in

Η Ρένα απαντά: Η σύνταξη άγαμης θυγατέρας

Δεν είναι αυτό προνόμιο υπέρ των γυναικών; Και αν όχι τότε γιατί οι φεμινίστριες δε διαμαρτύρονται για αυτό;

Μια ερώτηση για την τυχόν άγαμη θυγατέρα και τη σύνταξή της. __________ Η ιστορία τ@ Ερωτηματικό όπως την ξεχώρισα σήμερα. Για ποιον λόγο όταν ένας ένστολος πεθάνει οι ανύπαντρες κόρες του (ανεξαρτήτως ηλικίας) βγαίνουν στη σύνταξη ενώ οι ανύπαντροι γιοι του όχι; Δεν είναι αυτό προνόμιο υπέρ των γυναικών; Και αν όχι, τότε γιατί οι […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

sight sense plants collage scaled

Μια ερώτηση για την τυχόν άγαμη θυγατέρα και τη σύνταξή της.

__________
Η ιστορία τ@ Ερωτηματικό όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Για ποιον λόγο όταν ένας ένστολος πεθάνει οι ανύπαντρες κόρες του (ανεξαρτήτως ηλικίας) βγαίνουν στη σύνταξη ενώ οι ανύπαντροι γιοι του όχι; Δεν είναι αυτό προνόμιο υπέρ των γυναικών; Και αν όχι, τότε γιατί οι φεμινίστριες δε διαμαρτύρονται για αυτό; Δε θέλω να προκαλέσω, απλά μου δημιουργήθηκε αυτή η απορία.

ΑΠΟ  – Ερωτιματικό

____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Όλοι ξέρουμε ότι το θέμα έχει συγκεκριμένες αναφορές και συγκεκριμένη κριτική. (Και το ότι ψιλοπροκαλείς προδόθηκε λίγο από την σύνταξη της δεύτερης ερώτησης, αλλά τεσπα). Ας πάμε να δούμε λοιπόν λίγο την προϊστορία του.

Η σύνταξη άγαμης θυγατέρας καθιερώθηκε επί χούντας για να εξυπηρετήσει τις κόρες στρατιωτικών που δεν έτυχαν έγγαμης εξέλιξης. Δηλαδή ήταν κάπως σαν “παρηγοριά” σε κάτι που θεωρούνταν …αποτυχία. Θεωρητικά, φαντάζομαι, είχε σκοπιμότητα λόγω του ότι τόσο στράτευμα ήταν “στα πράγματα”, ευκαιρία να βολέψει υμέτερους -εν προκειμένω τις κόρες τους- και να αποσείσει ένα “βάρος” από τους ώμους των πατεράδων (ήταν κι εποχή που απαιτούνταν μεγάλη προίκα…). Δηλαδή πιο πολύ υποτιμητικό ήταν, παρά θετικό.

Επί Μεταπολίτευσης το μέτρο επεκτάθηκε σε κόρες όλων των δημοσίων υπαλλήλων (φοβερό;!) και χρησιμοποιήθηκε προφανώς και σε μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις (ρουσφέτι για δύο και εφ’ όρου ζωής παρακαλώ, όχι μόνο ένα άτομο). Καθιερώθηκε πάντως σε μια εποχή όπου το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία, στην καριέρα και στην οικονομική αυτονομία δεν ήταν αυτονόητο.

Αντιγράφω από το Έθνος και τον κ.Γ.Φώσκολο: “Το 1990 ήρθε η πρώτη παρέµβαση και οι κόρες υπαλλήλων που είχαν διοριστεί ή διορίζονταν από το 1983 και µετά έχασαν το προνοµιακό δικαίωµα σε σύνταξη διά βίου λόγω αγαµίας. Το 1992 τέθηκαν εισοδηµατικά κριτήρια που µείωναν τη σύνταξη έως και 50%. Ακολούθως ήρθαν τα µνηµόνια και το 2010 τέθηκαν αυστηρά κριτήρια και σε όσες διεκδικούσαν σύνταξη για γονείς που είχαν διοριστεί πριν από το 1983, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρότεροι περιορισµοί στις καταβαλλόµενες συντάξεις, που έφταναν έως και την αναστολή. Το 2013 τέθηκε πλαφόν και το 2016, µε τον νόµο Κατρούγκαλου, το δικαίωµα ρυθµίστηκε ενιαία στα πρότυπα του ιδιωτικού τοµέα για αγόρια και κορίτσια.. Κάπως έτσι οι άγαµες θυγατέρες περνούν στην Ιστορία. Γιατί µπορεί τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 οι γυναίκες που δεν παντρεύονταν να ήταν ελάχιστες -και άρα το κόστος για το ∆ηµόσιο µικρό-, αλλά σήµερα τι σχέση έχει µε έναν τέτοιο θεσµό η γυναίκα επαγγελµατίας, απόλυτα ισότιµη µε τον άνδρα και συχνά κυνηγός καριέρας;”

Η αναλυτική κατάσταση περί του θέματος με τις τελευταίες μεταβολές εκτίθεται από την κυρία Αγγελική Πολυδώρου, δικηγόρο, στον σύνδεσμο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

43 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lioness
Lioness
8 μήνες πριν

Να πω και μερικά ακόμα που μπορούμε να καταργήσουμε? Προστάτης οικογένειας για μειωμένη θητεία στο στρατό. Τι σημαίνει προστάτης οικογένειας όταν υπάρχει η γυναίκα- μάνα? Μήπως δε μπορεί να τα φέρει βόλτα μόνη της οσο ο κανακάρης είναι φαντάρος? Καθόλου φεμινιστικό . Να κάνουν κανονικά τη θητεία τους. Επίσης το καρτέλακι που σου κοτσαρουν στο μαιευτήριο όταν πας να γεννήσεις . Καθόλου φεμινιστικό. Έχω όνομα δικό μου στη ταυτότητα. Τι μου βάζεις του άλλουνου? Μου είπαν για να μη μπερδέψουν τα μωρά αφού αυτά έχουν το όνομα του πατέρα. Μα, το δικό μου αιδοίο θα σκίσουν για να το βγάλουν,… Διαβάστε περισσότερα »

galini17
galini17
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Α γειά σου, και νόμιζα ότι εγώ ήμουν η ιδιότροπη που την ενοχλούσαν τα ονόματα στα καρτελακια των βρεφών. Μόνο εκείνες που γεννάνε μη όντας παντρεμένες γλυτώνουν από αυτο. Είναι κατάλοιπο πατριαρχίας κι αυτό, όπως παλιά που ενώ η καημένη η γυναίκα είχε κάνει όλο τον κόπο της γέννας, το παιδί θεωρούταν ότι ανήκει στον άντρα κι ότι εκείνη ήταν απλά ένα μέσο απόκτησης του. Συχνά ακούγανε κιόλας και μπράβο η παράπονα, αν γεννούσαν αγόρι η κορίτσι αντίστοιχα. Άσε αυτό το εξοργιστικο “παιδί έκανες η κορίτσι” που λέγανε.

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  galini17

Το σχόλιο μου ήταν ειρωνικο. Προσπαθούν τα ερωτηματικά να μας πουν τι ακριβώς? Ότι υπάρχουν γυναικεία προνόμια ή ότι η πατριαρχία ωφέλησε τις γυναικες κι αν θέλουμε να τη καταργήσουμε να πούμε όχι στα οφέλη? Ας καταργήσουν τη σύνταξη της αγάμης θυγατέρας και ας θεσπίσουν νόμο ώστε να είναι υποχρεωμένοι οι σύζυγοι των γυναικών που μένουν σπίτι ,να καταβάλουν μισθό και να κολλάνε ένσημα στις γυναίκες τους , να τελειώσει επιτέλους η απλήρωτη εργασία. Είχα μια σπιτονοικοκυρά παλιά που έπαιρνε αυτή τη σύνταξη. Δεν είχε κάνει γάμο με τον δικό της για να συνεχίσει να την παίρνει. Συγνώμη, να συνεχίσουν… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από Lioness
Iraklis Bakatsoulas
Iraklis Bakatsoulas
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Η απάντηση στην ερώτηση σου ειναι οτι φυσικα και υπάρχουν λίγα γυναικεία προνόμια στη πατριαρχία …που είναι το τόσο περίεργο? Δεν είναι όλα ή μαυρο ή ασπρο…Τι σχεση έχει ο νόμος του κράτους που φερετε ανισα τους πολιτες της ιδιας χώρας…Με την προσωπική επιλογή του καθενος να κάνει τις οικιακές δουλειές….Δεν υπάρχει καποιος νόμος που σε υποχρεώνει…αν δεν σου αρεσει βρες αλλον να τις κανει ή να τα κανετε απο μισά…

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Iraklis Bakatsoulas

Ααα θα εκοβα τον ποπό μου ότι θα σε έβλεπα εδώ. Άσε που έχω την εντύπωση ότι έκανες εσύ την ερώτηση για να μπεις σχολιάσεις. Δε ξέρω ,μάλλον σου αρέσει η παρέα μας και δεν αντέχεις μακριά μας. Για το συγκεκριμένο “προνόμιο” δε ξέρω αν έχει ήδη καταργηθεί και ούτε με νοιάζει. Αν υπάρχει ακόμα ,είναι προνόμιο λίγων και όχι γενικό,όπως πολλά ακομα Μη σκας όμως. Το χειμώνα που θα πούμε τη ντομάτα ντοματουλα θα καταργηθούν και τα τελευταία. Κάτσε εσύ και ασχολησου με το ποια ανύπαντρη κόρη παίρνει σύνταξη. Μήπως σε ενοχλούν και τα επιδόματα που παίρνουν οι πολύτεκνες… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από Lioness
Iraklis Bakatsoulas
Iraklis Bakatsoulas
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Πολλα αυαθαιρετα συμπερασματα για μια απαντηση 300 λέξεων. Επειδή γράφω την γνωμη μου σημαινει οτι εχω κάποιο ζόρι και σκάω? Παρατειρω οτι οταν δεν εχεις να δωσεις μια συγκεκριμενη απάντηση ακολουθεις την εξης τακτική. Βαζεις στο στομα του άλλου ασχετα πραγματα που δεν εχει πει πχ επιδοματα μητροτητας…και στην συνεχεια η ιδια απαντας σε αυτα που εσυ φανταστηκες ή προβαινεις σε απαντησεις τυπου ασε μας βρε…δεν εχεις να ασχοληθεις με τιποτα άλλο?

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Iraklis Bakatsoulas

Δεν έχω τακτική. Απλά δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις και κάνω υποθέσεις. Επίσης δεν έβαλα λόγια στο στόμα σου. Έκανα ερωτήσεις. Θα μπορούσες να πεις όχι δε σκέφτομαι έτσι. Το θέμα με την “επιλογή” είναι μεγάλη κουβέντα. Λες είναι επιλογή της να κάτσει σπίτι να φροντίζει παιδιά και σύζυγο τσάμπα. Επιλογή είναι επίσης να γίνεις γιατρός ή ηλεκτρολόγος. Όμως για αυτές τις επιλογές πληρώνεσαι. Για τα “οικιακά” όχι. Η γυναίκα που το κάνει είναι εξαρτώμενη από τον άντρα. Αν όμως δε το έκανε καμμία αυτός θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει για να το έχει ή να το κάνει μόνος… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από Lioness
Sabrina
Sabrina
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Ο τύπος πρέπει να είναι αυτός που φρονοφωναζει ισότητα για να μην κεράσει έναν καφέ.εδω εν έτει 2023 κινδυνεύει ακόμα η ζωή μας και τον πείραξε η σύνταξη αγαμης θυγατέρας

Φάλτσο αηδόνι
Φάλτσο αηδόνι
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Λίγο σχετικό, λίγο άσχετο. Γέννησε σήμερα η αδερφή μου και από πριν είχαν συμφωνήσει να πάρει το μωρό το επίθετο της μητέρας και όχι του πατέρα (γίνεται αυτό με σύμφωνο συμβίωσης). Έτσι το καρτελάκι έλεγε το επίθετο της αδερφής μου. Σε όσους γνωστούς το είπα, είχαν έκφραση λες και είδαν εξωγήινο. Πολύ το χάρηκα όμως.

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Φάλτσο αηδόνι

Μπορεί να πάρει το όνομα της μητέρας πλέον , αν συμφωνήσει το ζευγάρι. Δεν είναι υποχρεωτικό να πάρει του πατέρα. Εμείς το είχαμε συζητήσει. Έχω ένα πάρα πολύ ωραίο επίθετο, ο άντρας μου έχει χάλια επίθετο. Λέγαμε να δώσουμε στο παιδί το δικό μου ,το εξωτικό, για να είναι ένα συν όταν θα συστηνόταν αργοτερα. Ταίριαζε και με το όνομα που της δώσαμε. Όμως , το σκέφτηκα και ήταν μια μάχη που δεν ήθελα να δώσω . Σκέφτηκα τα σχόλια, τις ειρωνίες , τα γελακια προς το ίδιο το παιδί και τον άντρα μου και έκανα πίσω . Είπαμε να… Διαβάστε περισσότερα »

Λάμπρω Διαμάντη
Λάμπρω Διαμάντη
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Ααα πριν 20 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Γιαννινα, τα μωρά μου ( τότε) είχαν καρτελάκι με το δικό μου ονομα και τα έψαχναν οι συγγενείς ..του άντρα μου. Κατά το πατριαρχικό σσύτσημα στη ζωή πήραν το επίθετο του πατέρα ( είπα να μην τους φορτωσω δύο επίθετα) Κι αυτή η επιλογή ειναι ένα θέμα με όσα κουβαλάει, ειδικά απ΄ όταν καλείται ξανα και η γυναικα να διαλέξει επίθετο στο γάμο και δεν κρατά το..πατρικό ( αλλη ιδιοκτησία) υποχρεωτικά. Αλήθεια, οι πιο νέες που το ζήσατε ο άνδρας διαλέγει επίθετο στο γάμο ή μονον εμείς κατέχουμε το προνόμιο??? Και πόσα… Διαβάστε περισσότερα »

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Λάμπρω Διαμάντη

Πλάκα κάνεις.. εμένα μου απάντησαν ” δε γίνεται” στην Αθήνα σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Ζήλεψα τώρα.

Μαρία
Μαρία
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Λάμπρω Διαμάντη

Επίθετο δεν μπορείς να αλλάξεις με τον γάμο που να χτυπιέσαι κάτω. Μπορείς να κάνεις 32 δικαστήρια και βλέπουμε. Υπήρξε μια πίεση (λογω γάμων εξωτερικού) και μπορείς ΑΝ θες να προσθέσεις ένα. Για τα παιδιά ΠΡΙΝ παντρευτείς υπογράφεις τι επώνυμο θα πάρει, του πατέρα ή της μητέρας. Τώρα αν προκύψει εκτός γάμου δεν ξέρω.

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Ακριβώς, πριν παντρευτείς, όταν πας για να υπογράψεις , κάτω από το αυστηρό μάτι του παπά κι ενώ είσαι στα μέλια και οργανώνεις τελετές, νυφικά, γλέντια. Τότε πρέπει να αποφασίσεις αν το παιδί θα πάρει το επίθετο του πατέρα ή της μάνας. Τότε δε σε νοιάζει, σκέφτεσαι και μη λακισει ο γαμπρός και σου μείνουν τα κουφέτα να τρως όλο το χρόνο ή μήπως σε κουβεντιάσουν οι καλεσμένοι στο γάμο και στραβοπατησεις με το τακούνι και σπάσεις κανένα πόδι. Ξέρουν πότε να σε βάλουν να διαλέξεις. Αν σε έβαζαν αφού το έχεις γεννήσει ίσως να είχαμε και 100 παιδάκια με… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από Lioness
Μαρία
Μαρία
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Δεν το ήξερα, στον πολιτικό τα είχαμε υπογράψει αρκετά πριν τις τελικές υπογραφές (βλέπε τελετή μόλις βρεί κενό ο αντιδημαρχος) οπότε υπήρχε χρόνος σκέψης κι υπαναχώρησης.

Marie
Marie
8 μήνες πριν

Γιατί ο Παπαδόπουλος πίστευε ότι γυναίκα χωρίς πατέρα είναι για τα σκουπίδια.
Γιαυτο.
Και κοψτε τα χαζά σχόλια για προνόμια υπέρ των γυναικών.
Θα μιλήσουμε για πραγματικη ισότητα όταν θα γεφυρωθεί το pay gap και θα γεννάνε οι άντρες.🙂

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από Marie
Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Marie

Να γεννάνε μάλλον δεν θα μπορέσουν, αλλά ιδανικά ούτε εμείς θα θέλαμε να γεννάμε.θα έλεγα “όταν θα γεφυρωθεί το μισθολογικό κενό και φροντίζουν τα παιδιά τους οι άνδρες πατεράδες επί ίσοις όροις, χωρίς να τα φορτώνουν αποκλειστικά στις μητέρες”

Sabrina
Sabrina
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Marie

Πόσο ντουβαρι μπορεί να είναι κάποιος να μιλά για προνόμια γυναικών; δηλαδή πως ακριβώς θα μπορούσε μια γυναίκα τότε να συντηρήσει τον εαυτό της χωρίς πατέρα;ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο

Lazy cat
Lazy cat
8 μήνες πριν

Σε δουλειά να βρισκόμαστε να κλαιγομαστε ότι οι κακές οι φεμινίστριες δεν μιλάνε όταν τις βολεύει; Πέρα απ’ ότι αυτός ο νόμος έχει καταργηθεί, οπότε είναι εντελώς άκυρο να το ρωτάς, να υπενθυμίσουμε ότι είναι από την χούντα; Τότε που η κόρη πήγαινε από το σπίτι του πατέρα στου άντρα της. Τότε που η καλή γυναίκα δεν δούλευε αλλά έκανε μουσακά, έπλενε πιατα και φρόντιζε τους ηλικιωμένους. Και αν, ωωω θεοί, έμενε στο ράφι σαν ληγμένο προϊόν, κάποιος έπρεπε να εξασφαλίσει την διαβίωση της. Έλεος μερικοί, ελάτε στο 2023 πρώτα και μετά ρωτάτε.

Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
8 μήνες πριν

Εγώ συμφωνώ και με το άτομο που έστειλε την ερώτηση (που και να προκαλεί δεκτό είναι κατ’εμέ να αμφισβητούμε το κατεστημένο) και με τη Ρένα. Είναι κατάλοιπο άλλων εποχών που ισότητα δεν υπήρχε ουτε σαν ιδέα… κάτι σαν προίκα απο το κράτος για να μη μείνουν υποθέτω αυτές οι κοπέλες στο δρόμο αν σκοτωνόταν στο καθήκον ο πατέρας… Και κυρίως για βόλεμα υμετέρων με αυτή τη δικαιολογία αλλά τέλος πάντων. Αν δεν έχει καταργηθεί εντελώς (δεν το κατάλαβα απο το απόσπασμα που παρέθεσε η Ρένα) πρέπει να καταργηθεί!

Sabrina
Sabrina
8 μήνες πριν

Γιατί πρέπει να καταργηθεί; θεωρείς πως αν υπάρχει ακόμα κάτι τέτοιο,θα είναι γυναικείο προνόμιο κατά των καημενων αντρών;όταν μας σκοτώνουν, βιάζουν,μας αποκλείουν από θέσεις εργασίας έμμεσα η και άμεσα, παίρνουμε λιγότερα, θεωρείς πως υπάρχουν προνόμια υπέρ των γυναικών;τι ακούω θε μου ορισμένες φορές σε αυτό το σάιτ..

Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
Κεραμιδί Κεραμιδόγατα
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Sabrina

Βρε κοπέλα μου μη τα μπερδεύουμε όλα μαζί! Είναι παιδιάστικο να λέμε οτι αφού το ένα και το άλλο ας επωφεληθώ εκεί που με παίρνει! Δεν θεωρώ ότι έτσι διεκδικούμε ισότητα! Λέω να καταργηθούν τέτοιες διατάξεις γιατί σήμερα είναι αναχρονιστικό, περιττό έξοδο για το κράτος και οι φόροι μας θα μπορούσαν να πάνε σε κάτι πιο χρήσιμο. Επίσης είναι προνόμιο μόνο συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου (ένστολοι) και όχι άλλων εξίσου επικίνδυνων (εργάτες, οικοδόμοι κλπ) και ως εκ τούτου αποτελεί διάκριση. Τέλος πάντων άσκοπα συζητάμε γιατί μάλλον δεν ισχύει πλέον αυτός ο νόμος και για όσες είχε θεμελιωθεί το δικαίωμα πριν αλλάξει… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
8 μήνες πριν

Γιατί στην βουλή λάμβαναν 16 μισθούς? Γιατί οι βουλευτές μετα απο 2 επανεκλογές έπαιρναν σύνταξη? Γιατί οι ‘νέοι’ εργαζόμενοι λαμβάνουν κατώτερο κι απο τον κατώτερο? Γιατί οι ελ. επαγγελματϊες φορολογουνται απο το 1ο ευρώ? Γιατί αν φαίνονται τα απ’αυτά κάποιου αποστρέφουμε το βλέμα ενώ αν φανούν τα βυζιά μου θα μου πούν μαζέψου?
Τόσες απορίες εσύ σε αυτή σκάλωσες… ο καθένας με τον πόνο του τι να πώ. Πάντως απο όσον γνωρίζω έχουν καταργηθεί πλέον και σε όσες ήδη τις έχουν μειώθηκαν δραστικά, στο λέω για να μην σε τρώει το σαράκι της αδικίας.

Μαρία
Μαρία
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Α θυμήθηκα τώρα και το προικώο. Πέρναγε η διαχείριση της όποιας περιουσίας σου στον άντρα που σου γυρνούσε μόνο με διαζύγιο (που δεν έβγαιναν). Στο μεταξύ αμα κάπως ήθελε να την μεραβάλει δεν ρωτούσε εσένα αλλά δικαστήριο! Αν τώρα σου έρθει η απορία γιατί στο καλό παντρευόντουσαν και δεν έμεναν άγαμες θυγατέρες, είχαν τα προξενιά, στον παρουσιάζανε κατα τα 14 και σε στέλνανε πακέτο ως νύφη θες δεν θές! Καλοοοοοο εεεεε??? Ουουου

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από Μαρία
Sabrina
Sabrina
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Καλέ αυτά είναι ψιλά γράμματα.. είπαμε οι άντρες υποφέρουν από συντάξεις αγαμης θυγατέρας και καταπατώνται τα δικαιώματα τους άμα είναι να βάλουν περισσότερα χρήματα
Όχι στην μισανδρια.ας ξεσηκωθούμε ενάντια στην αδικία κατά των αντρών

Μαρία
Μαρία
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Sabrina

Θυμάμαι ζευγάρι προηγούμενης γενιάς με την γυναίκα να έχει καλό προικώο (ενοίκια) κι αυτός ένα μισθό. Πέρα οτι την έσπαγε στο ξύλο όποτε του κάπνιζε έπρεπε να εκρίνει τα έξοδα για να της δίνει απο τα λεφτά ΤΟΥ. Οταν τα κατάφερε να τον χωρίσει… ε συγνώμη να τον πετάξει έξω, ο καραγκιοζοπαίχτης είχε μείνει έκπληκτος που πλέον δεν θα εισέπρατε ο ίδιος! Έφυγε με οτι λεφτά υπήρχαν κι οτι είχαν αγοράσει εντός γάμου, όλα στο όνομα του φυσικά.

Sabrina
Sabrina
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Πάντως να αναφέρω πως αυτό το χρωστάμε στους νομούς ευρωπαϊκής ενωσης αλλιώς ακόμα προίκα θα είχαμε.Καταργηθηκε επειδή για να ενταχθούμε έπρεπε να υπογράψει το ελληνικό κράτος νόμους υπέρ ισότητας.
Θεωρώ η Ελλάδα ήταν (και είναι) αντικειμενικά η πιο μισογυνιστικη χώρα.
Ακόμα και γειτονικές χώρες οπισθοδρομικές όπως Αλβανία, Βουλγαρία -δεν το λέω για κακό απλά και εκεί υπάρχει μπόλικος μισογυνισμός -ουτε εκεί υπήρχε η προίκα.ο άντρας ήταν αυτός που αν είχε μεγάλη περιουσία έπαιρνε το οκ απ’ την οικογένεια της νύφης να την παντρευτεί.
Αν σήμερα κάποιος απαιτούσε έμμεσα λεφτά των γονιών μου (!)θα τον είχα στείλει στον γερο διάολο

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Η μάνα μου είχε σπίτι όταν παντρεύτηκε Μαρία. Όταν άλλαξε ο νόμος και γύρισε το σπίτι στο όνομα της , ο πατέρας μου είχε λυσσαξει. Μετά το διαζύγιο, της κοπαναγε ότι δεν θα δίνει δεκάρα τσακιστη για εμάς γιατί του φάγαμε το σπίτι. Του φάγαμε το σπίτι και τον πετάξαμε σαν το σκυλί έξω και από νοικοκύρης έγινε αστεγος. Για γέλια και για κλάματα.

Sabrina
Sabrina
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Τέτοιες όμορφες ιστορίες με τέτοιο τέλος να ακούω 💙

Μαρία
Μαρία
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Αφού δεν σας ζήτησε αναδρομικά τα νοίκια για χρόνια που μένατε σπίτι του πάλι καλά να λές!

Lioness
Lioness
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

Έκανε κάτι χειρότερο. Μολις έφυγε από το όνομα του, έβαζε τη μάνα μου να βγαζει δάνεια κατασκευαστικά δήθεν για να το ανακαινίσει για να πληρώνει τις ζημιές που προκαλούσε με τα τρακαρίσματα όταν μπεκροπινε. Όταν χώρισαν, εμ δεν έδινε διατροφή γιατί τον πέταξε σαν το σκυλί όπως έλεγε , εμ της άφησε όλα τα χρέη πακέτο με το σπίτι. Το έχασε τελικά και μετακομίσαμε σε ένα ημιυπόγειο. Η μάνα μου δεν άντεξε από τα 120 τμ στα 30 και βαρεσε η κατάθλιψη κόκκινο. Με άφησε με την αδερφή μου στο ημιυπόγειο και πήγε στη συμπρωτεύουσα να ορθοποδήσει. Ο πατέρας μου… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από Lioness
Μαρία
Μαρία
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lioness

Τι να πω… ύστερα σου λέει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η δικιά μου ιστορία είχε happy end. Στο τέλος μισοτρελάθηκε, πέθανε, κι ότι είχε μαζέψει τόσα χρόνια μιζέρια πήγε αυτοδικαίως στα παιδιά ως ελάχιστη αποζημείωση για το τόσο ξύλο που τους είχε επίσης ρίξει.

Tropique
Tropique
8 μήνες πριν

Ρε παιδιά, σκεφτείτε λίγο πριν 50 χρόνια, να είσαι 40χρονών ανύπαντρη, άνεργη και χωρίς άλλα εισοδήματα και ορφανή. Δε λέω πως ήταν δίκαιο -όμως ήταν ένα μέτρο μάλλον σωστό για τις ανάγκες της εποχής -όταν οι γυναίκες δε δούλευαν, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία, και υπήρχε η εννοια της “αποκατάστασης”. Εν πάσει περιπτώσει, σίγουρα τώρα δεν έχει λόγο ύπαρξης, όπως και δεν έχουν διάφορα άλλα επιδόματα που δίνονται σήμερα.

Sabrina
Sabrina
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Tropique

Στην αρχή καλά το αρχίζεις και μετά λες “δεν λέω πως ήταν δίκαιο”
Πως ακριβώς θα επιβίωνε μια γυναίκα χωρίς εργασία και χωρίς πατέρα η άντρα;

lemonia
lemonia
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Sabrina

Δεν ήταν δίκαιο γιατί απευθυνόταν στις κόρες μια συγκεκριμένης (και ευνοημένης εκείνη την εποχή ειδικά) επαγγελματικής ομάδας.

Penthesilea
Penthesilea
8 μήνες πριν

Καλέ ναι, απλά αναρωτιέσαι, δεν θες να προκαλέσεις, προς θεού

kokaki
kokaki
8 μήνες πριν

Να το προτείνεις στο επόμενο συνέδριο φεμινιστριων. Όλες οι ερωτήσεις αυτού του τύπου “γιατί οι Τάδε δεν κάνουν Αυτό”, είναι από άτομα που ποτέ δεν έχουν παλέψει για τίποτα. Ψάχνουν λοιπόν να βρουν το δεν τους αρέσει στην πάλη των άλλων. Εν προκειμένω στις “φεμινίστριες”. Που εξάλλου τις βλέπουν σαν μια μεγάλη αδιαφοροποίητη μάζα

Sabrina
Sabrina
8 μήνες πριν

Κρατιέμαι να μην βρίσω αυτόν που έστειλε την ερώτηση.σε μια εποχή που η γυναίκα ήταν λίγο πιο πάνω από γαϊδούρι και εξαρτιόταν ο βιοπορισμος από άντρα, θεωρείς προνόμιο την σύνταξη αυτή??ακόμα και τώρα εν έτει 2023 οι αδικίες και οι δυσκολίες για μια γυναίκα είναι αναρίθμητες

galini17
galini17
8 μήνες πριν

Εγώ γελάω με το ψευδώνυμο “ερωτηματικό”, λες και δεν κάνει μπαμ ότι είναι άντρας που ρωτάει. Σιγά το προνόμιο φίλε, μας συγκινησες. Λίγα ψίχουλα σε γυναίκες συγκεκριμένης κατηγορίας, σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία όπου ειδικά τότε, οι γυναίκες ήταν πολύ πιο υποτιμημένες από σήμερα. Μιλάτε και για γυναικεία προνόμια οι άντρες που από τη φύση σας όλα σας έρχονται πιο ευνοϊκά. Είχατε το προνόμιο να βγαίνετε ελεύθερα από το σπίτι, να σπουδάζετε και να δουλεύετε όταν η γυναίκα ήταν μια εσώκλειστη υπηρέτρια σας, με συνεχόμενη, εξαντλητική και μη αμειβόμενη εργασία. Πόσα χρόνια πέρασαν για να απελευθερωθούν οι γυναίκες, να δουλέψουν, να… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 8 μήνες πριν από galini17