπέλα. Το φοράει γιατί μπορεί να υποστηρίξει, θα το φορούσε κι αν δεν μπορούσε, προτρέπει και εμάς αν δεν μπορούμε. Ποιές ακριβώς δεν μπορούν? Όπως λες, στα πλαίσια του ΄ωραίου και ελκυστικού’ πάρα πολλές και όχι μόνο οι χοντρές. Είναι σαφέστατο τί λέει… Διαβάστε περισσότερα »

earthmom
earthmom
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Δυστυχώς ακόμα δεν νομίζω οτι καταλαβαίνετε και όσο πιο πολύ το συζητάμε τόσο πιο πολύ απογοητεύομαι. Δεν μας ενδιαφέρει τί΄φόραγε η κοπέλλα ούτε, φυσικά, απορρίπτουμε τις ΄συμβατικά όμορφες’΄όπως λέτε- ποιές είναι αυτές άραγε και πώς ξέρετε όλοι οτι δεν έχουμε υπάρξει ή δεν είμαστε ακόμα τέτοιες? Γιατί μας αποδίδετε κίνητρα μη αποδοχής του ΄ωραίου?’ Σε άλλο σχόλιο εγώ η ίδια είπα οτι προτρέπω όλες τις υπέρβαρες και ιδίως παχύσαρκες να προσέχουν, γιατί η υγεία τους κινδυνεύει και το λέω ως παθούσα η ίδια. Είναι δυνατόν να απορρίπτω την ουσία της διατήρησης ενός υγιούς σώματος, ανεξαρτήτως προτύπων? Ως ψυχολόγος όμως δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

Κι εγώ έχω απογοητευτεί πολύ από όλο αυτό. Έχουμε γράψει πολύ αναλυτικά τι ακριβώς ήταν το προβληματικό στην αρχική ανάρτηση και παρόλα αυτά έχει κάπως βγει το συμπέρασμα ότι θέλουμε να “απορρίψουμε και να αποκλείσουμε τις συμβατικά όμορφες”. Στο “update” δε, υπάρχουν αρκετά σχόλια που μας βγάζουν και ζηλιάρες από πάνω. Ωραιότατα και φεμινιστικότατα.
Τα γράψαμε, τα ξαναγράψαμε, τα ξαναματαγράψαμε και άκρη δεν βγαίνει. Πάμε παρακάτω.

lemonia
lemonia
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Ειλικρινά, κι εγώ έχω απογοητευτεί. Δεν σχολίασα καν στην αρχική δημοσίευση, ούτε στο update. Ανέφερα και σε άλλο μου σχόλιο πως έχω βρεθεί και στις δυο πλευρές, και να μπορώ να υποστηρίξω και να μην μπορώ να υποστηρίξω μινι/μπραζίλιαν, καυτο σορτάκι κτλ (σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα πρότυπα). Στα αδύνατά μου άκουγα κολακευτικά σχόλια από φίλ@ και επίδοξα γκομενάκια όταν φόραγα κοντά/σέξι ρούχα/μπουστάκια κτλ κτλ (“τι ωραία που σου πάει αυτό το φόρεμα”, “τι καλό γούστο που έχεις) ενώ στα παραπάνω κιλά άκουγα κράξιμο μέχρι κι από αγνώστους γιατί τόλμησα να φορέσω βερμούδα πάνω από το γόνατο με 40 βαθμούς… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από lemonia
avis
avis
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Ρένα που στέλνουμε τον κάζουαλ σεξισμό; έχω ξεχάσει

avis
avis
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  earthmom

Διαπιστώνω ένα χάσμα γεννεών. Η φράση υπάρχει πολύ πριν τα διάφορα σόου της τηλεόρασης και εκφράζει μια πολύ πιο σύνθετη κατάσταση από το να ταιριάζει κάτι στο σώμα. Έχει να κάνει με την προσωπικότητα. Φίλη 55 χρονών μπορούσε να ταιριάζει δαντελωτό μπλουζάκι της γιαγιάς της με μπάγκι σκισμένο παντελόνι και κόκκινες πλατφόρμες γιατί μπορούσε να το υποστηρίξει ως προσωπικότητα, όχι ως σώμα. Έκανε ντυσίματα που οι περισσότερες, κι εγώ μαζί, όσο ωραίες και να είναι θα φαίνονταν γελοίες. Εκείνη όμως όχι. Ο Νίκολσον μπορούσε να υποστηρίξει καναρινί σακάκι, ο Μπόουι μπορούσε να υποστηρίξει πολλά διαφορετικά μοναδικά στυλ. Κάποια άτομα μπορούν… Διαβάστε περισσότερα »

Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  avis

Η Μαντόνα το κωνικό σουτιέν, η lady gaga το φόρεμα από μπριζόλες, η Έιμι τα μανίκια τατουάζ συνδυασμένα με θηλυκά φορέματα. Μου αρέσεις αvis.

spiros VII
spiros VII
7 μήνες πριν

Ειμαστε διακοπες κι εχουμε ερθει στον μπατζανακη μου λιγες μερες. Λοιπον χθες ημασταν μεγαλη παρεα τρωγαμε και πιναμε και συζητουσαμε αντρες και γυναικες απο 25 εως 60 ετων, περιπου 11 ατομα. Σε καποια φαση πεταγομαι και λεω: αρα συμφωνουμε οτι ολοι οι αντρες ειναι μαλακες κι οι γυναικες καριολες; Με μια λεξη ολοι συμφωνησαν. Ευχαριστηθηκα. Μετα πηγε η κουβεντα στο ντυσιμο και λεει μια γυναικα της παρεας, ” μα δεν μπορει μια γυναικα να φοραει οτι θελει, αν δεν ειναι ωραιο αισθητικα, μια χοντρη να φοραει μινι και να φαινεται η κυτταρίτιδα ειναι ασχημο”, συμπληρωνει και ο συζυγος της: “ενας… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από spiros VII
Lioness
Lioness
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  spiros VII

Εγώ να σου πω Σπύρο τη μεγαλύτερη αστυνόμευση την έχω υποστεί όχι από άντρες. Συνήθως αυτοί που ήθελαν τη γυναίκα δίπλα τους σεμνή και μετρημένη δε με πλησίαζαν. Τη μεγαλύτερη αστυνόμευση, body shaming , slut shaming την έχω υποστεί από γυναίκες. Είμαι άνθρωπος που δεν ντρέπομαι. Δε ντρέπομαι ούτε να με θαυμάσω , ούτε να με κοροϊδέψω. Μου αρέσει η γύμνια και όχι μόνο του σώματος. Στα νιάτα μου έκανα μπάνιο χωρίς το επάνω. Μέσα στη θάλασσα φορούσα και το κάτω βραχιόλι και έκανα χωρίς αυτό. Δε πήγαινα βέβαια σε κοσμικές παραλίες , ούτε όμως σε κακοτραχαλα βράχια . Είχα… Διαβάστε περισσότερα »

spiros VII
spiros VII
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Ωραιο αυτο εγραψες. Ενταξει δεχομαι πριν 20 χρονια να γινοταν, ομως σημερα 2023, και να υπαρχει αυτη η αντιμετωπιση απο γυναικες σε γυναικες μου, κανει εντυπωση και οπως καταλαβες εναντιωθηκα! Ισως το πιο σημαντικό που εχω καταλαβει και ταιριαζει σαν αποψη ζωης ειναι το να μην κρίνουμε τους αλλους. Οπως για παραδειγμα διαβαζουμε μια ειδηση “εγινε αυτο”, αμεσως μπαινω σε μια αλλη σελιδα προσπαθωντας να διαβασω την αλλη αποψη, και μετα σε μια τριτη και μια τεταρτη. Ομως και παλι δεν ειμαι σιγουρος οτι εχω καταλαβει πληρως τι εχει γινει και κατω απο ποιες προϋποθέσεις. Με εχει σωσει που δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από spiros VII
Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  spiros VII

Γειά σου βρε Σπύρο με τις απαντησάρες σου. Δεν είναι φοβερό οταν ανοίγουν τα μάτια σου και ξαφνικά βλέπεις με τελείως διαφορετικό τρόπο τον κόσμο?
Αμα λέω εγώ οτι θα μεταφέρεις σοφία εκει έξω….

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν

Εντάσεις το μπορώ σε μια έννοια επικρότησης. Μπορώ να φορέσω τουαλετα με παγιέτες πρωινιάτικα να παω να πάρω καφέ? Φυσικά και μπορώ. Μπορώ να κόψω την δουλειά να αφοσιωθώ στον άντρα μου, μπορώ να αλλάζω εραστές καθε μέρα, τόσα τα ερωτήματα.
Το μπορώ σου εμπεριέχει αν θα ακουθήσω μια επιλογή (για τον εαυτό μου πάντα) που άλλοι βρίσκουν σωστή κι αν δεν την βρίσκουν δεν μπορώ να την ακολουθήσω. Το δικό μπορώ μου εμπεριέχει το σκασιλάρα μου, είναι απλά ένας δρομος μέσα σε τόσους να περπατήσω, αλλά ναι μπορώ να τον διαβώ τον ρημάδη άσχετα τι μου λένε.

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Μαρία