Δεν ταυτίζομαι καθόλου με τη διάγνωση που μου δόθηκε από τον ψυχίατρο

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Hello, εδώ και δύο χρόνια έχω διαγνωστεί με μια διατροφική διαταραχή, πήγαινα στην ψυχίατρο μου με την οποία όμως ένιωσα σε κάποια στιγμή ότι είχαμε φτάσει κάπου που δεν μπορούσε να με βοηθήσει άλλο και έτσι με κοινή μας απόφαση σταματήσαμε τις συναντήσεις μας και μου πρότεινε που να συνεχίσω. Ο νέος γιατρός είναι πολύ πιο εξειδικευμένος στο θέμα και η χημεία μας τέλεια. Μια μέρα που είχα πάει με την οικογένεια μου για συνεδρία μας ανακοίνωσε πως εκτός από την διατροφική διαταραχή έχω και μια διαταραχή προσωπικότητας. Τρόμαξα πολύ, όπως και η οικογένεια μου η οποία ήταν πάντα υποστηρικτική, αρχίσαμε να διαβάζουμε άρθρα και βιβλία και η μητέρα μου άρχισε να μου λέει πως υπάρχουν πολύ βαριά περιστατικά και είμαι πολύ τυχερή που δεν έχω τέτοιες συμπεριφορές. Μετά από λίγο καιρό ξεκινάει η μητέρα μου ομαδικές θεραπείες με γονείς ατόμων που πάσχουν από την διαταραχή αυτή της προσωπικότητας. Δεν την έβλεπα ευχαριστημένη, και λίγο πριν ξεκινήσω εγώ ομαδικές θεραπείες μου μίλησε λέγοντας μου ότι δεν ένιωθε ότι ταιριάζει στις θεραπείες, γιατί δεν έχω τέτοιες συμπεριφορές και για να μην τρομάξω και εγώ στις θεραπείες. Αρχικά εγώ θύμωσα και ένιωσα σαν να με αμφισβητεί, αλλά μετά από λίγο καιρό στις θεραπείες ένιωσα και εγώ ξένη εκεί μέσα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να πάω να πάρω τη γνώμη της παλιάς μου γιατρού, που με γνωρίζει πολύ πολύ καλα, η οποία ήταν απόλυτη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχω τη διαταραχή, κάτι με οποίο συμφωνώ απόλυτα! Το θέμα μου είναι πως αντιμετωπίζω τον νέο μου γιατρό όταν πρέπει να του πω ότι δεν με έχει πείσει και πως θα γίνει να μην κλονιστεί η σχέση μας για να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε τη διατροφική διαταραχή;;

Εικάζω πως η διαταραχή την οποία ανέφερε ο γιατρός είναι η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας, στοιχεία της οποίας είναι συχνά σε άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Το υποθέτω επίσης, γιατί από όλες τις διαταραχές προσωπικότητας, είναι ίσως η πιο σοβαρή. Γενικότερα, αν κάποιος πάρει τα κριτήρια των διαταραχών προσωπικότητας με τη σειρά, θα βρει τον εαυτό του σε πολλά. Αν δε, μελετήσει και εκτενέστερα το πως αυτές οι διαταραχές εκφράζονται στους ανθρώπους, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε πως η διαταραχή είναι όντως η οριακή, υπάρχουν πολύ εντυπωσιακά και τρομακτικά συμπτώματα στους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άνθρωποι με «ήσυχα» συμπτώματα, που όμως υποφέρουν εξίσου.

Για να γενικεύσω την άπαντηση, γιατί δεν γνωρίζω ποια είναι η διαταραχή στην οποία αναφέρεσαι, θα σου πω το εξής. Νομίζω πως δεν έχει σημασία να συμφωνείς με τη διάγνωση του γιατρού σου, αν νιώθεις πως η θεραπεία με εκείνον σε βοηθάει παρόλα αυτά. Συζήτησε όμως ανοιχτά μαζί του όλους σου τους ενδοιασμούς. Μίλησε ειλικρινά και εφόσον ο ίδιος σου έδωσε μία διάγνωση, ρώτησε τον τι στοιχεία διαβλέπει στη συμπεριφορά σου και κατέληξε σε αυτή. Εφόσον σου ανακοίνωσε μία διάγνωση και πρότεινε μάλιστα βάσει αυτής της διάγνωσης συγκεκριμένη πορεία, θεωρώ πως θα είναι ανοιχτός στη συνεργατικότητα. Η σχέση με τους θεραπευτές μας υπάρχει εκεί για να κλονιστεί και να δοκιμαστεί, αλλά σε ένα ασφαλές πλαίσιο που δεν υπάρχουν διαμάχες και παρεξηγήσεις και όλα επιλύονται με έναν ήπιο τρόπο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

37 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
firiangususerΣιντιsalt and pepper Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Ophelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ήμουν διαγνωσμένη με κατάθλιψη εδώ και χρόνια, και μόλις το περασμένο καλοκαίρι διαγνώστηκα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Πήρα και δεύτερη γνώμη και μου το επιβεβαίωσαν. Ήμουν σε άρνηση για πολλούς μήνες, κυρίως επειδή είχα δικό μου άτομο με την ίδια διαταραχή και οι συμπεριφορές μας δεν έμοιαζαν καθόλου. Επίσης, άρχισα να διαβάζω σχετικά και τα περισσότερα μου φαίνονταν εντελώς ξένα. Μου πήρε πολύ καιρό να συνειδητοποιήσω ότι υπήρχαν καθημερινά ανεπαίσθητα ερεθίσματα που πυροδοτούσαν τις δυσκολίες μου, και όλα ήταν σχετικά με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Με είχε μπερδέψει ιδιαίτερα το ότι εγώ δεν είχα ποτέ ξεσπάσματα θυμού όπως έχουν συνήθως τα… Διαβάστε περισσότερα »

Evey
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Χαίρομαι όταν διαβάζω για περιστατικά που πάνε καλύτερα. Έχω να διηγηθώ κι εγώ μεγάλες περιπέτειες , έχω αλλάξει 3 ψυ μέχρι τώρα και , αν και πάντα βρίσκω σημεία διαφωνίας, εν τούτοις βρίσκω ότι η δουλειά του ενός “φαίνεται” στις συζητήσεις με τον επόμενο. Εννοώ κυρίως ότι έχω αποκτήσει μια κάποια παραπάνω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου οπότε να χειρίζομαι τη συζήτηση αναλογα. Αν και αυτό κρατάει λίγο, συνηθως λέω ότι μου βγαίνει αυθορμητως. Τέτοια είμαι, αυθορμητη…:-)
Ευχαριστώ που μου θυμίσατε να εκφράζω τις αμφιβολίες μου πάντως.

user
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Kαλημέρα, έχω διαγνωστεί με οριακή διαταραχή , παλεύω εδώ και χρόνια με διαταραχές πρόσληψης τροφής και επίσης έχω τελειώσει ψυχολογία, οπότε νιώθω οτι μπορώ να δώσω my two cents. To ότι πολλά από τα στοιχεία της προσωπικότητάς σου ρέπουν προς τα εκεί δεν σημαίνει οτι είσαι ίδια με όλα τα υπόλοιπα άτομα που έχουν την ίδια διάγνωση. Εχω γνωρίσει και σε προσωπικό επίπεδο άτομα με οριακή και άλλοι το εκδηλώνουν με εντυπωσιακά εξωτερικά ξεσπάσματα, άλλοι με εσωτερίκευση (διατροφικές.αυτοτραυματισμοί ή εξαρτήσεις), άλλοι είναι πολύ χαρισματικοί και επικοινωνικοί σε πρώτο επίπεδο και άλλοι ζουν σχεδόν απομονωμένοι σε αυτο-καραντίνα .Δηλαδή όπως όλοι οι… Διαβάστε περισσότερα »

angus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Απλώς δεν είπε πουθενά για οριακή διαταραχή προσωπικότητας

firi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ δεν έχω καθόλου τα ίδια συμπτώματα με αυτά που έχουν άλλοι, αλλά υπέφερα εξίσου και η θεραπεία με βοηθάει εξίσου. Είχα και έχω προβλήματα να διαχειρίζομαι τα συναισθήματα μου, όταν συνέβαινε κάτι δύσκολο έπεφτα τόσο πολύ μέσα στη θλίψη και την απελπισία, ένιωθα ότι θα εκραγώ από τα συναισθήματα και με έπιανε σχεδόν πανικός. Δεν άντεχα να υπάρχω. Αλλά ποτέ κανένας δεν το έβλεπε, δεν το εξωτερίκευα, υπέφερα σιωπηλά. Αλλά με θεραπεία το ξεπέρασα και ζω μια υπέροχη ζωή. Η διάγνωση δεν είναι καταδίκη, μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Αν ωστόσο έχεις προφυλάξεις απλά μίλα, πάσε δεύτερες… Διαβάστε περισσότερα »

Σιντι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να πάρεις δεύτερη γνώμη. Είναι βέβαια γεγονός οτι οι διαταραχές προσωπικότητας είναι από αυτά που προκαλούν συχνά διαφωνίες στη διάγνωση. Καλύτερα για το καθένα νομίζω είναι να ξεχάσει τη διάγνωση και να επεξεργαστει μαζί με το γιατρό του τα στοιχεία αυτά που τον οδήγησαν σε αυτή τη διάγνωση. Λίγη σημασία έχει από τη στιγμή που δεν είναι κάποια διαταραχή που οδηγεί σε συγκεκριμένη φαρμακοθεραπεία. Επίσης μπορεί από την ομαδική να έχεις να πάρεις πράγματα ακόμα και αν δεν ταυτίζεσαι απόλυτα με τους υπόλοιπους, όπως θα μπορούσες και να ταυτίζεσαι αλλά να νιώθεις ότι δεν παίρνεις τίποτα.… Διαβάστε περισσότερα »

Eva
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν ξέρω αν αυτό συνηθίζεται σε όλους τους ψυχολόγους, αλλά ο δικός μου, για να κανει διάγνωση, συνδυάζει τις συζητήσεις από τις συνεδρίες με τυποποιημένα τεστ. Τα αποτελέσματα μου τα δείχνει και τα εξηγεί, οποτε γίνεται απόλυτα κατανοητό πώς προέκυψε η διάγνωση, και βλέπουμε και την εξέλιξη μου στο χρόνο, γιατί τα επαναλαμβάνω ανά τακτά διαστήματα. Στην αρχή υποψιαζόταν οριακή διαταραχή, έκανα το τεστ και όντως έχω υψηλό σκορ σε μια από τις διαστάσεις αλλά όχι στις άλλες οποτε δεν είναι τελικά αυτή η διάγνωση. Αν και ο δικός σου ψυχολόγος δουλεύει έτσι μπορείς να τον ρωτήσεις να σου δείξει… Διαβάστε περισσότερα »

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συνήθως αποφεύγουν να το λένε στον ασθενή με την οριακή, επειδή θεωρούν πως δεν μπορεί να διαχειριστεί την πληροφορία. Εχω άτομο δικό μου με οριακή διαταραχή και το γνωρίζουμε οι υπόλοιποι στην οικογένεια, ο ίδιος όχι. Γενικά είναι δύσκολο να το αποδεχτείς εσύ ότι το έχεις. Αλλά αφού στο είπαν, η γνώμη μου είναι να πάρεις και μια τρίτη ιατρική γνώμη, αυτή τη φορά από ψυχίατρο ειδικευμένο στην οριακή. Αν είσαι Αθήνα, στο Αιγηνείτιο έχει εξειδικευμένο τμήμα.