in

Η Ρένα απαντά: Για το body shaming σε μας τις αδύνατες

Βαρέθηκα να ακούω από άντρες και γυναίκες, αλλά κυρίως από άντρες, επικριτικά σχόλια σχετικά με τον γυναικείο αδύνατο σωματότυπο. Καφρίλες τύπου “η γυναίκα αν δεν είναι curvy δεν θεωρείται γυναίκα”, “τί να την κάνουμε την αδύνατη?”, “άβυζη”, “άκωλη” και άλλα διάφορα προσβλητικά που λένε.

Βαρέθηκα να ακούω από άντρες και γυναίκες, αλλά κυρίως από άντρες, επικριτικά σχόλια σχετικά με τον γυναικείο αδύνατο σωματότυπο. Καφρίλες τύπου “η γυναίκα αν δεν είναι curvy δεν θεωρείται γυναίκα”, “τί να την κάνουμε την αδύνατη?”, “άβυζη”, “άκωλη” και άλλα διάφορα προσβλητικά που λένε. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Skinny shaming

Eίναι εξίσου άσχημο και το body shaming στις αδύνατες κοπέλες…

_________________
Η ιστορία της La petite όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Καλησπέρα, Ρένα! Αρχικά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την σελίδα και και την δουλειά που κάνετε μέσω αυτής, με έχετε βοηθήσει αρκετά στο να δω διαφορετικά κάποια πράγματα.

Σας γράφω, διότι θέλω να εκφράσω τον αγανακτισμό μου σχετικά με το body shaming και συγκεκριμένα στο αδύνατο σώμα. Ειλικρινά, βαρέθηκα να ακούω από άντρες και γυναίκες, αλλά κυρίως από άντρες, επικριτικά σχόλια σχετικά με τον γυναικείο αδύνατο σωματότυπο. Καφρίλες τύπου “η γυναίκα αν δεν είναι curvy δεν θεωρείται γυναίκα”, “τί να την κάνουμε την αδύνατη?”, “άβυζη”, “ακωλη” και άλλα διάφορα προσβλητικά που λένε. Το θεωρώ απαράδεκτο. Δεν καταλαβαίνουν πόσο προσβλητικοί και αγενείς γίνονται? Ποιος ορίζει πώς πρέπει να είναι ένα γυναικείο σώμα? Πώς προέκυψαν όλα αυτά τα “ιδανικά” γυναικεία πρότυπα για τους άντρες? Δηλαδή, αν τους πούμε εμείς τίποτα για το πόσο είναι το ιδανικό μέγεθος πέους, το ύψος, για τα λεφτά τους και ότι εάν δεν τα έχουν όλα αυτά σε συγκεκριμένο ποσοστό/βαθμό δεν θα θίγονταν? Ούσα αδύνατη, όμως υγιέστατη, έχω βρεθεί πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα τέτοιων σχολίων.

Θυμώνω και στεναχωριέμαι. Πώς πρέπει να απαντάω σε κάτι τέτοιο? Γιατί θεωρείται φυσιολογικό να λέμε σε έναν αδύνατο άνθρωπο “φάε κάτι” ή “δεν τρως τίποτα και είσαι έτσι”?, ενώ σε έναν εύσωμο δεν τολμάει κανείς να κάνει τέτοιου είδους σχόλια. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και κ.Ρενα, ευελπιστώ να διαβάσω την άποψή σας πάνω σε αυτό.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Le petite
____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Σε ευχαριστώ πολύ!

Νομίζω όπως και στη περίπτωση pretty privilege η ερώτηση θα ξεσηκώσει κάποια σχόλια αμυντικά. Ωστόσο αυτό που περιγράφεις συμβαίνει. Κι είναι απαράδεκτο και τραγικό.

Από τη μία πλευρά κατανοώ ότι τα σχόλια body shaming στους εύσωμους ανθρώπους είναι τραγικά επειδή υποννοούν ότι τα κιλά προέρχονται από σωματική και πνευματική οκνηρία, ότι δεν προσπαθούν αρκετά. Ξέρουμε μέσω της επιστήμης πλέον ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Κι ίσως γι’αυτό δεν επιτρέπεται να γίνονται σχόλια προς τους εύσωμους, επειδή είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα κι όχι ελάττωμα του χαρακτήρα που οδηγεί στο επιπλέον βάρος.

H Ρένα απαντά: Νιώθω σαν ένα σπίτι που δεν θέλει να ζήσει κανείς, ούτε εγώ.

Από την άλλη το αδύνατο σώμα, ενώ αποθεώνεται από την αισθητική των περιοδικών, της πασαρέλας, του instagram, κατηγορείται στην πραγματική ζωή αν δείξει λίγο πιο αδύνατο από αυτό που είναι το “πειραγμένο” αδύνατο της glossy ζωής. Γιατί εκεί έχουμε ένα αδύνατο σώμα, αγορίστικο, αλλά συχνά με ένα ζευγάρι μαστούς με σιλικόνη, οπότε ξαφνικά είναι “λεπτή με καμπύλες” (ή μια οπίσθια όψη μεγαλωμένη στο photoshop). Εχμ, no…

Tα άτομα που έχουν αδύνατο σκαρί από φυσικού τους (δεν εννοώ να φλερτάρουν με διατροφικές διαταραχές, που είναι ζήτημα πολύ πολύ σοβαρό κι αλίμονο στους ανάλγητους σχολιαστές) είναι έτσι από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους. Σε μια παιδική χαρά να πας βλέπεις τους αναδυόμενους σωματότυπους κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο φαγητό, οφείλεται και στην κληρονομικότητα. Βέβαια ακριβώς για τον λόγο αυτό, η σωματική λεπτότητα δεν επισύρει την ίδια μήνη με την σωματική ευσαρκότητα. Δεν θεωρείται τεμπελιά, το πολύ πολύ να θεωρηθεί ματαιοδοξία. Για τον δυτικό τρόπο σκέψης που διακρίνεται από την Προτεσταντική ηθική “δουλεύω σκληρά για να αποκομίσω οφέλη”, η δεύτερη είναι μικρότερη αμαρτία από την πρώτη. Η πρώτη είναι το τοπ οφ δι τοπς των αμαρτιών.

Νομίζω ότι τα αρνητικά και μισογυνικά σχόλια που ακούς πηγάζουν εν μέρει από την κριτική ως προς την αντιλαμβανόμενη απ’αυτούς ματαιοδοξία εν πρώτοις και τις φαντασιώσεις που τους έχουν δημιουργηθεί από την πορνογραφία εν δευτέροις.

Δηλαδή σε κριτικάρουν που δεν ανταποκρίνεσαι σε αυτό που αυθαίρετα σχημάτισαν στο μυαλό τους ως ιδανικό με βάση υλικό παραγόμενο από άντρες για άντρες, αλλά ταυτόχρονα στηλιτεύουν και το “θράσσος” σου να θέλεις να παραμείνεις αδύνατη μην τρώγοντας. Λες και τρώγοντας ας πούμε θα πάρεις ΜΟΝΟ στο στήθος και τους γλουτούς. Ή θα είναι τορνευτά τα σημεία σαν να τα πέρασε μηχάνημα λείανσης.

Βέβαια μην γενικεύω, υπάρχουν άντρες που αρέσκονται και σε έναν αθλητικό τύπο ή μια λεπτεπίπελτη και ανδρόγυνη σιλουέτα, δεν ονειρεύονται όλοι cups DD.

Όπως σωστά έχεις αντιληφθεί η επεμβατική αυτή αστυνόμευση στο γυναικείο σώμα γίνεται, εκφράζεται με λόγια, ώστε να μην ξεχαστείς ποτέ και νομίσεις ότι μπορείς να είσαι μοναδική, αυθύπαρκτη, σημαντική από μόνη σου -αλλά να έχεις πάντοτε ανάγκη το male gaze που θα επιβραβεύει την υποταγή σου στο πρότυπο, την κατασπατάληση της ενέργειάς σου στο να καλουπωθείς στο κουτάκι που σου όρισαν ώστε να μην διεκδικείς άλλα πράγματα.

Τώρα που το ξέρεις, αν έχεις χρόνο και ενέργεια μπορείς να εξηγήσεις στα άτομα που θα μπορούσαν ή έχει σημασία να καταλάβουν (πχ, εφήβους, κάποιον σύντροφο ή συγγενή) και να μάθεις να γίνεσαι δυσάρεστη σε όσους δεν καταλαβαίνουν. Ένα κοφτό “δεν σε αφορά το σώμα μου κι ούτε πρόκειται και να σε αφορά ποτέ” είναι αρκετά ευθύ και γειωτικό. Ή κάτι σαν “ωωω περισσότερο φαί για σένα!” είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικό. Ή το πλέον απλό σε οποιαδήποτε ερώτηση που σε ρωτά γιατί κάνεις ό,τι κάνεις. “Επειδή μπορώ”. Χωρίς καμμία άλλη εξήγηση και με άσπαστο πρόσωπο. Κάνε το πρόβα στον καθρέφτη, θα δεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
JoanneK
JoanneK
1 χρόνος πριν

Νομίζω πως προσπαθείς να παρουσιασεις ως κανόνα μεμονωμένες περιπτώσεις. Πόσοι άντρες είναι αυτοί που λένε πως θέλουν τη γυναίκα curvy? Γιατί εγώ οσους γνωρίζω το πρώτο που μου λένε πως δεν θέλουν παχύσαρκες και έλκονται μόνο από πολύ αδύνατες γυναίκες. Αρνητικα σχόλια για την εμφάνιση τους ακούνε όλοι οι σωματοτυποι, ειναι αλήθεια και οι άντρες, (έχεις ιδέα με τι απαξίωση αντιμετωπιζονται και πόση απόρριψη τρώνε οι πολύ κοντοί άντρες ας πουμε;) αλλά ο ρατσισμός που υπάρχει προς τους ανθρώπους με παραπάνω κιλά δεν συγκρίνεται. Υπάρχουν διαφορετικά γούστα και γυναίκες με αγοριστικο σώμα χωρίς μεγαλο στήθος, αρέσουν σε πολλους όπως αρέσουν… Διαβάστε περισσότερα »

Roto_bla
Roto_bla
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  JoanneK

Ρατσισμό υφίστανται και οι αδύνατες, όσο αδιανόητο και αν σου φαίνεται. Η ζωή μου όλη. Δεν είναι τόσο εξαίρεση αυτό το φαινόμενο όσο νομίζεις. Ημουν νια και γέρασα και ακόμη θα ακούσω “φάε κάτι, γιατί είσαι τόσο αδύνατη”, άσε που δεν ήμουν ποτέ ΠΟΛΥ αδύνατη, πιο πολύ προς το φυσιολογική θα έλεγα, μάλιστα έχω και καμπύλες. Σε άλλον άρεσαν τα οπίσθιά μου αλλά όχι το στήθος μου ή το πρόσωπό μου, άλλος με έβρισκε ξινή άλλος αγενή (ναι, είμαι πολύ με τους μ@λ@κες), άλλος θεωρούσε ότι έπρεπε να είμαι λίγο πιο κοντή. Εντωμεταξύ κανέναν από αυτούς δεν τον ρώτησα γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

An Exquisite Fox
An Exquisite Fox
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  JoanneK

Η απαντηση ειναι πολυ ευκολη για να το ξεχωρισεις στο μυαλο σου. Αν η αλλη δεν ειναι ωραια (στο προσωπο) και δεν θυμιζει μοντελακι που λενε, τοτε την λενε κοκαλιαρα/αβυζη/ακωλη και προτιμανε τις πιο “τσουπωτες” με καμπυλες. Ειναι ενας κανονας που ισχυει στις περισσοτερες περιπτωσεις των ανδρων αυτο να ξερεις, εκτος και αν ο αλλος εχει συγκεκριμενο γουστο και γουσταρει αδυνατες μονο.

Kassandra with a K
Kassandra with a K
1 χρόνος πριν

Σε νιώθω, δε μπορείς να φανταστείς πόσο. Πρέπει να ήμουν 30 κιλά μέχρι να πάω γυμνάσιο και 44-48 μέχρι τα 30. Με ύψος 1.69 στην ταυτότητα από τα 14. Κάθε οικογενειακό τραπέζι είχε εμένα ως θέμα “γιατί είναι έτσι αυτό, δεν τρώει;”. Με τρέχανε στους γιατρούς για να με πείσουν να φάω περισσότερο (η μ@@@κία είναι ότι ήμουν υγιέστατη και εξακολουθώ να είμαι, αρρωσταίνω μια φορά την 5ετία). Μου απαγόρευαν να φύγω από το τραπέζι αν δεν αδειάσω το πιάτο. Και μόνιμα σχόλια από παντού “αν φας λίγο ξέρεις πόσο πιο όμορφη θα είσαι;” Αηδία και εμετούλης, και, επειδή είμαι… Διαβάστε περισσότερα »

Lioness
Lioness
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Kassandra with a K

Είσαι αδερφή μου από άλλη μάνα. Εγώ έγινα πανκιο .Αποθέωση στους κόλπους της post punk αυτό το κόκκαλε. Ήμουν καραγκομεναρα για τα μάτια τους. Ιδίως ένας με είχε ερωτευτεί γιατί έμοιαζα έλεγε στον Robert Smith. Ήτανε και το μαλλί.

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από Lioness
Kassandra with a K
Kassandra with a K
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Lioness

Εγώ αντέγραφα ξεδιάντροπα Anjelica Huston ως Morticia Addams. Μετά το γύρισα στο πιο industrial, αλλά πάντα από τα κόκκαλα βγαλμένη. Αφού όταν έβγαλα βυζΓιά μετά τα 30 έπαθα κρίση ταυτότητας. Και επειδή η ζωή έχει χιούμορ, τώρα στην κλιμακτήριο μεγάλωσαν κι άλλο.

Πάντως, ασχέτως της θραύσης που κάναμε στις υποκουλτούρες, εμένα μου έμεινε ένα θεματάκι να βλέπω την ομορφιά εκεί που οι περισσότερ@ βλέπουν ασχήμια. Το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, τώρα που το σκέφτομαι.

Lioness
Lioness
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Kassandra with a K

Αντιγραφή έπαιζε κάργα από κοράκι. Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε. Βυζί ακόμα δεν έβγαλα. Λες να φυτρώσει στη κλιμακτηριο? Γιατί στην εγκυμοσύνη που μου έλεγαν όλοι ότι θα κάνω καμπύλες.. τίποτα. Η μόνη καμπύλη ήταν η κοιλιά που προεξείχε σαν πύραυλος. Το βυζί μετά το θηλασμό ξαναμπήκε μέσα. Άντε να δούμε. Κι εγώ μια από τα ίδια. Ο άντρας μου είχε μαλλί μέχρι τη μέση, κρικακι στη μύτη, γύρω στα 18 στα αυτιά και γυναικεία χαρακτηριστικά. Όταν τον είδα είπα ” τι μανουλομανουλο είναι αυτό” . Οι φίλες μου έλεγαν ότι μοιάζει με κορίτσι. Οι φίλοι μου με κορόιδευαν ότι έχει πιο… Διαβάστε περισσότερα »

Kassandra with a K
Kassandra with a K
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Lioness

Είχα κι εγώ έναν τέτοιο, πιο πολύ τρίχα εγώ στο πόδι παρά αυτός. Μου σπαγε τα νεύρα, και δεν είμαι και το γιέτι των ιμαλαΐων. Μόλις αγόρασα τρίτη φορά μεγαλύτερο σουτιέν φέτος. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

channa
channa
1 χρόνος πριν

Διαφωνώ πάρα πολύ με την άποψη ότι η κριτική για τα σώματα των άλλων είναι αφορά μόνο τις γυναίκες και σκοπό έχει την αστυνόμευση της γυναικείας ανεξαρτησίας. Κατά τη γνώμη μου η πατριαρχία δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει την κατινιά και την ανταγωνιστικότητα που διακρίνει μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Στο δια ταύτα τώρα είναι αλήθεια ότι οι αδύνατοι ζούμε αρκετή υποτίμηση, ανακατεμένη με τη ζήλια και σπάνια βρίσκουμε ώμο να παρηγορηθούμε διότι, το τελικό συμπέρασμα είναι “μιλάς και εσύ τώρα τι ανάγκη έχεις”. Το μόνο που μπορώ να πω είναι φίλη, πρέπει να το βάλεις καλά στο μυαλό σου,… Διαβάστε περισσότερα »

kokaki
kokaki
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  channa

Δεν αφορά μόνο τις γυναίκες η κριτική για την εμφάνιση αλλά σαφώς και αφορά δυσανάλογα τις γυναίκες.

MissSunshine
MissSunshine
1 χρόνος πριν

Φιλενάδα, να σου πω ότι για μένα η απάντηση εξαρτάται απ’ την συνθήκη που σε συνδέει με το εν λόγω άτομο. Σε προσωπικό επίπεδο, που έχεις μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, η απάντηση είναι “σ ευχαριστώ που με γλιτώνεις απ’ τον κόπο να ασχοληθώ περαιτέρω Μ έναν τρόμπα παραπάνω”. Ειδικά σε γκομενικο πλαίσιο, το ευχαριστώ έρχεται απ’ τα βάθη της ψυχής! Τώρα, σε συνθήκη δουλειάς/συγγενών και παρακουμπαρων, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Εκεί νομίζω ότι θέλει να υπενθυμίζεις το λόγο για τον οποίο βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, κι ότι τα υπόλοιπα σχόλια περιττεύουν. Πχ όταν ένας συνάδελφος εν ώρα εργασίας κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

cinnamonbun
cinnamonbun
1 χρόνος πριν

Petite εμένα με είχες μαζί σου, μέχρι που μ έχασες για τα καλά μετά την ανόητη σύγκριση με τα σχόλια που τάχα ΔΕΝ δέχονται οι εύσωμοι κ ότι αυτό είναι “δύο μέτρα κ δυο σταθμά” . Δεν θα μπω στην διαδικασία να πω το τι είδους σχόλια στ αληθινά ακούνε στο δρόμο,στις παρέες, στο κρεβάτι ή από μέλη της οικογένειας τους οι εύσωμοι. Θεωρώ ότι αντίστοιχα ακούνε κ οι αδύνατοι. Ας μην τσακωνομαστε μεταξύ μας για το ποια ομάδα είναι η πιο αδικημένη απ τη ζωή κ την ρημάδα κενωνια γιατί ομόφωνη απόφαση δεν θα βγει. Ας εστιάσουμε στην αδικία… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από cinnamonbun
Juanita
Juanita
1 χρόνος πριν

Φίλη petite εικάζω πως είσαι μικρή ηλικιακά, γιατί εστιάζεις υπερβολικά στο θέμα των αντρικών σχολίων, κάτι που με κάνει να αντιλαμβάνομαι πως δεν έχεις μεγάλες εμπειρίες στον τομέα των ερωτικών. Γιατί για μια μεγάλη μερίδα των ανδρών ισχύει το εξής: ισχυρίζονται σε παρέες ότι η ιδανική γυναίκα είναι η αδύνατη με καμπύλες aka ποπός και στήθος. Αυτός όμως ο σωματότυπος είναι σπάνιος, οπότε βολεύονται με κάτι πιο ρεαλιστικό (είτε μινιον κορίτσια είτε πιο γεμάτα). Και τις ερωτεύονται βαθιά, και τις αποθεώνουν στο κρεβάτι, και κλαίνε για χάρη τους κλπ κλπ. Οπότε προσπερνά τα σχόλια του κάθε κόκορα…. Από την άλλη… Διαβάστε περισσότερα »

gogo
gogo
1 χρόνος πριν

Με συντετριμμένο ύφος… “Λυπάμαι πάρα πολύ που δε σου αρέσει το σώμα μου. Σε παρακαλώ πες μου πως ακριβώς θα ήθελες να είμαι και θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να αλλάξω, γιατί με ενδιαφέρει πάρα πολύ να αρέσω σε έναν/μία random τύπο/τύπισσα όπως εσύ…”.

Μαρία
Μαρία
1 χρόνος πριν

Μην σκάς, όπως και να ήσουν κάτι θα έβρισκαν να πούν. Λίγη θέλουν να σε κάνουν να νιώσεις.
Στην επόμενη παρατήρηση ρώτα, οκ εγώ έτσι είμαι εσένα ποιό είναι το πρόβλημα σου?

kokaki
kokaki
1 χρόνος πριν

Εμένα αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ για τις γυναίκες υπάρχουν ένα σωρό νόρμες για την εμφάνιση (σωματοτυπος, ρούχα, αξεσουάρ, διάφορες πρακτικές body modification), για τους άνδρες δεν υπάρχουν αντίστοιχα, σε σημείο που η γραφουσα όταν θέλησε να αναφερθεί σε αντίστοιχο body shaming παράδειγμα για τους άνδρες, δεν είπε πχ “ο άνδρας πρέπει να είναι τσουπωτος ή αδύνατος ή γυμνασμενος, αλλά ανέφερε το μήκος του πέους, το ύψος και τρίτο τα λεφτά (που δεν αφορά καν σωματικά χαρακτηριστικά) (αναπαραγωντας βέβαια και η ίδια η γραφουσα μέσα από το παράδειγμα της αλλά στερεότυπα).

Anna Karina
Anna Karina
11 μήνες πριν

Ειναι ασχημο το body shaming ανεξαρτητως της αιτιας που το προκαλει. Αλλα εισαι τέρμα λάθος αν πιστευεις ότι οι άνθρωποι με παραπάνω κιλά δε δέχονται συστηματικό ρατσισμό καθημερινά. Που να πρωτοσκεφτω; -στον τρόπο που αντιμετωπιζονται από την οικογένειά και τους φίλους τους -στην δουλειά, απορριπτονται από θεσεις εργασίας, έχουν μικρότερο εισόδημα, θεωρούνται “τεμπεληδες” κτλ – στον ερωτικό τομέα -στο χώρο της υγείας -στα Μέσα μετακίνησης -στα εστιατόρια, δημόσιους χώρους , στα καταστήματα ρουχων; Ακόμα και 3-4 περιττά κιλά να έχει μια κοπελα αμέσως απορρίπτεται ερωτικά από την πλειοψηφία των ανδρών, εν αντίθεση με μια αδύνατη κοπέλα που όχι μόνο επιθυμητή… Διαβάστε περισσότερα »