in

Η Maria Ressa είναι η 18η γυναίκα που τιμάται με Νόμπελ Ειρήνης

Και η δεύτερη γυναίκα δημοσιογράφος στα 120 χρόνια απονομών του βραβείου

Και η δεύτερη γυναίκα δημοσιογράφος στα 120 χρόνια απονομών του βραβείου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

kcressa1110
EPA-EFE

Στους δημοσιογράφους Maria Ressa και Dmitry Muratov απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 την Παρασκευή. Η Επιτροπή Νόμπελ τους επέλεξε για το έργο τους για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία αντίστοιχα.

Η Ressa αποκάλεσε το βραβείο «μια παγκόσμια αναγνώριση του ρόλου των δημοσιογράφων στην επισκευή του σπασμένου κόσμου μας». Συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής εφημερίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Rappler, είναι διάσημη για τη δημοσιογραφική της έρευνα στις Φιλιππίνες για τη βίαιη εκστρατεία του Προέδρου Duterte κατά των ναρκωτικών, τη διαφθορά της κυβέρνησης και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση παραπληροφόρησης.

18380560 303
Maria Ressa

Από το 1936, όταν το βραβείο απονεμήθηκε στον Γερμανό δημοσιογράφο Carl von Ossietzky, δημοσιογράφοι έχουν κερδίσει το βραβείο ειρήνης μόνο δύο φορές: το 2011 και τώρα το 2021.

Η Tawakkol Karman από την Υεμένη ήταν η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος που κέρδισε το βραβείο, το 2011. Διακρίθηκε για την ίδρυση της οργάνωσης “Women Journalists Without Chains” -Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες.

Λαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή, η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος έγινε η 18η γυναίκα- και 2η δημοσιογράφος- που τιμήθηκε με το βραβείο στα 120 χρόνια του θεσμού.

tawakul karman
Tawakkol Karman

Αντιμετωπίζοντας την κριτική για τις ελάχιστες βραβευμένες γυναίκες με βραβείο Νόμπελ, η επιτροπή αναγνώρισε μόλις το 2017 το λάθος της. Με τα φετινά βραβεία φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας και ιατρικής να πηγαίνουν επίσης σε άντρες, το ζήτημα του έμφυλου χάσματος αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά από πολλά ειδησεογραφικά μέσα. 

«Είμαστε απογοητευμένοι βλέποντας ότι δεν έχουν βραβευτεί περισσότερες γυναίκες», δήλωσε ο Göran Hansson, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Νόμπελ.

«Εν μέρει για την κατάσταση ευθύνεται  ότι επιστρέφουμε στο χρόνο για να εντοπίσουμε τα επιτεύγματα και πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επαληθευτούν και να επικυρωθούν πριν μπορέσουμε να απονείμουμε το έπαθλο. Υπήρχαν πολύ λιγότερες γυναίκες επιστήμονες, αν γυρίσετε 20 ή 30 χρόνια πίσω».

Από το 2018, η επιτροπή θα λάμβανε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων στις απονομές.

Συνολικά 109 άτομα έχουν λάβει το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο έχει επίσης απονεμηθεί σε οργανώσεις. Η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο ήταν η Bertha von Suttner, μια Αυστριακή συγγραφέας και ηγετική προσωπικότητα σε ένα νεογέννητο ειρηνιστικό κίνημα στην Ευρώπη,το 1905, δύο χρόνια αφότου η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε βραβείο Νόμπελ, στη φυσική.

Θα περάσουν 26 χρόνια μέχρι να επιλεγεί άλλη γυναίκα για το βραβείο: η Αμερικανίδα Jane Adams, που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης κοινωνικής εργασίας, μοιράστηκε το βραβείο του 1931 με τον Nicolas Murray Butler, τότε επικεφαλής του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη.

Άλλες γυναίκες που έλαβαν τo Νόμπελ Ειρήνης είναι η Μητέρα Τερέζα το 1979,  η νομικός Shirin Ebadi του Ιράν το 2003, η Κενυάτισσα Wangari Maathai το 2004 και το 2014 η ακτιβίστρια Malala Yousafzai, η νεότερη κάτοχος του βραβείου.

Το 2011, τρεις γυναίκες μοιράστηκαν το βραβείο: η Ellen Johnson Sirleaf, η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, η Leymah Gbowee, ακτιβίστρια υπερ της ειρήνης από τη Λιβερία και η Tawakkol Karman, δημοσιογράφος από την Υεμένη που έγινε το πρόσωπο της εξέγερσης της «Αραβικής Άνοιξης» στη χώρα της.

Άλλες βραβευμένες γυναίκες, με χρονολογική σειρά:

1946 – Emily Greene Balch, Αμερικανίδα οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, ειρηνίστρια και εκπαιδευτικός.

1976 – Betty Williams και Mearead Corrigan, ιδρύτριες ενός ειρηνευτικού κινήματος στη Βόρεια Ιρλανδία.

1982 – Alva Myrdal, Σουηδή διπλωμάτης

1991-Aung San Suu Kyi, ακτιβίστρια υπερ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ.

1992 – Rigoberta Menchú Tum, κορυφαία υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων και του πολιτισμού των Μάγια.

1997 – Jody Williams, Αμερικανίδα ακτιβίστρια κατά των όπλων που έκανε εκστρατεία για την κατάργηση των ναρκών

2018 – Nadia Murad, Γιαζίντι ακτιβίστρια από το βόρειο Ιράκ, η οποία γλίτωσε από την υποδούλωση του Ισλαμικού Κράτους και ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της σεξουαλικής βίας ως όπλου πολέμου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν

Και ένα ακόμα άρθρο για το ποια είναι η Ρεσα και ο άλλος. https://thepressproject.gr/to-nobel-eirinis-prosferthike-sto-lobi-tou-polemou/