Διαδηλώσεις ξεσπούν στην Ινδία μετά την είσοδο δύο γυναικών σε ιερό ναό

Διαμαρτυρόμενοι βγαίνουν στους δρόμους εκφράζοντας την αντίρρηση τους στην νέα απόφαση του Δικαστηρίου

Θυελλώδεις αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η απόφαση 2 γυναικών να εισέλθουν στον Ινδουιστικό ναό της Κεράλα ύστερα από την άρση του απαγορευτικού νόμου από το Δικαστήριο που απέκλειε τις γυναίκες από τους ιερούς χώρους εδώ και αιώνες.

Σάλος επικρατεί στο Ινδικό κράτος καθώς διαμαρτυρόμενοι βγήκαν στους δρόμους με μαύρες σημαίες, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας χάος. Συντηρητικοί και πιστοί στις παραδόσεις συμμετείχαν στις διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης στη πρωτεύουσα, Thiruvananthapuram, εκφράζοντας θυμωμένα την αντίρρηση τους στην είσοδο των γυναικών στον ιερό ναό.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές και παρενέβη μετά από τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Κομμουνιστικό κόμμα και το κόμμα Bharatiya Janat.

Το κόμμα ΒJ, που κυβερνά στην Ινδία, αντιτίθεται στην είσοδο των γυναικών στο ναό Sabarimala που βρίσκεται στο Νότιο κράτος. Οι Κομμουνιστές που κυβερνούν στην Κεράλα, υποστηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών να προσεύχονται μέσα στους ναούς.

Οι υποστηρικτές του κόμματος Janat, εξαγριώθηκαν με την είσοδο των δύο γυναικών, της Bindu και της Kanaka Durga, που μπήκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο ναό για να προσευχηθούν. Ύστερα από το συμβάν οι ιερείς προσπάθησαν να «εξαγνίσουν» το ναό Sabarimala καθαρίζοντας και κλείνοντας τον μέχρι σήμερα.

Οι δυο γυναίκες εισήλθαν στον ναό αψηφώντας μια απαγόρευση αιώνων καθώς και την άρνηση των πιστών εκεί. Παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο έχε άρει την απαγόρευση καιρό πριν οι αντιστάσεις των πιστών που υποστηρίζουν την παράδοση δεν επέτρεψαν σε καμία γυναίκα να μπει στο ναό Sabarimala. Οι δύο 40χρονες έφυγαν αφού πρώτα προσευχήθηκαν στο Θεό Ayyappa που γιόρταζε. Όπως υποστηρίζουν οι Ινδουιστές η παρθενία είναι ο λόγος που δεν επιτρέπεται σε γυναίκες κάτω των 50 χρονών να μπουν στο ιερό. Ο φόβος ότι θα «δελεάσουν» τη θεότητα και η έμμηνος ρύση.

Ο αρχηγός του κόμματος Janat, Σριντχαραν Πιλαι, δήλωσε πως η πράξη αυτή ήταν «συνωμοσία των αθειστών για να καταστρέψουν τους ινδουιστικούς ναούς». Στα τοπικά κανάλια είπε: «Αφήστε τους πιστούς να διαμαρτυρηθούν γι’αυτό».

Ο Αμιτ Μαλβιγια, επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης και τεχνολογίας του κόμματος έγραψε στο τουΐτερ του: «Θέλουν οι Κομμουνιστές να βεβηλώσουν το ναό Sabarimala, διευκολύνοντας τις νεαρές γυναίκες να εισέρχονται σε αυτόν; Είναι απογοητευτικό».

Οι Ινδουιστικές ομάδες κάλεσαν σε κρατική απεργία σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για τη «μόλυνση» του ναού.

Για 3 μήνες η Κεράλα υπήρξε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των ινδουιστών συντηρητικών και των υποστηρικτών της απόφασης του Δικαστηρίου για άρση του νόμου απαγόρευσης.

Πολλές γυναίκες αποφάσισαν να εισέλθουν στο ναό αλλά απομακρύνθηκαν βίαια από ακτιβιστές που μάχονται ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών και άλλες πολιτικές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σε συνέντευξη την Τρίτη, ότι η άρση της απαγόρευσης αφορά σε θρησκευτικούς λόγους και όχι στο ζήτημα ισότητας των φίλων. Την ίδια μέρα χιλιάδες γυναίκες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα 610 χιλιομέτρων κατα μήκος της πολιτείας για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στην ισότητα των δύο φύλων. Η κυβέρνηση υποστήριξε θετικά αυτήν τη πράξη.

Ο Σεμε Μουσταφα, πολιτικός σχολιαστής, δήλωσε ότι η έκκληση για απεργία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη βία. «Δεδομένου ότι το κόμμα Janat δεν σκοπεύει να αφήσει αμαχητί αυτό το θέμα, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, σημαίνει ότι η βία είναι ενδέχεται να κλιμακωθεί».

Στις 22 Ιανουαρίου το Δικαστήριο θα ακούσει μια σειρά αναφορών σχετικά με την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

7 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
Mitsiidril Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις το όλο θέμα. Τόσος μισογυνισμός,τόση προκατάληψης, απόψεις απαράδεκτες. Σαν κάτι δικές μας, που δεν επιτρέπεται σε γυναίκες να μπουν στο ιερό, ούτε στο Άγιο όρος, να μην κοινωνήσεις αν έχεις περίοδο, να μην φιλήσεις εικόνα αν έχεις περίοδο. Ο μισογυνισμός που υπάρχει στις οργανωμένες θρησκείες με ξεπερνάει κάθε φορά…

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

“Την ίδια μέρα χιλιάδες γυναίκες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα 610 χιλιομέτρων κατά μήκος της πολιτείας για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στην ισότητα των δύο φύλων. Η κυβέρνηση υποστήριξε θετικά αυτήν τη πράξη.”
Το βρίσκω εμψυχωτικό πως τόσες χιλιάδες γυναίκες οργανώθηκαν σε μια διαμαρτυρία ειρηνική αλλά και με ισχυρή παρουσία σε όλη την πολιτεία.