Αγαπητή «Α, μπα»: Το θεωρείς σωστό που δεν μου έδωσε συστατική;

Είμαι φάουλ;

Ημουν σε μια εταιρεία για αρκετά χρόνια περίπου 7 χρόνια. συγκεκριμένα έχει να κάνει με media.. λοιπον σε αυτή την εταιρεία, μας χρωστανε ακομα δεδουλευμένα εχω φύγει κάποια χρόνια αλλά είχα κινηθεί νομικά για να τα πάρω. βασικά κάνοντας απλά καταγγελία σε επιθεώρηση. με τα πολλά μου έβαλαν ένα ποσό αλλά υπήρξε υπόλοιπο κι έτσι προχώρησε σε εισαγγελέα αίτημα. είμαι φάουλ που ζήτησα μετά από χρόνια συστατική επιστολή καθώς ήθελα να τη στείλω σε κάποιον νέο εργοδότη. Φυσικά την απέρριψε το HR επειδή λέει κινήθηκα εναντίον τους αλλά ρε αμπα, εγώ αισθάνομαι άσχημα γιατί είναι σα να άφησα πλέον στίγμα. Δεν υπήρχε ποτέ παράπονο όσα χρόνια ήμουν εκεί και μια χαρά έκανα δουλειά μου. θεωρείς σωστό που δεν μου έδωσε συστατική; είναι η μόνη δουλειά που ήμουν τόσα χρόνια και θα ήθελα να μπορώ να έχω από αυτούς συστατική αλλά από ότι φαίνεται την πάτησα. κι επίσης. συγγνώμη αλλά δεν πληρώνανε!!!!!!! έπρεπε να κάτσω με το στόμα κλειστό ώστε να μην στιγματιστώ; ΕΛΕΟΣ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Δεν ξέρω σε ποια χώρα θα σου έδιναν συστατική ενώ βρισκόσαστε στα δικαστήρια, και δεν ξέρω πώς να το πω, δεν έχει σημασία ποιος από τους δυο έχει δίκιο. Αν σου έδιναν, ενώ βρισκόσαστε σε διαμάχη, πώς θα φαινόταν αυτό στον εισαγγελέα; Δεν θα ήταν σαν παραδοχή της ενοχής τους; Δεν είμαι δικηγόρος, ας με διορθώσει κάποιος, αλλά έτσι το βλέπω εγώ.

Αν λες έλεος τα εργασιακά επειδή σου χρωστάνε λεφτά και κυνηγάς για να τα πάρεις, μαζί σου, δεν είναι ακριβώς θέμα εργασιακό αλλά μεγάλης οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με μια νοοτροπία μιας χώρας που ήταν εντελώς απροετοίμαστη, χωρίς δομές, χωρίς σχέδιο Β, χωρίς τίποτα, οπότε ο καθένας κάνει ό,τι του κατεβαίνει. Δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις τώρα αναζητώντας νέα δουλειά για το θέμα της συστατικής, μάλλον είναι καλύτερα να ρωτήσεις έναν δικηγόρο για το θέμα. Γενικότερα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

18 points
Upvote Downvote

24
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
14 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
andi @Granita LemoniI_am_the_lawHaifischnet Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Θα έπρεπε να ζητήσεις τη συστατική πρωτού κινηθείς νομικά εναντίον τους. Αν έχεις κάποιον που δούλευε παλιότερα στην εταιρία με το μέρος σου, και τώρα έχει φύγει, θα μπορούσες να του ζητήσεις να σου κάνει κάποια σύσταση στο Linked in.
Στην Ελβετία είναι υποχρεωμένες οι εταρίες να δίνουν συστατική στους εργαζόμενους κάθε χρόνο, εφόσον ζητηθεί. Αλλά εδώ μετράει πολύ μια συστατική από Ελβετική εταιρία, μπορεί να είναι καθοριστική για το αν θα πάρεις μια θέση ή όχι.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Είναι σαν να ζητάς από τον πρώην σου, με τον οποίο είστε στα μαχαίρια, να πει δυο καλά λόγια στο νυν. Ούτε σουηδοί δε θα το έκαναν αυτό

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Τη συστατική έπρεπε να την ζητήσεις πριν κάνεις καταγγελία, ναι τοοοοτε, αλλά ακόμα και αν την είχες αν παίρνανε τηλέφωνο τον εργοδότη σου δεν πιστεύω πως θα έλεγε και τα καλύτερα πράγματα. Η συστατική επιστολή σε γενικές γραμμές λέει… ότι είσαι καλό παιδί και ότι μπορείς να δουλέψεις στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Μπορείς να ζητήσεις συστατική από παλιούς συναδέλφους, προϊσταμένους, καθηγητές, ακόμα και φίλους που έχουν το ίδιο η συναφές επάγγελμα με εσένα. Επίσης να αναφέρεις στο βιογραφικό σου την συγκεκριμένη θέση και να είσαι ειλικρινής αν σε ρωτήσουν γιατί έφυγες. Γιατί ο χώρος των media είναι μικρός και… Διαβάστε περισσότερα »

MadHatter
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εκτός από παλιούς συναδέλφους και προϊσταμένους θα μπορούσες να ζητήσεις και από πελάτες, εφόσον είχες. Υποθέτω για να δούλευες στα media, όλο και με κάποιον εξωτερικό θα συνεργαζόσουν.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Και για αυτό ζητάμε συστάσεις όταν φεύγουμε, όχι οπότε τις χρειαστούμε.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Εγώ δεν κατάλαβα αν σου ζήτησαν από άλλη δουλειά συστατική ή αν απλώς εσύ ήθελες να την έχεις τις κάθε ενδεχόμενο. Το λέω γιατί, τουλάχιστον στο δικό μου περιβάλλον, δεν έχουν ζητήσει ποτέ από κανέναν συστατική επιστολή. Αυτό που έχει τύχει να συμβεί είναι να ζητήσουν να επικοινωνήσουν με τον προηγούμενο εργοδότη σου, οπότε πρέπει όντως να τους έχεις πει εσύ από πριν τις συνθήκες υπό τις οποίες έφυγες. Η συστατική επιστολή στην Ελλάδα δε λειτουργεί ιδιαίτερα ως concept και θα μου φαινόταν παράξενο να έχανες κάποια δουλειά επειδή δεν έχεις συστατική επιστολή από τον προηγούμενο εργοδότη.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Σιγα μη σου κάνουν και τεμενάδες που τους έσυρες στα δικαστήρια. Ορθώς διεκδίκησες τα δεδουλευμένα σου αλλά, αν πρόκειται για μια μικρή επιχείριση που μετα βίας επιβιώνει στην εποχή μας, έλα και λίγο στη θέση του εργοδότη, εσύ θα σου έδινες;

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Γιατί διαχωρίζεις μία μικρή επιχείρηση από μία μεγάλη?

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Το είπα με την έννοια ότι είναι άλλο αν πλούτισαν σε βάρος των εργαζόμενών τους πληρώνοντάς τους ψίχουλα και άλλο αν μετά βίας βγαίνουν οικονομικά και αυτοί.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Τι πάει να πει άλλο πλούτισαν εις βάρος των εργαζομένων τους και άλλο να βγαίνουν μετά βίας οικονομικά κι αυτοί. Ξέρουμε τα οικονομικά της επιχείρησης; Επειδή μια επιχείρηση είναι μικρή/τοπική σημαίνει ότι δεν έχει σημαντικό κέρδος; Και όπως ειπώθηκε και από την annita, και οι μικρές επιχειρήσεις μια χαρά σε πιάνουν στο φιλότιμο και πλουτίζουν εις βάρος των εργαζομένων. Εάν ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενούς του, ας μειώσει το προσωπικό στην επιχείρηση. Όσο για τη συστατική, λογικό ήταν να μην της δώσουν μεν, αλλά το λάθος είναι 100% του εργοδότη που άφησε απλήρωτη την εργαζόμενη και όχι… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Δηλαδή, αν ένας μικρός επιχειρηματίας τα φέρνει δύσκολα βόλτα, νομιμοποιείται να αφήνει απλήρωτους τους υπαλλήλους; Να ρευστοποιήσει την προσωπική του περιουσία να τους πληρώσει, δεν είναι σκλάβοι οι υπάλληλοι.

annita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι λογική είναι αυτή? Δηλαδή όταν ο εργοδότης είχε κέρδη τα μοιραζόντουσαν & τώρα στην χασούρα πρέπει να μπει στην θέση του?
Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που συνήθως πατάνε στο φιλότιμό σου & σε ξεζουμίζουν. Καλώς έκανε και άσκησε τα νόμιμα δικαιώματά της. Από εκεί και πέρα όντως θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη ότι εφόσον το διαζύγιο δεν ήταν συναινετικό δύσκολα θα έπαιρνε συστατική. Μπορεί εαν της ζητείται να εξηγεί την κατάσταση…στο κάτω κάτω εαν κακοφαίνεται στους υποψήφιους εργοδότες κάτι δείχνει για τις προθέσεις τους.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Παιδιά τι να σας πω αν ποτέ γίνετε εργοδότες στην Ελλάδα της κρίσης με εχθρό το κράτος να είστε τόσο large και να τα κάνετε όλα τόσο σωστά όπως τα λέτε εδω! Εγω δεν τολμάω.

annita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είναι θέμα large. Είναι θέμα κουλτούρας. Ο επιχειρηματίας αποφασίζει να πάρει ένα ρίσκο, στην περίπτωση που επιτύχει καρπώνεται τα κέρδη, έτσι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να σταθεί σωστός απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων του. Συνήθως στην πράξη, μόλις δει να μειώνεται το ποσοστό του κέρδους που είχε συνηθίσει μεταφέρει την χασούρα στον υπάλληλο.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Όποιος τολμάει, πρέπει να τα κάνει σωστά. Εκτός αν θέλει να το παίζει αφεντικό και να δουλεύει ο υπάλληλος απλήρωτος. Ο σωστός επιχειρηματίας, εκτός από κεφάλαιο σε χρήμα, πρέπει να βάλει και προσωπική εργασία και στην ανάγκη να δουλέψει 24ωρο για να επιβιώσει.

Είχα εργοδότη που ήταν φτασμένος κι όταν έφτασε σε σημείο να αντιμετωπίσει μία κρίση στην επιχείρησή του, σήκωσε τα μανίκια και ξανακατέβηκε στην δουλειά μαζί με τους πιο χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του. Κι αυτό πριν από 25 χρόνια που δεν είχαμε κρίση. Έκτοτε τον θαύμασα.

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έλεος ρε συ! Τι είναι αυτά που λες πια? Αν θες να γίνεις εργοδότης να είσαι “σωστός” εργοδότης. Τι θα πει με εχθρό το κράτος? Το κράτος δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους κατά το δοκούν, να απολύσουν κατά το δοκούν, να σε κρατήσουν απλήρωτες υπερωρίες, να απολύσουν έγκυο, να απειλήσουν έγκυο, να μην αφήσουν λεχωνα να πάρει (όλη ή και καθόλου) την άδεια μητρότητας με απειλή της απόλυσης και πολλά πολλά άλλα! Σωστός εργοδότης θα πει σωστός άνθρωπος. Όταν έχεις απλήρωτη τη ΔΕΗ σου κόβει ρεύμα. Όταν χρωστάς στην τράπεζα σου παίρνει το σπίτι κλπ.… Διαβάστε περισσότερα »

user
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ναι είναι πολύ λογικό,νόμιμο, ηθικό, όλα αυτά μαζί να μην δίνεις στον άλλο τα δεδουλευμένα του ώστε να επιβιώσει η επιχείρηση σού, που το παράξενο. Κι εγώ μετά βίας επιβιώνω-φαντάζομαι μπορώ να παίρνω πράγματα με άτοκες δόσεις, να μην πληρώνω τις δόσεις και μετά να εκπλήσσομαι που κινούνται νομικά εναντίον μου, θα πρεπε να μπουν στη θέση μου

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μα τι λογική ειναι αυτή? Άμα επιβιώνει η επιχείρηση μετά βίας,να μην έχει υπαλλήλους, όχι να έχει και να μην τους πληρώνει γιατί “έχουμε κρίση μωρέ”. Από πότε είναι δικαιολογημενο να μην πληρώνεις δεδουλευμένα στους υπαλλήλους σου?

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Δεν είπα πουθενά να μη διεκδικήσει τα δεδουλευμένα Μίλτο, το αντίθετο είπα. Η συστατική μου φάνηκε λίγο τραγική εν μέσω δικαστηρίου απλά.

Κοτόπουλο με μπάμιες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τώρα σοβαρά,τους έχεις στα δικαστήρια και ζητάς και συστατική?Με ποιά λογική?
Άν ο επόμενος εργοδότης σου ζητάει, καλά θα κάνεις να είσαι ειλικρινής για το λόγο που δεν του πας.Υπάρχει πάντα η περίπτωση να ρωτήσει στην εταιρεία και αυτοί για εκδίκηση να σε θάψουν.Κατά τα άλλα,σιγά το βάρος που έχει η συστατική στην Ελλάδα.Εκτός από τέτοιες περιπτώσεις,χορηγούνται σωρηδόν χωρίς πλέον νόημα.

Macaw
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λάθος θα ήταν να σου δώσουν μια κακή η κάτω του μετρίου συστατική επιστολή που ουσιαστικά σε χαντακώνει αντί να σε βοηθάει. Μετά την καταγγελία είναι αναμενόμενο ότι δε θα σου δώσουν συστατική. Για αυτό, στην επόμενη δουλειά σου, φρόντισε εκ των προτέρων να τη ζητήσεις ακομα κι αν δεν τη χρειάζεσαι άμεσα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όχι μόνο δε θα σου δώσουν συστατική αλλά αν τους τηλεφωνήσουν για να μάθουν πόσο καλή υπάλληλος ησουν και ενημερωθει ο νέος εργοδότης για καταγγελία στην Επιθεώρηση ξέχνα και τη νέα δουλειά. Αυτη ειναι η πραγματικότητα. Δυστυχως κοντα στα ξερά καιγονται και τα χλωρά .Εννοω ότι αν δουλευες σε μια μικρη επιχείρηση που τα έφερνε δύσκολα βόλτα , δεν είχε άνεση στη χρηματορροη της και απλώς αργούσε να σου πληρώσει αποζημίωση κ.τ.λ η καταγγελία σου σημαίνει γι αυτούς 7.000-10.000 χιλιάδες πρόστιμο και συνεχείς ελεγχους και αφορμές για νέα πρόστιμα. Σχεδον κλεινουν δηλαδη! Περιμένεις κάποια βοήθεια εκ μέρους τους; Αυτο επρεπε… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Καταρχάς και πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν μήνες τους υπαλλήλους τους απλήρωτους (γνωρίζω γνωστή αλυσίδα όπου δούλευε φίλος μου και είχαν μείνει απλήρωτοι πάνω από 6μηνο). Δεύτερον η νομοθεσία ορίζει ότι ο εργοδότης δικαιούται να καθυστερήσει κάποιους μισθούς (3 αν θυμάμαι καλά). Μάλιστα ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πρόσφατα ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Επιπλέον εάν τα δεδουλευμένα δεν διεκδικηθούν νομικά παραγράφονται εντός 5ετίας. Άρα α) δεν μιλάμε για 300-600 Ε, αλλά προφανώς για πολύ παραπάνω (πιθανοτατα 5ψήφιος αριθμός), β) εάν η κοπέλα δεν κινούταν νομικά ενδεχομένως να έχανε τα χρήματά της.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Υπάρχουν αντιδικίες και αντιδικίες, αλλά δύσκολα θα σου δώσουν και συστατική όταν τραβάς το σκοινί. Αν συζητήσετε συμβιβασμό, θα μπορούσες να θέσεις και αυτό το θέμα. Αλλά καλό είναι, αφού τους θέλεις για συστάσεις, δείξεις συμβιβαστική διάθεση. Δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση της εταιρείας. Το ότι έλαβαν λεφτά δείχνει κάποια πράγματα αλλά μπορεί να το έχουν πρακτική να μην πληρώνουν. Καλά τους έκανες. Αν θέλουν να μην καταδικαστούν ποινικά, να πληρώσουν και να δώσουν και συστατική. Αλλιώς ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Όπως λέμε και στο site, καμιά φορά πρέπει να γινόμαστε και δυσάρεστοι. Δεν σου άφησαν επιλογή.… Διαβάστε περισσότερα »