Είναι ο γυμνισμός νόμιμος;

Ερώτηση απαντημένη από τη δικηγόρο του ‘Α, μπα’, Μαρίνα Μπούζη

Αγαπημένη Α, μπα η ιστορία έχει ως ακολούθως:

Πρωινό μέσα Ιουλίου 2018 σε παραλία της Αστυπάλαιας (φανταστικό νησί!). Αγκυροβολεί γιοτ και ξεφορτώνει οικογένεια αποτελούμενη από 2-3 ενήλικες, 2-3 κανό, φουσκωτά, μπρατσάκια κτλ. Καταλαμβάνουν το ένα άκρο της παραλίας και λουόμενη κυρία τα παίρνει και καλεί το λιμενικό ισχυριζόμενη πως το γιοτ μπήκε με επικίνδυνους  ελιγμούς στον συγκεκριμένο θαλάσσιο κόλπο. Καταφθάνουν  δύο εκπρόσωποι του λιμενικού. Ζητάνε από την οικογένεια του σκάφους τις σχετικές άδειες για την κυκλοφορία του πλεούμενου. Μια κυρία από τη συγκεκριμένη οικογένεια οργίζεται και απαιτεί από τον έναν λιμενικό να ασχοληθεί και με άλλους “παράνομους”  της παραλίας δείχνοντας με το δάκτυλο της (κυριολεκτικά) μια κυρία ξένης εθνικότητας που ήταν στην παραλία  με την οικογένεια της και ήταν γυμνόστηθη. Ο λιμενικός δυστυχώς τσιμπάει και πλησιάζει ταπεινά και ευγενικά την “παράνομη” και της ζητάει να βάλει το σουτιέν της !!! Αργότερα οι ίδιοι λιμενικοί ισχυρίστηκαν πως όφειλαν να κάνουν τη σύσταση στην τόπλες κυρία εφόσον κάποιος ενοχλήθηκε. Επίσης πως στο νησί έχουν προνοήσει και για τους γυμνιστές αφού υπάρχει επισήμως εγκεκριμένη παραλία γυμνιστών. Α, μπα μου ο συγκεκριμένος μύλος διαδραματίστηκε μπροστά σε εμένα , τον άντρα μου και τους φίλους μας. Όλοι μας αισθανθήκαμε, με λίγα λόγια θα το πω, από που να το πιάσεις  και που να το αφήσεις; Άκρη μέχρι τώρα δεν έχουμε βγάλει για το τι θεωρείται γυμνισμός στην Ελλάδα νομικά. Και φυσικά να μην θίξουμε το ζήτημα τόπλες γυναικείο-ανδρικό. Ή να σχολιάσουμε την απίστευτη συμπεριφοράς της κυρίας το σκάφους, το ψάρεμα των λιμενικών, γενικά την μπαστουνοβλαχιά (αγαπημένος ορισμός από σταυρόλεξο κάποτε0 και τα έντονα στοιχεία σεξισμού και μισογυνισμού; Θα ήθελα να ακούω την άποψη σου. Σε φιλώ. D.E.

ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ

 

Απάντηση:

Ο γυμνισμός δεν με είχε απασχολήσει νομικά και πρέπει να ομολογήσω ότι τον θεωρούσα νόμιμο ή για να ακριβολογώ θεωρούσα ότι δεν εμπίπτει στη σφαίρα των σχέσεων που πρέπει να ρυθμίζονται από το δίκαιο και ιδίως από το ποινικό δίκαιο. Με αφορμή την ερώτησή σου το έψαξα και με έκπληξη ανακάλυψα ότι το ζήτημα του γυμνισμού ρυθμίζεται με ένα νόμο του 1983, ο οποίος δεν έχει τροποποιηθεί!

Στο νόμο αυτό ορίζονται τα ακόλουθα:

Στο άρθρο 1 ορίζεται:

1.Επιτρέπεται η λειτουργία κέντρων παραθερισμού γυμνιστών στον ελληνικό χώρο .

2.Ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών νοούνται:

α) Ξενοδοχειακά, κάθε άλλη μορφής τουριστικές εγκαταστάσεις (όπως τα κάμπινγκ) που ύστερα από ειδική άδεια του ΕΟΤ λειτουργούν εφεξής μόνο ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών ενόσω διαρκεί η άδεια αυτή. β) Οι εγκαταστάσεις που εξυπαρχής ιδρύονται και λειτουργούν ως τέτοιου
είδους κέντρα με ειδική άδεια του ΕΟΤ.

3. Στα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών διαμένουν κατ αρχήν μέλη
αναγνωρισμένων γυμνιστικών συλλόγων της ημεδαπής και αλλοδαπής

«Μπορεί όμως να διαμένουν σ’αυτά για άσκηση γυμνισμού και άλλα πρόσωπα
ημεδαπά, ή αλλοδαπά, που ασκούν γυμνισμό εφόσον τηρούν πιστά τους όρους
και τους κανόνες λειτουργίας τους».

Επίσης στο άρθρο 5 του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι: «Η άσκηση γυμνισμού στο χώρο των εγκαταστάσεων των κέντρων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται, μπρος από αυτές δεν αποτελεί αδίκημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα».

Ουσιαστικά ο νομοθέτης ρητά αποσαφηνίζει ότι ο γυμνισμός σε παραλία που δεν βρίσκεται μπροστά από κέντρο παραθερισμού γυμνιστών εμπίπτει στο άρθρο 353 του ΠΚ, το οποίο προβλέπει ότι:

1. Όποιος δημόσια επιχειρεί ακόλαστη πράξη και προκαλεί μ` αυτήν σκάνδαλο τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

2. Όποιος εν γνώσει προσβάλλει βάναυσα την αιδώ άλλου με ακόλαστη πράξη που ενεργείται ενώπιόν του τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου ενεργείται ενώπιον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε ετών τιμωρείται με Φυλάκιση. Για την ποινική δίωξη των πράξεων αυτής της παραγράφου απαιτείται έγκληση.”

Και είναι οι φορές που ως νομικός σκέφτομαι η νομοθετική εξουσία ζει σε άλλο πλανήτη, σε άλλη χώρα, με άλλα ήθη και έθιμα, έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα;. Την απάντηση βέβαια σε αυτά τα ερωτήματα την δίνει η πραγματικότητα ναι ο νομοθέτης έχει «ξεχάσει» μάλλον ηθελημένα να τροποποιήσει ανελαστικές διατάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να ήταν προοδευτικές για την εποχή τους δυστυχώς όμως σήμερα είναι τελείως αναχρονιστικές. Το πρόβλημα λοιπόν με τη σχετική νομοθεσία είναι ότι ο εν λόγω νόμος έχει ψηφιστεί σε μια εποχή που η παντοδυναμία του νομοθέτη ήταν δεδομένη και δεν είχε κλονιστεί τόσο η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Για αυτό το λόγο οι εν λόγω διατάξεις είναι ανελαστικές δεν περιέχουν τις λεγόμενες ρήτρες του δικαίου ή αλλιώς τους δίαυλους επικοινωνίας με το κοινωνικό γίγνεσθαι, δηλαδή δεν εμπεριέχουν αόριστες έννοιες τις οποίες εξειδικεύει ο εφαρμοστής του δικαίου, δηλαδή ο δικαστής. Η εξειδίκευση των ρητρών μέσω της εφαρμογής του δικαίου βοηθά και στην επικαιροποίησή του. Εν προκειμένω η ανελαστικότητα των διατάξεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Κατά συνέπεια ως νομικός οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ο γυμνισμός, όπως τον ξέρουμε σήμερα στην Ελλάδα είναι παράνομος.

Και πάμε τώρα στο δεύτερο μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει από τη μία η κοινωνική πραγματικότητα, όπως την βιώνουμε όλοι μας το καλοκαίρι με τις παραλίες των γυμνιστών  και από την άλλη η νομική πραγματικότητα, η οποία ουσιαστικά παραγνωρίζει την κοινωνική πραγματικότητα και δεν εφαρμόζεται για αυτούς τους λόγους. Η κατάσταση βέβαια αυτή συντείνει και καλλιεργεί το φαινόμενο της γενικότερης ανομίας, ότι δηλαδή δεν εφαρμόζονται οι θεσμοθετημένοι νόμοι, που εν προκειμένω καλώς κατά την άποψή μου δεν εφαρμόζονται αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι η μη εφαρμογή και αυτού του νόμου εντείνει το γενικότερο κλίμα ανισορροπίας της ελληνικής κοινωνίας.

Με βάση τα παραπάνω νομίζω ότι η αντίδραση του λιμενικού, η οποία ήταν ευγενική είχε ως σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα και να εμποδίσει την κατάθεση έγκλησης από την κυρία με το σκάφος και την περαιτέρω ταλαιπωρία της τουρίστριας.

Και κάτι τελευταίο εάν όντως το σκάφος έκανε επικίνδυνους ελιγμούς πολύ καλά κάλεσε η άλλη λουόμενη το λιμενικό εάν όμως δεν έγιναν οι επικίνδυνοι ελιγμοί πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να κληθεί το λιμενικό μόνο και μόνο επειδή προσέγγισε το σκάφος ακολουθώντας τους κανόνες την παραλία, τα παιδιά και τα μπρατσάκια δεν απαγορεύονται. Δεν θα πρέπει να απασχολούμε αστυνομία και λιμενικό χωρίς λόγο και δυστυχώς το κάνουμε συχνά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

29 points
Upvote Downvote

6
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
Mia ideaΜαρίνα ΜπούζηΠαρθένα Παλλακίδαβλαχάκι(το)Lenia_Land Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Παιδιά τι λέτε; Ποιος γυμνισμός; Τι είναι γυμνισμός; Νόμιζα πως γυμνισμός είναι όταν δεν καλύπτουμε τα γεννητικά μας όργανα. Που κολλάει το τοπλες; Δηλαδή οι μισοί άνθρωποι που είναι άντρες επιτρέπεται να είναι τοπλες και οι άλλοι μισοί όχι; Με ποια λογική; #freethenipple #freethefemalenipple

Παρθένα Παλλακίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με πρόλαβες, κολλητη.
Αν υπάρχει κάποια/καποιος νομικός στην παρέα, ας μας κατατοπίσει για το αν το τοπλεςς εμπίπτει στη νομοθεσία για τον γυμνισμό. Διότι αν ειναι έτσι, άμεσα ανδρικά τοπάκια θαλάσσης. Ο νόμος είναι καθολικός.

the_freak
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδή μου έχει συμβεί παρόμοιο, τα ιδιωτικά σκάφη μπορούν να αραξουν συγκεκριμένα μέτρα από την παραλία για την ασφάλεια των παραθεριστών, αν αυτοί βγήκαν από το σκάφος στη παραλία απλάκαι χαλαρά και με τα συμπραγκαλα τους (όχι κολυμπώντας) ναι έσπασαν το νόμο. Ακραίο αποτέλεσμα/παράδειγμα τον πνιγμό μιας κοπέλας το καλοκαίρι που μπλέχτηκε σε άγκυρα/σχοινί. Επειδή επίσης ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, όλες αυτές οι παραβιάσεις είναι η νόρμα και όχι η εξαίρεση και γίνονται με την ανοχή/αδιαφορία του λιμενικού για να το παίζει ο καθένας ιστορία. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι έγινε ενώ δεν ήμασταν μπροστά, αλλά από… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Κυριλλέ/hip ξενοδοχειακό συγκρότημα/village λειτουργεί μπροστά από εναλλακτική παραλία που παραδοσιακά συγκεντρώνει nudists, lesbians και άλλα κουήαρς, free campers, freaks and (osho) yoga affictionados. Η παραλία είναι γνωστή παγκοσμίως, ακριβώς, γι’ αυτόν της τον “εναλλακτικό” χαρακτήρα. Το ξενοδοχείο/village έρχεται και “απαιτεί” αυτό:
https://imgur.com/a/18QGnPW
Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, που η εν λόγω ταμπέλα (βλ. Link) ξηλώθηκε, αφού έπαθε μια …”spontanius combustion”.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βρε παιδιά συγγνώμη, ο νόμος γραφει για ακόλαστη πράξη, εγώ καταλαβαίνω να κάνεις σεξ, να κάνεις προκαταρκτικά του σεξ, άντε και να χορεύεις γυμνός προκλητικά, να αυνανίζεσαι, τέτοια. Το να είσαι απλά γυμνός και να κοιμάσαι στην παραλία πως είναι ακόλαστη πράξη? Και βτγ “ακόλαστη” τι όρος είναι αυτός δηλαδή ένα μικρό παιδί τι να καταλάβει ετυμολογικά από αυτό τον όρο???