in

Η Ρένα απαντά: Γιατί οι άνθρωποι δεν δίνουν ευκαιρίες;

Στην αρχή φουλ ενθουσιασμός, θέλει να είστε μαζί συνέχεια, να κάνετε πράγματα και ξαφνικά όλα αλλάζουν.

Πού πήγε ο φουλ ενθουσιασμός; Τον πήρε το Εύρηκα; ____________ Η ιστορία της Μπερδεμένης όπως την ξεχώρισα σήμερα. Στην αρχή φουλ ενθουσιασμός, θέλει να είστε μαζί συνέχεια, να κάνετε πράγματα και ξαφνικά όλα αλλάζουν. Ενοχλείς μονο εσύ, ίσως καταλήξει και σε σεξ, και μετά πάλι τα ίδια. Που πάει ο ενθουσιασμός; Γιατί οι άνθρωποι δε […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

AdobeStock 429613486 1

Πού πήγε ο φουλ ενθουσιασμός; Τον πήρε το Εύρηκα;

____________
Η ιστορία της Μπερδεμένης όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Στην αρχή φουλ ενθουσιασμός, θέλει να είστε μαζί συνέχεια, να κάνετε πράγματα και ξαφνικά όλα αλλάζουν. Ενοχλείς μονο εσύ, ίσως καταλήξει και σε σεξ, και μετά πάλι τα ίδια.
Που πάει ο ενθουσιασμός;
Γιατί οι άνθρωποι δε δίνουν ευκαιρίες;
Και τελικά αν ο έρωτας δεν έρθει από την αρχή, μπορεί να έρθει μετά;

ΑΠΟ ΤΗΝ – Μπερδεμένη

______________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Το ερώτημα “γιατί οι άνθρωποι δεν δίνουν ευκαιρίες” νομίζω έτσι όπως τίθεται ως γενική απορία τείνει να παραβλέπει ότι μιλάμε για κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: την ερωτική έλξη. Σαφώς κι οι άνθρωποι δίνουν πάρα πολλές ευκαιρίες σε πάρα πολλά πράγματα, ίσως παραπάνω απ’όσο πρέπει. Στην δουλειά με νέους εργοδότες και νέους εργαζόμενους, σε μακροχρόνιες σχέσεις με προβλήματα που ελπίζουμε μαγικά να επιλυθούν ή και προσπαθούμε σκληρά να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο, σε προϊόντα/υπηρεσίες που αγοράζουμε ακόμη καθώς δεν έχουμε πειστεί ότι φταίνε εκείνα κι όχι εμείς που τους κάνουμε -υποτίθεται- κακή χρήση.

Στον ερωτικό τομέα αυτό το “δίνω ευκαιρίες” μου ακούγεται κάπως αμφίβολο. Είναι ακριβώς η ατάκα που λένε γυναίκες σε άλλες γυναίκες (ή άντρες φαλλοκράτες σε γυναίκες), “δώσε του μια ευκαιρία”, όταν εκείνες δεν δείχνουν ιδιαίτερη ζέση για έναν υποψήφιο εραστή σε ετεροκανονικό πλαίσιο (Αν η ερώτηση αφορά ομοφυλόφιλη σχέση νομίζω δεν δίνονται γενικώς τέτοιες οδηγίες, διορθώστε με αν κάνω λάθος).
Προϋποθέτει λίγο το να κάνεις την καρδιά σου πέτρα, ότι δεν σου “βγαίνει” φυσικά, ότι ζορίζεσαι αλλά θα βρεις άλλα πράγματα να σου κινήσουν το ενδιαφέρον: κοινές απόψεις, καλή συμπεριφορά, προοπτική μονιμοποίησης της σχέσης… Δίνουμε ευκαιρίες στα Καλά Παιδιά™ υποτίθεται (Και τι καταλάβαμε; Έχουμε πολλές φορές αναλύσει ότι είναι η συνταγή της καταστροφής).

Τώρα που μας γράφει μια γυναίκα ζητώντας ευκαιρίες αναιρούνται άραγε οι προβληματισμοί μας;

Όχι, επειδή αν δεν υφίσταται αυτός ο μαγικός ηλεκτρισμός που είναι η ερωτική έλξη, να είναι κάτι που να έχει την διάρκεια κάποιων μηνών τουλάχιστον, μέχρι να δημιουργηθεί κάποιος σύνδεσμος μεταξύ των σχετιζομένων, το ενδιαφέρον λογικό είναι να ξεφουσκώνει. Υποτίθεται η σχέση είναι ερωτική, όχι φιλική ώστε να τηλεφωνιέστε για μια συναυλία ή να κανονίζετε ένα ποτό μετά τη δουλειά με κοινή παρέα.

Όπως έχω ξαναγράψει: “Η συντριπτική πλειοψηφία μπερδεύει την απλή καύλα με τον έρωτα, την ζήλια με το γουστάρισμα, το γουστάρισμα με την αγάπη, κλπ, κλπ. Οι λέξεις ξεπερνούν τις καταστάσεις, σαν να πείθουμε τους εαυτούς μας ότι ζούμε κάτι σπουδαιότερο απ’ αυτό που ζούμε. Για αυτό όπου και να κοιτάξεις, βλέπεις κι ακούς για δράματα κι απογοητεύσεις. Και η λέξη κλειδί πίσω απ όλα αυτά, είναι οι ανασφάλειες.”

Μπορεί η εξήγηση να είναι πολύ απλή. Να είδε ότι δεν ταιριάζετε τόσο, να βαρέθηκε, να ξενέρωσε και να μην στο λέει γιατί θα σου κακοφανεί, ένα σωρό. Πάντως είναι χλιαρός. Συμβαίνει. Μάλιστα συμβαίνει αυξανόμενα λόγω του κοινωνικού φαινομένου της επίδρασης της σεξουαλικής απελευθέρωσης στα φύλα σήμερα.

Είναι η λεγόμενη κουλτούρα του hookup.

Οι άνθρωποι είναι πρωτίστως συναισθηματικά όντα. Και μόνο κατόπιν λογικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα είναι βιοχημική απόκριση στον εγκέφαλο συγκεκριμένων ορμονών σε συνδυασμούς: ντοπαμίνη, σεροτονίνη, οξυτοκίνη… Η σωματική αντίδραση των ορμονών ανατροφοδοτεί κατόπιν περαιτέρω συναισθηματική απόκριση. Γι’αυτό έχουμε ιδιαίτερη σύνδεση με τους ερωτικούς συντρόφους -οι ορμόνες κάνουν πάρτυ!

Στην ερωτική σχέση όπου δραματοποιούμε, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο ή αντίθετο από το προσδοκώμενο, η ένταση των συναισθημάτων είναι μεγάλη. Κι επιπλέον τα συναισθήματα έρχονται όλα μαζί κατά ριπάς.

Άρνηση ότι μας συμβαίνει κάτι δυσάρεστο. Μνησικακία προς το σύντροφο που μας προξενεί ψυχικό “πόνο”. Θυμό προς τον εαυτό μας που το επιτρέπουμε. Αμηχανία που φαινομενικά το χρειαζόμαστε, καθώς μας κρατά σε εγρήγορση. Ενοχή που μπλέκουμε σε μια κατάσταση όπου βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα σαν τα παραπάνω. Άγχος για το πώς θα αντιδράσει η άλλη πλευρά. Ανακούφιση που κυριαρχούν πάνω στο συναισθηματικό μας κόσμο (εδώ είναι που εμπλέκεται ο ηθικός μαζοχισμός). Και συναισθηματικό μπλέξιμο για το γιατί ανακουφιζόμαστε (επειδή είναι ταμπού να παραδεχτούμε ηθικό μαζοχισμό αυτοανακηρρυσόμαστε “συναισθηματικές”).

Για να έρθει έρωτας πρέπει το ορμονικό κοκτέιλ να είναι προσδεχόμενο στις συνθήκες που τελούν τσεκ στα παραπάνω κουτάκια. Αν δεν γίνει αυτό, τότε έχουμε σταδιακή απομάκρυνση. Αν επικρατήσουν κάποια στιγμή οι προσωποποιημένες συνθήκες, μπορεί και να έρθει, τίποτα δεν αποκλείεται.

Το πρόβλημα είναι ότι περιμένοντας πότε θα έρθει του άλλου κινδυνεύουμε να περάσει η δική μας ζωή.

Πιθανόν παίζει τριγύρω, κάνε το ίδιο κι εσύ, έχε τις κεραίες σου σε εγρήγορση. Φλερτ είχατε, δεν υπογράψατε κάποιο συμβόλαιο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

12 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
JoanneK
JoanneK
7 μήνες πριν

Ποιος είπε πως δε δίνουν; Ο τύπος που αρχικά έδειχνε ενθουσιασμενος και μετά όχι, σου έδωσε την ευκαιρία, αλλά τελικά μάλλον είδε πως δεν του κάνεις. Αν εξαιρέσουμε τύπους που κάνουν σκόπιμα love bombing και λένε απίστευτες υπερβολές με το καλημέρα ή είναι ενθουσιώδεις με κάθε άνθρωπο που γνωρίζουν, γιατι εχουν τα δικά τους θέματα, δεν βλέπω κάτι περίεργο σε αυτή τη συμπεριφορά κι είναι κάτι που το κάνουν και γυναίκες. Όταν η σχέση είναι σε πολυ αρχικό στάδιο, ακόμα μαθαίνουμε τον άλλον. Μπορεί στην αρχή να υπάρξει έλξη και γι αυτό ο ενθουσιασμός αλλά μετά γνωρίζοντας τον άλλον καλύτερα,… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από JoanneK
Pocahontas
Pocahontas
7 μήνες πριν

Πολύ καλή ερώτηση ,θέλω λίγο να ξεφύγει το μυαλό μου από την φρίκη για τον αδικοχαμένο Αντώνη και να ασχοληθώ με το καλό ερώτημα σου . Σήμερα μετά από καιρό ,βγήκα ραντεβού με την ον οφ σχέση μου,(πλέον θα βάλω τη λέξη σχέση έστω και … διακεκομμένη γιατί πάμε 1 χρόνο και που βγαίνουμε και είναι και …”ολοκληρωμένη πλέον),που βριστηκαμε άσχημα,που έχουμε μαλώσει 1.000.000 φορές ,και πάλι στέλνει μηνύμα για βόλτα και βγαίνω και γελάμε σαν να μη τρέχει κάτι . Ξέρω ότι δε βλέπει άλλες ,κάνει και δύσκολη δουλειά και είναι πτωμα. Κοίτα να δεις και ίσως πάρεις απαντήσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Pocahontas
WoundedLion
WoundedLion
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Δεν ξέρω αν μπορούσα να το κάνω, έχει πολύ πόνο αλλά ωραία ιστορία η σχέση σου πάντως.

dreammaker
dreammaker
7 μήνες πριν

“”Οι άνθρωποι είναι πρωτίστως συναισθηματικά όντα. Και μόνο κατόπιν λογικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα είναι βιοχημική απόκριση στον εγκέφαλο συγκεκριμένων ορμονών σε συνδυασμούς: ντοπαμίνη, σεροτονίνη, οξυτοκίνη… Η σωματική αντίδραση των ορμονών ανατροφοδοτεί κατόπιν περαιτέρω συναισθηματική απόκριση. Γι’αυτό έχουμε ιδιαίτερη σύνδεση με τους ερωτικούς συντρόφους -οι ορμόνες κάνουν πάρτυ!””
Πολυ βιολογία βρε παιδιά . Δεν μπορεί να είναι τα πάντα βιολογία ; !!!!!!!!!

Penthesilea
Penthesilea
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

“Βαθειά” βιολογία ή ρηχή βιολογία; 🤔

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Τώρα δεν συμφωνείς και με το ότι οι άνθρωποι έχουν εκ φύσεως συναισθήματα. Σου άρεσε μόνο όταν έκανες βιολογικοποιηση σε στερεότυπα χαρακτηριστικά με βάση φύλου.
Sexist much?

dreammaker
dreammaker
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

ωραία τα λες έτσι είναι. Διαφωνώ μόνο στο ότι υπάρχει ψυχή και είναι στην καρδούλα μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει και είναι και αυτή δημιουργία χημικών και ηλεκτρικών αντιδράσεων στον εγκέφαλο.
Και με τον θάνατο εξαφανίζονται και αυτές οι αντιδράσεις , και όλα καλά .
Το θέμα είναι τι κάνουμε , με δεδομένη αυτή τη βιολογία
Πως ζούμε , πως σχετιζόμαστε, πως προχωράμε, πως το αντέχουμε όλο αυτό.
Φτιάξαμε δυο πανίσχυρα όπλα, τη φιλοσοφία (περιλαμβανεται και η θρησκεία ) και την τέχνη .
Η θρησκεία και η τέχνη, δυο παράλογα πράγματα που αντιτάξαμε στον παραλογισμό της ύπαρξης.

galini17
galini17
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Χθες έπαθα ξαφνικά ένα βραχυκύκλωμα των χημικών και ηλεκτρικών αντιδρασεων στον εγκέφαλο, κι άρχισα να λυπάμαι και να χαίρομαι ταυτόχρονα. Μέχρι που επανήλθαν τα καλώδια της χαράς κι αυτά της λύπης στη θέση τους και ήμουν εντάξει.
Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου;
Τέλος πάντων, άποψη σου.

all things must pass
all things must pass
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Αυτά που θα γράψω δεν έχουν καμμία σχέση με την ανάρτηση.Απλώς η αποψή σου με ιντριγκάρισε
Διακρίνω ευφυία στα γραφόμενα σου,όπως επίσης πως ανήκεις στην μεγάλη κατηγορία των ανθρώπων δυτικής κουλτούρας που πιστεύουν πως η συνειδητότητα είναι προϊόν βιοχημικών αντιδράσεων του εγκεφάλου.
Είναι κάτι που αμφισβητείται εντονότατα τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια από πολλούς επιστήμονες.
Αν θες.κι έχεις τη όρεξη ψάξε λίγο για το Hard problem of Consciousness.
Ψάξε άρθρα και βίντεο των Bernardo Kastrup και Donald Hoffman όπως και αυτό το video.
https://www.youtube.com/watch?v=NVsBFOB7H44.
Just in case ,που το θέμα σε ενδιαφέρει.
Sorry αν σε ζάλισα.

Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Ουυυφ, λοιπόν αμα έχεις πάρκινσον έχεις μειωμένη ντοπαμίνη, αμα έχεις μειωμένη ντοπαμίνη δεν σημαίνει πως έχεις πάρκινσον. Αλλιώς η βιολογία θα είχε εξαφανίσει την ψυχιατρική.

Τελευταία επεξεργασία 7 μήνες πριν από Μαρία
Μαρία
Μαρία
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Κάτσε μετά τους λύκους (τα αρσενικά) θα μιλήσουμε για τις αράχνες (τα θηλυκά) που σε μεγάλο ποσοστό τρώνε το ταίρι τους μετά το σεξ, εκεί να δείς άγχος, πανε στα μουλωχτά η με δωράκια να την κρατήσουν απασχολημένη. Όλα κατα βάθος είναι βιολογία αρκεί να πάρουμε το παράδειγμα που μας εξυπηρετεί, γραμμένα στο ντι-εν-ει είναι όλα άλλωστε!

eida_fws_kai_mpika
eida_fws_kai_mpika
7 μήνες πριν

Για να δώσεις ή να σου δώσουν ευκαιρία, πρέπει να υπάρχει κίνητρο Μου κάνει για κλασσική περίπτωση ενθουσιασμού. Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Ή μας έχουν περάσει Εγώ έχω ξεχωρίσει 2 κατηγορίες εδώ : εκείν@ που θέλουν γνήσια να προχωρήσουν σε μια σχέση, και με την πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον το ραντεβού τους πληρούσε κάποια τυπικά στάνταρντς που αποζητούν ή τους εντυπωσίασε εμφανισιακά, και εκείν@ που κλαίνε για ένα ντέρτι που δεν μπορούν να έχουν, σε βλέπουν, εντυπωσιάζονται και προσπαθούν να πέσουν με τα μούτρα πιστεύοντας ότι έχεις την δύναμη να τ@ κάνεις να ξεχάσουν. Γι αυτό λέγεται και… Διαβάστε περισσότερα »