Ο επαναπροσδιορισμός του συμβολισμού

Το παράδειγμα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Ότι είμαστε μία κοινωνία στα πρόθυρα της διάλυσης ή ίσως και διαλυμένη δυστυχώς το έχουμε συνηθίσει. Επίσης, έχουμε συνηθίσει το τελευταίο καιρό να χρησιμοποιούνται στρεβλά έννοιες και συμβολισμοί προκειμένου να εξυπηρετήσουν καιροσκοπικά και ευκαιριακά προσωπικά συμφέροντα, τα οποία όχι μόνο δεν ταυτίζονται αλλά κατά την άποψή μου συγκρούονται με την κοινή λογική. Το άπογοητευτικό είναι ότι αυτή η νοοτροπία δυστυχώς τείνει να γίνει η κρατούσα στάση ζωής σε όλα τα επίπεδα. Και τα παραδείγματα είναι πολλά και φοβάμαι ότι αυτή η “νέα” τάση θα επικρατήσει, θα γίνει η κρατούσα και θα αποτελέσει τη μόνιμη δικαιολογία για τις υφιστάμενες στρεβλώσεις εντείνοντας τα φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης. “Έλα μωρέ έτσι γίνεται, πώς κάνεις έτσι, που να αντιδράσω τώρα”.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη ο πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη φονική φωτιά στο Μάτι χωρίς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέχεια από τη Βουλή ή να κάνει ανασχηματισμό άμεσα. Ουσιαστικά δηλαδή εμπαίζει μια συνιστώσα του συνταγματισμού, όπως είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.  Στη συνέχεια ανακοινώνει την “έξοδο από τα μνημόνια” στην Ιθάκη. Ο συνειρμός με την Οδύσσεια του Ομήρου και τον ύψιστο ποιητή Καβάφη αναπόφευκτος και συνάμα απογοητευτικός. Η Ιθάκη είναι ο προορισμός, το όνειρο ο στόχος για τα οποία αξίζεις να παλέψεις. Αυτούς τους συμβολισμούς δεν τους χρησιμοποιείς, δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους χρησιμοποιεί για να προσδώσει  κύρος σε γεγονότα που είναι αμφιλεγόμενα και σε κάθε περίπτωση θα κριθούν από την πορεία των εξελίξεων και την ιστορία.

Σκεπτόμενη λοιπόν όλα αυτά είδα το τελειωτικό “χτύπημα” ήρθε από το Facebook. Είδα λοιπόν  ένα repost της αγαπητής συναδέλφου Ρούλας Μπαλανίκα και δεν κρύβω ότι το πέρασα για fake news… Δεν μπορεί αυτό να είναι αληθινό. Έψαξα όμως και προς θλίψη μου ήταν. Δεν ήξερα εάν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω ή και τα δύο μαζί.

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός λοιπόν έχει προκηρύξει θέση για νομικό, προκειμένου να στελεχώσει την νομική υπηρεσία του. Λογικό η νομική υπηρεσία στελεχώνεται από νομικούς. Όμως διαβάζοντας την προκήρυξη στα απαραίτητα προσόντα συμπεριλαμβάνεται και το ακόλουθο: συμμετοχή σε 2 τουλάχιστον πιστοποιημένες διαστημικές αποστολές για τουλάχιστον 2 έτη ή σε 1 πιστοποιημένη διαστημική αποστολή για τουλάχιστον 3 έτη. Το εν λόγω προσόν δίνει και 10 μόρια. Εύλογα λοιπόν αναρωτήθηκα τι εννοεί η προκήρυξη με τη λέξη “συμμετοχή” εάν έχει συνεργαστεί κάποιος με UFO ή εάν είναι ο ίδιος UFO! Προφανώς και όχι και κατά την άποψή μου δεν υπάρχουν και πολλοί δικηγόροι με συμμετοχή σε διαστημική αποστολή (νομίζω κανένας).

Πόσο παραλογισμό και πόσο δούλεμα μπορώ να αντέξω, μπορεί να αντέξει η κοινωνία μας. Προφανώς πολύ ακόμα… Και μάλλον πρόκειται για φωτογραφική προκήρυξη σε άκρως κακογραμμένα ελληνικά την εξέλιξη της οποίας θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον. Έτσι για να γνωρίσουμε το συνάδελφο που έχει ταξιδέψει στο διάστημα και επέλεξε να γυρίσει στη γη και κυρίως στην Ελλάδα. Εγώ θα έμενα εκεί ψηλά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
HytraΕύα ΝτορμούσηΚαραβάνΜαρίνα ΜπούζηLouk Ritia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Guardian
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κατά κάποιο τρόπο, εύχομαι να είναι φωτογραφική η προκήρυξη! Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο δηλαδή….

Hytra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχεις δίκιο σε πολλά απο τα παραπανω. Να συμπληρώσω ότι το προαπαιτούμενο για την συμμετοχη σε διαστημικη αποστολή ενώ βγαζει ματι οτι ειναι φωτογραφικό απο τα πολυ ειδικα χρονικα διάστηματα, δεν ειναι αδυνατο προσον. Ως συμμετοχη σε διαστημικές αποστολές πιάνεται και το να εχεις κανει την νομικη δουλειά που απαιτείται για να παρει το πρασινο φως η αποστολή ή η διαχειριση των δεδομενων της αποστολής εαν πρόκειται για εναν οποιονδηποτε δορυφορο (επανδρωμενες και μη ολες λεγονται “αποστολές”). Δεν χρειαζεται να ταξιδεψεις. Προφανώς και δεν υπαρχει αλλος τροπος να αποκτηθει αυτη η εμπειρία παρα πηγαινοντας και δουλευοντας σε ξένους οργανισμους διαστήματος… Διαβάστε περισσότερα »

lonely old dog
Επισκέπτης
Συμμετέχων
lonely old dog

Πολύ χρήσιμο και εύστοχο το άρθρο σας. Διαβασα και αυτό στο Pressproject που είναι περίπου στην ίδια λογική.

Ομηρικά έπη και σύγχρονες τραγωδίες

https://www.thepressproject.gr/article/133249/Omirika-epi-kai-sugxrones-tragodies

Ειναι σημαντικό (και τραγικά απογοητευτικό) να ξέρουμε τι μας γίνεται.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

H εντύπωσή μου είναι και παραμένει πως η παρούσα πολιτική κατάσταση έχει επιβιώσει ακριβώς χάρη στην παντοδύναμη αδράνεια. Είναι ευκολότερο να αγνοήσουμε και να συνεχίσουμε το δρόμο μας, στο μικρόκοσμό του ο καθένας. Επειδή έχουμε μάθει δια της επανάληψης πως οι αντιδράσεις και το κράξιμο δεν έχουν καμία επίπτωση. Εξάλλου αυτό είναι το σημερινό σκάνδαλο, αύριο θα βγει στην επιφάνεια κάτι καινούριο. Οπότε η κοροϊδία συνεχίζει ακάθεκτη, και κανείς δεν αντιδρά, γιατί τι μπορεί να κάνει ένα άτομο; Πραγματικά, δεν μπορεί να επιφέρει αλλαγές ένα άτομο. Αλλά μπορεί να στραφεί στο διπλανό του και εκείνος στον παραδιπλανό, και να συζητήσουν… Διαβάστε περισσότερα »

Βλαξ Μάμπα
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Προφανώς για όποιον μιλάει ελληνικά και ειδικά έχει ένα στοιχειώδες πτυχίο νομικής και ξέρει για το ποιον της συγκεκριμένης κυβέρνησης μιλάμε για φωτογραφική διάταξη. Και προφανώς στη συνεργασία με UFO υπάρχει έστω ένας, αυτός που θα διορίσουν. Η αλήθεια είναι το ποστ της κ. Μπαλανίκα το είχα δει κι εγώ σε ομάδα και θα το ειχα περάσει για fake news αν δεν είχε την πηγή! Είναι τραγικό, αλλά δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει όπως λες κι εσύ, η τούρτα που μας σερβίρουν είναι προφανώς τούρτα κεράσι. Επίσης δυστυχώς το άρθρο σου αυτοαναιρέθηκε σε κάποια σημεία: δεν έχει το δικαίωμα… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχεις απόλυτο δίκιο, έτσι ακριβώς βγήκαν τόσες φορές! Υπάρχει ένας όρος που λέγεται regressive left που έχει ένα ωραιότατο entry στην wikipedia και εξηγεί πολλά. Και ναι μεν στις εκλογές η αποχή δεν έχει διαφορά στο πρακτικό αποτέλεσμα, όμως στα δημοψηφίσματα, εξ όσων ξέρω, δεν ισχύει το ίδιο. Βέβαια το μαχαίρι στο λαιμό δεν είναι καλός σύμβουλος… Πιστεύω ότι είναι μεγάλη η κάψα του λαού μας να φανεί καλός ενώ ενδομύχως είναι τρέλα παρτάκιας (πράγμα βέβαια ιστορικώς απολύτως αναμενόμενο…έχει καεί η γούνα του…), εξ ου κι όλη αυτή η ψευτοαριστερικη αλληλεγγύη. Κι οι πολύ νέοι το χαβουν όλο αυτό αμάσητο,… Διαβάστε περισσότερα »

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Δηλαδή κόρες τι θα ψηφίσετε εσείς; Ωραία είναι να μας λέτε τι να μην ψηφίσουμε αλλά θα ήθελα και μια αντιπρόταση.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχω ξαναπεί ότι λείπει ένα κόμμα liberal με έρμα στην Ελλάδα (κάτι πήγε να φινει με το Ποτάμι αλλά φαγώθηκε από την λασπολογία περί Μπόμπολα κλπ ενώ η αρχή περί άφθαρτων προσώπων που έχουν δοκιμαστεί στον κλάδο τους είναι υγιής).
Πάντως όπως έχει δημιουργηθεί το παρόν σκηνικό, οποιαδήποτε κοινοβουλευτική (άνω του 3%) λύση του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου είναι προτιμότερη.

κυρία Μπουζη δεν αναφερόμουν σε προσωπικές επιπτώσεις αλλά σε πρακτικό αποτέλεσμα στο να κατανοήσουν ότι πρέπει να φύγουν!

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Τελικά αποφασίσαμε;! Θέλουμε τους κατάλληλους στις κατάλληλες θέσεις ή θέλουμε τον κάθε τυχαίο δικηγόρο σε μια πολύ συγκεκριμένη θέση με συγκεκριμένες απαιτήσεις; Άμα το ζήτημα μπαίνει έτσι,σας ανατρέπουν το επιχείρημα σε χρόνο ντε τε. Με την ευκαιρία θυμήθηκα μια εντελώς φωτογραφική προκήρυξη στο πανεπιστήμιο που με έκανε να τραβήξω τα μαλλιά μου,μέχρι που είδα ότι είναι για τέσσερις μήνες η δουλειά. Το πρόβλημα είναι κατι που γράφει το άρθρο: ότι έχουμε θεωρήσει βολεμα μια εξάμηνη σύμβαση ενώ η ζωή με ημερομηνία λήξης απλά δεν είναι ζωή. Όταν αποδεχόμαστε αυτό το αίσχος,τότε ναι. Και σανό θα μας πουλήσουν και ο,τι θέλουν… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

“Έτσι για να γνωρίσουμε το συνάδελφο που έχει ταξιδέψει στο διάστημα και επέλεξε να γυρίσει στη γη και κυρίως στην Ελλάδα”.. Και κυρίως στην Ελλάδα, έτσι ακριβώς όπως το λες.

Εύα Ντορμούση
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νομίζω ότι η επιστολή παραίτησης του κυρίου Κριμιζή τα λέει όλα για τον εν λόγω οργανισμό: http://www.kathimerini.gr/960954/article/epikairothta/politikh/paraith8hke-o-stamaths-krimizhs—esteile-epistolh-me-varies-kathgories.

Κρίμα, γιατί είναι κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να είχε βάλει τους Έλληνες επιστήμονες σε μία πολύ πιο ανταγωνιστική θέση…

Hytra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

H επιστολή του Κριμιζή δίνει συγκεκριμένα στοιχεία προς διερεύνηση. Ακόμα και στην παραίτησή του άφησε περιθώριο για δράση από τους πολίτες ή όποιον το διαβάσει και έχει τρόπο ελέγχου. Μπορεί να γίνει παράδειγμα δράσης αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά. Οχι αλλη μια περίπτωση του “και τι περιμέναμε..;”. Στους άλλους δημόσιους οργανισμούς είχαμε δικαιολογία ότι όταν μάθαμε το γλεντοκόπι που είχε στηθεί ήταν αργά και η οικονομική ζημιά είχε γίνει. Απαλλασσόμαστε λόγω άγνοιας. Εδω που είναι καινούριος οργανισμός; Τι δικαιολογία θα βρούμε για τα πολύ μεγαλύτερα ποσά που θα μιζαδοριστούν στην πλάτη μας, να την πούμε μεθαύριο στα παράθυρα ειδησεων με τον… Διαβάστε περισσότερα »